Αφιέρωμα: Τ3/Τ10 Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling)

20-4-2010: Το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου

Για να γίνει κατανοητό το σκάνδαλο στο ευρύ κοινό, πρέπει να καταλάβει πρώτα κανείς πώς λειτουργεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, το λεγόμενο «σορτάρισμα» (από το αγγλικό short selling, βραχεία πώληση) των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Ο απλός επενδυτής όταν πουλάει, πουλάει ομόλογα που έχει. Αντιθέτως, ο κερδοσκόπος, πουλά ομόλογα που δεν έχει και τα οποία πρέπει να τα βρει και να τα παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία μερικών ημερών. Αν μέσα σε εκείνες τις ημέρες, που έχει περιθώριο ο πωλητής-κερδοσκόπος, τα ομόλογα χάσουν σε αξία, τότε αυτός μεν θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία, όμως θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε.

Αν δηλαδή συμφωνήσει να πουλήσει με το spread στα 250 (υψηλότερη αξία ομολόγου) και βρει να αγοράσει ομόλογα, μερικές ημέρες μετά, όταν το spread είναι στα 350 (χαμηλότερη αξία ομολόγου), ο κερδοσκόπος θα επωφεληθεί από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης (δηλαδή: 1% επί του κεφαλαίου). Θα έχει κερδίσει δηλαδή 1% επί της αξίας των χρημάτων του μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Όταν παίζονται κάμποσα δις ευρώ καθημερινά, προκύπτουν μεγάλα ποσά από τη διαφορά των τιμών.

Με απλά λόγια δηλαδή, ο κερδοσκόπος συμφωνεί να πουλήσει ακριβά κάτι που δεν έχει, και ψάχνει μετά να αγοράσει αυτό το κάτι πιο φθηνά, για να το δώσει στον αγοραστή του. Αυτό είναι όλη η περίφημη κερδοσκοπία.

Το στοιχείο κλειδί σε αυτό το μηχανισμό κερδοσκοπίας αποτελεί, προφανώς, η δυνατότητα του πωλητή να παραδώσει τα ομόλογα, που συμφώνησε να πωλήσει, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τότε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Σε περιόδους κρίσεων ορισμένες χώρες μπορεί να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν εντελώς το short selling για να αποτρέψουν τους κερδοσκόπους να προκαλέσουν κατάρρευση των τιμών, πουλώντας μαζικά (short selling) μετοχές και επαναγοράζοντας τες σε πολύ χαμηλές τιμές, βγάζοντας τεράστια κέρδη.

O short seller αποκαλείται επίσης και “bear”. Το αντίθετο του short selling είναι το selling long.

Περισσότερα εδώ Ανοιχτή πώληση – Βικιπαίδεια

Τώρα ας δούμε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή μας.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο για να παραδοθούν τα πωλούμενα ομόλογα στους αγοραστές τους ήταν 3 ημέρες (το λεγόμενο Τ+3). Οι κερδοσκόποι δηλαδή μπορούσαν να περιμένουν (ή να προκαλέσουν) να πέσει η τιμή των ομολόγων (να ανεβεί, δηλαδή, το spread) για τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όχι πολύ μεγάλο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τη δυνατότητα οι τρεις αυτές ημέρες να γίνουν δέκα (Τ+10). Δηλαδή, έδωσε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια και δυνατότητες στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δίνοντας στην ουσία το σύνθημα για το κερδοσκοπικό πάρτυ!

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών! Όχι μόνον δηλαδή είχαν όλον τον καιρό να κάνουν πάρτυ με τα ομόλογα, αλλά μπορούσαν να το κάνουν χωρίς κανένα ρίσκο! Αν δεν έπεφτε η τιμή των ομολόγων (αν δεν ανέβαιναν τα spreads), τότε αυτοί απλούστατα δεν έδιναν ποτέ στον αγοραστή ομόλογα και δεν είχαν, συνεπώς, απολύτως τίποτα να φοβούνται ή να χάσουν σε περίπτωση που δεν είχε πιάσει η κερδοσκοπική τους τακτική! Μονά ζυγά δικά τους, win-win παιχνίδι για τους κερδοσκόπους, lose-lose για τα ελληνικά ομόλογα!

Υπό αυτές τις συνθήκες, όποιος ήθελε να κρατήσει ελληνικά ομόλογα και να μην τα πουλήσει, θα έπρεπε να είναι ένας πραγματικός ήρωας-«χασοσκόπος» στο πάνθεον των απανταχού Φιλελλήνων. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έλεγε, στην ουσία: «κερδοσκόπησε χωρίς ρίσκο, μπορείς!»

Το εξωφρενικότερο είναι ότι αυτές οι δύο αποφάσεις δεν πάρθηκαν με Πράξη του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, όπως ήταν το νόμιμο, αλλά με απλές εντολές της Διεύθυνσης Οργάνωσης της ΤτΕ. Η δυνατότητα που δόθηκε δηλαδή στους κερδοσκόπους να κάνουν το πάρτυ ήταν παράνομη! Η παράνομη αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί με την υπʼ αριθ. 158/10-2-2010 Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, την οποία δεν θα υπέγραφε ο ίδιος ο Προβόπουλος, αλλά ο υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης. Ούτε όμως αυτή η πράξη υπογράφηκε ποτέ και η προθεσμία 10 ημερών για να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα χωρίς ρίσκο έμεινε παράνομη. Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι η προθεσμία των τριών ημερών.

Η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει.

http://www.antinews.gr/2010/04/20/41425/, www.euretirio.com

Τα σχετικά δημοσιεύματα :

1. Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία.   Ημερομηνία ανάρτησης: 12 Απριλίου 2010.

(το θέμα είχε αποκαλύψει ο Πάνος Θωμάκος στον “Ελεύθερο Τύπο” στις 11-4)Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία.

Το σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την …επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.

Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος  το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την επομένη των εκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας  σε συνεννόηση με τον κ.Παπακωνσταντίνου και κατόπιν …..αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου  από Τ3 σε Τ10.


Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους 
«σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).

Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.

Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα  μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.

Προς τον σκοπό αυτό μετέτρεψαν τη δημοπρασία που θα έπρεπε  να κάνει η ΤτΕ για να βρει τα ομόλογα που δεν είχε να παραδώσει ο «σορτάκιας» από υποχρεωτική σε … «προαιρετική»!!!
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση  των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.

Και τα δικά μας, …δικά μας και τα δικά σας …δικά μας ! Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας ,  χωρίς….κανένα ρίσκο!

Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα ,διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες  μετά τις εκλογές ,  τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν  ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …450!

Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Άραγε , ….ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά;

ΥΓ. Η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί; 
Γιατί όταν  μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την περασμένη Πέμπτη (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ+1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
Δεν Νογάτε Τίποτα;

 

ΕΤ

http://www.politis-gr.com/?p=1381

2. Κρεμάλες στο Σύνταγμα (τώρα!) για όσους επέτρεψαν το σορτάρισμα των ομολόγων και την άνοδο των spreads

Τοίχος του Μπουένος Άιρες: “διεφθαρμένοι πολιτικοί τράπεζες δικαιοσύνη” (η φωτό αν θυμάμαι καλά δική μου)

Είχα αναδημοσιεύσει την είδηση πριν από τέσσερις ημέρες: Οι ομολογιακοί σορτάκηδες του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος [κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών] είχαν προβεί από τον περασμένο Οκτώβριο [την επαύριο των εκλογών, στις 5-10 και αργότερα στις 22-10. ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691)]…

…σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου  από Τ3 σε Τ10.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).

Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.

Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα  μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.

Διαβάστε τα υπόλοιπα στο παραπάνω ποστ.

Χθες το βράδυ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ [Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών] προσκεκλημένος του Γ. Πρετεντέρη στην εκπομπή “Ανατροπή” [Mega], είπε πως μόλις χθες απομακρύνθηκε από τη θέση του ένας διευθυντής της τράπεζας της Ελλάδας γιατί είχε επιτρέψει το Τ10 πριν από τρεις μήνες!

Αμ, δεν ήταν τρεις μήνες! Ήταν από τον Οκτώβριο! Και δεν φταίει μόνον ο διευθυντής!

Κρεμάλες στο Σύνταγμα τώρα!

Κρεμάλα για τον υπουργό Οικονομικών!

Κρεμάλα για τον πρωθυπουργό!

Κρεμάλα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας!

Κρεμάλες στο Σύνταγμα τώρα!

ΥΓ1. Τιμή και δόξα στον “Ε.Τ.” που αποκάλυψε την είδηση στο “politis-gr”ΕΛ-ληνο-Μπλογκολογιές… Respect στον Πάνο Θωμάκο που αποκάλυψε το θέμα στο “Έξυπνο Χρήμα” του Ελεύθερου Τύπου [11-4-2010]Ακολουθεί σχετικό ποστ.

ΥΓ2. Φούμο στους δημοσιογράφους των σομόν σελίδων των εφημερίδων [π.χ. ΚαθημερινήΕλευθεροτυπία – προχθές Κυριακή], που έγραφαν διάφορες μπούρδες για το Τ+3, ψιττακίζοντας…

Ενημέρωση 14:00 Ιδού και η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου:

Αρχείο

3. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Υποψίες για παιχνίδι με ομόλογα 

Η αρχή του τέλους 
Στις αρχές του 2009 η διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στα ελληνικά και στα γερμανικά ομόλογα (spreads) αυξήθηκε απότομα για πρώτη φορά. Αυτό 0μια κρίσιμη μεταβολή στα ισχύοντα στην ελληνική αγορά ομολόγων. Ως τότε μια αγοραπωλησία ομολόγων ανάμεσα σε έναν πωλητή (που δεν τα διαθέτει) και σε έναν αγοραστή μπορεί να περιγραφεί με ένα απλό παράδειγμα σε τρία βήματα, όπως το περιέγραψε προς «Το Βήμα» νομικός που γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση (τα ονόματα των τραπεζών είναι τυχαία): Πρώτον: Η Citibank πουλάει ομόλογα στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά σε τρεις ημέρες δεν τα διαθέτει για να τα παραδώσει ως οφείλει. 

Δεύτερον: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στη Citibank να προσφύγει στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) για να δανειστεί (συνήθως για μία ημέρα) τους τίτλους.

Τρίτον: Στην ΗΔΑΤ εμφανίζεται η Πειραιώς και λέει στη Citibank: «Πάρε τα ομόλογα που χρειάζεσαι για να τα δώσεις στην Αγροτική και σε μία ημέρα θα μου τα επιστρέψειςδίνοντάς μου ένα ποσό που θα είναι το κέρδος μου». Αυτό ονομάζεται δανεισμός τίτλων (securities lending) και είναι μια διαδικασία αποδεκτή παγκοσμίως. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτροπή της αποτυχίας διακανονισμού των συναλλαγών (settlement failure). Η διαδικασία αυτή καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 γιατί οι πρώτοι κραδασμοί της κρίσης οδήγησαν τις ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στην ελληνική αγορά ομολόγων να σταματήσουν να αποδέχονται το ρίσκο της συνεργασίας (ρίσκο αντισυμβαλλομένου) με ελληνική τράπεζα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος αξιολόγησαν ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση των ξένων μπορεί να είχε αρνητικές συνέπειες στη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων. Ετσι, αποφάσισαν να μετατρέψουν σε προαιρετική την υποχρεωτική δημοπρασία για τον δανεισμό τίτλων. Η Citibank και η Αγροτική μπορούσαν πλέον να ακυρώνουν τις συναλλαγές τους. Την επόμενη ημέρα μπορούσαν να επανεισάγουν στο σύστημα τις εντολές (η Citibank την εντολή πώλησης, η Αγροτική την εντολή αγοράς). Αυτή η διαδικασία είναι φαινομενικά αθώα, αλλά έγκριτοι καθηγητές του εξωτερικού με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» θεωρούν ότι ήταν δυνητικά καταστρεπτική. 

Το μεγάλο κόλπο 
Οπως επιβεβαιώνεται από συνομιλίες με ειδικούς των χρηματοοικονομικών, η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας, ακόμη και αν επιβλήθηκε από τις εξελίξεις ως «λύση ανάγκης», είχε δύο (δυνητικά) καταστροφικές συνέπειες που ενδεχομένως δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς: 

Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας δημιούργησε το «παράθυρο» για να γίνει με σύννομο τρόπο ανακύκλωση συναλλαγών. Ανακύκλωση συναλλαγής δεν επιτρέπεται σε οργανωμένη αγορά. Επιτρέπεται ασφαλώς η ανακύκλωση εντολής πώλησης που εντός της ημέρας δεν βρίσκει μια αντίστοιχη εντολή αγοράς. Οι εντολές (orders) που «δεν βρήκαν το ζευγάρι τους» (δεν έγιναν δηλαδή «matched orders» και δεν μετασχηματίστηκαν σε «συναλλαγή») μπορούν να επανεισαχθούν στο σύστημα την επόμενη ημέρα. Οι οργανωμένες αγορές όμως απαγορεύουν, όπως βεβαιώνουν ειδικοί επί των χρηματοοικονομικών, την ανακύκλωση «ανοιχτών συναλλαγών». Απαγορεύεται δηλαδή να επαναλαμβάνεται μια αγοραπωλησία που δεν ολοκληρώθηκε, μια «ανοιχτή συναλλαγή» που δεν έκλεισε. Γιατί απαγορεύεται; Γιατί η επανάληψη της ίδιας συναλλαγής ισοδυναμεί με κύμα διαδοχικών πωλήσεων ομολόγων που ο πωλητής δεν διαθέτει. Οι διαδοχικές πωλήσεις (ομολόγων που ο πωλητής δεν διαθέτει!) πιέζουν προς τα κάτω την τιμή των ομολόγων. Γι΄ αυτό ακριβώς απαγορεύεται η ανακύκλωση συναλλαγών. Στην Ελλάδα όμως η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας οδήγησε στην ακύρωση πολλών συναλλαγών. Οι ακυρωμένες συναλλαγές «διασπάστηκαν» σε «εντολές», οι οποίες (ως εντολές) επανεισάγονταν στο σύστημα. Ετσι το σύστημα κατέληξε να ανακυκλώνει (για να το πούμε απλά) συναλλαγές μεταμφιεσμένες σε εντολές! 

