Μήνυση της Χρυσής Αυγής κατά Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 – 13:35

Κατετέθη σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής μήνυση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για παρότρυνση σε διάπραξη πλημμελήματος, ηθική αυτουργία σε παραβίαση δικαστικής απόφασης και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθεί το κείμενο της μήνυσης:  

ΕΝΩΠΙΟΝ  ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΣΗ

Του πολιτικού κόμματος ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Βουλευτή Αττικής Ηλία Κασιδιάρη και εδρεύει επί της οδού Δηλιγιάννη αριθμ.50 στην Αθήνα.

ΚΑΤΑ

1. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών, κατοίκου Αθηνών.
2. Παντός άλλου συνυπαιτίου, που θα προκύψει κατά τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας.

  ***************************

Αξιότιμε κύριε  Εισαγγελέα,

Εγκαλώ τους παραπάνω αναφερόμενους για τους ακόλουθους νόμιμους, βάσιμους και αληθείς λόγους:

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

i. Την 10η Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία), δυνάμει της οποίας κρίθηκε ως αντισυνταγματική η είσπραξη του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Το Δικαστήριο απεφάνθη επί συλλογικής αγωγής (κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 1 ν. 2251/1994) την οποία άσκησαν πέντε αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών κατά της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» (Δ.Ε.Η. Α.Ε.). Ειδικότερα, σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης η οποία κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή, η εναγόμενη (Δ.Ε.Η. Α.Ε.) υποχρεώνεται: α) να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011, β) να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011, γ) να μην ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος που αυτή εκδίδει το τέλος της ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011, την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το επιβαλλόμενο ποσό. Περαιτέρω, το Δικαστήριο απείλησε σε βάρος της εναγομένης χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μία επιμέρους και ανά καταναλωτή αλλά και κατά ημέρα παραβίαση εκάστης των παραπάνω παραβάσεων, ενώ αναγνώρισε και το δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώσουν μεμονωμένα αποζημίωση για κάθε μία από τις παραπάνω βλαπτικές συμπεριφορές της εναγομένης.

ii) Στις αρχές Δεκεμβρίου 2012, ο μηνυόμενος και Υπουργός Οικονομικών, προέβη σε δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν σοβαρό ζήτημα νομιμότητας σε σχέση με τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες ούτε διαψεύστηκαν ούτε ανασκευάστηκαν, η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση, με αιτιολογία την κάλυψη  της πιθανολογούμενης υστέρησης των δαπανών του προϋπολογισμού που θα προκύψουν. Επιπρόσθετα, την 10η Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο μηνυόμενος, με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό με την οποία-επικαλούμενος την συνδρομή λόγων «δημοσίου συμφέροντος»-καλούσε επισήμως την επιχείρηση να αγνοήσει την δικαστική απόφαση και να συνεχίσει κανονικά το έργο της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Β. ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση, με αιτιολογία την κάλυψη  της πιθανολογούμενης υστέρησης των δαπανών του προϋπολογισμού που θα προκύψουν. Ανεξαρτήτως της πολιτικής επιχειρηματολογίας που μπορεί να ακολουθήσει, η ενέργεια του μηνυομένου Υπουργού παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 186 Ποινικού Κώδικα: «…2. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι` αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83. Για την ποινική δίωξη του αδικήματος αυτού, απαιτείται έγκληση του προσώπου κατά του οποίου σχεδιαζόταν η τέλεση του πλημμελήματος, αν το υπό εκτέλεση πλημμέλημα διώκεται κατ` έγκληση.»

