Κεδίκογλου και Στουρνάρας πρέπει να μας αποζημιώσουν και πρέπει να μηνυθούν ΚΑΙ για έσχατη προδοσία

updated

Κοινή μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν 27 δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την ποινική δίωξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Σίμου Κεδίκογλου για «τη μη συμμόρφωσή τους στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ».

Αναλυτικά το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς:

«Με την με αρ.ΟΙΚ.02/11-6-2013 απόφαση του Υπουργού στον πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών διακόπηκε η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση σήματος – προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης κι επομένως να διακοπεί η συμβολή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΜΟΡΦΩΣΗ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ του ελληνικού λαού και της ομογένειας από την 22η ώρα της 11ης Ιουνίου 2013 κατά παράβαση του άρθρου 5Α του Συντάγματος που ορίζει ότι υποχρεούται στην παροχή ενημέρωσης των πολιτών.

Κατόπιν αίτησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) και του Προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή της άνω ΚΥΑ εκδόθηκε η από 17-6-2013 ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ του Προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου με την οποία διατάχθηκε:

1) Η αναστολή εκτέλεσής της ως προς το μέρος που προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδυκτιακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές και

2) Η λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδυκτιακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Κατά το Νόμο περί Προσωρινών Διαταγών η εκτέλεσή τους είναι άμεση, δηλαδή η προσωρινή διαταγή ισχύει από την έκδοσή της και τη γνώση των υποχρέων.

Η άνω προσωρινή διαταγή λόγω της σημασίας της έγινε γνωστή την 22α ώρα της 17ης – 6- 2013 στο πανελλήνιο και τους αναφερόμενους.

Σήμερα, 21-6-2013 και παρά την παρέλευση τεσσάρων ημερών από την γνώση τους δεν συνεμορφώθηκαν με την Προσωρινή Διαταγή και οι Ελληνες απανταχού στερούμεθα της συμβολής της ΕΡΤ στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία με συνέπειες τον τραυματισμό της δημοκρατίας μας. Η συμπεριφορά αυτή των αναφερόμενων υπουργών που κατέστησαν με την άνω προσωρινή διαταγή υπεύθυνοι για τη λειτουργεία της δημόσιας τηλεόρασης συνιστά τα αδικήματα της μη εφαρμογής προσωρινής διαταγής (άρθρο 232 Α του Π.Κ. παρ.1) και παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.).

Ε π ε ι δ ή

από τη μη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προσβάλλεται η προσωπικότητα όλων των Ελλήνων και ημών, αφού υποτιμούν την υπόστασή μας ως πολιτών, της δημοκρατίας μας και με παρανομία μας στερούν το αγαθό της ενημέρωσης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας που από το Σύνταγμα (άρθρο 5Α του Συντάγματος) και τους Νόμους οφείλουν να μας παρέχουν κι επομένως υφιστάμεθα ηθική βλάβη.

Ε π ε ι δ ή

με πρόθεση – δόλο παραλείπουν την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ

να κινήσετε την διαδικασία της ποινικής δίωξης των άνω παρανομούντων Υπουργών για τα άνω αδικήματα της μη εφαρμογής – εκτέλεσης της άνω προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της παράβασης καθήκοντος.»

http://www.sofokleousin.gr/archives/136467.html

ΣΧΟΛΙΑ:

Αποζημιώσεις και έσχατη προδοσία :

1. Επειδή στις 21 Ιουνίου 2013, μετά την κατάθεση της μήνυσης εκδόθηκε και απόφαση ασφαλιστών μέτρων ( 236/2013  ) με παρόμοιο περιεχόμενο, αλλά οι αρμόδιοι ακόμα δεν έχουν συμμορφωθεί, μιλάμε πια για έγκλημα κατ΄εξακολούθηση και μάλιστα με αυταπόδεικτο δόλο .