Η δεύτερη δυνητικά καταστροφική συνέπεια από την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας είναι ότι καταργήθηκε ένας βασικός μηχανισμός συγκράτησης της τιμής των ομολόγων. Οι πωλητές μπορούσαν να πωλούν ομόλογα χωρίς να τα διαθέτουν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τα βρουν (έστω μέσω δημοπρασίας) και χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο υψηλών προστίμων ή αποκλεισμού από την αγορά αν συνέχιζαν να κάνουν το ίδιο. 

Η κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς ομολόγων μέσω δημοπρασίας ισοδυναμούσε με την κατάργηση μιας διαδικασίας που συνέβαλλε στη σταθερότητα των τιμών. Εφόσον κάποιοι αγόραζαν, οι τιμές δεν κατέρρεαν. Και εδώ υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Γιατί ο αγοραστής των ομολόγων δεχόταν την ανακύκλωση της εντολής αγοράς αντί να υποχρεώσει τον πωλητή να τηρήσει άμεσα τη δέσμευσή του; Μια λογική εξήγηση είναι ότι η καθυστέρηση του διακανονισμού (του «κλεισίματος») της συναλλαγής μπορεί να συμφέρει όχι μόνο τον πωλητή αλλά και τον αγοραστή, αν αυτός έχει αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου που μπορεί να του αποφέρουν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που αυξηθούν τα spreads. 

Η αυτοματοποίηση της κερδοσκοπίας 
Τον Οκτώβριο του 2009 η διαδικασία επανεισαγωγής (recycling) αυτοματοποιήθηκε με απόφαση του υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Ι. Παπαδάκη και ενδεχομένως λειτούργησε ως«καταλύτης της κρίσης», αφού επιτάχυνε τις πράξεις. Μετά τον Οκτώβριο η σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ομολόγων προκάλεσε προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθώς συσσωρεύθηκαν στο σύστημα συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν είχαν διακανονιστεί, η Τράπεζα της Ελλάδος επανέφερε στις 7 Απριλίου την υποχρεωτική δημοπρασία, που είχε καταργήσει τον Φεβρουάριο του 2009. Ουσιαστικά επεχείρησε να υποχρεώσει τους «σορτάκηδες» να αποκτήσουν τους τίτλους που χρωστούσαν και να τους παραδώσουν στους αγοραστές, προκαλώντας έτσι μείωση των spreads. 

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ξένες τράπεζες επανέφεραν το επιχείρημα των αρχών του 2009. Είπαν ότι αδυνατούν να αναλάβουν το ρίσκο της συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες, έκλεισαν τις θέσεις τους και αποχώρησαν μαζικά από την ΗΔΑΤ. Η εξαφάνιση της ρευστότητας πυροδότησε τα spreads. Επειδή η ΗΔΑΤ είναι η αγορά αναφοράς για τα ελληνικά ομόλογα, οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτήν καθόρισαν τα μεγέθη σε όλες τις άλλες πλατφόρμες. Ετσι, η αποχώρηση των ξένων από την ΗΔΑΤ έσπρωξε σε κατάρρευση τις τιμές των ομολόγων και μέσα σε δύο εβδομάδες εκτόξευσε τα spreads από τις 350 μονάδες βάσης στις 550 και από εκεί στις 1.000. Η χώρα αποκλείστηκε από τις ξένες αγορές και η δραματική μετάβαση του Πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα, η «Διακήρυξη του Καστελόριζου» και η «απόβαση» του ΔΝΤ στην Αθήνα ήταν πλέον αναπόφευκτες. 

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

tovima.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  23/05/2010 06:45

3. Ενδείξεις που δείχνουν ότι η χρεοκοπία που έρχεται είναι στημένη!

2) όταν η ΤτΕ (μέλος της ΕΚΤ) τον Οκτώβρη του 2009 μετέβαλλε τη διαδικασία διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων στο ΧΑΑ από T+3 σε ένα ψευτοT+10 και μετά από λίγο καιρό ξανά σε Τ+3 αλλά με υποχρεωτικό διακανονισμό την τελευταία ημέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας της αγοράς.
 
Στο διάγραμμα άνω – αριστερά παρατηρείστε την μεταβολή των επιτοκίων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010 (κίτρινη τεθλασμένη γραμμή). Σε αυτή έχουν προστεθεί Bollinger Bands (πράσινη-γκρίζα-μώβ), ένας γνωστός χρηματιστηριακός δείκτης.
 
Η αγορά του Χρηματιστηρίου είναι βασικά ένα χαοτικό σύστημα αλλά επηρεάζεται σημαντικά από τις εκάστοτε μεταβολές και ανακοινώσεις. Αν αυτές είναι σημαντικές τότε υπάρχει μεγάλη μεταβολή στην αγορά του χρηματιστηρίου και αυτό συνήθως συμβαίνει άμεσα.
 
Οι Bollinger Bands έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό, όταν στενεύουν (η πράσινη καμπύλη πλησιάζει την μώβ καμπύλη) και αυτό μπορεί να κρατήσει αρκετό σχετικά χρόνο, δείχνουν μία αγορά αναποφάσιστη.
 
Στα σημεία P1, P2, P3, P4 είναι οι χρονικές στιγμές που βγήκαν σημαντικές ανακοινώσεις για τα ελληνικά ομόλογα. Τα σημεία (Τ+10), (Τ+3) είναι οι χρονικές στιγμές που άλλαξε ο διακανονισμός τών ομολόγων στην ΤτΕ.
 
Η περιοχή Α (1 Οκτ-15 Δεκ) με τα σημεία (Τ+10) και την ανακοίνωση του ελλείματος (P1, P2) αύξησε τα spreads και τα επιτόκια τών ελληνικών ομλόγων μέχρι 6.5%.
 
Στη περιοχή Β (25 Μαρτ – 8 Απρ) συνέβη μιά μυστηριώδης ανακοίνωση σε παγκόσμιο επίπεδο για την οικονομία, που αποδόθηκε στον Πρωθυπουργό ΓΑΠ (P4) και η (Τ+3), που οδήγησαν τα επιτόκια στο 12.5%.
 
Οι “συμπτώσεις γεγονότων” στις περιοχές Α και Β είναι ύποπτες, τα δε “λάθη” σημαντικά.
 
Ο συνδιασμός της κινητικότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων
 
α) λόγω ανακοινώσεων και
 
β) λόγω μεταβολής του διακανονισμού στις συναλλαγές από την ΤτΕ, έκαναν πολύ μεγαλύτερες τις διακυμάνσεις των spreads από ότι θα έπρεπε.
 
Το αποτέλεσμα έγινε ακόμη πιό “εντυπωσιακό”, αφού οι δύο αυτές παράμετροι της αγοράς συνδιάστηκαν περίπου ταυτόχρονα και μάλιστα σε στιγμές ηρεμίας της αγοράς, δηλαδή ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε….
 
Η άποψή μου είναι ότι κάποιοι μέσα στην Ελλάδα οδηγούν τη χώρα να δανείζεται με όλο και υψηλότερα επιτόκια, προκαλώντας τεχνηέντως με τις ανακοινώσεις και αποφάσεις τους μεγαλύτερη κίνηση τών αγορών και ενισχύοντας την αύξηση τών επιτοκίων. Αυτή η κατάσταση περιμένω ότι θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Κάποια στιγμή θα συμβεί το μοιραίο…
 
Αν χρειάζεται “μαθηματική” απόδειξη για το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία, αυτή μόλις δόθηκε.
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 zcode-gr

4.Κυριάκος Τόμπρας, Γεώργιος Νούλας ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ   09.04.2010

Kατεβάστε Εδώ το ακόλουθο υπόμνημα σε μορφή  pdf

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
κ.κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΠΡΑ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΟΥΛΑ ΣΤΗΝ Α.Π. 2744/09-04-2010 ΜΗΝΥΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

                 **********************
  1. Για την παροχή συμπληρωματικών εξηγήσεων και
    την περαιτέρω διευκρίνηση του ζητήματος (Τ+3),
    ως προς την επιμήκυνση της προθεσμίας διακανονισμού των ανοικτών πωλήσεων των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την περίοδο από το μήνα Οκτώβριο 2009 μέχρι το μήνα Απρίλιο 2010 (05/10/2009 – 09/04/2010)
  2. Για την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων σχετικά με το ζήτημα των Ελληνικών CDS, της χειραγώγησης του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και τις παράνομες πράξεις και παραλήψεις συγκεκριμένων Ελληνικών και αλλοδαπών Φορέων και Αρχών, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον μήνα Απρίλιο 2010 μέχρι και σήμερα.

Αξιότιμε κ.ε Εισαγγελέα,
Επί του πρώτου θέματος του παρόντος υπομνήματός μας, για να γίνει κατανοητό το ζήτημα (Τ+3) αυτό σε όλο του το μέγεθος, πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στον τρόπο λειτουργίας της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, δηλαδή του λεγόμενου σορταρίσματος (από το αγγλικό short selling) ήτοι, Ελληνικότερα, της διαδικασίας των Ανοικτών Πωλήσεων που πραγματοποιούνται επί των κινητών αξιών εν γένει και, ειδικότερα, αυτών που πραγματοποιήθηκαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα επί των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι Ανοικτές Πωλήσεις χωρίζονται σε δύο (2) κατηγορίες :

  1. Τις Καλυμένες Ανοικτές Πωλήσεις, που είναι η πώληση κινητών αξιών τις οποίες δεν κατέχει κατά κυριότητα ο πωλητής, αλλά τις κατέχει δυνάμει συμφωνητικού δανεισμού, με τη ρητή συμφωνία να τις αγοράσει μεταγενέστερα, προκειμένου να τις παραδώσει στον αγοραστή.
  2. Τις Ακάλυπτες Ανοικτές Πωλήσεις, όπου ο πωλητής δεν έχει δανειστεί τις κινητές αξίες, ούτε έχει διασφαλίσει τον δανεισμό τους εκ των προτέρων, πριν από τον διακανονισμό της συναλλαγής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένους κινδύνους αστοχίας του διακανονισμού, δηλαδή να μην ολοκληρωθεί η συφωνηθείσα συναλλαγή της πώλησης, εντός της προβλεπόμενης από το Νόμο και τον Κανονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος προθεσμίας.

Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν λάβει μέτρα για την αναστολή ή την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων, προκειμένου να περιορίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα κρατικά τους ομόλογα.

Στην καταγγελόμενη περίπτωση της κακουργηματικής κερδοσκοπίας επί των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 10/2009 – 04/2010, οι ανοικτές πωλήσεις ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους ακάλυπτες.

Δηλαδή, οι κερδοσκόποι που σορτάριζαν τα Ελληνικά Ομόλογα, όχι μόνο δεν κατείχαν τους τίτλους που πωλούσαν κατά κυριότητα ή κατόπιν συμφωνίας δανεισμού τους αλλά, επιπλέον, δεν είχαν ούτε διασφαλίσει το δανεισμό των τίτλων πριν τον τελικό διακανονισμό των επίδικων

Για το λόγο αυτό και με τη γνώση ότι δεν ήταν και δεν μπορούσαν να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις επίδικες συναλλαγές κατά τις ημερομηνίες λήξεως των προβλεπομένων προθεσμιών, ήτοι τη πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το διάστημα (Τ+3), επεδίωξαν και πέτυχαν την παράταση της προθεσμίας αυτής από μία (01) εργάσιμη ημέρα σε περισσότερες, ακόμη και σε δέκα (10) ημέρες, με την ταυτόχρονη άρση των προβλεπομένων από τον Κανονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος κυρώσεων στην περίπτωση αστοχίας του διακανονισμού, δηλαδή στην περίπτωση που επήλθε κατά τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας, όταν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν τους τίτλους πωλούσαν και που ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν στους αγοραστές.

Ο τρόπος πώλησης και διακανονισμού των κινητών αξιών, κατατάσσει τους αντισυμβαλλόμενους πωλητές σε τρείς (3) κατηγορίες, ήτοι :

1. Ο Επενδυτής, που είναι ο αντισυμβαλλόμενος πωλητής ο οποίος κατέχει κατά κυριότητα τις κινητές αξίες που πωλεί

2. Ο Κερδοσκόπος, που είναι ο αντισυμβαλλόμενος πωλητής ο οποίος δεν κατέχει κατά κυριότητα τις κινητές αξίες που πωλεί, αλλά έχει προηγουμένως διασφαλίσει την κατοχή τους δυνάμει σύμβασης δανεισμού αυτών και πρέπει να τις παραδώσει στον αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία ορισμένων ημερών. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή, οι κινητές αξίες, ήτοι στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, χάσουν αξία, τότε ο Κερδοσκόπος θα τα αγοράσει σε χαμηλότερη αξία και θα τα παραδώσει στον τελικό αγοραστή τους στην αξία που αρχικά συμφωνήθηκε, επιτυγχάνοντας περιουσιακό όφελος (κέρδος), το οποίο συνίσταται στη διαφορά μεταξύ της προσυμφωνηθείσας τιμής πώλησης κατά την ημέρα της πράξης πώλησης και της επιτευχθείσας τιμής αγοράς, κατά την ημέρα του διακανονισμού της συναλλαγής.