Σύμφωνα με το άρθρο 261 Ποινικού Κώδικα: «Υπάλληλος που προσπαθεί να  πείσει  άλλον  υπάλληλο  ο  οποίος  είναι  υφιστάμενός  του  ή  βρίσκεται υπό τον υπηρεσιακό του έλεγχο να  διαπράξει κάποιο από τα εγκλήματα των άρθρων 235 ως και 260 ή  που  εν γνώσει  του  τον  ανέχεται  να  κάνει  κάποιο  από  αυτά  τα εγκλήματα  τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν υπάγεται σε άλλη  διάταξη του ποινικού νόμου η οποία την τιμωρεί με βαρύτερη ποινή.
Σύμφωνα με το άρθρο  259 Ποινικού Κώδικα: «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο  όφελος ή  για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι  δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.»
Σύμφωνα με το άρθρο 244 Ποινικού Κώδικα: «Υπάλληλος  που εν  γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε  δικαιώματα  που  δεν οφείλονται τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.»
Σύμφωνα με το άρθρο 232Α Ποινικού Κώδικα: «1. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρηση της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.”
Σύμφωνα με το άρθρο 46 Ποινικού Κώδικα: «1. Με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης: α) όποιος  με  πρόθεση  προκάλεσε  σε  άλλον  την  απόφαση  να εκτελέσει  την  άδικη πράξη που διέπραξε  β) όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης  και  στην εκτέλεση της κύριας πράξης.»
Σύμφωνα με το άρθρο 263Α Ποινικού Κώδικα: «Για την εφαρμογή των άρθρων 235, 236, 239, 241, 242, 243, 245, 246, 252, 253, 255, 256, 257, 258, 259, 261,  262  και  263  υπάλληλοι θεωρούνται,  εκτός  από  αυτούς  που  αναφέρονται  στο  άρθρο  13, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων και όσοι υπηρετούν μόνιμα ή πρόσκαιρα  και με οποιαδήποτε ιδιότητα: α)  σε  επιχειρήσεις  ή  οργανισμούς  που ανήκουν  στο  Κράτος, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε νομικά πρόσωπα  δημοσίου  ή  ιδιωτικού  δικαίου  και   που   εξυπηρετούν   με  αποκλειστική  ή προνομιακή εκμετάλλευση την προμήθεια ή την παροχή στο κοινό  νερού,  φωτισμού,  θερμότητας,  κινητήριας  δύναμης   ή   μέσων συγκοινωνίας  ή  επικοινωνίας ή μαζικής ενημέρωσης, β) σέ τράπεζες που εδρεύουν στην ημεδαπή κατά το νόμο ή το καταστατικό τους, γ) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκαν από  το  Δημόσιο,  από  νομικά πρόσωπα  δημοσίου  δικαίου  και  από  νομικά  πρόσωπα  αναφερόμενα στα προηγούμενα εδάφια, εφ` όσον τα ιδρυτικά  νομικά  πρόσωπα  συμμετέχουν στην  διοίκησή  τους ή, αν πρόκειται για ανώνυμη εταιρία, στο κεφάλαιό της ή τα ιδρυμένα αυτά νομικά πρόσωπα είναι επιφορτισμένα με  εκτέλεση κρατικών  προγραμμάτων  οικονομικής  ανασυγκρότησης ή ανάπτυξης, δ) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από  το  Δημόσιο,  από  νομικά  πρόσωπα  δημοσίου δικαίου ή από τις πιο πάνω τράπεζες επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις.»

Γ. ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΥ

Επειδή, η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά του μηνυομένου αλλά και όσων από την εισαγγελική έρευνα προκύψει ανάμειξη ή συμμετοχή, πληρεί την νομοτυπική μορφή (αντικειμενική –  υποκειμενική υπόσταση) των αδικημάτων που προβλέπονται από τα άρθρα 186, 261, 259, 244, 232Α, 46 και 263Α ΠΚ. Πράγματι, τόσο η δημόσια δήλωση περί μη συμμόρφωσης στην απόφαση όσο και η επιστολή προς τον Διοικητή της ΔΕΗ, επέχει  νομικά  θέση: α) «κατάπεισης» προς υφιστάμενο, όχι με την στενή υπηρεσιακή έννοια του όρου, αλλά με την εξουσιαστική, δεδομένου ότι ο υπάλληλος που θα διαταχθεί από τον ιεραρχικά προϊστάμενό του Διοικητή  της ΔΕΗ να εισπράξει το τέλος, θα έχει λειτουργήσει ως φορέας της βούλησης του Υπουργού, ο οποίος θα έχει λειτουργήσει ως ηθικός αυτουργός (46 παρ. α ΠΚ) στην πρόκληση της απόφασης του Διοικητή.