2. Οι δυο αποφάσεις του ΣΤΕ επιβεβαιώνουν την αντισυνταγματικότητα της απόφασης των δυο υπουργών να διακόψουν το σήμα της ΕΡΤ και πρέπει να αξιοποιηθούν και για την διεκδίκηση ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ από τους πολίτες. Οι δυο υπουργοί πρέπει να μας αποζημιώσουν όχι μόνο βάσει του σκεπτικού των δυο αποφάσεων αλλά και λόγω παραβίασης του δικαιώματος στην περιουσία, καθώς εισέπραξαν προκαταβολικά τα τέλη για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης αλλά δεν προσέφεραν την αντίστοιχη αντιπαροχή. 

3. Οι δυο υπουργοί δεν είχαν καν την αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων όπως η διακοπή σήματος, αφού  κατά το Σύνταγμα (άθρ. 15.2), αρμόδιο όργανο είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που συνιστάται ως ανεξάρτητη αρχή. Η διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ και έμμεσα του Καναλιού της Βουλής και η διακοπή του σήματος συνιστά ανάκληση της άδειας που χορηγείται δυνάμει του άρθρου αυτού από αναρμόδιο όργανο και χωρίς καμία απολύτως συνδρομή των λόγων που ορίζει ο νόμος.

4. Και η απόφαση τους να κλείσουν την ΕΡΤ είναι καταχρηστική, καθώς στηρίχτηκε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε αυθημερόν και η οποία ΠΝΠ δεν μπορούσε να εκτελεστεί πριν γίνει νόμος του κράτους. Είπαμε: η κυβέρνηση είναι εκτελεστική και όχι νομοθετική εξουσία. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε μέσω του πρόεδρου της δημοκρατίας πράξη νομοθετικού περιεχομένου (νομοθέτησε δηλαδή) και στην συνέχεια  δυο μέλη της κυβέρνησης την εκτέλεσαν εντός ολίγων ωρών. Αυτή η πράξη από μόνη της αποτελεί έσχατη προδοσία και δυστυχώς δεν είναι η μόνη. 

Υπενθύμιση : Σύμφωνα με τα άρθρα 134 και 134 Α του ποινικού κώδικα έσχατη προδοσία διαπράττει αυτός που με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους επιχειρεί να καταστήσει ανενεργά, διαρκώς ή προσκαίρως,  θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος. 

Θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος θεωρούνται και

η αρχή της δέσμευσης της εκτελεστικής εξουσίας από το Σύνταγμα και τους νόμους. 

– η γενική ισχύς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.

–  το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση μας,  οι δυο υπουργοί όλα τα έκαναν …. 

Διευκρίνιση : πράξη νομοθετικού περιεχομένου μπορεί να εκδώσει η κυβέρνηση με την βοήθεια του πρόεδρου της δημοκρατίας ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ καταστάσεις. Στην περίπτωση της ΕΡΤ βέβαια, δεν συνέτρεχαν λόγοι έκδοσης και εκτέλεσης μιας τέτοιας απόφασης . Επειδή είναι αυτονόητο δεν θα επεκταθώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ :

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ και διευκρινίσεις (17 Ιουνίου 2013)

236/2013 της Επιτροπής Αναστολών της 20ης.6.2013 επί της Αιτήσεως Αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ. ( 21 Ιουνίου 2013)

ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κρατική ραδιοτηλεόραση και αδίστακτη κυβέρνηση [του Κώστα Λαπαβίτσα]

Η προσφυγή της Ελισσάβετ Παπαζώη στο ΣτΕ για την ΕΡΤ

ΥΓ Για προσωπικούς λόγους αφιερώνω την παρούσα ανάρτηση στον Σίμο Κεδικογλου με τις καλύτερες ευχές μου  …

update

Δεύτερη μήνυση κατά Στουρνάρα – Κεδίκογλου (από τα σωματεία του Τύπου αυτή τη φορά ) 

5 comments on “Κεδίκογλου και Στουρνάρας πρέπει να μας αποζημιώσουν και πρέπει να μηνυθούν ΚΑΙ για έσχατη προδοσία

  1. Pingback: Κεδίκογλου και Στουρνάρας πρέπει να μας αποζημιώσουν και πρέπει να μηνυθούν ΚΑΙ για έσχατη προδοσία » ΜΟΥΣΑΙΟΣ

  2. Pingback: Κεδίκογλου και Στουρνάρας πρέπει να μας αποζημιώσουν και πρέπει να μηνυθούν ΚΑΙ για έσχατη προδοσία

  3. Με υπογραφή Κεδίκογλου, 75 εκατ.ευρω απο το ανταποδοτικο της ΕΡΤ,δωρο στους ιδιωτες της ενεργειας!