3. Ο Τζογαδόρος – Απατεώνας, που είναι ο αντισυμβαλλόμενος πωλητής ο οποίος δεν κατέχει, δεν έχει δανειστεί και ούτε έχει διασφαλίσει το δανεισμό των κινητών αξιών που πωλεί κατά τη χρονική στιγμή που πραγματοποιεί τη συναλλαγή της ακάλυπτης ανοικτής πώλησης, θέτονας εις γώση του σε κίνδυνο το σύστημα των συναλλαγών (συστημικός κίνδυνος), λόγω του κινδύνου αστοχίας στον οποίο θέτει τον διακανονισμό, δηλαδή τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί η συφωνηθείσα συναλλαγή πώλησης εντός της προβλεπόμενης από το Νόμο προθεσμίας, επειδή δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει εντός της προθεσμίας αυτής, την αγορά των κινητών αξιών που έχει προηγουμένως πωλήσει.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνηθεί η ανοικτή πώληση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε ημερομηνία κατά την οποία το spread να βρίσκεται π.χ. στις 350 μονάδες βάσης και, στη συνέχεια, εντός της προθεσμίας διακανονισμού, ήτοι μερικές ημέρες αργότερα, να αγοραστούν οι τίτλοι των ομολόγων που πωλήθηκαν ως ανωτέρω, όταν το spread ανεβαίνει π.χ. στις 450 μονάδες βάσης (ήτοι όταν η αξία των ομολόγων μειώνεται και κοινώς πέφτει), με αποτέλεσμα την προσκόμιση περιουσιακού οφέλους που πραγματοποιείται υπό τη μορφή χρηματοοικονομικού κέρδους και δημιουργείται από τη διαφορά των 100 μονάδων βάσης στο spread (450- 350 = 100), ήτοι αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,00% επί της συνολικής αξίας των ομολόγων που διακανονίστηκαν.

Όποιος δηλαδή πραγματοποιήσει την συναλλαγή του ανωτέρω παραδείγματος με τη διαδικασία των ανοικτών πωλήσεων, καλυμένων ή ακάλυπτων, κερδίζει κυριολεκτικά στον αέρα, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, ποσοστό 1,00% επί της συνολικής αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διακανονίζονται, χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ, αφού πληρώνει τον πωλητή των τίτλων που αγοράζει μεταγεννέστερα, κατά την ημέρα του διακανονισμού, με τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει από τον αγοραστή, κατά την ημέρα της εκκαθάρισης της συναλλαγής.
Αναγόμενη η ανωτέρω διαδικασία σε 100 μόνο ΔΙΣ ευρώ εκ του συνόλου των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που ανέρχονταν κατά το επίμαχο διάστημα σε 350 ΔΙΣ ευρώ, αποδεικνύεται πέρα πάσης αμφιβολίας ότι το ελάχιστο περιουσιακό όφελος που προσκομίστηκε από την χειραγώγηση της αύξησης των spreads κατά 100 μόνο μονάδες βάσης, ήτοι κατά 1,00%, ανέρχεται σε 1,00% Χ 100.000.000.000,00 ευρώ = 1.000.000.000,00 (1 ΔΙΣ) ευρώ.

Ερευνώντας όμως σε βάθος το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με την ανωτέρω μέθοδο και διαδικασία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, ήτοι από το μήνα Οκτώβριο 2009 μέχρι το μήνα Απρίλιο 2010, θα διαπιστώσετε ότι η διαφορά του spread, λόγω της εξωπραγματικής αύξησης στην οποία οδηγήθηκε από την καταγγελόμενη δια της από 09/04/2010 Μηνυτηρίου Αναφοράς μας χειραγώγηση της αγοράς των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις 100 μονάδες βάσης του ανωτέρω παραδείγματος, αφού αυτή κατά το ανωτέρω διάστημα οδηγήθηκε από τις 150 στις 500 μονάδες βάσης, ήτοι προέκυψε διαφορά 350 μονάδων βάσης, από την οποία το πραγματικό περιουσιακό όφελος των δραστών – μόνο από τη χειραγώγηση των ανοικτών πωλήσεων, καλυμένων και ακάλυπτων – ανήλθε σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 1% του ανωτέρω παραδείγματος.

Με απλά λόγια, ο κερδοσκόπος συμφωνεί να πωλήσει ακριβά κάτι που δεν έχει και, στη συνέχεια, ψάχνει να αγοράσει αυτό το κάτι φθηνότερα, για να το παραδώσει στον αγοραστή του.

Αυτή είναι η υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία συσνίσταται στην προσκόμιση χρηματοοικονομικών κερδών κατά τη διάρκεια του πτωτικού κύκλου της αγοράς, όταν δηλαδή οι τιμές διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών βαίνουν μειούμενες.

Το κομβικό όμως στοιχείο στο μηχανισμό της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αποτελεί η δυνατότητα του πωλητή να παραδώσει τις κινητές αξίες που συμφώνησε να πωλήσει, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία πώλησης. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Στην καταγγελόμενη περίπτωση της Ελλάδος, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, το χρονικό περιθώριο, ήτοι η προθεσμία του τελικού διακανονισμού για να παραδοθούν τα πωλούμενα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στους αγοραστές τους, ήταν η πρώτη (01η) εργάσιμη ημέρα μετα το διάστημα των τριών (03) ημερών από την ημερομηνία της συναλλαγής, ήτοι της πράξης πώλησης (το λεγόμενο Τ+3).

Δηλαδή οι κερδοσκόποι, προκειμένου να προσκομίσουν περιουσιακό όφελος, ήτοι να καταγράψουν κέρδη επί των ανοικτών πωλήσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να περιμένουν (εφόσον αυτοί είναι στελέχη τραπεζών, επενδυτικών κεφαλαίων, βασικών διαπραγματευτών της Η.Δ.Α.Τ., αντισυμβαλλομένων και διαμεσολαβούντων και, λόγω της ιδιότητάς τους αυτής, έχουν έγκαιρη και ασφαλή εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με την πτωτική πορεία της αγοράς των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου) ή, ακόμη χειρότερα, να προκαλέσουν οι ίδοι (όπως και το έπραξαν με την απάτη των CDS και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που καταγγέλουμε με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας) την πτώση της τιμής των ομολόγων (την αύξηση δηλαδή του spread) για τρεις ολόκληρες (03) ημέρες.

Το χρονικό όμως αυτό διάστημα διάστημα των τριών (03) ημερών δεν είναι πολύ μεγάλο και απολύτως ασφαλές για όποιον κερδοσκόπο αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τη χειραγώγηση της αγοράς του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δια της διαδικασίας των ανοικτών πωλήσεων, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που οι ανοικτές πωλήσεις είναι ακάλυπτες, επειδή, στην περίπτωση αυτή, ο κερδοσκόπος που σορτάρει τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πρέπει να εξασφαλίσει εντός μόλις τριών ημερών την αγορά ομολόγων σε τιμή χαμηλότερη από αυτή στην οποία έχει συμφωνήσει την πώληση με τον αντισυμβαλλόμενο αγοραστή.

Από το μήνα Οκτώβριο 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχε την τεχνική δυνατότητα προκειμένου η προθεσμία της πρώτης (01ης) εργάσιμης ημέρας για τον τελικό διακανονισμό, μετά την παρέλευση του διαστήματος (Τ+3), να επιμηνυνθεί μέχρι και σε δέκα (10) ολόκληρες ημέρες, με την εισαγωγή της διαδικασίας του recycling στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ.).

Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδος, παρείχε στους κερδοσκόπους την τεχνική δυνατότητα της εκμετάλλευσης πολύ μεγαλύτερων χρόνων και περιθωρίων ασφαλείας, διευκολύνοντας έτσι τους καταγγελόμενους δράστες να επιτύχουν το σκοπό τους, εφαρμόζοντας εκ του ασφαλούς το σχέδιο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που είχαν εκ των προτέρων οργανώσει, προκειμένου να διαπράξουν τα καταγγελόμενα με την από 09/04/2010 Μυνητήριο Αναφορά μας οικονομικά εγκλήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και όλα τα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πράγματι, η νέα τεχνική διαδικασία της «αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής» (recycling – ανακύκλωση), εισήχθη από την Τράπεζα της Ελλάδος με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 690/05-10-2009 έγγραφό της.
Η έμμεση αυτή τροποποίηση αυτή του Κανονισμού της ΤτΕ, ήτοι η εν τοις πράγμασι επιμήκυνση της προθεσμίας του τελικού διακανονισμού των ανοικτών πωλήσεων, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) προς την Τράπεζα της Ελλάδος, που ζητούσε την εισαγωγή και την καθιέρωση νέων διαδικασιών για την ανάπτυξη και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών εκκαθάρισης και διακανονισμού χρεωστικών τίτλων, όπως η διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής – ανακύκλωσης (recycling).

Η νέα αυτή διαδικασία εισήχθη στην Η.Δ.Α.Τ. δια της τεχνικής αναβάθμισης του συστήματος διακανονισμού, που αντικαταστάθηκε με τη νέα πλατφόρμα συναλλαγών ICAP BrokerTec, η οποία φέρεται ότι υϊοθετήθηκε για να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και πληρέστερη παρακολούθηση των συναλλαγών, για την αποφυγή άσκοπης ανταλλαγής πολλαπλών μηνυμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων στο σύστημα, όπως οι εντολές διακανονισμού μέσω SWIFT μηνυμάτων, τα οποία επιφέρουν σημαντικό κόστος στους χρήστες, δηλαδή στους κερδοσκόπους και τους καταγγελόμενους δράστες.

Σύμφωνα όμως με τη νέα αυτή διαδικασία, εφόσον μια συναλλαγή δεν διακανονιστεί κατά την ημερομηνία που προβλέπεται στην αρχική εντολή διακανονισμού που τη συνοδεύει, τότε αυτή ακυρώνεται και μεταφέρεται από τον ίδιο το Διαχειριστή (δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος) στην επόμενη εργάσιμη ημέρα της ακύρωσης, λόγω του ότι αυτή δεν διακανονίστηκε.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η «αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή» της μη διακανονισθείσας συναλλαγής στο σύστημα αποκαλείται και «ανακύκλωση – recycling».
Η αυτοματοποιημένη όμως επανεισαγωγή ή ανακύκλωση, οδηγεί άμεσα στην επιμήκυνση της προθεσμίας διακανονισμού και του κύκλου εκκαθάρισης των συναλλαγών μετά το διάστημα (Τ+3). Πράγματι, με την ανωτέρω διαδικασία επιτυγχάνεται η αυτόματη επανεισαγωγή στο Σύστημα της αρχικής εντολής διακανονισμού μιας συναλλαγής, η οποία δεν έχει διακανονιστεί εντός της προβλεπόμενης από τον Κανονισμό της ΤτΕ ημερομηνίας και προθεσμίας, ήτοι την πρώτη (01η) εργάσιμη ημέρα μετά το διάστημα (Τ+3) και, ως εκ τούτου, δημιουργεί ανοικτά χρεωστικά υπόλοιπα εις βάρος του εντολέα κερδοσκόπου, ο οποίος υποχρεούται να τα καλύψει αυθημερόν.

Αντί λοιπόν η κατά τα ανωτέρω, μη εμπροθέσμως διακανονισθείσα συναλλαγή, να επιστρέψει πίσω στον εντολέαθεματοφύλακα, όπως θα έπρεπε, με τη νέα διαδικασία της «ανακύκλωσης – recycling», εισάγεται εκ νέου, την αμέσως επόμενη ημέρα στο Σύστημα, όπου μπορεί να παραμέινει ανοικτή μέχρι και για δέκα (10) ολόκληρε ημέρες, εν αναμονή νεώτερου διακανονισμού.

Στη συνέχεια όμως έγινε κάτι ακόμη χειρότερο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν παρέδιδε τα ομόλογα στον αγοραστή τους, ακόμη και μετά τη λήξη της ανωτέρω διαμορφωθείσας νέας, μεγαλύτερης και «πολυτελούς» πλέον προθεσμίας διακανονισμού των δέκα ή και περισσοτέρων ακόμη ημερών.

Πράγματι, αυτό έγινε μετατρέποντας τις δημοπρασίες που έπρεπε να κάνει η ΤτΕ, για να βρεθούν τα ομόλογα που είχαν πωληθεί κατόπιν ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και δεν υπήρχαν κατά την ημερομηνία διακανονισμού τους προς παράδοση, από υποχρεωτικές σε προαιρετικές. Η σχετική επιστολή που εστάλη στις 08-12-2009 από την ΕΕΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφορούσε ακόμη και τα τεχνικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν για ορισμένες επιμέρους διαδικασίες σε σχέση με τις αυτόματα επανεισαγόμενες πράξεις ανοικτών πωλήσεων και, ειδικότερα, για το διακανονισμό των συναλλαγών στην προμνησθείσα πλατφόρμα της BrokerΤec.

Η ICAP BrokerTec είναι ένας Πολυμερής Μηχανισμός Διαπράγματευσης Εξωχρηματιστηριακών Συναλλαγών (OTC – Over The Counter), η λειτουργία του οποίου προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία 2004/39/ΕΚ (MiFID), πλην όμως δεν υπόκειται στην εποπτεία Ελληνικών Ρυθμιστικών και Ελεγκτικών Αρχών αλλά, αντιθέτως, υπόκειται μόνο στην εποπτεία της αρμόδιας Βρετανικής εποπτικής αρχής (Financial Services Authority – FSA), η οποία, όπως κατεγγέλουμε δια της από 09/04/2010 Μηνυτηρίου Αναφοράς μας, επιτρέπει την αδιαφανή λειτουργία και τις ύποπτες και παράνομες συναλλαγές όλων των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρεττανία και ελέγχουν το 80% του παγκόσμιου εξωχρηματιστηριακού τζίρου παραγώγων, CDS και ανοικτών πωλήσεων επί κινητών αξιών κάθε μορφής και είδους, ακόμη και επί κρατικών ομολόγων εκδόσεως κρατών μελών της Ε.Ε..

Η ICAP BrokerTec όμως, παρά όλα τα ανωτέρω και, ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές συναλλαγών για μη εποπτευόμενες, εξωχρηματιστηριακές αγορές (OTC – Over The Counter) και, ως εκ τούτου, δεν υπόκειται στον έλεγχο ουδεμίας Ελληνικής Εποπτικής Αρχής, αναγνωρίστηκε ως αποδεκτή αγορά από την Ελληνική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς της 31ης Δεκεμβρίου 2009, με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με αριθ. πρωτ. 2/95173/0023/Α.