β) παρότρυνσης των αρμοδίων υπαλλήλων της Δ.Ε.Η. να μη συμμορφωθούν με το διατακτικό της δικαστικής απόφασης και να παραβούν το καθήκον τους.
Επειδή για την απόδειξη των αναφερομένων στην παρούσα μήνυση εγχειρίζω τα παρακάτω έγγραφα: 1) αντίγραφο της υπ’ αριθ. 1101/2012 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία, 2) αντίγραφο των δημοσιευμάτων που αναπαράγουν τις δηλώσεις και την επιστολή του μηνυομένου προς τον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας ΖΗΤΟΥΜΕ

Την κατά νόμο ποινική δίωξη του ανωτέρω μηνυομένου και παντός άλλου συνυπαιτίου, για τα αδικήματα των άρθρων 186, 261, 259, 244, 232Α, 46 και 263Α ΠΚ.

Αθήνα, 12-12-2012

Σχετικά :

ΙΝΚΑ: Μήνυση κατά Στουρνάρα Αίτημα ενεργοποίησης της αυτόφωρης διαδικασίας

1101/2012 Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Μήπως πρέπει να κινηθεί Εισαγγελέας εναντίον του πολλά βαρύ κυρίου Στουρνάρα…;

2 comments on “Μήνυση της Χρυσής Αυγής κατά Στουρνάρα

  1. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΞΕΠΛΥΝΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΧΑΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ !!!
    Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ
    Ξέπλυνε τις ζημίες της Εμπορικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, αγοράζοντας, με τα χρήματα των καταθετών, υπερτιμολογημένα χωράφια στη Σιβηρία !!!
    Και μετά ήρθαν τα μνημόνια …….
    Το αδίκημα δεν έχει ακόμη παραγραφεί !!!
    Έντιμοι ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ υπάρχουν ;;;

    http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2016/05/blog-post_363.html

    10/07/2005
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «Π» ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣΣτον Εισαγγελέα τα σκάνδαλα Στουρνάρα στην Εμπορική

    Στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», πρόκειται να καταφύγουν τις επόμενες ημέρες συνδικαλιστές της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, καταγγέλλοντας την προηγούμενη διοίκηση και ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές της ευθύνες, με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με:

    • Τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. δραχμών από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ.

    • Την αγορά μεγάλων εκτάσεων στις… στέπες της Σιβηρίας από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Γεγονός είναι πως οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας έχουν προξενήσει μεγάλη αίσθηση, αναταραχή και… ανησυχία στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι επιχειρούν με δικολαβίστικα τερτίπια να ξεφύγουν από τον κλοιό των μεγάλων ευθυνών τους (είναι χαρακτηριστικό πως η αποκάλυψή μας για το παιχνίδι στο χρηματιστήριο με τα δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή). Ο πρώην πρόεδρος της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ καθηγητής Γ. Στουρνάρας με επιστολή που έστειλε στο «ΠΑΡΟΝ» επιχειρεί να διαψεύσει τις αποκαλύψεις μας. Αφενός ισχυρίζεται ότι είναι «ανακριβές και ανυπόστατο» πως αγοράστηκαν επί των ημερών του εκτάσεις γης στη Σιβηρία (τηλεφωνικά μας είπε ότι η αγορά πρέπει να έγινε επί Γλυνιαδάκη ή επί Πουλή, αλλά ο ίδιος δεν διερωτήθηκε τι έγινε και τι απέγιναν οι… στέπες), και αφετέρου, σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ, επαναλαμβάνει τα γνωστά… μπερδεμένα, αμφιλεγόμενα και βεβαίως αμφισβητούμενα «επιχειρήματα», «ξεχνώντας» ορισμένα γεγονότα, παραλείποντας άλλα και διαστρεβλώνοντας.