    Θα πληρώνουμε για ΕΡΤ και τα χρήματά μας θα πηγαίνουν υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών φωτοβολταικών και λοιπών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε,υπάρχει κοινη υπουργική απόφαση του Ασημάκη Παπαγεωργίου,Υφ.Περιβάλλοντος και του Σίμου Κεδίκογλου. με την οποία,με τον πιο επίσημο τρόπο,κλέβουν το 25% του ανταποδοτικού τέλους των νοικοκυριών και το μεταφέρουν απο την ΕΡΤ στον έλεγχο του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
    Ετσιθελικά,εν μια νυκτί,εν μέσω θέρους,με αλαζονεία,συντελείται άλλη μια κρατική αυθαιρεσία,υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών φωτοβολταικών, με χρήμα του ελληνικού λαού.
    Το οποίο το πληρώνει για εντελώς άλλον σκοπό.,απο αυτόν που η Κυβέρνηση πλέον,υφαρπάζει και εντελώς δόλια,διαμοιράζει σε ιδιώτες.
    Εξωδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ

    Η Ποσπερτ,στο εξώδικό που απέστειλε,προς κάθε εμπλεκόμενο για την υφαρπαγή του ανταποδοτικού τέλους,αναφέρει μεταξύ άλλων,τα εξής.

    “Όπως πληροφορούμαστε, υπεγράφη και προωθείται προς δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, προκειμένου να αρχίσει να ισχύει, κοινή υπουργική απόφαση με θέμα τον προσδιορισμό ποσοστού της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ (ανταποδοτικό τέλος του άρθρου 14 Ν. 1730/1987) ως πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 Ν. 2773/1999, και τη διάθεση ποσοστού 25%του Ανταποδοτικού! Τέλους στην εταιρεία Λ.ΑΓ.Η.Ε. ΑΕ – δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει (όπως γίνεται στην Ε.Ε, ΑΜΕΡΙΚΗ κ.λ.π) για να βλέπει Τ/Ο και ν’ ακούει Ρ/Φ και τα χρήματα να εισπράττονται από μια άσχετη εταιρεία για να αντιμετωπίσει ζητήματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! -γεγονός πρωτοφανές παγκοσμίως.

    Η αντισυνταγματική, αναίτια και άδικη αφαίρεση του εν λόγω ποσοστού από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ υπέρ αλλότριων σκοπών και συμφερόντων (διάσωση της αγοράς ενέργειας, όπως η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ ομολογεί) συνεπάγεται απώλεια για την ΕΡΤ του ιλιγγιώδους ποσού των 75 εκατομμυρίων ευρώ.”

    http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/08/75.html

  4. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΞΕΠΛΥΝΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΧΑΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ !!!
    Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ, ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ
    Ξέπλυνε τις ζημίες της Εμπορικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, αγοράζοντας, με τα χρήματα των καταθετών, υπερτιμολογημένα χωράφια στη Σιβηρία !!!
    Και μετά ήρθαν τα μνημόνια …….
    Το αδίκημα δεν έχει ακόμη παραγραφεί !!!
    Έντιμοι ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ υπάρχουν ;;;

    http://kinima-ypervasi.blogspot.gr/2016/05/blog-post_363.html

    10/07/2005
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «Π» ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣΣτον Εισαγγελέα τα σκάνδαλα Στουρνάρα στην Εμπορική

    Στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», πρόκειται να καταφύγουν τις επόμενες ημέρες συνδικαλιστές της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, καταγγέλλοντας την προηγούμενη διοίκηση και ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές της ευθύνες, με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας μας σχετικά με:

    • Τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. δραχμών από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ.