Έτσι, οι καταγγελόμενοι δράστες, όχι μόνον είχαν όλο το χρόνο των δέκα (10) και πλέον ημερών για να κερδοσκοπήσουν με τα Ελληνικά Ομόλογα, αλλά μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν και χωρίς κανένα ρίσκο, αφού οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της ΤτΕ δημοπρασίες, από υποχρεωτικές, έγιναν προαιρετικές.

Πρέπει δε να διερευνηθούν τα περιστατικά και οι συνθήκες υπό τις οποίες, οι ανωτέρω δύο αποφάσεις που οδήγησαν στην τροποποίηση του Κανονισμού της ΤτΕ, ειδικότερα δε του άρθρου 17 του Κανονισμού Λειτουργίας Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων σε Λογιστική Μορφή, δεν ελήφθησαν με τη νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο Διαχειριστής του Συστήματος, δηλαδή η ΤτΕ, δικαιούται να τροποποιήσει τις διατάξεις του Κανονισμού, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει χώρα αναγγελία της τροποποίησης στους συμμετέχοντες φορείς τουλάχιστον οκτώ (08) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής της, εκτός αν συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση τροποποίησης, όπως αλλαγή της νομοθεσίας ή κατεπείγουσα διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Συστήματος, ήτοι με Πράξη του Διοικητή ή τουλάχιστον του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά, αντιθέτως, η τροποποίηση του Κανονισμού πραγματοποιήθηκε με απλές εντολές ενός υπαλλήλου, ήτοι του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.ου Μ. Μιχαλόπουλου, χωρίς να διασφαλιστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου 17, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εν μέσω της κρίσης και ενώ οι κερδοσκόποι χειραγωγούσαν καθημερινά και ανενόχλητοι την αγορά των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, υποθηκεύοντας το μέλλον των Ελλήνων Πολιτών.

Πρέπει επίσης να διερευνηθεί σε συνέχεια ποίων αιτημάτων και προφορικών συνενοήσεων ή «άνωθεν εντολών», ο κ.ος Μιχαλόπουλος προέβη από μόνος του στις ανωτέρω δύο τροποποιήσεις του Κανονισμού, ήτοι να διερευνηθεί ποιοί απέστειλαν τα σχετικά αιτήματα, καθώς και το ειδικότερο περιεγχόμενο των αιτημάτων αυτών και, στη συνέχεια, με διασταυρώσεις από τα αρχεία της Η.Δ.Α.Τ., να διερευνηθεί αν μεταξύ των αιτούντων υπήρχαν πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και ταυτοποιούνται ως αντισυμβαλλόμενοι ή διαμεσολαβούντες σε πράξεις ανοικτών πωλήσεων, καλυμένων και ακάλυπτων, που πραγματοποιήθηκαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, πρέπει να διερευνηθεί αν ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, ήτοι πριν τις ανωτέρω πράξεις του κ.ου Μιχαλόπουλου, για την τροποποίηση του Κανονισμού της ΤτΕ και αν είχαν, έστω και προφορικά, εγκρίνει τις ανωτέρω τροποποιήσεις, αφού την 10-02-2010 αρνήθηκαν να τις νομιμοποιήσουν.

Πράγματι, οι ανωτέρω πράξεις με τις οποίες διευκολύνθηκαν οι καταγγελόμενοι δράστες ήταν παράνομες ενώ, στη συνέχεια, επιχειρήθηκε η νομιμοποίησή τους με την υπ’ αριθ. 158/10-02-2010 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όμως ουδέποτε υπογράφηκε και, έτσι, η εν τοις πράγμασι επιμήκυνση της προβλεπόμενης από τον Κανονισμό της ΤτΕ προθεσμία του τελικού διακανονισμού των ανοικτών πωλήσεων, μέχρι και δέκα (10) ολόκληρες ημέρες, παρέμεινε παράνομη.

Νόμιμη εξακολουθούσε να είναι μόνο η προθεσμία της πρώτης (01ης) εργάσιμης ημέρας μετά την παρέλευση του διαστήματος (Τ+3).

Δεν θα διαφύγει άλλωστε της προσοχής σας ότι η Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε τέσσερες γνωμοδοτήσεις της (30.12.2009, 01.02.2010, 04.02.2010 και 11.02.2010), σε σχέδια για «τροποποίηση και συμπλήρωση του κανονισμού λειτουργίας του Συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών επί τίτλων με λογιστική μορφή», επισημαίνει τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης, που δημιουργεί η κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και η παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών τρεις (3) ημέρες μετά την συναλλαγή (Τ+3) με την εισαγωγή τεχνικών διακανονισμού που ισχύουν σε μη οργανωμένες αγορές, όπως η ανακύκλωση των συναλλαγών για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες μετά το Τ+3 και την κατάργηση των κυρώσεων για μη διακανονισμό των συναλλαγών και πέραν αυτής της περιόδου.
Η Νομική Υπηρεσία της ΤτΕ, αντίθετα, είχε προτείνει την αυστηριοποίηση των κυρώσεων που προβλέπει ο Κανονισμός του Συστήματος Αϋλων Τίτλων για να μπορούν να λειτουργούν αποτρεπτικά για πράξεις κερδοσκοπίας, όπως οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (σορτάρισμα).

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογραμίζει ότι «αδυναμίες στα συστήματα διακανονισμού τίτλων μπορούν να αποτελέσουν πηγές συστημικού κινδύνου στις αγορές τίτλων και σε άλλα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού τίτλων» (ECΒ, Δεκέμβριος 2007).

Η Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών και Συστημάτων Διακανονισμού Τίτλων των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των 10 χωρών (Committee on Payment and Settlement Systems (CPSS) of the central banks of the Group of Ten countries) σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (Technical Committee of the International Organization of Securities Commissions/IOSCO) έχουν αντιμετωπίσει με μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR).

Το Μάιο του 2009 εκδόθηκαν οι κοινές Οδηγίες Συστάσεις της ΕΚΤ και της CESR για τα Συστήματα Διακανονισμού Τίτλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recommendations for Securities Settlement Systems and Recommendations for Central Counterparties in European Union), ενώ τον Ιούνιο του 2009 η Τεχνική Επιτροπή της IOSCO εξέδωσε την τελική της έκθεση για τους κανόνες των ανοιχτών πωλήσεων (Regulation of Short Selling).

Σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες για τα Συστήματα Διακανονισμού Τίτλων,

πρέπει να ενθαρρύνεται η υϊοθέτηση του δανεισμού τίτλων (5ησύσταση της ΕΚΤ/CERS), ήτοι πρέπει να ενθαρρύνονται μόνον οι καλυμένες ανοικτές πωλήσεις, ενώ η ΤτΕ έπραξε ακριβώς το αντίθετο αφού κατάργησε τις υποχρεωτικές δημοπρασίες, ενθαρρύνοντας έτσι τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και τη στυγνή, αθέμιτη και κακουργηματικής μορφής υποτιμητική κερδοσκοπία.

Αποδίδεται μεγάλη σημασία στους σύντομους κύκλους διακανονισμού και στην μικρή περίοδο συναλλαγής και διακανονισμού της.
(3η σύσταση ΕΚΤ/CERS και IOSCO 3,14 σελ. 9).
Στη σύσταση αυτή υπογραμίζεται η μεγάλη σημασία της έγκαιρης παράδοσης των τίτλων στον αγοραστή, για την πρόληψη συστημικού κινδύνου, κατάχρησης και χειραγώγησης της αγοράς (IOSCO, σελ. 22), ενώ η ΤτΕ έπραξε ακριβώς το αντίθετο, αφού επέτρεψε την επιμήκυνση κατά ολόκληρες 10 ημέρες της περιόδου διακανονισμού, διευκολύνοντας έτσι τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις και τη στυγνή, αθέμιτη και κακουργηματικής μορφής υποτιμητική κερδοσκοπία.

Επίσης, υπογραμίζεται η σημασία του ελέγχου, της εποπτείας και των κυρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και χειραγώγησης αγοράς, που μπορεί να προκύψουν από τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις. (3η αρχή IOSCO).

Η ΤτΕ έπραξε ακριβώς το αντίθετο αφού, αντί να αυστηριοποιήσει τις κυρώσεις, όπως πρότεινε και η Νομική της Υπηρεσία, κατάργησε τις υποχρεωτικές δημοπρασίες και τις κυρώσεις στην πράξη.

Οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν τη σημασία των κανόνων των συστημάτων διακανονισμού για την αποτροπή χειραγώγησης της αγοράς μέσω ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων, που οδηγούν σε συναλλαγές που δεν διακανονίζονται.

Οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την περίοδο από 10/2009 μέχρι 04/2010, με την απόφαση για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και την αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή – ανακύκλωση -των μη διακανονισθεισών συναλλαγών για 10 επιπλέον ημέρες, όπως καταγγέλουμε με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας, διευκόλυναν αντικειμενικά τους κερδοσκόπους και ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και τα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα ενώ, από τα πραγματικά περιστατικά, αποδεικνύεται πέρα πάσης αμφιβολίας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα συμπεράσματα και οι υποδείξεις των διεθνών οργανισμών για την οργάνωση του Συστήματος Διακανονισμού των Συναλλαγών στους Άϋλους Τίτλους της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ, αντιθέτως, αυτό έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν ήταν ορατές οι επιθέσεις στα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό τη χειραγώγηση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και την υποτιμητική κερδοσκοπία, προς όφελος των καταγγελομένων δραστών που αναφέρουμε στην από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας.

Για το ζήτημα αυτό, το μήνα Μάϊο 2010, κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η υπ’αριθ. 10403/624/19.05.2010 Ερώτηση από τους Βουλευτές κ.κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ, ΑΜΟΙΡΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΕΥΡΑ ΝΑΣΟ, ΛΙΝΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΜΑΝΟΛΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ,

ΓΕΡΑΝΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΓΚΟΥΦΗ ΧΡΗΣΤΟ, ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΗΛΙΑ, ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΓΕΛΗ ΣΠΥΡΟΠΑΝΟ και
ΤΟΓΙΑ ΒΑΣΙΛΗ, οι οποίοι την 13/07/2010 επανήλθαν στην ανωτέρω ερώτησή τους, διαμαρτυρόμενοι προς τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν τους δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος ενώ, τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από την ΤτΕ στη Βουλή, σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησής τους, δεν ανταπορκίνονταν στις συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν ζητήσει.

Ειδικότερα δε, οι ανωτέρω Βουλευτές, στο από 13/07/2010 έγγραφό τους, αναφέρουν σε πολύ σκληρή και καταγγελτική γλώσσα, επί λέξει τα εξής :

«Το ζήτημα που θέσαμε με την ερώτησή μας είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και να αναλώνεται σε λεκτικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή, καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν.

Η ΤτΕ για να στηρίξει την θέση της και την πρακτική που ακολούθησε, ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και η διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανα- εισαγωγής (recycling) είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο απλώς διευκολύνει τις συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων και δεν συνδέεται με την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της ελληνικής οικονομίας, μας παρέχει στοιχεία από 01.11.2009 μέχρι 14.05.2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το ποσοστό των πρωτογενών μη διακανονισθεισών συναλλαγών παρέμεινε πολύ χαμηλό 0,76 % κατά μέσο όρο και τις πρώτες δύο ημέρες της αυτοματοποιημένης επαναεισαγωγής διακανονίζεται το 92% των μη διακανονισθεισών συναλλαγών. Και αναφέρει: “Καταρρίπτεται έτσι το επιχείρημα ότι οι συμμετέχοντες φορείς χρησιμοποιούν την περίοδο του 10ημέρου για να επιδίδονται σε ανοικτές πωλήσεις. Αν συνέβαινε αυτό, ο διακανονισμός των συγκεκριμένων συναλλαγών θα γίνονταν στο τέλος του 10ημέρου”

Εμείς όμως είχαμε ζητήσει στοιχεία μέχρι τις 07.04.2010 και όχι μέχρι τις 14.05.2010, που σκόπιμα μας δίνει η ΤτΕ. Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των Βασικών Διαπραγματευτών της 8ης Απριλίου 2010, επειδή εκείνη την ημέρα παρατηρήθηκε η διενέργεια μεγάλου αριθμού ανοικτών πωλήσεων, η «Επιτροπή αποφάσισε εφεξής την ενεργοποίηση της διαδικασίας της υποχρεωτικής δημοπρασίας (repo auction) για τις ανοιχτές/χρεωστικές θέσεις στο Σύστημα των Aϋλων Τίτλων της ΤτΕ για τις συναλλαγές που καταρτίζονται στην ΗΔΑΤ». Επομένως από την επομένη ημέρα ο τελικός διακανονισμός γίνονταν υποχρεωτικά την πρώτη ημέρα μετά το Τ+3.

Η συμπερίληψη των στοιχείων για την περίοδο 08.04.2010 μέχρι 14.05.2010 που δεν ισχύουν οι επιπλέον 10 ημέρες για τον διακανονισμό των συναλλαγών, αλλοιώνει και το μέσο όρο και το ποσοστό των πρωτογενών μη διακανονισθεισών συναλλαγών ».

