Χριστίνα Σαλεμή: Ανοιχτή επιστολή προς τον ΙΝΚΑ αναφορικά με ανακοινώσεις του (μεταμοσχεύσεις)

Προς : ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας 

Από τον Νοέμβριο του 2012 επανειλημμένα ανακοινώσατε την πρόθεση σας να προσφύγετε στην δικαιοσύνη για να ακυρώσετε το νόμο που ρυθμίζει τις γενικές αρχές και τις προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων και ιστών από ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα ( ν. 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011) και καλέσατε τους πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή. Επειδή θέλω να ανταποκριθώ στο κάλεσμα σας, επειδή η πρώτη ανακοίνωση σας έγινε με αφορμή την προσφυγή μου στην Χάγη που εμπεριείχε και τον σχετικό νόμο, και επειδή χρησιμοποιήσατε ένα πολύ μικρό μέρος της σε ανακοινώσεις σας προς τον τύπο, θεωρώ ότι είμαστε κάτι σαν αδήλωτοι συνέταιροι σε αυτήν την προσπάθεια και θα ήθελα να μου διευκρινίσετε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τις δικές σας πρωτοβουλίες.  Οι δικές μου είναι γνωστές. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, για νόμο που υπάρχει από τον Ιούνιο του 2011 και καταγγέλθηκε στην Χάγη τον Μάρτιο του 2012 ως μια από τους μεθόδους εξαθλίωσης των Ελλήνων με σκοπό την γενοκτονία τους, δηλώνετε σήμερα, ότι είσαστε διατεθειμένοι να προσφύγετε στην δικαιοσύνη για να τον ακυρώσετε. 

Για την ακρίβεια, 

Στις 27 Νοεμβρίου 2012, δημοσιεύσατε στην ενότητα  ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ( http://www.inka.gr/?p=994) της επίσημης ιστοσελίδας σας, ένα απόσπασμα από προσφυγή στην Χάγη, το οποίο απόσπασμα αφορούσε την καινούργια νομοθεσία με την οποία ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων και ιστών από ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα (νόμος 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011)  και  δηλώσατε ότι από την 1/6/2013 σκοπεύουν να μας παίρνουν ότι όργανο έχει ανάγκη το διεθνές εμπόριο μεταμοσχεύσεων, ότι η Ελλάδα θα γίνει το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών και ότι “Το ΙΝΚΑ θα προσβάλει δικαστικά και θα καταργήσει τον νόμο 3984”. Σύμφωνα με την καταγγελία στην Χαγη, ο σχετικός νόμος, βάσει εικαζόμενης συναίνεσης, επέβαλε την άμεση έκδοση πιστοποιητικού θανάτου σε περίπτωση διάγνωσης εγκεφαλικού θανάτου κάποιου, με σκοπό την τάχιστη αφαίρεση οργάνων του ασθενή προς μεταμόσχευση σε άλλα άτομα. Ταυτόχρονα, παραχώρησε σε ιδιώτες την δυνατότητα διεξαγωγής της μεταμοσχευτηκής διαδικασίας και επέτρεπε σε υγιείς ανθρώπους να δώσουν κάποιο όργανο τους σε άτομα με τα οποία συνδέονται συναισθηματικά. 

Την Κυριακή 3 Φεβ 2013  δημοσιεύσατε την προβλεπόμενη από τον νόμο αυτό αίτηση άρνησης δωρεάς οργάνων προς τον ΕΟΜ και  προτρέψατε τους πολίτες να την συμπληρώσουν και να την στείλουν στον ΕΟΜ Δικαιώματα | INKA  ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Την Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, διαδώσατε στο διαδίκτυο κείμενο ( δελτίο τύπου) όπου εν συντομία, αναφέρατε ότι η Δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά, ότι όσον καιρό υπήρχε αυτό το στοιχείο το ΙΝΚΑ συμφωνούσε και διέδιδε την ιδέα της εθελοντικής αυτής προσφοράς, αλλά ότι εξαιτίας του νόμου 3984 διαφωνεί πια με την διαδικασία “δωρεάς” οργάνων. Γι΄αυτό ζητήσατε από τους πολίτες να συμπληρώσουν την δήλωση άρνηση προς ΕΟΜ  που θα βρουν στο δικό σας ιστολόγιο, δηλώσατε εκ νέου ότι θα προσβάλετε δικαστικά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και καλέσατε τους πολίτες να συμμετέχουν και αυτοί στον δικαστικό σας αγώνα. Κλείνοντας είπατε ότι αφού καταργηθούν ο ν. 3984 με τα παρελκόμενά του («εικαζόμενη συναίνεση», «εγκεφαλικός θάνατος», «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» κτλ)  και η εγκύκλιος 1077 που επιδιώκει να καταργήσει κάθε Υπηρεσιακό Απόρρητο και κάθε Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας θα προτρέψετε πάλι τους πολίτες με Ελεύθερη Βούληση να γίνουν Δωρητές (και όχι δότες) οργάνων. Μέχρι τότε, όπως είπατε : ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.  

Στις 21 Φεβρουαρίου, εκδώσατε το ίδιο δελτίο τύπου με άλλο αριθμό  ( ΔΤ 394/21.02.2013 ) και διαδώσατε πάλι στο διαδίκτυο την είδηση ότι σκοπεύετε να προσφύγετε στην δικαιοσύνη κατά του νόμου αυτού. Κατά κανόνα, το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι   “Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».” «Βάσει του νόμου αυτού, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε δηλαδή το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών»  αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  in.gr

Το άρθρο κυκλοφόρησε κατά κανόνα με τίτλο “Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ για τη νομοθεσία περί δωρεάς οργάνων ” και σάρωσε  όλο το διαδίκτυο ( AttackTv ,   Newsbeast.gr in.grtvxs.gr, axortagos.grnews247sofokleous10.grDou.gr , LawNetΚΕΡΔΟΣ , TNSite ,  sarc.gr  ,ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ κλπ,κλπ)  Και πως να μην σαρώσει όταν η είδηση προερχόταν από πρακτορείο ειδήσεων και στην διάδοση του συμμετείχε και ο  ΔΟΛ ;;;  

ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ: 

Λέγοντας ότι θα ακυρώσετε το νόμο, λέτε μάλλον ότι σκοπεύετε να καταθέσετε σχετική αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και για να πάει πιο γρήγορα η διαδικασία λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος της υπόθεσης, δηλαδή αντί να εκκρεμεί για 10 χρόνια να λυθεί σε “μόλις” δυο με τρία χρόνια, καλείτε τους πολίτες να συμμετέχουν και αυτοί. Σε ότι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θέλω να συμμετέχω αν θεωρώ ότι η πρωτοβουλία σας μπορεί να ευδοκιμήσει.  Μπορεί όμως;;;  

Τι εννοώ: 

Σύμφωνα με όσα εγώ ξέρω, για να προσφύγετε ενώπιων του ΣτΕ  ως Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών (ΜΚΟ)  και να ζητήσετε την ακύρωση του νόμου, πρέπει αυτός ο νόμος να παραβιάζει βασικά δικαιώματα των καταναλωτών. Αλλιώς δεν υπάρχει έννομο συμφέρον. Στην περίπτωσή μας, δηλαδή της αφαίρεσης με χειρουργική επέμβαση, υγιών οργάνων από έναν άνθρωπο και εμφύτευση τους σε άλλον (μεταμόσχευση), ο καταναλωτής είναι ο λήπτης των οργάνων.    

Συνεπώς, ως οργάνωση, εσείς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ληπτών εξουσιοδοτήστε να προστατεύετε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέχρι πρόσφατα αυτό κάνατε προτρέποντας τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων.  Προστατεύατε δηλαδή τα συμφέροντα των ληπτών, προσπαθώντας να βρείτε όσους περισσότερους δωρητές ώστε να τους εξασφαλίσετε τα αναγκαία όργανα προς μεταμόσχευση. 

Τώρα όμως από όσα καταλαβαίνω, λέτε ότι θα προσφύγετε στην δικαιοσύνη για να υπερασπίσετε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εν δυνάμει δοτών, που είναι όμως οι παραγωγοί του προϊόντος και όχι οι αποδέκτες του ( καταναλωτές). Το λέω αυτό επειδή  σε όλες τις ανακοινώσεις σε αυτούς απευθυνόσαστε, στην ιστοσελίδα σας έχετε μόνο ενότητα ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ και οι ισχυρισμοί που έως τώρα προβάλατε, τα δικαιώματα τους αφορούν και όχι εκείνα των ληπτών. Ενδεικτικά : “τίθενται και άλλα θέματα για την ασφάλεια του «δότη» όπως η διαχείριση της διαδικασίας της μεταμόσχευσης από ιδιώτες κτλ” ” το ΙΝΚΑ : Θεωρεί αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή την διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε. Συνιστά στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική Δήλωση ότι  «ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ» αυτήν που θα βρουν στις Ιστοσελίδες και στα γραφεία του με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.” ” Όταν θα καταργηθούν ο ν. 3984 με τα παρελκόμενά του («εικαζόμενη συναίνεση», «εγκεφαλικός θάνατος», «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» κτλ) τότε πάλι θα προτρέψει του πολίτες με Ελεύθερη Βούληση να γίνουν Δωρητές (και όχι δότες) οργάνων. Μέχρι τότε: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ”.

Και τότε, εφόσον η προσφυγή σας αφορά τα δικαιώματα των προμηθευτών και όχι τα δικαιώματα των καταναλωτών (ληπτών οργάνων ), πως θα τεκμηριώσετε το έννομο συμφέρων σας ;;; Το γεγονός ότι ο λήπτης είναι ο καταναλωτής και ο δότης είναι ο παραγωγός, αποδεικνύεται σαφέστατα και από την ύπαρξη κανόνων  ποιότητας και ασφάλειας των οργάνων που θεσπίζονται με νόμο, όπως σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που προορίζονται για την κατανάλωση. 

Αν έχω δίκιο στο προηγούμενο σημείο, πάει να πει ότι δεν είστε αρμόδιοι ούτε να απευθυνθείτε στους πολίτες όπως κάνατε, για να τους προτρέπετε να μην γίνουν δωρητές οργάνων.  Σε όλους τους πολίτες, θαρρώ ότι θα μπορούσατε να απευθυνθείτε μόνο εάν, έστω και αυθαίρετα, τους θεωρείτε όλους εν δυνάμει λήπτες και αν οι συμβουλές σας σχετιζόταν με τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα. Μπορούσατε έτσι λχ. να τους ενημερώνετε για την όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, να τους εξηγήσετε ότι η αφαίρεση οργάνων από τον δότη γίνεται με ολική νάρκωση, ότι τα όργανα είναι χρήσιμα μόνο όσο είναι ζωντανά, ότι ο ” εγκεφαλικά νεκρός ” δεν είναι το ίδιο πράγμα με το “βιολογικά νεκρός”, ότι η εγκεφαλική νέκρωση δεν διαπιστώνεται όπως ο θάνατος αλλά είναι αντικείμενο διάγνωσης που κάνει ο θεράπων γιατρός και πολλά άλλα, ώστε να ξέρει ο εν δυνάμει “καταναλωτής” τα πάντα για την διαδικασία και να έχει έτσι την δυνατότητα να αποφασίσει εν γνώση του τι θέλει να κάνει. Κατά περίεργο τρόπο όμως εσείς δεν απευθυνθήκατε ποτέ σε αυτούς αλλά αποκλειστικά και μόνο στους εν δυνάμει δότες, με τους οποίους νομίζω ότι δεν έχετε καμία σχέση ως ομοσπονδία καταναλωτών. 