    Ολόκληρη η επιστολή του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

    «Κύριε Διευθυντά,

    α) Σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας την Κυριακή 3 Ιουλίου με τίτλο “Στη Σιβηρία αγόρασε εκτάσεις γης για την Εμπορική Τράπεζα ο Στουρνάρας!” θέλω να σας πληροφορήσω ότι αυτό είναι ανακριβές και ανυπόστατο, αφού ουδέποτε, κατά τη διάρκεια της δικής μου διοίκησης, συνέβη κάτι τέτοιο.

    β) Σχετικά με το δημοσίευμα της σελ. 12 για τη διαχείριση των εσόδων από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας έχω να κάνω τα εξής σχόλια: Πρώτον, η Ιονική Τράπεζα πουλήθηκε τον Μάρτιο του 1999, ενώ εγώ ανέλαβα πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας στις 18 Ιουλίου του 2000, δηλαδή περίπου 1,5 χρόνο μετά. Μία απλή διαχρονική επισκόπηση των στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας αρκεί για να αποδειχθεί ότι φράσεις όπως “η διοίκηση Στουρνάρα επένδυσε στο χρηματιστήριο τα έσοδα της Ιονικής” ή παρεμφερείς είναι ανακριβείς. Δεύτερον, η προκάτοχός μου διοίκηση θεωρώ ότι ακολούθησε μία επενδυτική στρατηγική που διακρίθηκε από πνεύμα σύνεσης, αφού, παρά την εκρηκτική άνοδο του χρηματιστηρίου εκείνη την περίοδο, μόνο το 10% της μεταβολής του παθητικού της τράπεζας επενδύθηκε σε μετοχές εκείνα τα χρόνια. Το υπόλοιπο επενδύθηκε σε δάνεια, σε ομόλογα, στη διατραπεζική αγορά και στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εμπορική κέρδισε σημαντικό μερίδιο στη λιανική τραπεζική τα επόμενα χρόνια. Η αρνητική πορεία των αγορών την περίοδο 2000-2002, σε συνδυασμό με την απόφασή μας να αποτιμήσουμε όλα τα χαρτοφυλάκια της τράπεζας (μετοχών, συμμετοχών, ομολόγων κ.λπ.) σε τρέχουσες τιμές αγοράς (mark to market) προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, οδήγησε στην εγγραφή σημαντικών λογιστικών υποαξιών στο τέλος του 2002. Η υπερεπάρκεια κεφαλαίων της τράπεζας επέτρεψε να προβούμε στην εξυγιαντική, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αυτή πράξη. Στο τέλος του 2003, με την ανάκαμψη των αγορών, οι υποαξίες αυτές μειώθηκαν, σύμφωνα με τη λογική των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Παρόμοια ήταν η εμπειρία και των λοιπών τραπεζών.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Στουρνάρας
    Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας»

    Η απάντηση του «Π»

    Μάλλον… σκόπιμα θολή και αόριστη μας προκύπτει η επιστολή-απάντηση Στουρνάρα. Και μάλλον ως προσπάθεια απόσεισης ευθυνών μάς φαίνεται.

    Σχετικά με τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο κ. Στουρνάρας:

    • Αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει ντόμπρα και σταράτα, δίχως υπεκφυγές και οικονομίστικους όρους: Τι ακριβώς και συγκεκριμένα απέγινε το αντίτιμο της πώλησης της ΙΟΝΙΚΗΣ;

    • Αρχικά γράφει ότι ανέλαβε διοικητής ενάμιση χρόνο μετά την πώληση, ενώ στη συνέχεια αναλύει πώς διαχειρίστηκε το αντίτιμο της πώλησης.