Μετά δε τις ανωτέρω επισημάνσεις, επανέρχονται στην ουσία του ζητήματος των ανοικτών πωλήσεων, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία έχουν επί λέξει ως εξής :

«Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική, αλλά πολύ πρακτική. Όπως τονίζουμε στην από 19.05.2010 Ερώτησή μας, η τιτάνια προσπάθεια του Πρωθυπουργού της χώρας να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους στις διεθνείς χρηματαγορές θα ήταν λειψή αν στην ίδια μας τη χώρα δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την οχύρωση του Συστήματος Αϋλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου διακανονίζονται οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει, λοιπόν, να πεισθεί η Βουλή πως τα μέτρα που ισχύουν και εφαρμόζονται σήμερα είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πως αποκλείουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών ομολόγων. Από τα έγγραφα που μας δόθηκαν καθόλου δεν έχουμε πεισθεί πως συμβαίνει αυτό. Αντίθετα. μάλιστα, οι φόβοι μας εντείνονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
1. Γιατί ο Διοικητής της ΤτΕ αγνοεί όλες τις εκθέσεις της ECB και της IOSCO και διευκολύνει με την απόφαση του για κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 τις ανοιχτές πωλήσεις και συνακόλουθες κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας εναντίον των Ελληνικών Ομολόγων;
2. Γιατί ο Διοικητής της ΤτΕ αγνοεί συστηματικά από τον Οκτώβριο του 2009 την αδιαμφισβήτητα μαζική αύξηση των πωλήσεων Ελληνικών Ομολόγων που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανοικτές πωλήσεις; Γιατί ενώ όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε δραστική αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις ανοιχτές πωλήσεις όταν οι τίτλοι τους δέχονται κερδοσκοπικές πιέσεις η ΤτΕ χαλάρωσε περαιτέρω το εν λόγω πλαίσιο;
3. Γιατί ο Διοικητής της ΤτΕ αγνοεί συστηματικά τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ για τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης που δημιουργεί η μη επαναφορά του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και η παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών 3 ημέρες μετά την συναλλαγή (Τ+3) με την εισαγωγή τεχνικών διακανονισμού που ισχύουν σε μη οργανωμένες αγορές (Over the Counter (OTC), όπως η ανακύκλωση (recycling) των συναλλαγών μετά το Τ+3 και την κατάργηση των κυρώσεων για μη διακανονισμό συναλλαγών και περάν αυτής της περιόδου;

4. Γιατί ο Διοικητής της ΤτΕ αλλάζει τους κανόνες για τον διακανονισμό συναλλαγών χωρίς αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της ΗΔΑΤ και του ΣΑΤ;
5. Με ποιο τρόπο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει την ΗΔΑΤ και η ΤτΕ εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΗΔΑΤ και τον Κανονισμό του Συστήματος Αϋλων Τίτλων της ΤτΕ;

Να κατατεθούν :

1. Ανά ημέρα ποσοστό διακανονισμού των συναλλαγών που επανεισήχθησαν και παρέμειναν στο recycling για την περίοδο 01.11.2009 μέχρι 07.04.2010.
2. Από τις συναλλαγές που εισήχθηκαν στο Σύστημα ποιες δεν διακανονίστηκαν κατά κωδικό, κατά φορέα, ανά αγορά σε ημερήσια βάση.

3. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΤτΕ σε όσους δεν διακανόνιζαν εμπρόθεσμα τις συναλλαγές τους γιατί είχαν ανοικτές θέσεις σε τίτλους, συνολικά για τα έτη 2009 και 2010.
4. Τα έγγραφα με τα οποία το Σύστημα Άυλων Τίτλων της ΤτΕ γνωστοποίησε στην ΗΔΑΤ και η ΗΔΑΤ στα μέλη που κατάρτισαν τις συναλλαγές την αποτυχία του διακανονισμού και τους λόγους της αποτυχίας σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 4 του Κανονισμού της ΗΔΑΤ.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού της ΗΔΑΤ η ΤτΕ στέλνει καθημερινά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία των συναλλαγών. Σε ποιες ενέργειες προέβη η Ε.Κ. αναφορικά με τον μη διακανονισμό των συναλλαγών της ΗΔΑΤ, με δεδομένο ότι μη διακανονισμός και ανοικτές πωλήσεις είναι πιθανό να συνδέονται με χειραγώγηση και υποτιμητική κερδοσκοπία; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

6. Ο μη διακανονισμός συναλλαγών συνιστά παράβαση του Κανονισμού της ΗΔΑΤ. Ενεργοποιήθηκαν και με ποιο τρόπο οι εσωτερικοί μηχανισμοί του Κανονισμού της ΗΔΑΤ, σε σχέση με τις συναλλαγές που δεν διακανονίστηκαν; Επιβλήθηκαν εσωτερικά κυρώσεις από τα ελεγκτικά όργανα της ΗΔΑΤ; Να κατατεθούν οι αποφάσεις.»

Με το ίδιο επίσης ζήτημα έχει ασχοληθεί διεξοδικά και ο έγκριτος δημοσιογράφος και εκδότης του οικονομικού ένθετου «ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ» της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» κ.ος ΠΑΝΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ, αμέσως μετά την κατάθεση της από 09/04/2010 Μηνυτήριου Αναφοράς μας, με ειδικά δημοσιεύματα – έρευνες στα φύλλα της 11ης Απριλίου 2010 και της 18ης Απριλίου 2010.

Τέλος, δε θα διαφύγει της προσοχής σας ότι, από την 09/04/2010, μετά την κατάθεση της μηνυτηρίου αναφοράς μας και υπό τον φόβο της δημοσιότητος που αυτή έλαβε στον Ελληνικό και Διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα εξειδικευμένα ιστολόγια, τους ιστότοπους http://www.minisikerdoskopon.gr και http://www.stopspeculators.gr, όπου βρίσκεται αναρτημένη σε τρείς (03) γλώσσες (Ελληνική, Αγγλική και Ιταλική), καθώς και τα ηλεκτρονικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, από τα οποία επικοινωνήθηκε αυθημερόν σε εκατομμύρια πολιτών, με την έγγραφη εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των Βασικών Διαπραγματευτών, η Τράπεζα της Ελλάδος έσπευσε να επαναφέρει άμεσα, μέσα σε μία μόνον ημέρα, την προθεσμία διακανονισμού των ανοικτών πωλήσεων στα ισχύοντα προ της 05/10/2009, ήτοι επανήλθε σε ισχύ η νόμιμη προθεσμία διακανονισμού που προβλέπεται από τον Κανονισμό της ΤτΕ, με αποτέλεσμα, από την 09/04/2010 και μετά, ο τελικός διακανονισμός των ανοικτών πωλήσεων να πραγματοποιείται κανονικά, εμπρόθεσμα και νόμιμα, την πρώτη (01η) εργάσιμη ημέρα μετά το διάστημα (Τ+3).

Επί του δευτέρου θέματος του παρόντος υπομνήματός μας, προσκομίζουμε και επικαλούμαστε συμπληρωματικά στοιχεία και αποδεικτικό υλικό, που συλλέξαμε από τον Ελληνικό και διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά την 09/04/2010.

Τα νεώτερα και αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από επίσημους φορείς της Ελλάδος, της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. και συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επώνυμες έρευνες, αναλύσεις και καταγγελίες διακεκριμένων Ελλήνων και αλλοδαπών δημοσιογράφων και επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν με τον πανυγηρικότερο τρόπο, ποσοτικά και ποιοτικά, όλες τις διαλαμβανόμενες καταγγελίες και αιτάσεις της από 09/04/2010 μηνυτήριου αναφοράς μας, ειδικότερα δε ως προς την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των καταγγελομένων αδικημάτων και τον προσδιορισμό της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξιότιμε κ.ε Εισαγγελέα,

Το ζήτημα των ανοικτών πωλήσεων και της προθεσμίας τελικού διακανονισμού των συναλλαγών, μαζί με την απάτη των CDS (credit default swaps), που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να στοιχηματίζουν ανενόχλητα στην χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου, αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο επί του οποίου στηρίχθηκε η οργάνωση του εγκληματικού σχεδίου της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδος, της υποδούλωσης της Ελληνικής Οικονομίας σε ξένα οικονομικά συμφέροντα και της οικονομικής εξαθλίωσης μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Στόχος τους η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς, ο αφανισμός της ανάπτυξης, η συρίκνωση του ΑΕΠ και της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου οι εντολείς του οικονομικού αυτού ολοκαυτώματος να εξαγοράσουν αντί πινακίου φακής τις δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κατακτήσει τις ανερχόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, τις κερδοφόρες Ελληνικές Τράπεζες και τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, εν όψει της οριοθετήσεως των ΑΟΖ, εξασφαλίζοντας φθηνό εργατοϋπαλληλικό δυναμικό για να τροφοδοτήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη της νέας Ελλάδας, η οποία όμως δεν θα ανήκει στους Έλληνες.

Μοναδικός δρόμος των καταγγελομένων με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας δραστών, για να επιτύχουν τον ανωτέρω στόχο τους, ήταν η χειραγώγηση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, μέσα από την καθοδηγούμενη αύξηση των spreads, τη μεθοδευμένη μείωση της αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, την υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Οικονομίας και την καθοδηγούμενη από τους ίδιους προσφυγή της Ελλάδος σε όλο και μεγαλύτερα προγράμματα ακριβού δανεισμού, τα οποία οδήγησαν στο Μνημόνιο, τις περικοπές, την κατάργηση κεκτημένων που αποκτήθηκαν με αγώνες και αίμα πολλών γεννεών και τη γενικευμένη φορολογική επιδρομή κατά φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα CDS, καλυμένα και γυμνά, χειραγώγησαν την αλόγιστη αύξηση των spreads και του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Οικονομίας και οδήγησαν στην απαξίωση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται μετά βίας στο 70% της ονομαστικής τους αξίας και δεν γίνονται δεκτά στις Τράπεζες του εξωτερικού ούτε ως εγγυήσεις ιδιωτικών δανείων.
Η καταστρατήγηση του (Τ+3) και οι ανοικτές πωλήσεις των Ελληνικών Ομολόγων, καλυμένες και ακάλυπτες, οδήγησαν στη χειραγώγηση της αγοράς των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας εικονική υπερπροσφορά τίτλων που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν στη δευτερογενή αγορά (Η.Δ.Α.Τ.), με αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση και τη μείωση της τιμής τους, η οποία είχε ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες από την ανωτέρω μεθοδευμένη αύξηση των spreads.

CDS και Ανοικτές Πωλήσεις μαζί, ήταν τα συστατικά που τροφοδότησαν το εκρηκτικό μείγμα της σπειροειδούς υποτιμητικής κερδοσκοπίας που χαρακτήρισε την Ελληνική κρίση χρέους, μετατρέποντάς την σε κρίση δανεισμού, ζημιώνοτας το Ελληνικό Δημόσιο και τα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως αναλυτικά καταδεικνύουμε στην από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας, προς όφελος των Κερδοσκόπων, των Δανειστών της Εθνικής μας Οικονομίας και των Ελλήνων και αλλοδαπών συνεργών τους, ιδιαίτερα δε εκείνων των Ελλήνων Πολιτών που ξεπούλησαν την Πατρίδα μας και την Εθνική μας Κυριαρχία σε ξένα οικονομικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα Πολιτικά και Οικονομικά Οφέλη.

Επειδή όλες οι ανωτέρω δια του παρόντος συμπληρωματικού μας υπομνήματος καταγγελόμενες πράξεις και παραλείψεις, συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τις παράνομες πράξεις που καταγγείλαμε με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο Αναφορά μας, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, την Εθνική μας Οικονομία και τα φορολογούμενα στην Ελλάδα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ζητούμε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, υπό το φως και των νεωτέρων στοιχείων που συνεισφέρουμε στην έρευνα δια του παρόντος και την απόδοση των ποινικών ευθυνών σε όλους τους Έλληνες και αλλοδαπούς πολίτες που συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, στη διάπραξή τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτική Κατάσταση Σχετικών

  1. 13/06/2010Το πλήρες ιστορικό της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2009-2010. 
  2. 16/02/2010Πως μας πούλησαν και πως μας αγόρασαν. 
  3. 11/04/2010Έτσι οδηγούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία 
  4. 14/02/2001CDS:ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας.Συμβάσειςανταλαγής κινδύνου αθέτησης : Τί είναι τα CDS ; 
  5. 23/04/2010Πωςνακερδίσετε12διςδολλάρια,ποντάροντας100χιλιάδεςστην πτώχευση της Ελλάδας. 
  6. 17/05/2010Τα CDS στο εδώλιο. 
  7. 25/04/2010120.000%οιαποδόσειςγιατουςκερδοσκόπους. 
  8. 04/11/2010Χωρίςάμυναστα………όπλαμαζικήςκαταστροφήςηΕλλάδα. 
  9. 25/04/2010Απτόητοι…οικερδοσκόποι. 

10.22/02/2001 Αναλύσεις για την κρίση. Αναλύσεις σε τρία μέρη για την Ελληνική κρίση και ο λάθος δρόμος της Ευρώπης.

11.07/05/2010 Υπερκέρδη της Deutsche από το Ελληνικό δράμα.

12.10/05/2010 Σκάνδαλο JP Morgan πίσω από τη διεθνή θύελλα.

13.12/05/2010 Αποκαλύψεις Ε. Μυτιληναίου : «Έτσι παίχτηκε το παιχνίδι των spreads και έστειλαν τη χώρα στο ΔΝΤ».

14.17/05/2010 Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν την απαγόρευση των CDS – δημοσίευμα. 15.01/06/2010 Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων.
16.11/08/2010 Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών προς ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ. 17.25/04/2010 Τα αναπάντητα ερωτήματα με την κομπίνα.

18.25/04/2010 Να μάθουμε να νικάμε τους κερδοσκόπους.

19.25/06/2010 Αίμα ζητούν οι κερδοσκόποι.

20.09/04/2010 Ερώτημα κ.ου Λάσδα Σωκράτη προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

21.10/02/2001 Ανακοίνωση Ο.ΔΔΗ.Χ . σχετικά με επανέκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, λήξης 22-10-2022.

22.19/05/2010 «Ευχαριστούμε Ελλάδα!» λένε Γερμανοί, Ευρωπαίοι & ΔΝΤ για την κρίση. 23.19/08/2010 Επιχείρηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων η Ελληνική κρίση. 24.22/02/2011 Πως η Fed προκαλεί αύξηση του Ελληνικού χρέους.
25.01/04/2010 Η Ευρώπη ζεσταίνεται όσο η Ελλάδα καίγεται.