Υπάρχει και κάτι άλλο: μετά την προσφυγή μου στην Χάγη, όπου μεταξύ πολλών άλλων ισχυρίστηκα ότι βάσει του καινούργιου νόμου, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ο νόμος τροποποιήθηκε με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012. Συγκεκριμένα προστέθηκε διάταξη η οποία προβλέπει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων και ιστών από εγκεφαλικά νεκρό ενήλικα που δεν έχει δηλώσει ενώπιον αρμόδιας Αρχής, εγγράφως, έγκυρα και έγκαιρα την αντίθεση του, μπορεί να γίνει κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του. Αυτή η διάταξη δεν ακυρώνει την αυθαιρεσία του νόμου αλλά μειώνει κάπως την επικινδυνότητα του και η εκ των υστέρων πρόσθεση της, επιβεβαιώνει 100% την ορθότητα των ισχυρισμών μου. Το ότι συνεχίζει όμως η Πολιτεία να αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως πράγμα με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου, και να παραχωρήσει στην οικογένεια του ασθενή το  δικαίωμα να ασκήσει κυριότητα επί του σώματος του και να αποφασίσει  για μέρη του, είναι εντελώς απαράδεκτο. 

Τέλος πάντων, η ερώτηση μου είναι αν ξέρετε αυτή την καινούργια διάταξη ;; Εγώ λέω ότι μια που έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ψηφίστηκε και δηλώνετε ότι θα προσφύγετε στην δικαιοσύνη κατά του συγκεκριμένου νόμου που την περιλαμβάνει, αποκλείεται να μην την ξέρετε. Και τότε γιατί δεν τροποποιήσατε τις ανακοινώσεις σας και γιατί χρησιμοποιήσατε στην τελευταία ενημέρωση που κάνατε προς τον τύπο την αρχική μου δήλωση, που δεν ισχύει επακριβώς για την καινούργια κατάσταση, καθώς παρόμοια διάταξη υπάρχει και στην Ισπανία και σε λίγες ακόμα χώρες με τις οποίες θα μοιράσουμε τον κίνδυνο;; Το ότι κάνατε copy paste τις  συγκεκριμένες  φράσεις χωρίς να αναφέρετε την πηγή  δεν έχει καμία, μα καμία σημασία. Σημασία έχει όμως ότι τις χρησιμοποιήσατε σε λάθος χρονική στιγμή και με λάθος τρόπο. Γιατί το κάνατε αυτό;; Τα ίδια θα πείτε και στην αίτηση ακύρωσης προς το ΣτΕ ;;; Πριν κάνετε το copy paste, σκεφτήκατε τι εντύπωση θα προκαλέσει στους αναγνώστες μια τέτοια δήλωση σήμερα όταν η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί ;;  Σκεφτήκατε και τι συνέπειες θα έχει στην Χάγη η ενσωμάτωση του συγκεκριμένου κομματιού σε δικά σας κείμενα, σε περίπτωση που ζητάτε από την ελληνική δικαιοσύνη την ακύρωση του νόμου και δεν το πετυχαίνετε ;;;  Εάν το σκεφτήκατε η όχι είναι δικό σας θέμα. Σε ότι με αφορά σας ενημερώνω ότι για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ατυχή περιστατικά, στο εξής μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέρος των νομικών μου κείμενων μόνο κατόπιν έγγραφης άδειας μου. 

Τέλος, καλέσατε τους πολίτες να συμμετέχουν στην αγωγή σας αλλά δεν δώσατε καμία πληροφορία σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος που ενδιαφέρετε.  Δεν την έχετε έτοιμη και γι΄αυτό ;; Εάν ναι, θα δημοσιεύσετε το κείμενο της όταν θα ολοκληρωθεί και θα δώσετε τότε τις οδηγίες;; Θα μας πείτε τότε και ποιοι ακριβώς είσαστε ;; Δηλαδή ποιος είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κλπ; Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους ενδεχόμενους ενάγοντες, αλλά εμένα με ενδιαφέρουν όλα αυτά. Μια που θέλω να συμμετέχω στην προσφυγή σας, θέλω να ξέρω με ποιους κάνω χωριό. 

Όλες οι απορίες  μου:  

1. Ως Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ποιους εκπροσωπείτε στην περίπτωση των μεταμοσχεύσεων ;; Τους λήπτες ή τους δότες ανθρωπίνων οργάνων;;

2. Πως θα τεκμηριώσετε την ύπαρξη του έννομου συμφέροντος εάν θα προσφύγετε στην δικαιοσύνη κατά του νόμου  3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012 ; 

3. Γιατί σε πρόσφατη ενημέρωση προς τον τύπο χρησιμοποιήσατε ισχυρισμός που αφορούσε πράξεις που έγιναν το 2011 από την κυβέρνηση Παπανδρέου (η οποία έχει καταγγελθεί στην Χάγη για απόπειρα γενοκτονίας των Ελλήνων) μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης αυτής από την εξουσία, και μετά την τροποποίηση του επίμαχου νόμου περί δωρεάς οργάνων με το οποίο σχετιζόταν ο ισχυρισμός ;;  

4. Γιατί αντί να χρησιμοποιήσετε με λάθος τρόπο συγκεκριμένο απόσπασμα της προσφυγής αυτής δεν χρησιμοποιήσατε με σωστό τρόπο κάποιο άλλο απόσπασμα κατάλληλο για την περίπτωση και γιατί δεν στηρίξατε το αίτημα προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ που είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος να την εξετάσει μαζί και σε συνάρτηση με όλες τις άλλες προσφυγές όπως ζήτησα εγώ και χιλιάδες πολίτες Δείτε εδώ  Sign the petition  ;; Δεν θέλετε να εξεταστεί η προσφυγή που χρησιμοποιήσατε ;;;

5. Και στην εποχή που προτρέπατε τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, η αφαίρεση τους γινόταν από ασθενείς στους οποίους είχε διαγνωστεί η νέκρωση του εγκεφάλου . Τι σας έκανε να μην δεχτείτε πια ως θεμιτή την λήψη οργάνων από τέτοιους ανθρώπους ;;; [ ” Όταν θα καταργηθούν  ο ν. 3984 με τα παρελκόμενά του («εικαζόμενη συναίνεση», «εγκεφαλικός θάνατος», «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» κτλ) Τότε το ΙΝΚΑ θα επανεξετάσει το θέμα. “]

6. Γιατί ανακοινώνετε συνεχώς ότι θέλετε να προσφύγετε στην δικαιοσύνη και δεν το κάνατε ;;; 

7. Γιατί η επανειλημμένη δήλωση σας ότι ΘΑ η ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ προσφύγετε στην δικαιοσύνη θεωρείται είδηση και ανακοινώνεται σε πρακτορείο ειδήσεων ;;  

8. Εάν κάποιος πολίτης που σκόπευε να καταγγείλει τον σχετικό νόμο ακούει την ανακοίνωση σας ότι θα προσφύγετε εσείς στην δικαιοσύνη και θα τον ακυρώσετε, τι θα κάνει ;; Θα κάνει την καταγγελία του ή θα σκεφτεί ότι εσείς ως Γενική Ομοσπονδία Ελλάδας  έχετε περισσότερες δυνατότητες από αυτόν και ξέρετε καλύτερα τι και πως να κάνετε και γι΄αυτό θα παραιτηθεί από την ατομική προσπάθεια του;;; Και αν τελικά δεν κάνετε την προσφυγή ;;

9. Εφόσον θέλετε να προσφύγετε στην δικαιοσύνη κατά του νόμου αυτού γιατί δεν αξιοποιήσατε το ψήφισμα Ανίσχυρος ο καινούργιος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις  που θεωρώ ότι θα σας βοηθήσει πολύ στον δικαστικό αγώνα που λέτε ότι θα ξεκινήσετε; Εφόσον θεωρείτε ότι ο νόμος είναι άκυρος γιατί δεν υπογράψατε το ψήφισμα;; 

10. Γιατί στην επίσημη ιστοσελίδα σας www.inka.gr  δεν υπάρχει το καταστατικό σας και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ;; Σας υπενθυμίζω ότι είσαστε ΜΚΟ η οποία παίρνει επιχορήγηση  από το κρατικό προϋπολογισμό και όχι ιδιωτική λέσχη. Κάποια από τα μέλη σας αναφέρουν έστω ποιος είναι ο πρόεδρος .Εσείς ως γενική ομοσπονδία δεν αναφέρετε τίποτα. Δεν έχετε διοικητικό συμβούλιο ;;; 

ενδεικτικά : 

ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Ινστιτούτο Καταναλωτών ΚΡΗΤΗΣ
Διεύθυνση: Νεοζηλανδών μαχητών 14 – Χανιά – 731 33
Τηλέφωνα: 28220 22642
Fax: 28220 22652
Ηλ. Διεύθυνση: http://www.inkakritis.gr
Email: inkakritis@inkakritis.gr
Σχόλια: Η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια Ένωση Καταναλωτών της χώρας. 1οβάθμια Πιστοποιημένη Ενωση Καταναλωτών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι κ. Γιάννης Αννουσάκης.

ΙΝΚΑ ΡΟΔΟΥ Ινστιτούτο Καταναλωτών ΡΟΔΟΥ
Διεύθυνση: Κλαυδίου Πέπερ 6ος Όροφος Κτήριο ΤΑ Ρόδος
Τηλέφωνο: 22410 55955
Fax: 22410 43822
Email: kazinka@otenet.gr
Σχόλιο: 1οβάθμια Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών, που καλύπτει την Νήσο Ρόδο. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο γιατρός κος Γιάννης Καζουλάκης.

εσείς αναφέρετε μόνο αυτό :

ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 13 – Αθήνα – 104 32
Τηλέφωνα: 210 36.32.443
Fax: 210 36.33.976
Ηλ. Διεύθυνση: http://www.inka.gr
Email: inka@inka.gr

Σχόλια: Το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, και μη Κυβερνητικός Οργανισμός.
Η Ομοσπονδία είναι 2οβάθμιο Πιστοποιημένο Σωματείο Ενώσεων Καταναλωτών. Ως προς τους κανονισμούς που τη διέπουν, είναι σύμφωνη με την Εθνική Νομοθεσία για την Προστασία Καταναλωτών (Νόμος 2251/1994-3587/2007).