    • Στις 15/3/03 σε συνέντευξη στην «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» έλεγε ότι αγόρασαν μετοχές, «έπαιξαν» στο χρηματιστήριο και στην επιστολή ότι αγόρασαν μετοχές 10%.

    Πότε έλεγε αλήθεια;

    • Γιατί δεν αναφέρεται το ποσόν της «υποαξίας» και από ποιο κονδύλι του ισολογισμού αφαιρέθηκε;

    ΔΗΣΚ: Να απολογηθεί ο Στουρνάρας!

    Σχετικά με αυτό το θέμα η συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΣΚ (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση) τραπεζοϋπαλλήλων με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

    «Η ιστορική και περιουσιακή αξία της Ιονικής Τράπεζας ήταν ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τους ψυχρούς αριθμούς ενός ισολογισμού.

    » Η αξία του συνόλου της περιουσίας της, η ιστορική ονομασία της, οι θυγατρικές της, το άριστο προσωπικό της, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας στα 165 χρόνια λειτουργίας της, δεν αποτέλεσαν πότε “υποαξίες”, αλλά στοιχεία τεράστιας οικονομικής σημασίας, που “εκποιήθηκαν” σε “τιμή ευκαιρίας” από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    » Τα ιστορικά αυτά στοιχεία με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαν να αποτιμηθούν στα πλαίσια της “δημιουργικής λογιστικής” – μαγειρέματα (με το πρόσχημα της εφαρμογής των ΔΛΠ) σε κανέναν ισολογισμό.

    » Σ’ αυτό το οικονομικό “έγκλημα” συνέβαλαν μια σειρά στελεχών που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Στουρνάρας από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ι. Παπαντωνίου την εποχή της πώλησης.

    » Γι’ αυτές του τις ευθύνες πρέπει να απολογηθεί ο κ. Στουρνάρας!!!».

    Τι γύρευε η ΕΜΠΟΡΙΚΗ στη… Σιβηρία;

    Σχετικά τώρα με την υπόθεση της Σιβηρίας και την… κατηγορηματική διάψευση Στουρνάρα.

    Αγαπητέ κύριε καθηγητά, πολύ… καθυστερημένη δεν είναι η κατηγορηματική σας διάψευση;

    Γιατί το λέμε αυτό;

    Επειδή από τις 17 Μαρτίου 2005 η ΔΑΚΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ έκανε την ίδια αποκάλυψη-καταγγελία.

    Συγκεκριμένα, κατήγγειλε:

    «Επενδύσεις στη Σιβηρία!
    Πού ήσασταν, κύριοι της ΔΗΣΥΕ και της ΕΑΣ, όταν ο κ. Στουρνάρας αγόραζε τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στις στέπες της Σιβηρίας, πληρώνοντας μερικά δισ. δραχμές από τα κεφάλαια της τράπεζας;».

    Τότε ο κ. Στουρνάρας εποίησε την νήσσαν. Κοινώς ουδέν είπε. Τίποτα. Καμία διαμαρτυρία ή διάψευση. Τώρα που, μετά το δημοσίευμά μας, το θέμα πήρε διαστάσεις, τώρα… διαψεύδει.

    Εμείς λέμε:

    • Η αγορά δασικών εκτάσεων στη Σιβηρία από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ είναι γεγονός. Απλώς η μεν ΠΑΣΚΕ ισχυρίζεται ότι έγιναν το 1995 (επί διοίκησης Πουλή), η δε ΔΑΚΕ επί προεδρίας Στουρνάρα.