26.26/10/2010 1981-2020 : Παραδίδοντας την Ελλάδα στους δανειστές της. 27.29/06/2010 Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου. 28.05/11/2010 Ανοικτός πόλεμος για την ελεγχόμενη χρεοκοπία ! 29.27/04/2010 Στα όρια του τεχνικού default η Ελλάδα .

30.28/04/2010 Έξω «στήνουν» σκηνικό χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τα 1.000ασε το spread !

31.19/03/2010 Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για οικονομική στήριξη – Η αύξηση του κόστους.

32.11/06/2010 Ο μυστικός πόλεμος των οίκων αξιολόγησης.

33.02/05/2010 Μακρύ χέρι των κερδοσκόπων οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

34.15/01/2011 Νέο χτύπημα των κερδοσκόπων.

35.23/01/2011 Το πεπόνι και το μαχαίρι.

36.03/05/2010 Η Χρεοκοπία της Ελλάδας και η Goldman Sachs.

37.09/01/2011 Το μεγάλο παιχνίδι για τον έλεγχο της Ευρώπης : Πως η Goldman Sachs οργανώνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

38.16/04/2010 Goldman CDS cost jump on SEC fraud charges

39.16/04/2010 Investor who made billions is not target of suit.

40.19/04/2010 Θέλουν κερδοσκοπία με το αζημίωτο.

41.26/04/2010 Οι «περίεργες» συναλλαγές της Goldman στο στόχαστρο ΗΠΑ, Αγγλίας και Γερμανίας.

42.15/04/2010 Η αποκάλυψη του σχεδίου Χρεοκοπίας που άργησε 6 μήνες !

43.26/04/2010 Το νέο παιχνίδι της Goldman κατά της Ελλάδας !

44.12/06/2010 Ελληνική κρίση και περίεργες συμπτώσεις : Goldman Sachs, Fitch, Moody’s, S&P, X.A.

45.11/04/2010 Ποιοι γύπες των Αθηνών επενδύουν στην χρεωκοπία.
46.11/04/2010 Ποιοι στοιχημάτισαν στην χρεωκοπία μας.
47.07/02/2011 Συνεργασία της ΕΚΤ – Κίνα αποδεκάτισε τους κερδοσκόπους. 48.07/04/2010 Το σύνδρομο του ψεύτη βοσκού και η Ελληνική αξιοπιστία. 49.18/02/2011 Ιδού το έργο των μελών της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ
50.29/10/2010 Μήπως συμφέρει στο ΔΝΤ να μην αποπληρωθεί ποτέ το Ελληνικό χρέος ; 51.14/11/2011 Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της. 52.06/05/2010 Μην πολεμάς το σύστημα, εκμεταλλεύσου τις αδυναμίες του. 53.20/06/2010 Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ….. ΕΕ ??

54.14/06/2010 Μήνυση κατά της Goldman Sachs για απάτη από την εταιρεία Basis Capital.

55.16/04/2010 Μήνυση SEC κατά Goldman Sachs – Πτώση στην αγορά της Νέας Υόρκης.

56.16/04/2010 SEC charges Goldman Sachs with Fraud in structuring and marketing of CDO tied to subprime mortgages.

57.10/03/2010 Συνταξιοδοτικό ταμείο μηνύει την Goldman Sachs.

58.16/04/2010 Ποινική δίωξη κατά της Goldman Sachs για εξαπάτηση επενδυτών.

59.09/07/2010 GOLDMAN SACHS : Μήνυση για παραπλάνηση από την Liberty Mutual Insurance.

60.27/04/2010 Τα διευθυντικά στελέχη της Goldman Sachs καταθέτουν στην Αμερικανική Γερουσία.

61.GOLDMAN : Μετά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζουν μηνύσεις.

62.17/04/2010 Γνωστή στους ευρωπαίους ηγέτες η απάτη της Goldman Sachs.

63.18/02/2010 Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις Goldman Sachs και Ελλάδας. Μεγάλη συζήτηση για το ρόλο των τραπεζών στην απόκρυψη του χρέους της Ελλάδας και την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

64.26/04/2010 Βρετανία – Γερμανία κλείνουν την πόρτα στην Goldman Sachs.

65.23/04/2010 Επίθεση Μπράουν στην Goldman Sachs.

66.10/09/2010 Βρετανία : Υψηλό πρόστιμο στην Goldman Sachs.

67.22/06/2010 Εξετάζεται η προσφυγή κατά αμερικανικών τραπεζών

68.16/05/2010 Ευθύνες των αμερικανών τραπεζών στην ελληνική κρίση.

69.25/04/2010 Θα υπάρξει διακομματική συνεργασία για τις τράπεζες.

70.17/05/2010 Έρευνα Κομισιόν για κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά CDS.

71.17/05/2010 Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν έρευνα για τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά CDS.

72.06/11/2010 Πρωτοφανές ! Η ΕΚΤ κρύβει τα SWAPS που έκρυβαν το έλλειμα ! Για να μην αναταραχθούν οι αγορές. Ο Τρισέ καλύπτει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

73.22/12/2010 Μήνυση του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για τα Ελληνικά swaps (EU).

74.10/01/2011 Στη Βουλή η μήνυση για την Goldman Sachs και τα swap επί Σημίτη.

75.19/05/2010 Η ΕΚΤ προκάλεσε την ελληνική κρίση με στόχο την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.

76.18/05/2010 Κον Μπεντίτ : Μη ρεαλιστική η οικονομική πολιτική που ζητείται για την Ελλάδα.

77.19/05/2010 ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα κατά των κερδοσκόπων 78.23/03/2010 Μονομαχία αρχηγών για την οικονομία 79.11/04.2010 Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα
80.Μάχη με τους κερδοσκόπους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς

81.http://www.minisikerdoskopon.grhttp://www.stopspeculators.gr – Οι κερδοσκόποι στη φόρα και στη Δικαιοσύνη – Ιστότοπος της από 09/04/2010 Μηνυτηρίου Αναφοράς (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά).

82.You Tube : Keiser Report No 102 : Markets ! Finance ! Gold & Silver. Συνέντευξη Κυριάκου Τόμπρα στον Max Keiser.

83.Αναζήτηση Google : Ενδεικτική αναζήτηση αποτελεσμάτων εκ των χιλιάδων Ελληνικών και Διεθνών δημοσιεύσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με την από 09/04/2010 Μηνυτήριο αναφορά και τη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος.

Κυριάκος Τόμπρας * Γεώργιος Νούλας
Συμπληρωματικό Υπόμνημα στην Α.Π. 2744/09-04-2010 Μηνυτήριο Αναφορά

07 Φεβρουαρίου 2011

8 comments on “Αφιέρωμα: Τ3/Τ10 Yποτιμητική Kερδοσκοπία (Short selling)

  1. Γυμνός: Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταλιράκια.

    Date: 2010.04.22

    Ήρθε η ώρα της πληρωμής. Για όλους. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύφθηκε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επέτρεπε τη χειραγώγηση της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Σκόπός αυτού του κειμένου είναι να το εξηγήσει με απλά λόγια, προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου. Κανένα οικονομικό παιχνίδι δεν είναι πέραν της κατανόησης ενός φιλομαθή αποφοίτου λυκείου, εάν του το παρουσιάσουν χωρίς τις χιλιάδες τεχνικών όρων που στόχο έχουν να τον αποτρέψουν από το να μάθει πως το παιχνίδι είναι περίπλοκο αλλά απλό. Απολαύστε λοιπόν και αναρωτηθείτε γιατί κανείς -της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης- δεν ασχολείται με το θέμα.

    Για αρχή ας εξηγήσουμε με τους ορισμούς.

    Repo: Ο Άγγελος έχει ένα 10ετες ομόλογο του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε το 2008 και το οποίο κρατά για να σπουδάσει τα παιδιά του. Έρχεται ο Ξερόλας και του λέει. Άγγελέ μου, θέλεις να μου δανείσεις το ομόλογό σου για ένα μήνα? Σου υπόσχομαι πως θα στο επιστρέψω πλυμένο γυαλισμένο και ατόφιο και μάλιστα για τον κόπο σου θα σου δώσω κι ένα μικρό ποσό που θα το συμφωνήσουμε από τώρα (ας πουμε 20ευρώ). Ο Άγγελος συμφωνεί και έτσι το ομόλογο έρχεται στα χέρια του Ξερόλα που για ένα μήνα μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει, φτάνει στο τέλος του μήνα να το επιστρέψει στον Άγγελο μαζί με το ποσό που συμφωνήσανε. Αυτό είναι ένα ρέπο.

    Spread: τα ομόλογα, περίπου όπως και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν ένα επιτόκιο το οποίο καθορίζεται τη στιγμή της έκδοσής τους. Όταν λέμε 5ετές ομόλογο 1000 ευρώ με απόδοση 5%, εννοούμε πως αυτός που θα το αγοράσει για τα επόμενα 5 χρόνια θα βγάζει 50 ευρώ το χρόνο. Το spread είναι η διαφορά του επιτοκίου που πληρώνει ένα κράτος σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνει ένα άλλο κράτος το οποίο θεωρούμε ως βάση. Δηλαδή εάν η γερμανία για το 5ετες ομόλογο πληρώνει σήμερα 3% και η Έλλάδα 5%, τότε το spread είναι 2% ή 200 μονάδες βάσης (πρακτικά 200εκατοστά).

    Εδώ δεν θα εξηγήσω κάτι για να μη μακρυγορούμε και μπλεκόμαστε, όχι όμως γιατί είναι δύσκολο να εξηγηθεί: Η τιμή ενός (παλιού) ομολόγου, πέφτει όσο ανεβαίνει το σημερινό επιτόκιό της ίδιας τάξης ομολόγων. Με λίγα λόγια, όταν ανεβαίνουν τα spread στα 5ετη ομόλογα, αυτόματα ο πρώτος χαμένος δεν είναι το δημόσιο, αλλά όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους παλιότερα ομόλογα της ίδιας τάξης (δηλαδή 5ετή). Το δημόσιο, ζημιώνεται έμμεσα με δύο τρόπους. Α) από τη μειωμένη αξιοπιστία του (όσοι αγοράζουν τα ομολογά του χάνουν) και Β) όταν ξαναβγεί στην αγορά να εκδόσει καινούργια ομόλογα, επειδή τα ομόλογα αυτά θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο.

    Short Selling: Ο Ξερόλας με το δανεικό ομόλογο του Άγγελου στα χέρια του, πάει στην αγορά και το πουλάει 1000 ευρω. Περιμένει μερικές μέρες, και η τιμή του ομολόγου πέφτει στην αγορά. Τότε ξανα-αγοράζει ένα ίδιο ομόλογο (10ετες εκδόσεως 2008) με μολις 900 ευρώ. Ο Ξερόλας λοιπόν, πούλησε ένα δανεικό ομόλογο 1000 ευρώ, αγόρασε το ίδιο ομόλογο 900 ευρώ μερικές μέρες αργότερα, και τώρα έχει στα χέρια του ένα ομόλογο ίδιο με αυτό που έχει δανειστεί, συν 100 ευρώ στην τσέπη (1000-900=100). Επιστρέφει στο τέλος του μήνα το ομόλογο στον Άγγελο, του δίνει και τα συμφωνημένα 20 ευρώ από τα 100 που κέρδισε και κρατά τα 80 για τον δικό του κόπο.

    Από την παραπάνω διαδικασία, καταλαβαίνουμε πως ο πρώτος χαμένος είναι ο Άγγελος που έχει το ομόλογο στα χέρια του και ο πιο κερδισμένος είναι ο Ξερόλας που κέρδισε από αυτή την πτώση.

    Naked Short Selling: Επειδή ο Ξερόλας είναι φύσει άπληστος και θέλει να κερδίσει παραπάνω από τα 100 ευρώ που κέρδισε με την παραπάνω διαδικασία κάνει το εξής. Ενώ έχει δανειστεί από τον Άγγελο μόλις ένα 5ετες ομόλογο αξίας 1000ευρώ, πάει στην αγορά και πουλάει 10 ομόλογα αξίας 1000ευρώ το καθένα. Στην ουσία τα 9 από αυτά τα ομόλογα που πούλησε δεν υπάρχουν, είναι δηλαδή γυμνά (naked). Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική short selling, καθώς δεν μπαίνει κανένα όριο στα πόσα γυμνά ομόλογα μπορεί κάποιος να πουλήσει. Στο απλό short selling, το όριο είναι τα πόσα ομόλογα υπάρχουν διαθέσιμα για πρόχειρο δανεισμό (repo).
    Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μια εικονική υπερπροσφορά ομολόγων στην αγορά και η ίδια αυτή η υπερπροσφορά να ρίξει τις τιμές. Πρακτικά η πτώση των τιμών γίνεται μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία και αυτός που εκτέλεσε την γυμνή πώληση το μόνο που έχει να κάνει, είναι -εκμεταλλευόμενος τον πανικό που δημιούργησε- να αγοράσει αυτά τα 10 ομόλογα πίσω σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

    Τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από μία μακροσκελή και επίτηδες δυσνόητη επιστολή παραδέχθηκε πως η παραπάνω πρακτική (το naked short) ήταν ανεκτή με ένα παραθυράκι που είχε αφήσει και θα εξηγήσουμε αμέσως.