Δείτε ενδεικτικά τι αναφέρει άλλη ένωση καταναλωτών στην κεντρική της ιστοσελίδα 

ΕΚΠΟΙΖΩ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ :

Παραρτήματα

Γενικές Συνελεύσεις

Καταστατικό

Διοικητικό Συμβούλιο

Οργανόγραμμα

Σχετικά: 

[ Νόμος 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών» (ΦΕΚ Α ́ 191/16.11.1994)

http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/N+2251+1994++(τροποποίηση+με+το+νόμο+3587+2007).pdf?bodyId=568851 ]

Τα επικαλούμενα δημοσιεύματα σε χρονολογική σειρά :

1) ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ 27. NOE 2012  http://www.inka.gr/?p=994

[Από την 1/6/2013 σκοπεύουν να μας παίρνουν ότι όργανο έχει ανάγκη το διεθνές εμπόριο μεταμοσχεύσεων]

ΕΛΛΑΔΑ : Το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών!

άρθρο από «Κατοχικά»

ΑΠΟ ΤΙΣ 01.06.2013 ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

[Το ΙΝΚΑ θα προσβάλει δικαστικά και θα καταργήσει τον νόμο 3984] 

Απόσπασμα από καταγγελία στην Χάγη: »Α4. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ .. Ο πρώτος νόμος που θέτω υπόψιν σας είναι ο νόμος 3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τον οποίο ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντες και θανόντες ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα. Βάσει του νόμου αυτού, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε δηλαδή το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών. Γιατί; Μέχρι τώρα, τα πράγματα είχαν ως εξής :

– λήψη οργάνων γινόταν από όσους είχαν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους αυτή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) ή όταν υπήρχε η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση.

– Αποκλειστική αρμοδιότητα για την αφαίρεση οργάνων είχε ο ΕΟΜ, όπως συμβαίνει άλλωστε και διεθνώς.

Συνεπώς, όσοι επιθυμούσαν να είναι δωρητές οργάνων σώματος το έκαναν ελεύθερα με γραπτή δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτό διασφάλιζε άριστα την επιθυμία και την ελεύθερη βούληση τους, αλλά και τη διαδικασία.

Βάσει του καινούργιου νόμου:

α. Η αφαίρεση οργάνων πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης», που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια. Παραχωρείται έτσι, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δικαίωμα αφαίρεσης

οργάνων σε τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπα πιο πάνω, η αφαίρεση οργάνων διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των μεταμοσχευτικών κέντρων και όχι από ιδιώτες. ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ ….

β. Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται, εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Γίνεται δηλαδή βάσει δικαζόμενης συναίνεσής του.

Σχόλιο : Με αυτό τον τρόπο, το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ασκεί πια κυριότητα επ’ αυτών, έχοντας από το νόμο το δικαίωμα να αποφασίσει για τα όργανα του θανόντος (αυτός που αποφασίζει για τα πράγματα ασκεί κυριότητα επ’ αυτών). Και επειδή το σώμα γίνεται πράγμα, ο νόμος προβλέπει και τους σχετικούς κανόνες ποιότητας και ασφάλειας.

γ . Θανόν (πτώμα), θεωρείται πια και ο εγκεφαλικά νεκρός άνθρωπος και έτσι είναι υποχρεωτική από 01.06.2013 και η αφαίρεση οργάνων ενηλίκων – εγκεφαλικά νεκρών, εκτός εάν είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους εγγράφως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, εάν υπάρχει πιστοποιητικό του γνήσιου της υπογραφής τους και αν αυτό φτάσει έγκαιρα στα χέρια όσων έχουν εξουσιοδότηση για την λήψη οργάνων. [και βέβαια δεν παραπέσει ]

[…] Όσο για την σχετική δήλωση εναντίωσης στην λήψη οργάνων, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, όχι μόνο ότι είναι μια διαδικασία που οδηγεί εκατομμύρια πολίτες σε μια περιττή γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί στο σύνολο, τόσο από πλευράς πολιτών όσο και από πλευράς ΕΟΜ αλλά είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δε θα προλάβουν ή δε θα μπορέσουν (για λόγους άγνοιας ή αδυναμίας ή αμέλειας κλπ) να καταχωρήσουν δήλωση στον ΕΟΜ. Έτσι θα μετατραπούν αυτόματα σε δότες και θα τους αφαιρεθούν τα όργανα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους. Εννοείται όμως ότι μια δήλωση μπορεί πάντα και να χαθεί ή να βρεθεί αφού πετσοκόψουν το σώμα του αιτούντα … Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα: – η διάταξη περί της «εικαζόμενης συναίνεσης» ανοίγει τους ασκούς του Αίολου καθώς: – καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού, αγνοεί τη θέση των συγγενών του θανόντος και την ιστορική και θρησκευτική παράδοση που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στο νεκρό. – η ταύτιση της εγκεφαλικής νέκρωσης με το βιολογικό θάνατο, εκτός των προαναφερόμενων, νομιμοποιεί εμμέσως πλην σαφώς και την ευθανασία, επειδή η λήψη ζωτικού μοσχεύματος από εγκεφαλικά νεκρό δότη, προκαλεί τον βιολογικό θάνατό του. Για το λόγο αυτό όμως, και επειδή η σχετική πράξη μπορεί πια να γίνει χωρίς αίτημα και χωρίς καμία προϋπόθεση, νομιμοποιείται όχι μόνο η ευθανασία αλλά και ο φόνος. Αναρωτιέμαι κιόλας πόσοι ασθενείς από εδώ και πέρα κινδυνεύουν να κηρυχτούν εγκεφαλικά νεκροί από διάφορους ασυνείδητους; Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο στις μακάβριες συνέπειες που ο νόμος μπορεί να έχει, για να μην δώσω και ιδέες. Πάντως, σημασία έχει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο από έναν άνθρωπο, μία που δεν είναι μόνο τα ζωτικά όργανα αλλά όλα τα

όργανα (το μεγαλύτερο είναι το δέρμα…), οι ιστοί και τα κύτταρα, τα οποία ως μέρος του οργάνου ταυτίζονται με αυτό. Δείτε εδώ τι περίπου εννοώ […] Αυτή η έντεχνη παρουσίαση όμως (βάπτιση της αυθαίρετης λήψης οργάνων ως δωρεά, βάπτιση των αναγκαστικών δοτών ως δωρητές και βάπτιση των εγκεφαλικά νεκρών ανθρώπων ως θανόντες) δεν ξεγέλασε τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων επιστημόνων καθώς και την Εκκλησία της Ελλάδος (Ιερά Σύνοδος), οι οποίοι ήταν ενήμεροι για το σχέδιο νόμου, κατάλαβαν αμέσως τους κινδύνους που κρύβει και διαμαρτυρηθήκαν έντονα. Οι διαμαρτυρίες τους δεν έφεραν όμως κανένα αποτέλεσμα και για άλλη μια φορά, με κυβερνητική απόφαση, οι διαφωνούντες απομακρύνθηκαν. Και μιλάω για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΜ, τα μέλη του οποίου απαλλαχτήκαν από τα καθήκοντά τους στις 15/06/2011, την ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή δηλαδή. Η καινούργια ηγεσία ανέλαβε καθήκοντα στις 16/06/2011, ημέρα της ψηφοφορίας. Για την ιστορία αναφέρω ότι εντελώς «συμπτωματικά», ο νόμος αυτός ψηφίσθηκε στις 16/06/2011, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, από ένα Κοινοβούλιο πολιορκούμενο από πλήθος Ελλήνων πολιτών, που διαμαρτυρόταν για την πλήρη εξαθλίωση, στην οποία τους οδηγούσε το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο […]Έτσι κανένας δεν πληροφορήθηκε το γεγονός και αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι βουλευτές ξέρουν τι ψήφισαν αφού η πλειοψηφία τους ήταν απασχολημένη με τα προαναφερόμενα, αλλά κυρίως με την ενδεχόμενη υπουργοποίηση τους ή των κομματικών φίλων τους. Τίθεται όμως και άλλο ερώτημα : Yπό αυτές τις συνθήκες πόσοι βουλευτές συμμετείχαν στην συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου και πόσοι ψήφισαν τον νόμο αυτό; 20; 30 ; 50; Ενδεικτικά, αναφέρω ότι ναι μεν ήμουν από τους λίγους που ήξεραν για την ύπαρξη του νομοσχεδίου, αλλά μόλις πρόσφατα έμαθα ότι ο νόμος τελικά ψηφίστηκε και τι ακριβώς λέει. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη την περίοδο ήμουν και εγώ πολύ ταραγμένη όπως όλοι οι άλλοι, και επιπλέον, μαθαίνοντας τον Αύγουστο από τα ΜΜΕ, ότι ο Υπουργός Υγειάς κ. Λοβέρδος μοίρασε στους υπουργούς και στους συνεργάτες του αιτήσεις να γίνουν δωρητές οργάνων, πίστεψα ότι ο νόμος τελικά δεν ψηφίστηκε. Αλλιώς γιατί να μοιράσει τέτοιες αιτήσεις ο υπουργός;

[…] Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν κατάλαβα. Θα εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου και θα γίνει λήψη οργάνων και από τους ευρωπαίους και άλλους αλλοδαπούς πολίτες, που τυχαίνει να κηρυχτούν εγκεφαλικά νεκροί στην Ελλάδα ή αυτό ισχύει μόνο για τους Έλληνες πολίτες; Και αν ναι, προς εφαρμογή της αρχής της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου, πώς θα εξασφαλιστεί η λήψη οργάνων όλων εκείνων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό; Εάν λάβουμε υπόψιν τα προαναφερόμενα, τις τακτικές που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του στο παρελθόν, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης του νόμου, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση εξαπάτησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. […]

Τέλος, επειδή ο εμπνευστής του ήξερε πολύ καλά τι έκανε, ο νόμος αυτός δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας λόγω μαζικής και απίστευτης παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας, περιλαμβανόμενων και των ουσιωδών δικαιωμάτων στη ζωή, στην ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό (ατομικό και συλλογικό), αλλά και απόπειρα γενοκτονίας […] 

Υπάρχει και εδώ http://amesidimokratia-andros.blogspot.gr/2013/01/blog-post_31.html και εδώ http://aekks.blogspot.gr/2013/01/3984.html

Δικό μου σχόλιο. ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΚΑΤΟΧΙΚΑ Απο 1/1/2013 θα μας αρπάξουν ακόμα και την … – Κατοχικά Νέα και η Καταγγελία Σαλεμή στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ (ICC)

” Βάσει του νόμου αυτού, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε δηλαδή το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών.”  

2) Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Προς τον

·         Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων – Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα – Φαξ: 2107255066, τηλ: 2132027021, 2132027017, (υπόψη κ. Προέδρου)

Κοινοποίηση:

·         Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) – Πλουτάρχου 3, Αθήνα 10675 – Φαξ: 2107258663, τηλ: 2107258660-2, 2107295031-2 (υπόψη κ. Προέδρου)

·         ΙΝΚΑ / Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας – Γ΄ Σεπτεμβρίου 13, 10432 Αθήνα –Φαξ: 2103633976, τηλ: 2103632443.

·         ………………………………………………………………………………………………………………………………………  …………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Κύριοι,

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Με την παρούσα υπεύθυνη δήλωσή μου, (γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως) σας δηλώνω ότι: σε περίπτωση θανάτου μου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανά μου προς μεταμόσχευση, δεν επιτρέπω σε κανέναν (συγγενή μου ή τρίτο ή οποιονδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό), σε οποιονδήποτε χρόνο, και για οποιαδήποτε αιτία, να ανακαλέσει αυτή την απόφασή μου ομοίως δεν εκχωρώ σε κανέναν, κανένα δικαίωμα στη σωματική μου ακεραιότητα πριν και μετά τη σωματική μου αποβίωση. Η παρούσα μπορεί να ανακληθεί μόνο από εμένα με συμβολαιογραφική πράξη.

Επίσης αιτούμαι να γνωστοποιήσετε την παρούσα προς όλους τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται με το θέμα (και συνεπώς τους θεωρώ ενημερωμένους).

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα ανήλικα τέκνα μου.

             Ονοματεπώνυμο                                                         Ημερομηνία γέννησης

 • _
 • _
 • _
 • _

 

Ο δηλών (Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας.)

Τόπος και ημερομηνία

 

                        Υπογραφή

Σχετικά Αρχεία:   Δήλωση άρνησης ΕΟΜ_

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

 

Α) Συμπληρώστε το έντυπο δήλωσης με όλα τα στοιχεία που αναγράφονται και βεβαιώστε την υπογραφή σας από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ, Αστυνομία, Δήμο κτλ), και κρατείστε αντίγραφο. Αν έχετε παιδιά συμπληρώστε τα. Προσοχή όμως, μόλις συμπληρώσουν τα παιδιά τα 18 χρόνια θα πρέπει να κάνουν μόνα τους, πάλι τη δήλωση.

Β) Στείλτε την πρωτότυπη δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: Είτε με απευθείας παράδοση, είτε με αποστολή (με κούριερ ή με φαξ όχι με συστημένο), είτε με δικαστικό επιμελητή. Κρατείστε το αποδεικτικό αποστολής, ζητείστε αριθμό πρωτοκόλλου και αναμείνατε την επιβεβαιωτική επιστολή.

Γ) Κοινοποιήστε τη δήλωση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), στο ΙΝΚΑ (ή και σε άλλο φορέα που εσείς κρίνετε) με κούριερ ή με φαξ.

Δ) Ενημερώστε φίλους, συγγενείς, και τον οικογενειακό σας γιατρό, ότι δεν είσαστε δότης οργάνων.

http://www.inka.gr/?tag=δικαιώματα

3) Ο ΙΝΚΑ λέει όχι στην δωρεά οργάνων! 4 Φεβρουαρίου 2013 

Ο ΙΝΚΑ λέει όχι στην δωρεά οργάνων! – MetroGreece.gr

Ο ΙΝΚΑ λέει όχι στην δωρεά οργάνων! – Cyprus News  κλπ

Αρνείται να γίνει υποχρεωτικός δότης οργάνων

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος

News // Ελλάδα // 4 Φεβρουαρίου 2013 // 11:44 

Η Δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά, όσον καιρό υπήρχε αυτό το στοιχείο το ΙΝΚΑ συμφωνούσε και διέδιδε την ιδέα της εθελοντικής αυτής προσφοράς. Όμως ατυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και συγκεκριμένα:

Με το νόμο 3984 θεωρούμαστε όλοι όλοι με «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» δότες οργάνων, αυτός ο πρωτοφανής νόμος που δεν έχει παρόμοιο σε κανένα κράτος του κόσμου υπογράφεται από τους κ.κ. Παπούλια, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Λοβέρδο και Παπαϊωάννου (ΦΕΚ τ.1ο αφ 150/27-6-2011) και ψηφίστηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία ενώ ο λαός διαδήλωνε κατά των Μνημονίων. 

Εκτός από την βίαιη κατάργηση της αυτοδιάθεσης του ανθρωπίνου σώματος, κάτι που μόνο στα Νταχάου είχε συμβεί το σκηνικό συμπληρώνεται, από το ορισμό του «εγκεφαλικού θανάτου», δηλαδή το κώμα, και από την «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» που επιτρέπει (γρήγορα άμεσα και για όλο τον Ελληνικό Πληθυσμό) στον οποιονδήποτε, νόμιμα ή παράνομα, να έχει άποψη για το αν ο κάθε πολίτης (εν ζωή ή νεκρός) είναι «ελκυστικός δότης». Τέλος τίθενται και άλλα θέματα για την ασφάλεια του «δότη» όπως η διαχείριση της διαδικασίας της μεταμόσχευσης από ιδιώτες κτλ

Τα γεγονότα συμπληρώνονται και από την παραίτηση του τότε Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Γιάννη Βλαχογιάννη (Μάιος 2011) ο οποίος διαφώνησε με τον κ. Λοβέρδο. 

Για όλα τα παραπάνω το ΙΝΚΑ :

• Θεωρεί αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή την διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε.

• Συνιστά στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική Δήλωση ότι «ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ» κατά προτίμηση αυτή που θα βρουν στις Ιστοσελίδες και στα γραφεία του με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.

• Θα προσβάλει δικαστικά το σημερινό σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όταν θα καταργηθούν ο ν. 3984 με τα παρελκόμενά του («εικαζόμενη συναίνεση», «εγκεφαλικός θάνατος», «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» κτλ) τότε πάλι θα προτρέψει του πολίτες με Ελεύθερη Βούληση να γίνουν Δωρητές (και όχι δότες) οργάνων. Μέχρι τότε:

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Στέλνουμε τις Δηλώσεις Άρνησης Επίταξης των οργάνων μας 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ (Έλληνες και αλλοδαπούς)

Συμμετέχουμε στις δικαστικές ενέργειες του ΙΝΚΑ

 

Μας καταστρέψανε τη Ζωή, δεν θα μας την πάρουνε 

4)  Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

AΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

 
AΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΙΝΚΑ-ΔΤ 394/21.02.2013
 
Η Δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά. Όμως ατυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και συγκεκριμένα:
Με το νόμο 3984 θεωρούμαστε όλοι με «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» δότες οργάνων. Αυτός ο πρωτοφανής νόμος που δεν έχει παρόμοιο σε κανένα κράτος του κόσμουυπογράφτηκε από τους κ.κ. Παπούλια, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Λοβέρδο και Παπαϊωάννου (ΦΕΚ τ.1ο αφ 150/27-6-2011) και ψηφίστηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορίαενώ ο λαός διαδήλωνε κατά των Μνημονίων.
Εκτός από την βίαιη κατάργηση της αυτοδιάθεσης του ανθρωπίνου σώματος, κάτι που μόνο στα Νταχάου και Άουσβιτς είχε συμβεί το σκηνικό συμπληρώνεται, από τον ορισμό του «εγκεφαλικού θανάτου» (δηλαδή την απώλεια συνείδησης σε  κωματώδη διαδικασία, από την οποία πολύ έχουν ανανήψει), και από την «ηλεκτρονική συνταγογράφηση»που επιτρέπει (γρήγορα  άμεσα και για όλο τον Ελληνικό Πληθυσμό)  στον οποιονδήποτε, νόμιμα ή παράνομα, να έχει άποψη για το αν ο κάθε πολίτης  (εν ζωή ή νεκρός) είναι «ελκυστικός δότης». Τέλος τίθενται και άλλα θέματα για την ασφάλεια του «δότη» όπως η διαχείριση της διαδικασίας τηςμεταμόσχευσης από ιδιώτες κτλ
Τα γεγονότα συμπληρώνονται και από την παραίτηση του τότε Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)Γιάννη Βλαχογιάννη (Μάιος 2011) ο οποίος διαφώνησε με τον κ. Λοβέρδο.
Για όλα τα παραπάνω το ΙΝΚΑ :
 • Θεωρεί αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή την διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε.
 • Συνιστά στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική Δήλωση ότι  «ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ» αυτήν που θα βρουν στις Ιστοσελίδες και στα γραφεία του με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.
 • Θα προσβάλει δικαστικά το σημερινό σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Όταν θα καταργηθούν  ο ν. 3984 με τα παρελκόμενά του(«εικαζόμενη συναίνεση», «εγκεφαλικός θάνατος», «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» κτλ) καθώς και η εγκύκλιος 1077 που επιδιώκει να καταργήσει κάθε Υπηρεσιακό Απόρρητο και κάθε Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίαςκαι  το ΙΝΚΑ έχει προσβάλει.  Τότε το ΙΝΚΑ θα επανεξετάσει το θέμα. Μέχρι τότε:
 
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
 
Στέλνουμε τις Δηλώσεις Άρνησης 
Επίταξης των οργάνων μας
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ (Έλληνες και αλλοδαπούς)
Συμμετέχουμε στις δικαστικές ενέργειες του ΙΝΚΑ
Μας καταστρέψανε τη Ζωή, δεν θα μας την πάρουν

http://apantisiinka.blogspot.gr/2013/02/a.html

5) Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ για τη νομοθεσία περί δωρεάς οργάνων

 Δημοσίευση: 21 Φεβ. 2013, 12:26

Αθήνα

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη δωρεά οργάνων.

«Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος και προτείνει στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική δήλωση ότι «Αρνούμαι να γίνω δότης οργάνων», την οποία θα βρουν στις ιστοσελίδες και στα γραφεία της με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.

«Βάσει του νόμου αυτού, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε δηλαδή το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231236245 klp

Κύριοι,

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σας και σας ευχαριστώ προκαταβολικά γι΄αυτήν 

Χριστίνα Σαλεμή, 

(απλός πολίτης που δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο πάρα μόνο τον εαυτό της)

ΥΓ Για όσους δεν το ξέρουν, διευκρινίζω ότι ο νόμος δεν μπορεί να ακυρωθεί παρά μόνο από το ΣΤΕ. Στην Χάγη έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ως αποδεικτικό στοιχείο των προθέσεων της τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και η ακύρωση του στην Ελλάδα θα ενισχύσει κατά πολύ τους ισχυρισμούς που έχουν υποβληθεί στην Χάγη. Εάν όμως γίνει λάθος αίτηση προς το ΣΤΕ, ο νόμος δεν θα ακυρωθεί και η σχετική δικαστική απόφαση θα χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμωθούν  οι ισχυρισμοί . 

