Για τα πρακτικά: Το χρέος δεν είναι πρόβλημα, θα βγουν στις αγορές το 2014, δεν χρειάζεται νέο κούρεμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκης 5-7 10180 Αθήνα

Tηλ.:210-3332553/4
Fax: 210-3332559

e-mail: press@minfin.gr Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση Τύπου

Σε απάντηση δημοσιευμάτων και δηλώσεων σχετικά με το δημόσιο χρέος από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013). Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:

(1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και

(2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα περίπου 17 δις. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο. Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη. Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Εξ άλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Click to access 130825_ΔΤ_χρέος.pdf

Στουρνάρας: Μετά το καλοκαίρι του 2014 θα δοκιμάσουμε να «βγούμε» στις αγορές

Στουρνάρας: Μετά το καλοκαίρι του 2014 θα δοκιμάσουμε να «βγούμε» στις αγορές

Η Ελλάδα θα δοκιμάσει να βγει στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα τωρινά επιτόκια για τα 10ετή ομόλογα θα υποχωρήσουν. «Ασφαλώς είναι αδύνατο να δανειστείς υπό αυτές τις συνθήκες αλλά τα επιτόκια θα πέσουν» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα έχει ένα χρηματοδοτικό κενό περί τα 10 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015 αλλά υπογράμμισε ότι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αναγκαίο. «Μπορούμε να μειώσουμε το βάρος του χρέους με άλλους τρόπους» επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπ. Οικονομικών υπέδειξε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την χρονική επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων ως εναλλακτικές λύσεις, ενώ πρόσθεσε και το ενδεχόμενο τα 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην λογιστούν ως δημόσιο χρέος.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5037006/stoyrnaras-tha-dokimasoyme-na-bgoyme-stis-agores-to-b-eksamhno-toy-2014/

ΣΧΟΛΙΟ:

Το χρέος των 298 δις ευρώ του 2009, που αντιστοιχούσε στο 127% του ΑΕΠ ήταν πρόβλημα και γι΄αυτό έφυγαν από τις αγορές, ενώ τα 321 δις που αντιστοιχούν πια στο 180% του ΑΕΠ, δεν αποτελούν πρόβλημα και θα τους οδηγήσει στις αγορές. Σε εκείνες δηλαδή που σύμφωνα με το πρόγραμμα τους έπρεπε να βγουν το … 2012. Σημειώστε παρακαλώ και ότι στα 321 δις δεν συμπεριλαμβάνονται οι εγγυήσεις του Ε.∆. Διαβάστε τον αναλυτικό πίνακα

Τώρα αν το πραγματικό χρέος είναι 321,62 δις ευρώ ή όχι, είναι άλλη ιστορία.  Πάντως σύμφωνα με το παγκόσμιο ρολόι, το χρέος τους ανέρχεται σήμερα σε 382,929,559,572 € (ήτοι 195.07% ΑΕΠ), ενώ στις 25 Αυγούστου (όταν εκδόθηκε το δελτίο τύπου), ήταν ” μόλις”  378,696,718,809€ (194.66%ΑΕΠ). 

.
August 31, 2013, 12:25

Greece   National Debt of Greece

Greece Debt Clock

382,929,559,572 €

Source: Greek Government Data

Interest per year:49,016,183,967€GDP:196,303,738,511€
Interest per second:1,554€Citizen’s Share:33,858€Debt as % of GDP:195.07%

Comment: Includes the 34bn Euro EU/IMF loan (£27bn / $44bn) in December 2012, and the 3.24bn Euro loan in Jan 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ελληνικό Δημόσιο Χρέος – Ιστορικά Στοιχεία – Εξέλιξη by Marios Marinakos

 

Δελτία Δημόσιου Χρέους – Υπουργείο Οικονομικών

Ξεπέρασε τα 321 δισ. ευρώ το χρέος,  Στο 180% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Στα 7,9 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Πώς χτίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα €2,55 δισ. και το υπέρογκο τίμημα του

Ελληνικό Δημόσιο Χρέος: Μάρτιος 2013 

Ελληνική κρίση: είναι η διακυβέρνηση ηλίθιε!

