ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!! Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αύξησε κατά περίπου 3,5 δις, το χρέος της.

kremala1_629_355

Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αύξησε κατά περίπου 3,5 δις ευρώ το χρέος της, που στις 31.12.2013 και χωρίς τα swaps, ανερχόταν σε €321,5 δις.  Αυτά βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ. Αν συγκρίνουμε όμως τα στοιχεία του με εκείνα της αιτιολογικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, θα δούμε ότι οι οφειλές για το 2014 είναι μεγαλύτερες κατά 43,2 δις. Όσο για τους εκτιμημένους τόκους, αυτοί μπορούν κάλλιστα να αυξηθούν κατά 17 δις. (λεπτομέρειες εδώ ) 

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, ανέρχονται για το πρώτο δίμηνο του 2014 σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα, μειωθήκαν κατά 2,5 δις, λόγω αδυναμίας των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές απαιτήσεις της κυβέρνησης. ( λεπτομέρειες εδώ )

Για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για την τεράστια κυβερνητική επιτυχία, σημειώστε και ότι το 54% των προβλεπόμενων δαπανών για το 2014 (που ανέρχονται σε περίπου 117 δισ. ευρώ) δεν καλύπτονται από κρατικά έσοδα, αλλά από δάνεια που βαφτίστηκαν  …. ‘πιστωτικά έσοδα’! ( λεπτομέρειες εδώ ) 

Ποια είναι τα προβλεπόμενα έσοδα ;; Ομιλούν για 54,695 δισ. ευρώ (εισηγητική έκθεση, πίνακας 3.5, Έσοδα Κρατικού Προϋπολογισμού, σελ. 81). αλλά όπως ήδη φαίνεται από τα προαναφερόμενα, τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα.

Ποια είναι τα έξοδα του 2014 για τόκους και χρεολύσια ;;; …. 74,199 δισ. ευρώ !!!! 

Παρά ταύτα, και παρότι λόγω υπαγωγής τις καινούργιας ομολογιακής έκδοσης στον αγγλικό δίκαιο δεν πρόκειται για επιστροφή στις αγορές, οι πανηγυρισμοί δεν έχουν τελειωμό !

.
Ενδεικτικά:

Με επιτυχία στέφθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τελικά διατέθηκαν 5ετη ομόλογα συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Τα επίσημα στοιχεία για τη δημοπρασία, όπως το ποσοστό της υπερκάλυψης θα ανακοινωθούν από τον ΟΔΔΗΧ.

Ευάγγελος Βενιζέλος :

«Η επάνοδος στις αγορές είναι η επίσημη, πανηγυρική, χειροπιαστή επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας»
«Μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέραμε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι αγορές δίνουν αποστομωτική απάντηση σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διστάζουν «να αναγνωρίσουν το αυτονόητο και εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για τους Έλληνες». 
Εξάλλου, δήλωσε ότι με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποδεικνύεται πως το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς -όπως υπογράμμισε- οι αγορές αγοράζουν ομόλογα από χώρες που έχουν βιώσιμο χρέος. 

http://www.attikipress.gr/86859/h-epanodos-stis-agores-einai-panhgyrikh

Γιάννης Στουρνάρας:

«Επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα»

«Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος»

«ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».

Alpha Bank:

Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος προσαρμογής
«Με την ολική επαναφορά της χώρας στις αγορές κλείνει ένας επώδυνος κύκλος προσαρμογής, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, διασκεδάζοντας τις αβεβαιότητες περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού» αναφέρει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/792695/alpha-bank-kleinei-enas-epodunos-kuklos-prosarmogis 

Χοακίν Αλμούνια

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα μετά τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι ελληνικές αρχές και οι έλληνες πολίτες για την υπέρβαση μιας πολύ σοβαρής κρίσης» http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=585335

 

ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ Η Κ. ΜΕΡΚΕΛ ….

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το 64% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού του 2014 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια !

Ανακοινώθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Υπό το αγγλικό δίκαιο η ομολογιακή έκδοση!

Τόκοι του δημοσίου χρέους: Η “βόμβα” των επόμενων χρόνων, για την οποία ουδείς ενδιαφέρεται…

Κρατικός Προϋπολογισμός 2014 : Μια Νέα Τραγωδία

Το Τρικ των Πιστωτικών Εσόδων και το Επίπλαστο Πρωτογενές Πλεόνασμα

Το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 697 δις ευρώ ή 383% του ΑΕΠ.

Για τα πρακτικά: Πως έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία

Αφιέρωμα: Τα δάνεια τους, τι τα έκαναν και πόσα μας κόστισαν

O Σαμαράς συνεχίζει τα swaps του Σημίτη

Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους

Οικονομικά

ΚΑΙ 

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (δείτε πόσα εντόπισα χωρίς να υπολογίσω καν τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη) 

 

8 comments on “ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!! Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αύξησε κατά περίπου 3,5 δις, το χρέος της.

  1. ΣΥΡΙΖΑ
    Με αυτήν την έκδοση καλύπτεται ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2014, οι οποίες είναι 27,8 δισ. ευρώ

  2. ΟΔΔΗΧ για το ελληνικό χρέος

    Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 12:47

    Το έγγραφο αναφέρεται στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά.