Σχετικές αναρτήσεις Μεταμοσχεύσεις

 

updated

Και  SUPERMARKET το ΙΝΚΑ ;;;

λεπτομέρειες στα σχόλια

13 comments on “Χριστίνα Σαλεμή: Ανοιχτή επιστολή προς τον ΙΝΚΑ αναφορικά με ανακοινώσεις του (μεταμοσχεύσεις)

 1. στην ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ / ΓΟΚΕ αναφέρεται και αυτό :

  1. ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών (Έτος Ιδρύσεως 1970)
  Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 13 – Αθήνα – 104 32
  Τηλέφωνα: 210 36.32.443
  Fax: 210 36.33.976
  Ηλ. Διεύθυνση:
  Email:
  Σχόλια: Έτος Ιδρύσεως 1970. Η πρώτη Ένωση Καταναλωτών – Αγοράς στην Ελλάδα. Ιδρυτικό Μέλος του ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ.
  1οβάθμια Ένωση Καταναλωτών.

  Αυτό το σχόλιο μπήκε μετά την αποστολή της επιστολής στον ΙΝΚΑ, στις ακόλουθες διευθύνσεις :

  inka@inka.gr ; b5delidadakis@gmail.com ; kazinka@otenet.gr ; inkaxanthi@yahoo.gr ;

 2. Το σχόλιο αυτό κατατέθηκε, αλλά λόγω του ότι δεν διαθέτω ημεηλ και πασγουορντ στο WordPress.com δεν ξέρω αν μπορεί να αναρτηθεί

  Αγαπητή κυρία,

  Διάβασα την ανάρτηση που απευθύνατε προς το ΙΝΚΑ και σας
  συγχαίρω. Μικρή μόνο παρατήρηση, φρντίστε να μην είναι τόσο μακροσκελή
  όσα ενημερωτικά δημοσιεύετε. Περιοριστείτε επί της ουσίας, όπως επί
  παταδείγματι είναι αυτό που αναφέρατε : “Το ΙΝΚΑ με ποιο δικαίωμα καλείται να
  μας προστατεύσει, αφού το μόνο δικαίωμα το οποίο έχει είναι η
  προστασία του καταναλωτή; Στην προκειμένη δε περίπτωση, καταναλωτές
  είναι οι λήπτες οργάνων και όχι οι δωρητές ή δότες.”

  Παρένθεση δική μου,
  Προσπαθούν να εξωραΐσουν και εξευγενίσουν την κοροϊδία που μας κάνουν
  χρησιμοποιώντας τη λέξη “δωρεά”! Ακόμη και την αιμοδοσία την ονομάζουν “αιμοδωρεά”!!
  Αυτό όμως δεν τους απαλάσσει. Είτε δωρητές, είτε δότες, είναι το ίδιο. Πρακτικά ευθανασία εφαρμόζεται και μην μπερδεύουμε την αιμοδοσία με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Πάνε να μας τρελάνουν, να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε.
  Η παρένθεση κλείνει.

  Σωστές και οι υπόλοιπες παρατηρήσεις της κας. Σαλέμη, ας συγκρατήσουμε όμως από τα μέγιαστα το ελάσσον. Καμιά φορά η ουσία κρύβεται στια μικρά και στα ασήμαντα.

  Κυπριανός Χριστοδουλίδης

  ( λήφθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο )

  • Κύριε Χριστοδουλίδη,

   Το κείμενο του ΙΝΚΑ/ ΓΟΚΕ θα είναι ενημερωτικό για την κοινή γνώμη και όχι η παρούσα επιστολή με την οποία απλά ειδοποίησα τους υπεύθυνους για προβλήματα που εντόπισα στις ανακοινώσεις και στην λειτουργία του οργανισμού. Το έκανα δημόσια για να τους αναγκάσω να απαντήσουν και αυτοί έτσι. Άλλωστε, με τις ανακοινώσεις τους, απευθύνθηκαν στους πολίτες δημόσια και έτσι έχουν υποχρέωση να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο σε απορίες που τις αφορούν.

   Χριστίνα Σαλεμή

 3. Τόσο ο νέος νόμος όσο και ο προηγούμενος είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να φέρνουν δυσκολίες στους γιατρούς που αρνούνται την ύπαρξη εγκεφαλικού θανάτου σε ασθενή. Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας εάν καταγγελθεί κάποιος ότι παρεμποδίζει “μεταμοσχευτικό έργο” ενώ δεν προβλέπεται τιμωρία εάν άνθρωποι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κάνουν μόνοι τους δοκιμασίες “εγκεφαλικού θανάτου” και ζητήσουν τα όργανα ασθενούς χωρίς πιστοποιητικό “εγκεφαλικού θανάτου” που προϋποθέτει ο νόμος. Έτσι όποιος φέρει αντιρρήσεις καταγγέλλεται, όπως εγώ, και παρ’ όλο που η ασθενής της οποίας τα όργανα ζητούσαν και βεβαίως και τη θανάτωσή της επέζησε και τους κατήγγειλε, δεν τιμωρήθηκαν. Απεναντίας προσπαθούν να με εμπλέξουν σε δήθεν συκοφαντική τους δυσφήμηση για να αποτρέψουν κάθε υγιή αντίδραση άλλων ιατρών στη στοχοποίηση ανθρώπων σε κώμα και αφαίρεση των οργάνων τους. Επίσης η πιστοποίηση του “εγκεφαλικού θανάτου είναι αναχρονιστική και σε πολλές περιπτώσεις οφθαλμοφανώς λάθος με τον κίνδυνο να πιστοποιηθούν άνθρωποι σε κώμα και συνεπώς αναστρέψιμοι ως “εγκεφαλικά νεκροί”.
  Dr George Kofinas MD, PhD
  Εντατικολόγος
  Διευθυντής ΕΣΥ

  • ” Τόσο ο νέος νόμος όσο και ο προηγούμενος είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να φέρνουν δυσκολίες στους γιατρούς που αρνούνται την ύπαρξη εγκεφαλικού θανάτου σε ασθενή. ”

   Ενδεχομένως ναι. Αλλά τελικά γιατί φτιάχτηκαν αυτοί οι νόμοι ;;; Θέλουν να μας αρρωστήσουν έτσι ώστε όλο και περισσότεροι από εμάς να χρειαστούν ανταλλακτικά ;;; Η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να ασχοληθεί με την δημόσια υγεία και την βελτίωση της και όχι με την χειροτέρεψη αυτής. Αν δεν έχει τέτοιο σκοπό γιατί έκανε όλους τους κάτοικους της Ελλάδας εν δυνάμει δότες από την στιγμή που οι άνθρωποι που χρειαζόταν ” ανταλλακτικά” όταν συνέλαβαν οι κυβερνώντες την ιδέα ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες ;; Αντί να φροντίσουν να μην φτάσει κανείς να χρειαστεί εμφύτευση οργάνων φροντίζουν να αυξηθεί η ζήτηση;; Γι’ αυτό μεριμνήσαν να αυξηθεί και η προσφορά ;;

   Έπειτα, γιατί αυτή η εμμονή με την χρήση ανθρωπίνων μοσχευμάτων και την αύξηση της προσφοράς, όταν ήδη οι επιστήμονες άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της δωρεάς οργάνων, λόγω κατασκευής τους στο εργαστήριο από εμβρυικά βλαστοκύτταρα; https://justiceforgreece.wordpress.com/2013/02/16/τρισδιάστατη-εκτύπωση-σε-εμβρυικά-βλ/

   Τέλος, από που ως που μπορεί να αποφασίσει η Πολιτεία ή/και η οικογένεια κάποιου για τα όργανα του μετά τον θάνατο του, εάν αυτός, ο ιδιοκτήτης των οργάνων δηλαδή, δεν τους τα κληροδότησε και αυτοί δεν έκαναν πρώτα δήλωση αποδοχής της κληρονομιάς, πληρώνοντας ή και όχι τους ανάλογους φόρους και τα τέλη.

   ΥΓ Σημειώστε παρακαλώ και ότι η δυνατότητα κάποιου ανθρώπου να αντικαταστήσει δικά του όργανα ή/και δικούς του ιστούς με τα όργανα ή/και τους ιστούς κάποιου άλλου, δεν αναγνωρίζεται ως αναμφισβήτητο δικαίωμα ούτε από το Σύνταγμα ούτε από καμία διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου ( ΟΗΕ, ΕΣΔΑ κλπ) έτσι ώστε να μπορεί να προστατευτεί αναγκαστικά με νόμο από την Πολιτεία ( http://www.gopetition.com/petitions/ανίσχυρος-ο-καινούργιος-νόμος.html )

  • προσθέτω δυο παραβιάσεις :

   1. Ν. 3418/2005 – Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ ́ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
   Άρθρο 29
Ιατρικές αποφάσεις στο τέλος της ζωής
   1. Ο ιατρός, σε περίπτωση ανίατης ασθένειας που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ακόμη και αν εξαντληθούν όλα τα ιατρικά θεραπευτικά περιθώρια, οφείλει να φρο− ντίζει για την ανακούφιση των ψυχοσωματικών πόνων του ασθενή. Του προσφέρει παρηγορητική αγωγή και συνεργάζεται με τους οικείους του ασθενή προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, συμπαρίσταται στον ασθενή μέχρι το τέλος της ζωής του και φροντίζει ώστε να διατηρεί την αξιοπρέπειά του μέχρι το σημείο αυτό.
   2. Ο ιατρός λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες που είχε εκφράσει ο ασθενής, ακόμη και αν, κατά το χρόνο της επέμβασης, ο ασθενής δεν είναι σε θέση να τις επαναλάβει.
   3. Ο ιατρός οφείλει να γνωρίζει ότι η επιθυμία ενός ασθενή να πεθάνει, όταν αυτός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, δεν συνιστά νομική δικαιολόγηση για τη διενέρ− γεια πράξεων οι οποίες στοχεύουν στην επίσπευση του θανάτου.