Βαρουφάκης: Εγκλημα για την ελληνική οικονομία η επιμήκυνση …

Διαρκής επιδείνωση του ελληνικού δημόσιου χρέους

και

Αφιέρωμα: Τα δάνεια τους, τι τα έκαναν και πόσα μας κοστίσαν [βίντεο]

11 comments on “Για τα πρακτικά: Το χρέος δεν είναι πρόβλημα, θα βγουν στις αγορές το 2014, δεν χρειάζεται νέο κούρεμα

  1. ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ-κατά κ. Στουρνάρα-αποτελεί η απάντησή μου!!!! (από κοινού με νομπελίστες και οικονομολόγους διεθνούς φήμης, που υποστηρίζουν περίπου ότι κι εγώ).
    ==============================================================

    Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να εκστομίζονται τέτοιας έκτασης αστήρικτα και εξαιρετικά επικίνδυνα συμπεράσματα, από υπουργό οικονομικών,από τον οποίον εξαρτάται η επιβίωση της χώρας και των κατοίκων της. Καθώς έχω γράψει και εκφραστεί, εκτενώς, επί του ευρύτερου θέματος θα αρκεστώ εδώ, σε ελάχιστες σκέψεις….πράγματι, είμαι πεπεισμένη ότι αρκούν επί του παρόντος!

    Το 2009 όταν άρχισε η κρίση χρέους-κακώς και προκαλούμενη-, το χρέος της Ελλάδας ήταν 297Ε δισ. ενώ το ποσοστό του στο ΑΕΠ κατώτερο από 120%. Κρίθηκε, ωστόσο, μη βιώσιμο το χρέος εκείνο, και γι αυτό αποφασίστηκε η υπαγωγή της χώρας στη δικαιοδοσία της τρόικας. Περιττό να αναφερθώ στις απάνθρωπες θυσίες που επιβλήθηκαν, από τότε, στην ελληνική οικονομία, όπως και περιττό να διαπιστώσω το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή η Ελλάδα ρημάχθηκε και καταστράφηκε, ενώ οι κάτοικοί της εξαθλιώθηκαν. Αυτά είναι δυστυχώς ευρέως γνωστά.

    Το αποτέλεσμα, ωστόσο, που εμφανίζεται ως “success story” από τον κ. Στουρνάρα και τους πέριξ αυτού, ενώ οι….ανησυχούντες για τις εξελίξεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων εκλαμβάνονται από τον κ. Στουρνάρα ως “άτομα που πάσχουν από λαικίστικες εξάρσεις”, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, αυτήν που προτιμά ειδικά ο κ. Κεδίκογλου να προβάλλει, πρόκειται “για άτομα που δεν θέλουν το καλό της χώρας-που σημαίνει ότι επιθυμούν το κακό της”, έχει ως εξής:
    Τώρα, το 2013, μετά από ανείπωτες ανθρωποθυσίες, που χαρακτηρίζονται ανοικτά πια ως “το ελληνικό έγκλημα”, από πλήθος διεθνούς φήμης οικονομολόγους, αλλά και γνωστά και σοβαρά οικονομικο-πολιτικού περιεχομένου έντυπα, το χρέος -με τους ηπιότερους υπολογισμούς-έχει ανέλθει σε 231,4Ε δισεκατομμύρια, ενώ το ποσοστό του στο συνεχώς καταποντιζόμενο ελληνικό ΑΕΠ, σκαρφάλωσε στο 170%. Έντονα προβληματισμένο το ΔΝΤ, από τις δραματικές αυτές εξελίξεις του προγράμματός του στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να δηλώσει-αναμένοντας προφανώς κάποιες υγιείς σχετικές αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, που το λιγότερο που όφειλε να πράξει ήταν απάιτηση άμεσης μεταβολής του γενοκτονικού αυτού προγράμματος, αλλά και αποζημίωση για τις φρικτές καταστροφές- ότι…..έκανε λάθος, προκαλώντας έτσι μέχρι και 200% μεγλύτερης έκτασης ύφεση, από την ούτως ή άλλως απευκταία και βασισμένη στο παρανοικό σχήμα της εσωτερικής υποτίμησης. Και, προκειμένου το ΔΝΤ να δείξει μεταμέλεια για το λάθος του, δέχθηκε με μεγαλοψυχία να “βαφτίσει” το ελληνικό χρέος βιώσιμο -αν και μέχρι προ τινος βιώσιμο χρέος εθεωρείτο κάτω από το 90% του ΑΕΠ- για το 2020, αν θα κατόρθωνε τότε-δηλαδή 11 χρόνια μετά την έναρξη της φοβερής αυτής περιπέτειας- να είναι 120% στο ΑΕΠ!!!!!Όσο,δηλαδή, ήταν και το 2009!!!! Επί 11, δηλαδή χρόνια, και αν….έχουμε τύχη, θα εκτελούσαμε ένα Συσίφειο έργο!

