ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: “ Νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την παγίωση της νομολογίας “ (!!)

ERT diakopi xounta

Με απόφαση του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, κρίθηκε οριστικά το θέμα των συλλήψεων για χρέη στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αριθμ. 1/2010 απόφαση του, η εκτέλεση της οποίας είναι υποχρεωτική, έκρινε το Δικαστήριο ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις επιταγές των άρθρων 2 και 5 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη.

Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.  Της απόφασης αυτής  είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ. Η απόφαση ΕΔΩ
Πάρα ταύτα όμως, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δήλωσαν πριν λίγες μέρες ότι είναι νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας !!! Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθεί με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

 

JusticeForGreece

 

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ :

– Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο !

– Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο  –> Ολόκληρη η απόφαση Τρ Πλημμ/κείο Κατερίνης 196/2014: Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που χαρακτηρίζουν τη μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα και υπάγουν την εκδίκασή του στην αυτόφωρη διαδικασία (άρθρο 3 ν. 3943/11)

Παράνομη υπερφορολόγηση με στέρηση Ιδιοκτησίας και Δικαιώματος Δικαστικής Προστασίας

Σ.τ.Ε 1032/2013: Αντισυνταγματική η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε

– Ποινική δίωξη για χρέη άνω των 5.000 ευρώ στο Δημόσιο: Η Εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών

3 comments on “ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ: “ Νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την παγίωση της νομολογίας “ (!!)

  1. ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

    Άρθρο 232Α

    1. Όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη,

    2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζεται όταν η πράξη συνίσταται στην αποκατάσταση της έγγαμης συμβίωσης ή εξαρτάται από την ύπαρξη στο πρόσωπο του αρνούμενου να συμμορφωθεί ιδιαίτερων προϋποθέσεων για να ασκήσει τις τεχνικές ή επιστημονικές ικανότητές του και η άρνησή του δεν οφείλεται σε δυστροπία του.

    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ;;;;

    1) Ότι όλα τα όργανα του κράτους υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΑΕΔ και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου

    Σύνταγμα Άρθρο 25

    Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

    Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
    Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.

    Το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

    2) Ότι κανέναν οφειλέτη δεν μπορούν να συλλάβουν πάρα μόνο εάν εναντίον του έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση με το διατακτικό της οποίας εκείνος δεν έχει συμμορφωθεί. Δηλαδή ο λόγος σύλληψης δεν μπορεί ποτέ να είναι η όποια οφειλή, αλλά μόνο η μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση, εάν και εφόσον αυτό έχει συμβεί.

  2. Ας μη ξεχάσουμε βέβαια και το γεγονός ότι όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι, από τον πρώτο (που είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας) μέχρι τον τελευταίο, ορκίστηκαν υπακοή στο Σύνταγμα και ότι όπως όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες υποχρεούνται να σέβονται ΜΟΝΟ τους νόμους που συμφωνούν με το σύνταγμα το οποίο πρέπει να προστατέψουν κιόλας με κάθε μέσο.

    Δείτε περισσότερα εδώ

    Η καλή λειτουργία του πολιτεύματος είναι ευθύνη των πολιτών (Αρθ.120Σ)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.