    Βελτιώθηκαν κατά πολύ οι παράμετροι του xρέους:

    – Η μείωση του ονομαστικού ύψους του χρέους, από 365 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011, σε 321 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013.
    – Η μείωση του μέσου σταθμικού κόστους εξυπηρέτησης, από 4,75% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011, σε λίγο πάνω του 2% σήμερα.
    – Η αύξηση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειάς του, από περίπου 6,6 έτη που ήταν, σε 16,02 έτη.
    – Η πτώση του ποσοστού αναχρηματοδότησης σε βάθος πενταετίας, που από 51,4% τον Δεκέμβριο του 2011, μειώθηκε σε 23,75% τον Δεκέμβριο του 2013.
    – Η μεγάλη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να σταματήσει να δημιουργείται νέο χρέος.
    – Η αλλαγή στο προφίλ του δημόσιου χρέους της χώρας μας αναφορικά με τους κατόχους- πιστωτές της, αλλά και ως προς την εμπορευσιμότητά του, γεγονός που επηρεάζει τη μεταβλητότητα του χρέους ως προς τις κινήσεις της αγοράς.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/430556/oddih-to-elliko-xreos-den-apotelei-apeili-gia-tiw-ependiseis#ixzz2yUq13jKN

    πολύ πλάκα δεν έχει ;;;

  3. Δ. Αβραμόπουλος:

    Ψηφος εμπιστοσύνης τα ομόλογα από χρηματαγορές
    «Οι ισχυροί ζητούν χρηματοδότηση από τις αγορές. Για τους παρίες, τους φουκαριάρηδες κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον»

    Διάγγελμα Σαμαρά

    Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση. Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας,
    Σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές! Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία:
    Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο.

    Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών – μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου.
    Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα.

    Βέβαια, είχε προηγηθεί η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες. Είχε προηγηθεί η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε – επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.
    Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές.
    Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και στη μιζέρια τους.

    Τι σημαίνει αυτό που έγινε σήμερα;
    Ότι, εφ’ όσον όλα πάνε καλά από δω και στο εξής, την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δισεκατομμύρια τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας.

    Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο.
    Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα!

    Μη ξεχνάμε, ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα. Και τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας. Και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – προσέξτε – απ’ ό,τι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές, όπως βγήκαμε εμείς σήμερα…
    Μην κάνετε λάθος! Αυτά όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του.
    Μην κάνετε λάθος! Έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση.

    Και πάλι το λέω, μην κάνετε λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία! Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο.

    Θέλω αντίθετα, να ευχαριστήσω τον κάθε Έλληνα Βουλευτή, που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας.
    Γιατί φτάσαμε ως εδώ με τέσσερα πράγματα: Με πίστη στη δύναμη του Έλληνα. Με σχέδιο, με σκληρή προσπάθεια και με σοβαρότητα. Και με σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Αλλά κυρίως, με πίστη σ’ αυτά που μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι Έλληνες. Γι’ αυτό και σήμερα, θέλουμε τους Έλληνες πιο ενωμένους από ποτέ. Και πιο αποφασισμένους να περιφρουρήσουν και τις θυσίες που έκαναν ως τώρα και τα αποτελέσματα που τώρα εμφανίζονται.

    Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε.
    Και σήμερα οι Έλληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτή την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα”.

  4. Ανήμερα της επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου, έκαναν έξοδο στις αγορές.

    Ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, στις 23 Απριλίου 2010 δηλαδή, ανακοίνωσε o ΓΑΠ ότι η χώρα αποχωρεί από τις αγορές και προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης που είχαν φτιάξει με Δήλωση τους οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ, ανήμερα της …. εθνικής επετείου (25 Μαρτίου 2010) !

  5. 10/04/2014

    Πτώση για έκτη συνεχή συνεδρίαση

    Το πανηγυρικό κλίμα για τις αγορές δεν επισφραγίστηκε στο Χ.Α.

    Παρά την επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε πτωτική τροχιά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.283,96 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,74% ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. 🙂

    http://www.matrix24.gr/2014/04/το-πανηγυρικό-κλίμα-για-τις-αγορές-δεν/

  6. Κρατική χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία πληρωμής οφειλών (εξ ολοκλήρου, ενός μέρους ή των τόκων), αλλιώς αδυναμία δανεισμού για την αναχρηματοδότηση του εσωτερικού και του εξωτερικού χρέους μίας χώρας. Η έκδοση των ελληνικών ομολόγων υπό αγγλικό δίκαιο, δηλώνει την εκ νέου χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της υπό κανονικές συνθήκες και γι΄αυτο αναγκάζεται να παρέχει πρόσθετες εγγυήσεις στους δανειστές της. Την ίδια ομολογία έκανε η κυβέρνηση το 2010 όταν προσέφυγε στην τρόικα αλλά και αργότερα όταν αναδιάρθρωσε το χρέος ( επιμήκυνση, PSI) λόγω αδυναμίας εξόφλησής του εξολοκλήρου.

    Ταυτόχρονα, η περαιτέρω αύξηση του ήδη μη βιώσιμου χρέους, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των έως τώρα εφαρμοσμένων πολιτικών, την κακουργηματική οικονομική διαχείριση, καθώς και το γεγονός ότι η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι πως να συνεχίζει τον παράλογο δανεισμό και όχι πως να εξορθολογίσει την λειτουργία του κράτους.

    Αυτά.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.