    • Την αγορά μεγάλων εκτάσεων στις… στέπες της Σιβηρίας από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Γεγονός είναι πως οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας έχουν προξενήσει μεγάλη αίσθηση, αναταραχή και… ανησυχία στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι επιχειρούν με δικολαβίστικα τερτίπια να ξεφύγουν από τον κλοιό των μεγάλων ευθυνών τους (είναι χαρακτηριστικό πως η αποκάλυψή μας για το παιχνίδι στο χρηματιστήριο με τα δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή). Ο πρώην πρόεδρος της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ καθηγητής Γ. Στουρνάρας με επιστολή που έστειλε στο «ΠΑΡΟΝ» επιχειρεί να διαψεύσει τις αποκαλύψεις μας. Αφενός ισχυρίζεται ότι είναι «ανακριβές και ανυπόστατο» πως αγοράστηκαν επί των ημερών του εκτάσεις γης στη Σιβηρία (τηλεφωνικά μας είπε ότι η αγορά πρέπει να έγινε επί Γλυνιαδάκη ή επί Πουλή, αλλά ο ίδιος δεν διερωτήθηκε τι έγινε και τι απέγιναν οι… στέπες), και αφετέρου, σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ, επαναλαμβάνει τα γνωστά… μπερδεμένα, αμφιλεγόμενα και βεβαίως αμφισβητούμενα «επιχειρήματα», «ξεχνώντας» ορισμένα γεγονότα, παραλείποντας άλλα και διαστρεβλώνοντας.

    Ολόκληρη η επιστολή του κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:

    «Κύριε Διευθυντά,

    α) Σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας την Κυριακή 3 Ιουλίου με τίτλο “Στη Σιβηρία αγόρασε εκτάσεις γης για την Εμπορική Τράπεζα ο Στουρνάρας!” θέλω να σας πληροφορήσω ότι αυτό είναι ανακριβές και ανυπόστατο, αφού ουδέποτε, κατά τη διάρκεια της δικής μου διοίκησης, συνέβη κάτι τέτοιο.

    β) Σχετικά με το δημοσίευμα της σελ. 12 για τη διαχείριση των εσόδων από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας έχω να κάνω τα εξής σχόλια: Πρώτον, η Ιονική Τράπεζα πουλήθηκε τον Μάρτιο του 1999, ενώ εγώ ανέλαβα πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας στις 18 Ιουλίου του 2000, δηλαδή περίπου 1,5 χρόνο μετά. Μία απλή διαχρονική επισκόπηση των στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας αρκεί για να αποδειχθεί ότι φράσεις όπως “η διοίκηση Στουρνάρα επένδυσε στο χρηματιστήριο τα έσοδα της Ιονικής” ή παρεμφερείς είναι ανακριβείς. Δεύτερον, η προκάτοχός μου διοίκηση θεωρώ ότι ακολούθησε μία επενδυτική στρατηγική που διακρίθηκε από πνεύμα σύνεσης, αφού, παρά την εκρηκτική άνοδο του χρηματιστηρίου εκείνη την περίοδο, μόνο το 10% της μεταβολής του παθητικού της τράπεζας επενδύθηκε σε μετοχές εκείνα τα χρόνια. Το υπόλοιπο επενδύθηκε σε δάνεια, σε ομόλογα, στη διατραπεζική αγορά και στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εμπορική κέρδισε σημαντικό μερίδιο στη λιανική τραπεζική τα επόμενα χρόνια. Η αρνητική πορεία των αγορών την περίοδο 2000-2002, σε συνδυασμό με την απόφασή μας να αποτιμήσουμε όλα τα χαρτοφυλάκια της τράπεζας (μετοχών, συμμετοχών, ομολόγων κ.λπ.) σε τρέχουσες τιμές αγοράς (mark to market) προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, οδήγησε στην εγγραφή σημαντικών λογιστικών υποαξιών στο τέλος του 2002. Η υπερεπάρκεια κεφαλαίων της τράπεζας επέτρεψε να προβούμε στην εξυγιαντική, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αυτή πράξη. Στο τέλος του 2003, με την ανάκαμψη των αγορών, οι υποαξίες αυτές μειώθηκαν, σύμφωνα με τη λογική των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Παρόμοια ήταν η εμπειρία και των λοιπών τραπεζών.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Στουρνάρας
    Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας»