    Φυσικά, ωστόσο, το 2020, και εφόσον παραμείνουμε στο δολοφονικό περιβάλλον των μνημονίων κλπ., το χρέος μας θα είναι συντριπτικά ανώτερο του 120% στο τότε ΑΕΠ. Και, ακριβώς, επειδή οι δανειστές/δυνάστες μας το βλέπουν αυτό ξεκάθαρα, άρχιζαν να ψελλίζουν ότι “ναι….η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί….αλλά όμως, όχι με κούρεμα, αλλά ούτε με δάνειο-61% των Γερμανών αρνούνται δάνειο προς την Ελλάδα”, “θα δούμε, τότε”, αλλά οπωσδήποτε “κακώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ…..”, και βέβαια, πάνω απ’ όλα “η Ελλάδα να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις της” κλπ., κλπ.

    Το 2020, λοιπόν, η μεγάλη-αλλά φεύ απραγματοποίητη – ελπίδα είναι να έχουμε χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ, το ίδιο αυτό με το οποίο αρχίσαμε!!!! Και στο μεταξύ, θα έχουμε ξεπουλήσει- ορθότερα θα έχουμε απλόχερα χαρίσει- το σύνολο της Ελλάδας, η ισορροπία υποαπασχόλησης θα αγγίζει το 40% του ενεργού πληθυσμού, το μέσο εισόδημα των Ελλήνων θα έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 400Ε, ο μέσος όρος ζωής μας -που έχει ήδη υποχωρήσει κατά 3 έτη- θα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 5 χρόνια, ο πληθυσμός θα συρρικνωθεί από κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων και αύξηση των εκτρώσεων, από ασθένειες, κακουχίες, έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας, ανερχόμενη φτώχεια, η διατροφή μας θα εξυπηρετείται κατά κύριο λόγο με ληγμένα τρόφιμα, η αγορά εργασίας θα έχει πλήρως επανέλθει στις συνθήκες του Μεσαίωνα, αποταμίευση ουσιαστικά δεν θα υπάρχει και λόγω γενικότερης φτωχοποίησης, αλλά και γενναίου κουρέματος των καταθέσεων. Θα έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, και θα είμαστε ελαφρείς σαν τον αέρα!..Αλλά, γιατί να συνεχίσω; Όλα αυτά, που σε πολύ σημαντικό βαθμό είναι ήδη μαζί μας, συνιστούν κατά την ηγεσία μας, αυτήν την περίφημη “success story”, που οι κακοί έλληνες και οι άκρατοι λαικιστές αρνούνται να δουν. Εξάλλου, να η ανάπτυξη έχει ήδη……αρχίσει, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που ολοκληρωτικά θα προέλθει από συρρίκνωση του ΑΕΠ και της ζωής μας -αν πραγματοποιηθεί,τελικά- θα…..μας σώσει. Ακόμη,οι ξένοι επενδυτές …..συνωστίζονται και εκλιπαρούν ποιός πρώτα θα πείσει τους αρμόδιους να ενδώσουν σε επένδυσή τους, αλλά και οι αγορές ανοίγουν διάπλατες, για να μας δανείσουν όσα και όταν χρειαζόμαστε!

    Αυτή είναι η κατάστασή μας και η γελοιοποίησή της. Και όσο γρηγορότερα τη συνειδητοποιήσουμε και αντιδράσουμε- ο χρόνος τελειώνει- τόσο θα υπάρχουν ακόμη κάποιες αμυδρές ελπίδες σχετικών βελτιώσεων. Διαφορετικά….το 2020 δεν θα υπάρχει Ελλάδα, αλλά θα είναι η πρώτη ευρωπαική αποικία της ΕΕ…αν υπάρχει βέβαια και ΕΕ-ευρωζώνη.

    Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
    πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη

    (ακόμη επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας, επίτιμη διδάκτωρ 5 πανεπιστημίων και ιππότης της λεγεώνας της τιμής της Γαλλίας-αυτά τα αναφέρω απλώς και μόνο προκειμένου να…..δικαιολογήσω τις παραπάνω εξάρσεις λαικισμού μου!)

    • Σύμφωνα με τα τελευταία 🙂 στοιχεία ( IMF 2011a,37), το χρέος του 2009 φέρεται ότι ήταν 298 δις ευρώ και αντιστοιχούσε στο 127% του ΑΕΠ . Τώρα, μετά από δύο κουρέματα τα οποία υποτίθεται ότι συνέβαλαν κατά 144 δις ευρώ στην μείωσή του, χωρίς τις ΔΕΚΟ και χωρίς τις εγγυήσεις του Ε.∆, το χρέος εκτοξεύτηκε στα 321,62 δις ήτοι 180% του ΑΕΠ. Το πραγματικό συνολικό τους χρέος όμως ανέρχεται σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ. –> https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/08/31/γ-βάμβουκας-το-συνολικό-χρέος-ανέρχετ/

      Δείτε και αυτό:

      Do you still believe that the Greek government wants to save Greece?

      Do you still believe that the Greek government wants to save Greece?

    • ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.