   2. Όρκος του Ιπποκράτη

   Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
   ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
   ΟΜΝΥΜΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ, ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΝ ΤΗΝΔΕ. ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ
ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΙΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΕΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ. ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ, ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ. ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΣΟΜΑΙ ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΗ, ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ. ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ. ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ, ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝΔΕ, ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ. ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ. ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗΝ ΛΙΘΙΩΝΤΑΣ , ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΔΡΑΣΙΝ ΠΡΗΞΙΟΣ ΤΗΣΔΕ. ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ
ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ.
Α Δ’ ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ, Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Α ΜΗ ΧΡΗ ΠΟΤΕ ΕΚΛΑΛΕΙΣΘΑΙ ΕΞΩ, ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ. ΟΡΚΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΥΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ.
   ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ:
   ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΕΣ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΟΥ. ΘΑ ΘΕΩΡΩ ΕΚΕΙΝΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ ΙΣΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΩ ΟΤΑΝ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ. ΘΑ ΘΕΩΡΩ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΩ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΥΤΗ, ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΜΑΘΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΩ ΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΠΟΛΟΙΠΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ, ΕΙΣ ΟΥΔΕΝΑ ΔΕ ΑΛΛΟΝ. ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΩ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΨΩ Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΣΩ. ΔΕ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΩ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΟΥ
ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΩ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ. ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΒΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΑΓΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΝΟΜΟ. ΔΕ ΘΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΩ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΛΙΘΙΑΣΙΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. ΣΕ ΟΣΕΣ ΔΕ ΟΙΚΙΕΣ ΕΙΣΕΛΘΩ, ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΩ ΓΙΑ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ, ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΚΟΥΣΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Η ΔΟΥΛΩΝ. ΟΣΑ ΔΕ ΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΟΥ Η ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΑ. ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΗΡΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΩ, ΕΙΘΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΕΣΑΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΩ ΚΑΙ
ΓΙΝΩ ΕΠΙΟΡΚΟΣ, ΝΑ ΥΠΟΣΤΩ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

 4. Σχόλιο στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)
  http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5194.html

  Ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν, για τα ακόλουθα:

  Από 1ης Ιουνίου 2013, θα αρχίσει η ισχύς του άρθρου 9, του νόμου 3984 (ΦΕΚ 150/27-6-2011) περί «Εικαζόμενης Συναίνεσης».

  Βάσει αυτού του νόμου, όποιος δεν επιθυμεί την αφαίρεση των οργάνων του για μεταμόσχευση, μετά τον λεγόμενο θάνατό του, πρέπει να το έχει δηλώσει εγγράφως, σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

  Λέγοντας όμως «μετά τον θάνατό του», ο νόμος δεν ορίζει τον θάνατο με την γνωστή πατροπαράδοτη έννοια του θανάτου, που οπωσδήποτε για την διάγνωσή του προαπαιτούνται κάποια συμπτώματα όπως η μη λειτουργία της καρδιάς. Με το νέο «εκσυγχρονισμένο» νομικό ορισμό του θανάτου, τον «εγκεφαλικό θάνατο», ο θάνατος θεωρείται ότι έχει ήδη επέλθει εφ΄όσον σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, στο εγκεφαλικό στέλεχος, δεν ανιχνεύεται λειτουργία ή επαρκής λειτουργία, (πράγμα πού ελέγχεται με διάφορα ιατρικά κριτήρια που μπορεί να ποικίλουν από χώρα σε χώρα!) ενώ ο υπόλοιπος εγκέφαλος και το υπόλοιπο σώμα, ενδέχεται να λειτουργούν κανονικά ή να λειτουργούν τόσο ελαττωματικά όσο αν δεν υπήρχε ο «εγκεφαλικός θάνατος».

  Σε περίπτωση πού δεν έχει κάνει ο ασθενής αυτήν την επίσημη έγγραφη αρνητική δήλωση (ή δεν αποδεικνύεται μέχρι την ώρα της αφαίρεσης ότι τη έχει κάνει), τότε θεωρείται ότι ο ατυχής νομικά «νεκρός», έχει δώσει την συναίνεσή του για την αφαίρεση των οργάνων του. Εικάζεται, δηλαδή γίνεται η υπόθεση, ότι αν είχε ερωτηθεί, θα είχε δώσει την συγκατάθεσή του, δηλαδή την συναίνεσή του.

  Αυτό ονομάζεται με τον ευφάνταστο όρο «Εικαζόμενη Συναίνεση».

  Ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφιση του νέου νόμου 3984 (ΦΕΚ 150/27-6-2011) έγινε με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012 τροποποίηση της σχετικής διάταξης και προστέθηκε ο όρος, ότι για την αφαίρεση των οργάνων απαιτείται και η συναίνεση της οικογένειας του δότη.

  Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, ίσχυε (και ισχύει μέχρι την 31η Μαΐου 2013), το καθεστώς της κάρτας δωρητή που χαρακτηριζόταν ως δηλούμενη συναίνεση σε αντίθεση με την εικαζόμενη.
  Μόνο με αυτήν την κάρτα αποδεικνυόταν η επιθυμία του δότη για δωρεά των οργάνων του. Χωρίς αυτήν, θεωρείτο ότι δεν συμφωνούσε με την αφαίρεση των οργάνων του, θεωρείτο δηλαδή ότι δεν υπήρχε η (εικαζόμενη) συναίνεσή του.

  Ο νομοθέτης πλέον, ενδεχομένως προσφεύγοντας σε ειδικούς ψυχαναλυτές, ιερείς ή παραψυχολόγους, διαφωτίστηκε γιά το λάθος του και κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα η εικαζόμενη συναίνεση είναι πραγματική και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν!

  Σε αυτήν την νομική προσέγγιση του προβλήματος της αφαίρεσης των οργάνων τίθενται τρία ξεχωριστά σοβαρά ηθικά ζητήματα πρός καταγγελία:

  α) είναι άξια καταγγελίας η αποσιώπηση των ενστάσεων επί τής ορθότητας της
  θεωρίας του «εγκεφαλικού θανάτου» (σχετικές πληροφορίες είναι εύκολο να αναζητηθούν).

  β) είναι άξια καταγγελίας η μη σαφής ενημέρωση του ευρέως κοινού, που συνιστά επί της ουσίας απόκρυψη, για το γεγονός των διιστάμενων απόψεων για τον εγκεφαλικό θάνατο και για το ότι μόνο σε ασθενή που έχει υποστεί τον λεγόμενο εγκεφαλικό θάνατο, ενώ νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι δυνατή η διατήρηση της βιολογικής ζωής των οργάνων με τεχνητά μέσα, προκειμένου αυτά να μπορούν να αφαιρεθούν προς μεταμόσχευση.

  – Κατά συνέπεια, είναι άξια καταγγελίας η μη σαφής ενημέρωση που επιφέρει έλλειψη επίγνωσης του ευρέως κοινού, στο θέμα ότι η δωρεά οργάνων δεν αφορά περιπτώσεις που κάποιος αποβιώσει εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποσυνείδητα κατά νου, ως συνθήκες και κατάσταση θανάτου με την συνήθη έννοια του όρου, όταν σκέφτονται το ζήτημα της δωρεάς οργάνων) αλλά αντιθέτως αφορά περιπτώσεις εντός τής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όταν έχει διαγνωστεί ο λεγόμενος εγκεφαλικός θάνατος χωρίς απαραίτητα να έχει συντελεστεί και ο πλήρης καρδιοαναπνευστικός θάνατος, και τέλος
  γ) είναι άξια καταγγελίας η απαραδέκτως θεσμοθετούμενη από την νομοθεσία περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού -από το νοσοκομείο ή από τους συγγενείς- του ενδεχόμενου γεγονότος της έλλειψης έγγραφης επίσημης έγκρισης του εκλιπόντος, για δωρεά των οργάνων του, ούτως ώστε να μην του αφαιρεθούν αυτά.
  Σε περίπτωση δε που τυχόν υπάρχει έγγραφη δήλωση του δότη ότι επιθυμεί την δωρεά των οργάνων του,
  είναι άξια καταγγελίας η απαράδεκτη παράλειψη τής ταυτόχρονης διαβεβαίωσής τού δότη ότι γνωρίζει και έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την υπάρχουσα αμφισβήτηση για την ορθότητα της θεωρίας περί εγκεφαλικού θανάτου και για το ότι μόνο στην περίπτωση πού νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχει διαγνωστεί ο λεγόμενος εγκεφαλικός θάνατος, χωρίς απαραίτητα να έχει συντελεστεί και ο πλήρης καρδιοαναπνευστικός θάνατος, μπορούν να του αφαιρεθούν για μεταμόσχευση τα όργανά του, (παράλειψης πού κανονικά πρέπει να επιφέρει την ακυρότητα της δήλωσής του περί δωρεάς).

  Ο ΕΟΜ προέβη σε μία ανακοίνωση την οποίαν παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος του κειμένου.
  Απευθυνόμενοι στον ΕΟΜ σχολιάζουμε

  Αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας ότι:

  «Επιπλέον, με την ισχύ της Εικαζόμενης Συναίνεσης, διασφαλίζεται, μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων γεγονός, που με την ισχύουσα νομοθεσία της δηλούμενης συναίνεσης (κάρτα δωρητή), δεν διασφαλιζόταν, καθώς η δωρεά οργάνων του εκλιπόντος, επαφιόταν στην απόφαση της οικογένειας.».
  Αυτό είναι ανακριβές, διότι με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό διασφαλίζεται, δεδομένου ότι αν ο εκλιπών έχει ρητώς και επισήμως εκφράσει την βούλησή του να μην γίνει δότης, αυτό είναι δεσμευτικό, ακόμα και αν δεν το προβλέπει ο έως τώρα ισχύων νόμος, ακόμα και αν η οικογένεια έχει αντίθετη απόφαση. (Διότι αν δεν γίνεται σεβαστή μία γραπτή τέτοια δήλωση, τότε πρόκειται περί εγκληματικού καθεστώτος).
  Κατά συνέπεια σε αυτό το σημείο ο νέος νόμος δεν επιφέρει καμία αλλαγή υπέρ του σεβασμού της βούλησης του δότη.
  Επί πλέον στην ανακοίνωσή σας δηλώνετε ότι: «σύμφωνα με το νέο νόμο, σε περίπτωση προϋπάρχουσας αρνητικής δήλωσης, ο εκλιπών δεν θα γίνει δότης οργάνων ακόμα και εάν η οικογένειά του το επιθυμεί.»
  Και το εμφανίζετε αυτό σαν επιτυχία του νόμου, υποδηλώνοντας ότι:
  η βούληση του δότη είναι και συμφωνεί ο ΕΟΜ ότι πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή, ακόμα και αν η οικογένεια έχει αντίθετη απόφαση.
  Αφού έχετε λοιπόν αυτήν την παραπάνω τοποθέτηση, (ότι η βούληση του δότη είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή, ακόμα και αν η οικογένεια έχει αντίθετη απόφαση), πώς ταυτόχρονα δηλώνετε ότι ό νόμος είναι σωστός;
  Διότι αφού στην περίπτωση που λόγω έλλειψης αρνητικής δήλωσης εικάζεται συναίνεση του εκλιπόντος στην αφαίρεση των οργάνων του, γιατί τότε επιτρέπετε στην οικογένεια του εκλιπόντος να παραβιάζει την βούλησή του, στην περίπτωση που δεν εγκρίνει η οικογένειά την αφαίρεση των οργάνων;
  Δηλαδή στην μία περίπτωση πού συμφωνεί η οικογένεια τότε εικάζεται η συναίνεση του δότη, ενώ αν δεν συμφωνεί η οικογένεια τότε εικάζεται η μη συναίνεση;
  Φάσκετε και αντιφάσκετε προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.
  Προφανώς λοιπόν η συναίνεση ή η μη συναίνεση του δότη δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν σε περίπτωση έλλειψης αρνητικής δήλωσης. Αντιθέτως η εικαζόμενη αυτή συναίνεση προσαρμόζεται στις περιστάσεις με αποκλειστικό γνώμονα, η (εικαζόμενη) υφαρπαγή των οργάνων να γίνει στις περιπτώσεις εκείνες που δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.
  Ο σεβασμός που αναγκάστηκε ο νομοθέτης να δείξει στην επιθυμία της οικογένειας, με την σχετική τροποποίηση του νόμου, είναι προφανές, ότι ήταν αποτέλεσμα της κατακραυγής που υπήρξε. Διότι έγινε αντιληπτό από τον συντάκτη του νόμου, ότι αν υπήρχε οικογένεια πού να μην συναινεί στην (εικαζόμενη) υφαρπαγή των οργάνων, τότε θα υπήρχαν πολλά τραγικά περιστατικά διενέξεων πού θα έπαιρναν δημοσιότητα.
  Το σκάνδαλο από τα περιστατικά δημοσιότητας είναι πού ενδιαφέρει τον νομοθέτη, και μόνο αυτό.
  Διότι αν ήταν αλλιώς, τότε ποιά είναι η χρησιμότητα αυτού του όρου; Γιατί υπάρχει;
  Μα υπάρχει ακριβώς για να παρακάμπτει την λογικά και νομικά εικαζόμενη βούληση του εκλιπόντος για ΜΗ παραχώρηση των οργάνων του, βούληση την οποία ο νόμος περιφρονεί απολύτως, στις περιπτώσεις πού:
  α) οι συγγενείς αποφασίζουν να δώσουν την άδεια αφαίρεσης των οργάνων εικάζοντας με την σειρά τους, την συναίνεση του εκλιπόντος ή υποεκτιμώντας την τυχόν μη συναίνεσή του ή
  β) δεν υπάρχουν συγγενείς,
  Διότι βάσει αυτού του όρου, σε περίπτωση συμφωνίας της οικογένειας του δότη και ακόμα περισσότερο σε περίπτωση παντελούς έλλειψης οικογένειας, η (εικαζόμενη) υφαρπαγή των οργάνων μπορεί να γίνεται με την άνεση της έλλειψης βλαβερών για την δημοσιότητα προστριβών.

  Τι θα ήταν τιμιότερο από το να γίνεται η δωρεά οργάνων αποκλειστικά και μόνο εφ’ όσον υπάρχει κάρτα δωρητή, την οποία με ελεύθερη βούληση (και παρακινούμενος από τις διαφημιστικές εκστρατείες) θα επέλεγε να αποκτήσει ο δωρητής, αφού όμως πρώτα στην ίδια την κάρτα αναγραφόταν με σαφήνεια ο όρος ότι:
  «Έχω πλήρη επίγνωση ότι ο εγκεφαλικός θάνατος (με πλήρη επεξήγηση), εξομοιώνεται με θάνατο (οπότε ενώ ο δότης ενδέχεται να είναι ζωντανός σωματικά, ξεκινάει η αφαίρεση των οργάνων του), αν και μία μερίδα επιστημόνων όπως και πάρα πολλοί απλοί άνθρωποι (πού έχουν εξ ίσου λόγο σε αυτό το ζήτημα) διαφωνεί με αυτόν τον τρόπο προσδιορισμού του θανάτου».
  Έτσι θα λάμβανε υπ’ όψιν του ο υποψήφιος δωρητής και την άποψη περί (εικαζόμενης) ιδιοτέλειας του συστήματος, βεβαίως βεβαίως για ανθρωπιστικούς λόγους.
  Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, ο μέσος άνθρωπος είναι παντελώς απληροφόρητος για την επίμαχη διάταξη περί εικαζόμενης συναίνεσης, (πόσο μάλλον περί του λεγόμενου εγκεφαλικού θανάτου), αλλά και αν κάπου προς στιγμήν το ακούσει, ούτε που πρόκειται να εμβαθύνει ως προς τις συνέπειες αυτού που σαν τίτλο άκουσε.
  Κατά συνέπεια η εικαζόμενη συναίνεση αυτών πού αν ήξεραν με σαφήνεια τι σημαίνει και σε τι ακριβώς υποτίθεται ότι συναινούν, δεν θα δεχόντουσαν να είναι δωρητές, είναι προφανής απάτη.
  Διότι (αφήνοντας προς στιγμήν τα ουσιώδη ζητήματα του εγκεφαλικού θανάτου και της παρασιώπησής του, καθώς καί των θεμάτων που εμπλέκονται), αν κάποιος, όπως ο ΕΟΜ, ισχυριστεί ότι έγινε ή θα γίνει επαρκής δημοσιοποίηση για την αρνητική δήλωση και την εικαζόμενη συναίνεση, τότε γιατί δεν γίνεται και επαρκής δημοσιοποίηση όσον αφορά την δωρεά οργάνων;
  Εάν πάλι γίνεται επαρκής δημοσιοποίηση όσον αφορά την δωρεά οργάνων, τότε σίγουρα όσοι το εγκρίνουν έχουν γίνει ήδη δωρητές οπότε ποιός ο λόγος εισαγωγής της διάταξης περί αρνητικής δήλωσης πού τόσο αμφισβητείται;

  Ο ΕΟΜ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

  «Ο ΕΟΜ, καταλήγοντας, εκφράζει τη λύπη του, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση.
  Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων»

  Καταλήγοντας, ο ΕΟΜ στην ανακοίνωσή του ας μην εκφράζει υποκριτικά τη λύπη του και την δυσαρέσκειά του, βαφτίζοντας την (εικαζόμενη) υφαρπαγή ως «κοινωνική συναίνεση» και «δωρεά» και τους υγιείς προβληματισμούς, ως: «ανακοινώσεις που κυκλοφορούν αβίαστα και απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της (εικαζόμενης) Δωρεάς Οργάνων».

  http://oimaskespeftoun.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5194.html

  • Δες και άλλη ερώτηση προς ΕΟΜ :

   http://agiosmgefiras.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1174.html

   ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Ο Ε.Ο.Μ.
   ( ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ )
   ΜΕ ΕΝΑ ΝΑΙ Ή ΕΝΑ ΟΧΙ;

   ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ:

   ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΝΗΣΗΣ «ΔΩΡΕΑΣ» ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ( Ή ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ )
   ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΜΑΣ;
   ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

   Ἡ παρακάτω αἴτηση-ἐπιστολή, ἐστάλη στόν Ἐθνικό Ὀργανισμό Μεταμοσχεύσεων ἀπό συμπολίτη μας ἐδῶ καί καιρό καί μετά ἀπό τηλεφώνημα γιά διευκρινιστικές πληροφορίες γύρω ἀπό τό φλέγον ζήτημα τῆς δωρεᾶς ὀργάνων. Ἀναμένεται ἀπάντηση!… Θεωρεῖται σημαντική ἡ δημοσιοποίησή της πρός ἐνημέρωσιν ὅλων.
   Ὁ ὑπάλληλος πού ἀπάντησε στό τηλέφωνο, μεταξύ ἄλλων πληροφόρησε τήν συμπολίτη μας, ὅτι παρά τίς δηλώσεις ἄρνησης «δωρεᾶς» ὀργάνων πού ὑποβάλλονται ἀπό πολίτες, θά ἰσχύει ὅπως γινόταν μέχρι τώρα ( δηλαδή πρό δηλώσεων ), ἡ συναίνεση γιά ἀφαίρεση ὀργάνων ( ἐφόσον ὑπάρξει ) συγγενοῦς μας ( Α’ βαθμοῦ, ὄπως ἀνέφερε ὁ ὑπάλληλος )!
   Ἡ ἀποστολέας τῆς αἴτησης-ἐπιστολῆς πού ἀκολουθεῖ, μᾶς πληροφόρησε πώς ὁ ὑπάλληλος ἐν ὁλίγοις τῆς εἶπε πώς: «οἱ δηλώσεις θά προσβάλλονται ὅπως καί οἱ διαθῆκες σέ περίπτωση συναίνεσης κι ἄς εἶναι ὑπογεγραμμένες»!!!
   Κατόπιν τούτου, ἡ συμπολίτης μας ἐξεπλάγην, στήν συνειδητοποίηση προσβολῆς τῆς ἀρνητικῆς ὑπεύθυνης δήλωσής της καί ὅλων τῶν δηλούντων παρομοίως! Ἐξάλλου γιά πολλούς Ἁγίους, Πατέρες καί Ὀρθόδοξους Χριστιανούς, καθώς ἐπίσης καί γιά πολλούς ἐξαίρετους ἐπιστήμονες, ἡ ἀφαίρεση-δωρεά-λήψη ζωτικῶν κι ὄχι διπλῶν ὀργάνων, ἀποτελεῖ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ καί ΦΟΝΟ! Ὁπότε, συνέταξε την παρακάτω αἴτηση-ἐπιστολή κατόπιν συμβουλῆς καί δικηγόρου της, ζητώντας ἀπό τόν Ε.Ο.Μ ἔγγραφη, ἐνυπόγραφη, ἀλλά καί δημόσια στήν ἱστοσελίδα τους, ξεκάθαρη ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

   ΝΑΙ ἤ ΟΧΙ;
   Θά προσβάλλεται ἡ ὑπεύθυνη δήλωση ἄρνησης «δωρεᾶς» ὀργάνων τῶν πολιτῶν
   σέ περίπτωση «ἐγκεφαλικοῦ θανάτου»
   καί συναίνεσης συγγενοῦς μας ( ἤ καί ὁποιουδήποτε ἄλλου ) στό νά ἀφαιρεθοῦν;

   ·                     Ἄν ΝΑΙ βάσει ποιοῦ συγκεκριμένου ἄρθρου τοῦ σχετικοῦ Νόμου καί σέ μία τέτοια περίπωση: τί νόημα ἔχει ἡ ὑποβολή δηλώσεων ἄρνησης «δωρεᾶς» ὀργάνων ἀπό τούς πολίτες;
   ·                     Ἄν ΟΧΙ, νά ἀποκατασταθεῖ καί ἐγγράφως ὡς ἀπάντηση καί δημοσίως: τό ἀπρόσβλητο τῆς ὑπεύθυνης δήλωσης ἄρνησης «δωρεᾶς» ὀργάνων, πού νόμιμα ὑπογράφει ὁ κάθε πολίτης!