    Ακόμα όμως και αν έγιναν το ’95, τι έκανε ο κ. Στουρνάρας, όταν ανέλαβε τη διοίκηση;

    Διερεύνησε το θέμα;

    Έψαξε τη σκοπιμότητα της αγοράς;

    Ζήτησε να μάθει πώς, γιατί και με ποια κονδύλια έγινε η αγορά;

    Επιπροσθέτως -και μη μας πει ο κ. καθηγητής ότι είναι άσχετα, επειδή τα πάντα δείχνουν μια αντίληψη, μια νοοτροπία, μια φιλοσοφία διοίκησης και διαχείρισης-θέλουμε να ρωτήσουμε:

    • Τι έκανε ο κ. Στουρναρας για το σκάνδαλο των 10 δισ. της κυρίας Αυγερινοπούλου, για το οποίο πολλά, πάρα πολλά, λέγονται;

    • Ωσαύτως τι έκανε ο κ. καθηγητής για τα πάνω από 50 δισ. θαλασσοδάνεια σε… εφοπλιστές;

    Απιστία;

    Πάλι για το θέμα του παιχνιδιού με τα χρήματα από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Παν. Σαλεμής στην ομιλία του στη γ.σ. της τράπεζας στις 25 Μαΐου 2005 ήταν «καταπέλτης» για τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας!

    Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Πιστεύουμε ότι η σημερινή διοίκηση θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η αρχή της διαφάνειας, η οποία πρέπει να πρυτανεύει στη λειτουργία της τράπεζας. Με δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ιω. Στουρνάρας, στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Ισοτιμία” στις 15 Μαρτίου 2003, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι:

    “Εμείς ως Εμπορική, αντί να διαθέσουμε τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής σε απλές τοποθετήσεις στη διατραπεζική αγορά, αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”.

    Με δύο λόγια, ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής ομολόγησε ότι στην ουσία η Εμπορική -επί των ημερών του- διασπάθισε 270 δισ. δρχ., τα οποία απέφερε στην Εμπορική η πώληση της Ιονικής Τράπεζας! Διότι όταν ο κ. Στουρνάρας δήλωνε ότι τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής “δεν τα τοποθετήσαμε στη διατραπεζική αγορά”, όπου βεβαίως η απόδοση για την τράπεζα θα ήταν δεδομένη και σίγουρη, αλλά ότι “αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”, στην ουσία ομολόγησε ότι η τότε διοίκηση της Εμπορικής έπαιξε και έχασε μία τράπεζα στο στημένο εκείνη την εποχή παιχνίδι της Σοφοκλέους!

    » Πιστεύουμε ότι έστω και για ιστορικούς λόγους η σημερινή διοίκηση της Εμπορικής έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους μετόχους για το πώς και γιατί χάθηκαν και σε ποιο ποσοστό τα χρήματα από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και κυρίως αν η επιλογή αυτή μπορεί να στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας για τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ».

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4157&colid=&catid=27&dt=2005-07-10%200:0:0

  2. Στη Βουλή δικογραφίες για τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Παπαχριστόπουλο

    O υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθαν. Παπαχριστόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία, που αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, σχετίζεται με τη φερόμενη καταγραφή συνομιλίας του, η οποία αναρτήθηκε στις 10-12-14 στο διαδίκτυο.

    Πρόκειται για ηχητικό απόσπασμα 5 λεπτών, κατά την αναπαραγωγή του οποίου, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να λέει σε δικαστικό λειτουργό: «Πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ…». Η εν λόγω προτροπή φέρεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, λίγο πριν την απολογία τους.

    Η δεύτερη δικογραφία στρέφεται κατά του Γιάννη Στουρνάρα και αφορά μήνυση εταιρείας πετρελαιοειδών εναντίον του, ως υπουργού Οικονομικών την περίοδο 2013-’14, κατά του πρώην γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, του Ιωάννη Κωστόπουλου, πρώην διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ και κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, επικεφαλής της Motor Oil.

    Στη μήνυση γίνεται αναφορά για μεγάλη ζημία του Δημοσίου από τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στην Motor Oil.

    Η τελευταία δικογραφία αφορά μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, που κατά τον μηνυτή τελέστηκε στις 29-4-16, όταν στη διάρκεια εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    http://www.ert.gr/sti-vouli-dikografies-gia-tous-samara-stournara-ke-papachristopoulo/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.