      Λέτε : “Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να εκστομίζονται τέτοιας έκτασης αστήρικτα και εξαιρετικά επικίνδυνα συμπεράσματα, από υπουργό οικονομικών,από τον οποίον εξαρτάται η επιβίωση της χώρας και των κατοίκων της. ”

      Μα πραξικοπηματίες είναι. Τι θέλετε να πουν ;;; Ότι σκοπεύουν να εξαφανίσουν την Ελλάδα από τον παγκόσμιο χάρτη και εμάς μαζί της ;;

      Τέλος, ότι εδώ θα μας οδηγούσαν ήταν αυτονόητο εξαρχής και το έχω καταγγείλει στη δικαιοσύνη από τον Ιούνιο του 2011 αλλά η έγκληση μήνυση μου ακόμα δεν έχει εξεταστεί …. Επειδή όμως έχει δημοσιευθεί ευρύτερα και έχει κοινοποιηθεί στους
      βουλευτές ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΑΓΝΟΙΑ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΟΛΟΥ!

  2. Bild: “Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισ. ευρώ”

    http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/bild_h_ellada_xreiazetai_akoma_77_7_dis_eyrw.2388126.html

    [ Bild: Yet Schäuble knows that Greece needs 77.7 billion euros more http://www.protothema.gr/news-in-english/article/305857/bild-yet-schuble-knows-that-greece-needs-777-billion-euros-more/ ]

    ΔΝΤ (σελίδα 60)

    Table 16. Greece: General Government Financing Requirements and Sources, 2012–16

    Gross borrowing need

    2013 – 35,3 δις
    2014 – 26,2 δις
    2015 – 14,4 δις
    2016 – 8 δις

  3. Pingback: Σχόλιο στη ρήση Στουρνάρα:”το χρέος δεν είναι πρόβλημα…” : Ανιχνεύσεις

  4. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

    20/03/2014

    Έφτασε η ώρα που με σταθερότητα μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής.

    «Στην Ελλάδα βγαίνουμε τώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του λαού και στη στήριξη των εταίρων μας» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά.

    «Δεν γίνεται ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα» τόνισε και υποστήριξε ότι βασική προτεραιότητα είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα και στον τραπεζικό τομέα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να ανατραπεί η αμφισβήτηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι νοιάζεται τους πολίτες της. «Η Ελλάδα τα κατάφερε, γιατί οι εταίροι μας έδειξαν ότι πιστεύουν στην αλληλεγγύη» είπε.

    «Προσβλέπουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, λογοδοσίας και διαφάνειας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά βραχυπρόθεσμα θα μειώσουν την ανεργία. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τους νέους αποκλεισμένους» τόνισε.

    πηγή: tovima.gr

    http://kartesios.com/?p=157196

    • Ακούγοντας αυτά και άλλα ανάλογα ειλικρινά διερωτώμαι αν, αυτοί που τα υποστηρίζουν, τα πιστεύουν! Είναι κρίμα να εκλαμβάνουν τους Έλληνες τόσο μα τόσο ανίδεους, γιατί δεν είναι.

      Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ενώ επιταχύνεται η πορεία μας προς την καταστροφή, η πολιτική ηγεσία αναγγέλλει success stories.

      Ας ελπίσουμε, ότι τη φορά αυτή, κάποιοι από τους πατέρες του Έθνους μας, που μέχρι τώρα ψήφιζαν ανενδοίαστα θανατικές καταδίκες των συμπατριωτών τους, επιτέλους τώρα θα ανανήψουν.

  5. Σαμαράς: «Εξετάζουμε την έκδοση ομολόγου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες»

    «Η Ελλάδα επιστρέφει. Πριν από δύο χρόνια βρισκόμασταν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην περιοχή και ήμασταν μία ασταθής χώρα σε μία σχετικά σταθερή περιοχή. Τώρα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική: η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, και υπάρχει αυξανόμενη αστάθεια πέριξ της Ελλάδας»

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο χρόνος αυτής της έκδοσης εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014». «Πιάσαμε πάτο και τώρα αρχίζουμε να ανεβαίνουμε. Είμαστε μόλις στην αρχή αυτής της ανοδικής πορείας…Οι πιο σημαντικές λέξεις αυτή την στιγμή είναι σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να χάσω την πορεία μου, θα συνεχίσω ευθεία, δεν θα παρεκκλίνω καθόλου» επανέλαβε.
    «Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει επίσης αλλάξει. Υπάρχει άλλη ψυχολογία και αυτή είναι μία νέα αίσθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και γι αυτό λέω ότι η Ελλάδα επιστρέφει» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    http://planet-greece.blogspot.com/2014/04/blog-post_6488.html

  6. Pingback: Εξάρσεις Λαικισμού! της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη | Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.