    Η απάντηση του «Π»

    Μάλλον… σκόπιμα θολή και αόριστη μας προκύπτει η επιστολή-απάντηση Στουρνάρα. Και μάλλον ως προσπάθεια απόσεισης ευθυνών μάς φαίνεται.

    Σχετικά με τη διαχείριση των περίπου 270 δισ. από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο κ. Στουρνάρας:

    • Αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει ντόμπρα και σταράτα, δίχως υπεκφυγές και οικονομίστικους όρους: Τι ακριβώς και συγκεκριμένα απέγινε το αντίτιμο της πώλησης της ΙΟΝΙΚΗΣ;

    • Αρχικά γράφει ότι ανέλαβε διοικητής ενάμιση χρόνο μετά την πώληση, ενώ στη συνέχεια αναλύει πώς διαχειρίστηκε το αντίτιμο της πώλησης.

    • Στις 15/3/03 σε συνέντευξη στην «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» έλεγε ότι αγόρασαν μετοχές, «έπαιξαν» στο χρηματιστήριο και στην επιστολή ότι αγόρασαν μετοχές 10%.

    Πότε έλεγε αλήθεια;

    • Γιατί δεν αναφέρεται το ποσόν της «υποαξίας» και από ποιο κονδύλι του ισολογισμού αφαιρέθηκε;

    ΔΗΣΚ: Να απολογηθεί ο Στουρνάρας!

    Σχετικά με αυτό το θέμα η συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΣΚ (Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση) τραπεζοϋπαλλήλων με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

    «Η ιστορική και περιουσιακή αξία της Ιονικής Τράπεζας ήταν ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αποτυπωθεί με τους ψυχρούς αριθμούς ενός ισολογισμού.

    » Η αξία του συνόλου της περιουσίας της, η ιστορική ονομασία της, οι θυγατρικές της, το άριστο προσωπικό της, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας στα 165 χρόνια λειτουργίας της, δεν αποτέλεσαν πότε “υποαξίες”, αλλά στοιχεία τεράστιας οικονομικής σημασίας, που “εκποιήθηκαν” σε “τιμή ευκαιρίας” από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    » Τα ιστορικά αυτά στοιχεία με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαν να αποτιμηθούν στα πλαίσια της “δημιουργικής λογιστικής” – μαγειρέματα (με το πρόσχημα της εφαρμογής των ΔΛΠ) σε κανέναν ισολογισμό.

    » Σ’ αυτό το οικονομικό “έγκλημα” συνέβαλαν μια σειρά στελεχών που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο κ. Στουρνάρας από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ι. Παπαντωνίου την εποχή της πώλησης.

    » Γι’ αυτές του τις ευθύνες πρέπει να απολογηθεί ο κ. Στουρνάρας!!!».

    Τι γύρευε η ΕΜΠΟΡΙΚΗ στη… Σιβηρία;

    Σχετικά τώρα με την υπόθεση της Σιβηρίας και την… κατηγορηματική διάψευση Στουρνάρα.

    Αγαπητέ κύριε καθηγητά, πολύ… καθυστερημένη δεν είναι η κατηγορηματική σας διάψευση;

    Γιατί το λέμε αυτό;

    Επειδή από τις 17 Μαρτίου 2005 η ΔΑΚΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ έκανε την ίδια αποκάλυψη-καταγγελία.

    Συγκεκριμένα, κατήγγειλε:

    «Επενδύσεις στη Σιβηρία!
    Πού ήσασταν, κύριοι της ΔΗΣΥΕ και της ΕΑΣ, όταν ο κ. Στουρνάρας αγόραζε τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στις στέπες της Σιβηρίας, πληρώνοντας μερικά δισ. δραχμές από τα κεφάλαια της τράπεζας;».