   Ἄν ὑπάρξει ἀπάντηση τοῦ Ε.Ο.Μ. θά ὑπάρξει ἐνημέρωση…

   Ἀκολουθεῖ ἡ αἴτηση-ἐπιστολή πού ἐστάλη συστημένη ἀπό ΕΛΤΑ:

   Θεσσαλονίκη 28 / 01 / 2013

   ΑΙΤΗΣΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ

   τῆς: Προς:
   τά στοιχεῖα Ἐθνικός Ὀργανισμός Μεταμοσχεύσεων 
   τῆς ἀποστολέως Τμῆμα Προώθησης Δωρεᾶς & Ὀργάνων
   τά ἔχουμε Ἄν. Τσόχα 5, 11521 Ἀθήνα
   στήν κατοχή μας 

   Ἀξιότιμοι Κύριοι χαίρετε ,

   Τό Σάββατο 19-01-2013, ἐπικοινώνησα ἀργά τό ἀπόγευμα τηλεφωνικῶς μέ τό Τμῆμα σας, γιά διευκρινίσεις σχετικά μέ τήν δήλωση ἄρνησης μεταμόσχευσης δωρεᾶς ὀργάνων, γιά ὅσους ἀπό ἐμᾶς θεωροῦμε ἀντίθετο μέ τό Νόμο τοῦ Θεοῦκαί τήν προσωπική μας ἐπιθυμία-ἰδεολογία, τήν ἀφαίρεση ζωτικῶν ὀργάνωνἀπό τούς λεγόμενους “ἐγκεφαλικά νεκρούς” ἀσθενεῖς, οἱὁποῖοι εἶναι ζωντανοί!Γι’ αὐτό καί οἱ ἰατροί χρειάζεσθε ἀναισθησιολόγο πρίν τήν ἀφαίρεση τῶνὀργάνων τους, ἔτσι δέν εἶναι;

   Ὁἀρμόδιος κύριος μέ τόν ὁποῖον μίλησα, μοῦ εἶπε ὄτι ἀκόμη κι ἄν στείλουμε στόνὈργανισμό σας ἀρνητική δήλωση, δέν θά ληφθεῖὑπόψιν σας σέ περίπτωση πού βρεθεῖ συγγενῆς μας Α’ βαθμοῦ, ὁὁποῖος θά συναινέσει νά ὑπογράψει καί νά ἀφαιρεθοῦν τά ὄργανά μας πρός μεταμόσχευση ( δέν ἀναφερόταν σέ ἀνήλικο πρόσωπο, γιατί τόν ρώτησα προσωπικά καί γιά μένα, ἀλλά καί γιά ὅλους τούς πολίτες γενικά ).

   Θεώρησα ἀδιανόητη αὐτήν τήν πληροφορία, μιά πού οὐσιαστικά ἀκυρώνει τό νόμιμο Κρατικό ἔντυπο τῆς δήλωσης ἡμῶν τῶν πολιτῶν, μαζί μέ ὅλο τό περιεχόμενό της καί τήν ὑπογραφή μας σέ αὐτό! Ἀναρωτήθηκα γιατί μᾶς βάζετε σέ αὐτήν τήν διαδικασία καί τοῦ ἐξέφρασα αὐτήν τήν ἀπορία!

   Ὡς ἐκ τούτου, ἀπευθύνθηκα σέ δικηγόρο καί μοῦ συνέστησε: νά μοῦἀποστείλετε τόν Νόμο βάσει τοῦὁποίου δέν θά ληφθεῖὑπόψιν σας ἡὑπογραφή μου  ( καί τῶνὑπόλοιπων συμπολιτῶν μου πού συμπληρώνουν τή δήλωση ), καταστρατηγώντας τό νόμιμο δικαίωμά μας γιά αὐτοδιαχείριση τοῦἑαυτοῦ μας. Κι ἕνας λόγος παραπάνω, πού τό ἴδιο τό Κράτος μᾶς δίνει αὐτό τό δικαίωμαἐπιλογῆς γιά δωρεά ἤ μή τῶν ὀργάνων ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ( κι ὄχι τοῦὁποιουδήποτε συγγενοῦς μας ἤ τοῦ δικοῦ σας ἠ κάποιου ξένου )!

   Παρακαλῶ νά μοῦ στείλετε τό Νόμο σχετικά μέ αὐτό πού μοῦ εἶπε τηλεφωνικῶςὁἀρμόδιος τοῦ Τμήματός σας ( πού ἀπ’ ὅσο γνωρίζω δέν ὑπάρχει ).

   Γιά τούς λόγους πού προανέφερα λοιπόν, πιό συγκεκριμένα αἰτοῦμαι
   τόσο νά στείλετε ἐγγράφως σέ μένα,
   ὅσο καί νά ἀνακοινώσετε ἐπίσημα καί στήν ἱστοσελίδα σας:
   1. Τό Νόμο σύμφωνα μέ τόν ὁποῖο θά ὑπερισχύσει ἡὐπογραφή τοῦ συγγενοῦς γιά ἀφαίρεση ὀργάνων, ἔναντι τοῦ προσώπου πού σᾶς δήλωσε πώς δέν ἐπιθυμεῖνά δώσει τά ὄργανά του ( ἄν ἰσχύει κάτι τέτοιο ).
   2. Ἄν δέν ὑπάρχει σχετικός Νόμος, νά μοῦ πεῖτε ἐγγράφως καί νά ἀνακοινώσετε δημόσια, ἄν ἄτυπα ( ἄνομα ) σκοπεύετε νά ἐφαρμόσετε ἐσεῖς σάν Ὀργανισμός, μία τέτοια ταχτική εἰς βάρος τῆς νόμιμης δήλωσης κι ἐπιθυμίας μας περί μή δωρεᾶς τῶν ὀργάνων μας.

   3.  Σέ περίπτωση πού ὁἀρμόδιος τοῦ Τμήματός σας ἔκανε λάθος, παρακαλῶ  νάἀνακοινώσετε καί νά ἀνακαλέσετε τήν παραπληροφόρηση περί συγγενοῦς πού μοῦἔγινε, γιά νά μήν ὑπάρξουν καί σέ ἄλλους πολίτες παρόμοια λάθη, τά ὁποῖα εἶναι κυριολεκτικά ζωῆς καί θανάτου! Γιά ἕνα τόσο σοβαρό ζήτημα ἕνας λόγος παραπάνω, ἐπιβάλλεται ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Μ.

   Ἐπιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου. Καί προσωπικά, ἀλλά καί κάθε πολίτης, ὑποβάλλουμε τή δήλωσή μας σέ δημόσιους φορεῖς ἔχοντας σῶας τάς φρένας μας, ΝΟΜΙΜΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, κάνοντας γνωστή στό Ἑλληνικό Κράτος τήν προσωπική μας ἐπιλογή.
   Οἱ Μάρτυρες τοῦἸεχωβᾶ ( μία ἐλάχιστη μειοψηφία  στήν Πατρίδα μας ), δένἐπιτρέπουν νά πάρουν γιά αἱμοδοσία οὔτε τό αἷμα τους γιά λόγους θρησκευτικῶν πεποιθήσεων καί τό Κράτος σέβεται τήν ἐπιθυμία τους ( καταφεύγουν δέ καί σέ νομικές ὁδούς προκειμένου νά προασπίσουν τά πιστεύω τους καί δικαιώνονται )! Τούς Χριστιανούς Ὀρθόδοξους ( Ἐπίσημη Θρησκεία τοῦΚράτους ), θά μᾶς σεβαστεῖτε πού δέν θέλουμε νά δώσουμε τά ὄργανά μας, γιά τίς Συνταγματικά κατοχυρωμένες θρησκευτικές μας πεποιθήσεις ἤ θά χρειαστεῖ νά καταφύγουμε κι ἐμεῖς σέ ἀνάλογες ὁδούς;

   Σᾶς εὐχαριστῶ καί περιμένω τήν ξεκάθαρη ἐπίσημη-ἔγγραφη ἀπάντησή σας, ἐντός εὐλόγου χρονικῆς προθεσμίας, μέ ἀριθμό πρωτοκόλλου παραλαβῆς σας τῆς παρούσης ἐπιστολῆς μου σέ ἐσᾶς, ἡμερομηνία, σφραγίδα καί ὑπογραφή, καθώς καί ὀνοματεπώνυμο τοῦ ἀρμόδιου ὑπαλλήλου τοῦ Ὀργανισμοῦ σας πού θά μοῦ ἀπαντήσει.

   Παράκληση: νά μοῦ στείλετε τήν τροπολογία τοῦ Νόμου σχετικά μέ τήν δωρεά ὀργάνων κι ὅ,τι ἀφορᾶ σέ αὐτήν.

   Μέ τιμή: Μ.Σ

 5. Pingback: Νόμοι δολοφόνοι! » Φιλονόη καὶ φίλοι...

 6. Pingback: Νόμοι δολοφόνοι! | filonoi and minotavros

 7. Και SUPERMARKET το ΙΝΚΑ ;;;

  Αρχική – INKA Super Markets
  http://www.inka-sm.gr

  Εταιρικό Προφίλ

  Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Μελών Ινστιτούτου Καταναλωτών Π.Ε. ιδρύθηκε το 1979, με έδρα την πόλη των Χανίων. Σκοπός του Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει η συνεργασία τω μελών του, για την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους αναγκών, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους ….

  Το πρώτο Super Market λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου & Μίνωος με επιφάνεια 150τμ. Ο Συνεταιρισμός στο ξεκίνημα του είχε 6 εργαζομένους. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΙΝΚΑ ανέρχονται σε 606, ο ετήσιος τζίρος πλησιάζει τα €150 εκατομμύρια και ο Συνεταιρισμός διαθέτει πλέον 25 καταστήματα.

  Εκτός από τις πωλήσεις μέσω των υποκαταστημάτων του ο Συνεταιρισμός έχει επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με την μέθοδο FRANCHISE. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα περιλαμβάνουν δύο Συνεταιρισμούς μικρών καταστημάτων, την Φαιστός Α.Ε. και την Προμηθευτική Συνεργασία Παντοπωλών – το σύνολο των συνεργαζομένων καταστημάτων στη Κρήτη φτάνει τα 330.

  Ο Συνεταιρισμός συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πολλών εταιριών λαϊκής βάσης, όπως την Α.Ν.Ε.Κ, ΕΤΑΝΑΠ, BIOXYM και την ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ.

  http://www.inka-sm.gr/CompanyProfile/index.el.html

  Και συλλογή πληροφοριών …

  “Πώς θα αποκτήσετε την BONUS card;

  Απλώς συμπληρώστε μια αίτηση που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα ΙΝ.ΚΑ και πάρετε την κάρτα σας αμέσως. Η κάρτα είναι έτοιμη για χρήση. Στην επόμενη αγορά σας και σε κάθε αγορά σας η απόδειξη σας θα αναγράφει πόσους πόντους έχετε ήδη συγκεντρώσει.”

  Φακέλωμα ;;;

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.