    Όταν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο στην αγορά (Ηλεκτρονικη Δευτερογενης Αγορα Τίτλων που ανήκει στην ΤτΕ), είναι υποχρεωμένος μέσα σε διάστημα 3 ημερών να το παραδώσει στους διαπραγματευτές, προκειμένου να περιέλθει στα χέρια του αγοραστή. Αυτό είναι το λεγόμενο Τ+3. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα, να πουλήσεις ένα ομόλογο σήμερα που δεν διαθέτεις. Αρα χρωστάς στον διαπραγματευτή ένα ομόλογο και πρέπει να το παραδώσεις σε 3 μέρες. Αν το ξανα-αγοράσεις μετά από δύο μέρες από τον ίδιο διαπραγματευτή, τότε ο διαπραγματευτής κάνει τα στραβά μάτια και πρακτικά ακυρώνει το χρέος σου (διότι ένα ομόλογο πουλησες, ένα αγόρασες, το άθροισμα σε ομόλογα είναι μηδέν).
    Αυτό πρακτικά είναι μία πράξη naked short selling καθώς την ώρα που πουλούσες το ομόλογο, δεν είχες την υποχρέωση να το διαθέτεις (εστω και δανεικό όπως περιγράψαμε με τα repo).
    Επειδή 3 μέρες είναι συνήθως ένα μικρό διάστημα για να αλλάξουν οι τιμές των ομολόγων σε κανονικές συνθήκες, κανείς δεν ασχολείται με το να κάνει naked short selling με αυτόν τον τρόπο. Για να κερδίσεις από μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να πέσει αρκετά η τιμή μέσα σε μόλις 3 μέρες.

    Η μπαλκονόπορτα της ΤτΕ

    Αυτή είναι η κανονική διαδικασία. Όμως σε αυτή τη διαδικασία υπήρχε ένα παραθυράκι που η ΤτΕ είχε αφήσει ανοιχτό. Και αυτό το παραθυράκι ονομαζόταν failed εντολές. Όταν λοιπόν κάποιος πουλάει ένα ομόλογο, πρέπει σε 3 μέρες να το παραδώσει. Εάν δεν το κάνει, τότε η συναλλαγή θεωρείται failed, δηλαδή αποτυχημένη. Αποτυχημένη όμως δεν σημαίνει πως ακυρώνεται, διότι η πώληση έχει γίνει και υπάρχει ένας αγοραστής που περιμένει το ομόλογό του. Άρα στην ουσία η εντολή παραμένει εκκρεμής μέχρι ο πωλητής να φέρει το ομόλογο που έχει υποσχεθεί. Εάν ο πωλητής κάνει τον κινέζο, αυτό μπορεί να παραμείνει μέχρι και για 10 μέρες. Εάν το παρακάνει, τότε ο διαπραγματευτής έχει υποχρέωση να αγοράσει ένα ομόλογο ο ίδιος, να το δώσει στον αγοραστή και να στείλει τον λογαριασμό στον πωλητή. Όμως αυτό συνήθως δεν γίνεται διότι ο πωλητής που κάνει τον κινέζο, ξέρει μέχρι που τον παίρνει.
    Με αυτόν τον τρόπο, ένας πωλητής ελληνικών ομολόγων μπορούσε να διατηρεί τη θέση του ανοιχτή για 10και μέρες χωρίς να έχει στα χέρια του το ομόλογο που είχε πουλήσει. Πρακτικά μπορούσε δηλαδή να έχει μια naked short εντολή χωρίς σχεδόν κανείς να τον ελέγχει.

    Τον Οκτώβρη του 2009 η ΤτΕ πήρε μία απόφαση να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας θεωρητικά οποιονδήποτε ήθελε να παίξει με αυτό το παραθυράκι. Τώρα, επειδή πιο πάνω εξηγήσαμε πόσο επικίνδυνο και πρακτικά παράνομο παιχνίδι είναι οι naked short εντολές. Εάν το συνδυάσουμε και με τη μπαλκονόπορτα που άνοιξε η ΤτΕ και τα απανωτά δημοσιεύματα για την ελληνική κρίση, καταλαβαίνουμε πως αυτό ήταν μία συνταγή που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να εκτελέσει naked short εντολές για τουλάχιστον 10 συνεχείς ημέρες.

    Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσο, μέχρι που στις 8 Απρίλη το πράγμα ξεχείλωσε. Τότε, η επιτροπή που ελέγχει τον ΗΔΑΤ αποφάσισε να κλείσει το παράθυρο των failed εντολων με τον εξής απλό τρόπο. Για κάθε εντολή πώλησης, ο πωλητής θα πρέπει να προσκομίζει ένα ρέπο ημέρας αντίστοιχου ομολόγου (ένα δανεικό ομόλογο μίας ημέρας δηλαδή) μέχρι να προσκομίσει το πραγματικό ομόλογο που έχει στα χέρια του.

    Πόρισμα πρώτο:
    Η ΤτΕ είχε αφήσει ανοικτό ένα πολύ επικίνδυνο παράθυρο στην αγορά ομολόγων. Είτε το έκανε τον Οκτώβρη, είτε πιο πριν, αυτό το παράθυρο είχε τη δυνατότητα σε συνθήκες κρίσης να δημιουργήσει καταστάσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Άρα ο κ.Προβόπουλος είναι απολύτως υπεύθυνος γιαυτό το παράθυρο και θα πρέπει να παραιτηθεί.
    Εάν δεν μπορούσε να καταλάβει τις συνέπειες αυτού του παράθυρου, είναι ανίκανος. Εάν ήξερε, τότε είναι συνένοχος και θα πρέπει να μιλήσει με τον εισαγγελέα.
    Και ειλικρινά σε τέτοιες θέσεις, και σε τόσο απλές έννοιες σαν αυτές που μόλις εξήγησα, μου φαίνεται απίθανο κάποιος να μην καταλαβαίνει.

    Πόρισμα δεύτερο:
    Είναι πολύ εύκολο να δούμε εάν η περαιτέρω διευκόλυνση του Οκτώβρη του 2009 είχε κάποιο πραγματικό αντίκτυπο υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δεν χρειάζεται παρά να δούμε σε καθημερινή βάση τις πράξεις και τους όγκους των ομολόγων από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τις πράξεις και τους όγκους των failed εντολών, του παραθύρου δηλαδή που χρησιμοποιούσαν όλοι όσοι ήθελαν να κάνουν naked short selling. Εάν προκύψει πως ένας ικανός όγκος πράξεων γινόταν fail, τότε πάλι ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει.

    Πόρισμα τρίτο:
    Για το χάλι της χώρας, ευθυνόμαστε όλοι ως κοινωνία, ως επιχειρήσεις και ως πολιτικό προσωπικό. Για το τεράστιο χρέος μας δεν φταίει κανείς άλλος από εμάς τους ίδιους. Άρα αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να δείξει πως κάποιοι κακοί άνθρωποι επιβουλεύονται την ανάδελφη και αθώα Ελλάδα. Αυτό που δείχνει το παραπάνω κείμενο, είναι πως η Ελλάδα, όντας ήδη ο αδύναμος κρίκος του ευρώ, έγινε στόχος υποτιμητικών πιέσεων και σε αυτό συνέβαλαν και οι αποφάσεις της ΤτΕ και άλλων παικτών που δεν είναι σκοπός αυτής της παρουσίασης να αναδείξει.

    Πόρισμα τέταρτο:
    Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος ακόμα και για έναν άνθρωπο που διαθέτει έστω κι ένα κουλούρι σε αυτή τη χώρα, να θέλει να παίξει με την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων. Επειδή ακούγονται διάφορα, θέλω να πω, πως όλα τα διάφορα που ακούγονται είναι παράλογα. Όχι διότι πχ, είναι αδύνατο κάποιοι να θέλουν τη χώρα να πάει στο ΔΝΤ, αλλά διότι το να παίζεις με τα ομόλογα του δημοσίου προκειμένου να το καταφέρεις, ισοδυναμεί με το να ρίξεις μία πυρηνική βόμβα στο γείτονα επειδή, είχε δυνατά τη μουσική.

    Πόρισμα πέμπτο:
    Έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για πολλά σκάνδαλα και πολλές φούσκες σε όλο τον κόσμο. Παρολαυτά δεν υπάρχει μεγαλύτερη φούσκα και μεγαλύτερο σκάνδαλο από το να παίζεις με τα κρατικά ομόλογα ενός κράτους. Ακόμα και η υπόθεση των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τεράστια (ποιες μίζες και άλλες παπαρες), είναι μικρή μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να φέρουν η κατάρρευση των ομολόγων ενός κράτους. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος του παιχνιδιού.

    Πόρισμα έκτο:
    είμαστε άξιοι της τύχης μας.

    Ευχαριστώ πολύ που καθήσατε να ακούσετε το παραλήρημα μου και
    καληνύχτα Κεμάλ.

    Γυμνός: Το έγκλημα της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταλιράκια.

  2. Θα γράψω τη λύση του προβλήματος της χώρας, την οποία και κοινοποιώ όπου μπορώ. Παρακαλώ διαβάστε, δεν αναφέρω ανακρίβειες αλλά αδιαμφισβήτητα γεγονότα:
    Το χρέος μας, το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν για πολλά χρόνια, ακόμα και πριν και από την είσοδός μας στο Ευρώ, περίπου στο 100% του ΑΕΠ μας. Το οποίο ΑΕΠ μας όλο και ανέβαινε σιγά σιγά και μαζί του βέβαια και το χρέος μας. Πριν από το 2000 το δημόσιο χρέος ήταν στα 160 δις και στα τέλη του 2009 το χρέος μας ήταν στα 220 δις. Δε θα εξηγήσω τώρα πως έγινε και χρωστούσαμε τόσο χρήμα ακόμα και πριν την είσοδό μας στο Ευρώ, αλλά τόσο ήταν, όλοι το παραδέχονται και τα επίσημα στοιχεία αυτό το δείχνουν
    http://www.indexmundi.com/greece/public_debt.html
    Το 2012 με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κάναμε το εγκληματικό PSI και έχασαν τα ταμεία μας σχεδόν 100 δις. Χωριστά από αυτά που έχασαν οι ιδιώτες.
    Δηλαδή το επίσημο Ελληνικό κράτος, όλα του τα δημόσια ταμεία έδωσαν για το “χρέος” μας 100 δις. Από τα 220 δις στα τέλη του 2009 πήγε όμως στα 320 δις στα τέλη του 2012, παρά τα 100 δις που έχασε η Ελλάδα με το PSI. Αντί δηλαδή το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη του 2012 να πάει στα 120 δισεκατομμύρια Ευρώ, πήγε στα 320 δις…
    Πως έγινε αυτό; Το ξέρει κανείς; Αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς έγινε;
    200 δισεκατομμύρια Ευρώ προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος της χώρας, παρά την κρίση!

    Θα σας πω κάτι που όλοι οι κυβερνώντες μας (πρώην, νυν και επόμενοι) το ξέρουν, αλλά δεν το λένε. Αυτά τα διακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ τα δώσαμε στις ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ για “ανακεφαλαιοποιήσεις” και ως “κρατικές εγγυήσεις”. Ξεκινήσαμε το 2010 με τον Παπανδρέου και ολοκληρώσαμε το 2012 με τον Παπαδήμο και με τον Σαμαρά. Βέβαια δώσαμε και το 2009 με τον Καραμανλή 23 δις ως “κρατικές εγγυήσεις” στις τράπεζες αλλά μετά αυτός …παραιτήθηκε και οι τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το επέστρεψαν, δεν το “χρειάστηκαν”. Επειδή το 2008 δεν είχαμε δώσει ακόμα στις τράπεζες το χρέος μας ήταν κάτω από 200 δις και το 2009 πήγε στα 220 δις, λόγω των δις που δανείστηκε ο Καραμανλής. Και παρόλο που οι τράπεζες μετά αυτά τα 23 δις τα επέστρεψαν, χρειάστηκαν στη συνέχεια πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ. Σε δυόμιση μόλις χρόνια. Περισσότερο χρήμα από ότι ήταν οι καταθέσεις μας. Αυτό δεν είναι λίγο παράξενο; Δεν είναι λίγο περίεργο;

    Μάθετε και κάτι που επίσης κανείς δεν το λέει:
    Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η χώρα από μόνη της, μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει μόνη της το χρήμα.
    Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος.
    Στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, αφού αυτή εκδίδει το χρήμα. Θα έπρεπε…
    Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει μόνο στα κέρδη και τη χασούρα να την αναλαμβάνει μόνο του το κάθε κράτος.
    Και προσέξτε, μπορεί αυτό που γράφω να ακούγεται από κάποιον ειδήμονα πολύ …ερασιτεχνικό. Γράφω ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων των τραπεζών… Θα το εξηγήσω και αυτό λοιπόν.
    Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες δε χρειάζονταν περισσότερο χρήμα ακόμα και από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, σε δυόμιση χρόνια για …χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα αναφέρω πως όταν παλαιότερα επί δραχμής χρειάζονταν χρηματοδότηση η …Τράπεζα Κρήτης, έκανε τον έλεγχο η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Ελλάδα χρηματοδοτούσε. Ολόκληρη η Ελλάδα και όχι η …Κρήτη. Που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ελέγξει εάν πραγματικά χρειάζονταν τόσο χρήμα και μετά ολόκληρη η ΕΕ να χρηματοδοτούσε. Και αναφέρομαι σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ που διαχειρίζονται Ευρώ. Η ΕΕ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει όλες τις τράπεζες της Ευρώπης και άρα όλες οι χώρες να συμμετείχαν ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της κάθε χώρας.
    Είναι όμως φανερό ότι αυτές οι «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών είναι εκβιασμός. Είναι οικονομικός στραγγαλισμός όποιων χωρών επιθυμεί το «σύστημα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο η Ελλάδα σε περίοδο κρίσης να «χρειάστηκε» 200 δισεκατομμύρια Ευρώ σε δυόμιση χρόνια και πριν και μετά μόνο κάτι εκατομμύρια…
    Άλλωστε την οποιαδήποτε χρηματοδότηση απαιτεί οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης, θα πρέπει μετά από έλεγχο η ΕΚΤ να την παρέχει χωρίς αντάλλαγμα. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν οι χώρες της ευρωζώνης να έχουν ως κοινό μόνο το νόμισμα και όλο το τραπεζικό σύστημα να είναι …κατακερματισμένο. Δε γίνεται.
    Άλλωστε το Ευρώ σήμερα εκδίδεται κατά το δοκούν από την ΕΚΤ και αυτό το Ευρώ δεν έχει αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε. Για αυτό θα έπρεπε η ΕΚΤ να κάνει τις …απαιτούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών απλά κάνοντας delete στα λογιστικά της συστήματα, να σβήσει από τους υπολογιστές της τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες των χωρών.-

  3. Η «Ελληνική» μας κυβέρνηση, πλήρες υποταγμένη στις απαιτήσεις των δανειστών, δεν έχει κάνει ούτε καν λογιστικό έλεγχο του χρέους, για να δούμε πόσο είναι τελικά το δημόσιο “χρέος”, πόσα λεφτά πήγαν για τη «χρηματοδότηση» τραπεζών μας και προσμετρήθηκαν στο δημόσιο χρέος. Ούτε έχει αναφέρει κανείς ότι τη “χρηματοδότηση” των ιδιωτικών τραπεζών που διαχειρίζονται Ευρώ θα πρέπει να την αναλάβει η ΕΚΤ.
    Ενώ εμείς οι Έλληνες περιμένουμε τώρα να μας σώσει …ο Κούλης.
    Και ας υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί μας νόμιζαν πως πρέπει να δώσουν αυτά τα χρήματα και ότι πιστεύουν πως πραγματικά αυτά τα χρήματα τώρα τα χρωστάμε. Η ΕΚΤ τί κάνει; Η ΕΕ τί; Δεν ξέρει κανείς τους τίποτα; Δεν ξέρει κανείς για το κόλπο αυτό;
    Και αν δε δίναμε αυτά τα πάρα πολλά δις και φαλίριζαν οι τράπεζες κανείς δε θα έχανε τις καταθέσεις του όπως νομίζουν πολλοί, αφού τα χρήματα δε βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών αλλά έχουν δοθεί από τις τράπεζες για δάνεια και δεν υπάρχουν σε ρευστό.
    Όταν μας κυβερνήσουν Έλληνες (και όχι ελληνόφωνες), κατηγορηθούν και κλειστούν φυλακή όλοι οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία εσχάτη προδοσία δεν παραγράφεται ποτέ, ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών) και γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας “εταίρος” μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε, επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος.