    Τότε ο κ. Στουρνάρας εποίησε την νήσσαν. Κοινώς ουδέν είπε. Τίποτα. Καμία διαμαρτυρία ή διάψευση. Τώρα που, μετά το δημοσίευμά μας, το θέμα πήρε διαστάσεις, τώρα… διαψεύδει.

    Εμείς λέμε:

    • Η αγορά δασικών εκτάσεων στη Σιβηρία από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ είναι γεγονός. Απλώς η μεν ΠΑΣΚΕ ισχυρίζεται ότι έγιναν το 1995 (επί διοίκησης Πουλή), η δε ΔΑΚΕ επί προεδρίας Στουρνάρα.

    Ακόμα όμως και αν έγιναν το ’95, τι έκανε ο κ. Στουρνάρας, όταν ανέλαβε τη διοίκηση;

    Διερεύνησε το θέμα;

    Έψαξε τη σκοπιμότητα της αγοράς;

    Ζήτησε να μάθει πώς, γιατί και με ποια κονδύλια έγινε η αγορά;

    Επιπροσθέτως -και μη μας πει ο κ. καθηγητής ότι είναι άσχετα, επειδή τα πάντα δείχνουν μια αντίληψη, μια νοοτροπία, μια φιλοσοφία διοίκησης και διαχείρισης-θέλουμε να ρωτήσουμε:

    • Τι έκανε ο κ. Στουρναρας για το σκάνδαλο των 10 δισ. της κυρίας Αυγερινοπούλου, για το οποίο πολλά, πάρα πολλά, λέγονται;

    • Ωσαύτως τι έκανε ο κ. καθηγητής για τα πάνω από 50 δισ. θαλασσοδάνεια σε… εφοπλιστές;

    Απιστία;

    Πάλι για το θέμα του παιχνιδιού με τα χρήματα από την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Παν. Σαλεμής στην ομιλία του στη γ.σ. της τράπεζας στις 25 Μαΐου 2005 ήταν «καταπέλτης» για τον κ. Στουρνάρα, ζητώντας να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας!

    Μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Πιστεύουμε ότι η σημερινή διοίκηση θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά γιατί νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η αρχή της διαφάνειας, η οποία πρέπει να πρυτανεύει στη λειτουργία της τράπεζας. Με δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Ιω. Στουρνάρας, στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Ισοτιμία” στις 15 Μαρτίου 2003, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι:

    “Εμείς ως Εμπορική, αντί να διαθέσουμε τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής σε απλές τοποθετήσεις στη διατραπεζική αγορά, αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”.

    Με δύο λόγια, ο πρώην πρόεδρος της Εμπορικής ομολόγησε ότι στην ουσία η Εμπορική -επί των ημερών του- διασπάθισε 270 δισ. δρχ., τα οποία απέφερε στην Εμπορική η πώληση της Ιονικής Τράπεζας! Διότι όταν ο κ. Στουρνάρας δήλωνε ότι τα κεφάλαια από την πώληση της Ιονικής “δεν τα τοποθετήσαμε στη διατραπεζική αγορά”, όπου βεβαίως η απόδοση για την τράπεζα θα ήταν δεδομένη και σίγουρη, αλλά ότι “αγοράσαμε μετοχές με συνέπεια τεράστιες υποαξίες στα χαρτοφυλάκια”, στην ουσία ομολόγησε ότι η τότε διοίκηση της Εμπορικής έπαιξε και έχασε μία τράπεζα στο στημένο εκείνη την εποχή παιχνίδι της Σοφοκλέους!

    » Πιστεύουμε ότι έστω και για ιστορικούς λόγους η σημερινή διοίκηση της Εμπορικής έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους μετόχους για το πώς και γιατί χάθηκαν και σε ποιο ποσοστό τα χρήματα από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και κυρίως αν η επιλογή αυτή μπορεί να στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας για τα μέλη του προηγούμενου ΔΣ».

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4157&colid=&catid=27&dt=2005-07-10%200:0:0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.