    Μάθετε ότι και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών της. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χρωστούσε περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας “χρέος”.
    Και οι ιδιωτικές της τράπεζες …ήθελαν και άλλα. “Χρειάζονταν” να κάνουν και άλλη …ανακεφαλαιοποίηση.
    Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, αρνήθηκε να δανειστεί η Ισλανδία και άλλα χρήματα για τις τράπεζές της.
    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας (κύριος Γκρίμσον) έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει (βάσει Ισλανδικού συντάγματος). Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζές τους και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Το 93% των Ισλανδών. Αυτό σε ποιο ΜΜΕ μας το άκουσε κανείς; Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή για τα χρέη αυτά. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.
    Που σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμασταν πράγματι τόσο χρήμα για τις τράπεζές μας (αποκλείεται αλλά …λέμε) και εάν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ όπως σίγουρα ισχύει αλλά λέμε …εάν) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία. Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
    Αφού φημολογείται ότι η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα στην Αμερική για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες…
    Φημολογείται επίσης, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της. Όπως έχει και η Ελλάδα…
    Εμάς όμως μας έπεισαν ότι το δήθεν χρέος μας δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε μισθούς και συντάξεις ή επειδή είχαμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους ή επειδή πάντα οι …προηγούμενοι ήταν σπάταλοι και έκαναν κακοδιαχείριση.
    Άρα λοιπόν την αιτία του Ελληνικού προβλήματος αποτελούν οι …υδρογονάνθρακες και θα εξηγηθώ.
    Μιλάμε για …δάνεια και για χρέη, μάθετε ότι η χώρα δανείστηκε μόνο και μόνο για να χρωστάει και όχι για άλλο λόγο. Εδώ και λίγα χρόνια ξεπουλιούνται τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Και τα χρήματα δεν τα παίρνουμε, αλλά πάνε προς …αποπληρωμή δανείων.
    Ο ΟΠΑΠ πχ δόθηκε με χρήματα όσο κέρδος είχε σε ένα χρόνο, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πήραμε 45 εκατομμυριάκια (και μάλιστα μιλάμε για εκατοντάδες συρμούς, εκατοντάδες χιλιόμετρα ράγες, δεκάδες σταθμούς κλπ κλπ, καινούριος προαστιακός σιδηρόδρομος, χιλιάδες επιβάτες καθημερινά). Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ κλπ. Ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα, έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει…
    Δε θα βγάζουμε άλλο κέρδος από την εθνική μας περιουσία και θα …αναγκαστούμε να δώσουμε τον ορυκτό μας πλούτο.
    Για να …ξεχρεώνουμε.
    Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει, αφού …φοβόμαστε τους Τούρκους. Και όμως η Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ και μας παρακαλούσε να ανακηρύξουμε ταυτόχρονα και εμείς τη δική μας. Και σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο το γνωρίζουν οι πάντες (αυτοί που πρέπει) εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται η φτωχοποίηση της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Αφρική, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου είναι η …Νιγηρία. Και ο λαός της πεθαίνει της πείνας.

  4. Pingback: Ανωκατωσκόπηση της εβδομάδας 16 – 22/10/2017 – Ovi Greece

  5. 19.05.2010
    Ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΤτΕ και τα ελληνικά ομόλογα

    Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και την οποία υπογράφουν εννέα ακόμη βουλευτές. Η ερώτηση έχει ως αντικείμενο τις αλλαγές που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2009, στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων.
    Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

    Κύριε Υπουργέ,

    Είναι γνωστό ότι η πτώση της τιμής και η αντίστοιχη διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχει αποδοθεί, και ορθώς, από τον Πρωθυπουργό και σε μεθοδευμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

    Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους και να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει μέσω εφαρμογής επώδυνων και περιοριστικών για τα χαμηλά εισοδήματα πολιτών, την δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

    Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να καταστεί εφικτός ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με λογικά και όχι ληστρικά επιτόκια.

    Δυστυχώς, οι διεθνείς χρηματαγορές δεν πείστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας άργησαν τρομακτικά να αντιδράσουν και οι κερδοσκόποι συνέχισαν απτόητοι το έργο τους, με αποτέλεσμα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διαμορφωθούν σε επίπεδα που καθιστούσαν ανέφικτο το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου και εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, Ε.Ε – Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. και τη λήψη πολύ επώδυνων, για τη χώρα και τους πολίτες της, μέτρων.

    Είναι όμως περίεργο και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Από τα επίσημα έγγραφα της ΤτΕ (Α.Π. 65/7-5-10, Α.Π. 86/3-5-10 και Α.Π. 107/6-5-10), με τα οποία δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα και στην ελληνική Βουλή, προκύπτουν περαιτέρω ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις.

    Οι συναλλαγές επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν σε σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί οι τίτλοι στον αγοραστή και τα αντίστοιχα ποσά στον πωλητή.

    Ως σαφώς ορισμένο χρονικό όριο θεωρείται, για τις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω της ΗΔΑΤ και εκκαθαρίζονται μέσω του “Συστήματος” το χρονικό διάστημα των τριών (3) εργασίμων ημερών (Τ+3). Για τις συναλλαγές που διενεργούνται σε άλλες πλατφόρμες, έξω-χρηματιστηριακά (OTC) το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι διαφορετικό.

    Οποιαδήποτε συναλλαγή που διενεργείται μέσω της ΗΔΑΤ και δεν έχει διακανονιστεί μέσω του “Συστήματος” εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Τ+3), εθεωρείτο από τον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος της ΗΔΑΤ έως τον Οκτώβριο του 2009 ως failed και επιβάλλονταν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

    Αμέσως μετά τις εκλογές η ΤτΕ αποφάσισε να υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα (10) ημέρες.

    Ουσιαστικά δηλαδή η ΤτΕ αποφάσισε να παρατείνει το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου, εισάγοντας κανόνες διμερών διαπραγματεύσεων (OTC) σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ.

    Στις 29.10.2009 έγινε σχετική ανακοίνωση στο Euroclear όπου ενημερώθηκαν όλοι οι “επενδυτές” σε διεθνές επίπεδο για τη νέα διαδικασία.

    Στις 10.12.2009, μετά από αίτημα των ελληνικών τραπεζών, η ΤτΕ αποφασίζει επίσης να μην επιβάλλονται κυρώσεις για αυτούς που δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα ομόλογα μετά και την παράταση των δέκα (10) ημερών.

    Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του recycling αποτελεί τεχνική αναβάθμιση του Συστήματος και όχι αλλαγή του κανονισμού, κάτι που προβλέπεται στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων, γνωστή ως Τ2S.

    Πράγματι, προβλέπεται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με στόχο την εναρμόνιση των συναλλαγών μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων, ώστε να μειωθεί το κόστος για διακανονισμούς μεταξύ των χωρών μελών του Ευρωσυστήματος, πρόκειται για διασυνοριακό διακανονισμό μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων των μελών του Ευρωσυστήματος.

    Η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωσυστήματος ολοκληρώθηκε στις 24.11.2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ενέκρινε στις 21.04.2010. Σύμφωνα με την ΕΚΤ η νέα αυτή ευρωπαϊκή πλατφόρμα προβλέπεται να λειτουργήσει τέλος του 2014.

    Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα, γιατί η ΤτΕ έσπευσε πριν ακόμη αναλάβει η νέα Κυβέρνηση να “διευκολύνει” τις συναλλαγές βασιζόμενη δήθεν σε κάτι τελείως διαφορετικό και το οποίο δεν ισχύει ακόμη.

    Το επιχείρημα της ΤτΕ ότι “το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου καταρτίζεται και διακανονίζεται στο εξωτερικό (π.χ. στα αποθετήρια Euroclear, Clearstream κλπ.), και όχι στην Ελλάδα (στην ΗΔΑΤ και στο Σύστημα ΄Αϋλων Τίτλων για την κατάρτιση και το διακανονισμό, αντίστοιχα)” (έγγραφο ΤτΕ , Α.Π. 86/3-5-10), είναι παραπλανητικό.

    Οι τιμές αγοράς και πώλησης της ΗΔΑΤ είναι τιμές αναφοράς για το σύνολο των ελληνικών τίτλων, ανεξάρτητα σε ποια πλατφόρμα εσωτερικού ή εξωτερικού, κεντρική όπως η ΗΔΑΤ ή εξωχρηματιστηριακή (OTC), διενεργείται συναλλαγή.

    Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να “σπρώχνει” τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked – bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση.

    Αφού ο χρόνος διακανονισμού δεν έχει σημασία, σύμφωνα με την ΤτΕ, γιατί στις 07.04.2010 μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ζητήθηκε η διενέργεια υποχρεωτικής δημοπρασίας προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές;

    Επειδή η απόφαση της ΤτΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πτώσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων και την οδυνηρή, δημοσιονομικά, διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των γερμανικών,

    Επειδή ο διακανονισμός ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά πρέπει να είναι οριστικός και αμετάκλητος, όπως ισχύει παντού και οι ποινές για μη διακανονισμό ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά, είναι παντού δρακόντειες,

    Επειδή η απόφαση της ΤτΕ αντικειμενικά διευκόλυνε τις επιθέσεις ενάντια στους ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα και δυσκόλεψε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ,

    Επειδή ο Πρωθυπουργός έδινε μάχες στην Ε.Ε. και κατάφερε τελικά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης του Ευρώ,

    Επειδή ο ελληνικός λαός καλείται να υποστεί τεράστιες θυσίες για να σωθεί η χώρα,

    Επειδή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει τη ρητή δέσμευση απέναντι στους πολίτες και την ελληνική Βουλή για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια,

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

    1. Ποιες, εκ του νόμου, ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξω-χρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ;

    2. Η εισαγωγή της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής από την ΤτΕ στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν σύννομη;

    3. Η ΤτΕ γνώριζε την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γιατί “διευκόλυνε” τους κερδοσκόπους;

    ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ :

    1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.

    2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακων των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.

    3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.

    4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ. στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691

    5. Η απόφαση του τότε αρμόδιου (;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.

    6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και

    7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009

    Αθήνα, 19.05.10

    ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

    ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ

    ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    http://www.hri.org/news/greek/apegr/2010a/10-05-19_3.apegr.html

    +

    15.07.2010
    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου για τις επιθέσεις στα ομόλογα

    Οξύτατη επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που τον στηρίζει, εξαπέλυσε χθες η Βάσω Παπανδρέου, ως επικεφαλής ομάδος 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για την επίθεση είναι τα στοιχεία που έδωσε για τις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, περίοδο που είχε αυξήσει από 3 σε 10 μέρες το περιθώριο διαπραγμάτευσης των ομολόγων χωρίς ο πωλητής να τα κατέχει. Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών και κατηγορούν τον Γ. Προβόπουλο για προσπάθεια να παραπληροφορήσει τη Βουλή, επειδή τους έστειλε στοιχεία για την περίοδο Νοέμβριος – Μάιος αλλοιώνοντας τον μέσο όρο των συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος “παραπληροφορεί τη Βουλή”
    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι άλλα στοιχεία ζήτησαν από τον διοικητή της ΤτΕ και άλλα έστειλε στη Βουλή και ζητούν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να τους δώσει τα έγγραφα που δείχνουν πως ελήφθη η απόφαση για την αύξηση της περιόδου διαπραγμάτευσης. Συνδέουν δε την κερδοσκοπική επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας με την απόφαση του Γ. Προβόπουλου.
    Η Β. Παπανδρέου, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, καταγγέλλει ότι υπήρξαν 4 γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας της ΤτΕ που επεσήμαναν τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Εκτός από την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την ερώτηση υπογράφουν οι: Γιάννης Αμοιρίδης, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Λιντζέρης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Μανώλης Στρατάκης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Χρήστος Μαγκούφης, Ηλίας Καρανίκας, Γιάννης Κουτσούκος, Σπυροπάνος Μαργέλης και Βασίλης Τόγιας.

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ https://politicongr.wordpress.com/2010/07/15/sortarisma-omologa-vouleutes-pasok/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.