Υπόθεση Siemens:Μετά από 6 χρόνια θυμήθηκε η Δικαιοσύνη τον Κάντα!

Η ελληνική δικαιοσύνη καλεί 13 Γερμανούς για την υπόθεση της Siemens

Η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, Παναγιώτης Αθανασίου, γνώριζε από το 2007 ότι σε, λογαριασμό του Κάντα είχαν κατατεθεί  500.000 € από το μαύρο ταμείο της Siemens.
Τον Νοέμβριο 2006, μετά τις συλλήψεις αστραπή, υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens από τις γερμανικές διωκτικές αρχές και τις πρώτες αναφορές για μίζες και στην Ελλάδα, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Πούλιος παρήγγειλε συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα. Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου που ήδη, από τον Απρίλιο 2005, ερευνούσε  τη σύμβαση της κοινοπραξίας SAIC με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο τότε προϊσταμένος της Εισαγγελίας του Μονάχου II, Anton Winkler, είχε δηλώσει kentri.gr: « Ήδη από τον Ιούλιο του 2007, έχουν διαβιβαστεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε εμπλοκή Ελλήνων πολιτών στην μεγάλη αυτή υπόθεση» και προσέθεσε: «Το αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον των εμπλεκόμενων είναι υπόθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Μέσα στα στοιχεία αυτά ήταν και γραφική παράσταση της κίνησης των λογαριασμών Μαυρίδη  (Ιανουάριος 2001 – Αύγουστος 2005) με ποσά και ονόματα αποδεκτών, που είχε διαβιβάσει  στην Εισαγγελία του Μονάχου η Dresdner Bank Ελβετίας και δημοσιοποίησε πρώτο το kentri.gr.

.
Μεταξύ των αποδεκτών ήταν και ο Αντώνης Κάντας. 
Στις 24/03/2003 μεταφέρθηκε από τον τηρούμενο στην Dresdner Bank  λογαριασμό της εταιρείας MARTHA HOLDINGS  το ποσό των 500.000€ σε λογαριασμό του Κάντα.
Εκτός του Κάντα αποδέκτες εμβασμάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens ήταν και άλλα πρόσωπα, που ακόμη βρίσκονται στο απυρόβλητο της, κατά τα άλλα «ανεξάρτητης», ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση Siemens βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια ακόμη στην ανάκριση. Αυτή και αν είναι βραδυπορία. 
Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται : Βραδυπορία λόγω ανικανότητας; ΄Η αναποτελεσματικότητα λόγω άνωθεν καπελώματος και χειραγώγησης;

http://www.kentri.gr/index.php/dik/3687-kant-sie-dik

ΣΧΟΛΙΟ: ΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΗΝΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Σχετικά:

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Δίκασαν τον Μελισσανίδη μετά την παραγραφή του αδικήματος

Μην πυροβολείτε την ελληνική βιομηχανία ! Έργο μαμούθ στην Siemens

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ SIEMENS ;

Πριν τις εκλογές του 2009, ζητήθηκαν από 700 πολίτες ασφαλιστικά μέτρα κατά της Siemens για παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων και πολιτικών

SIEMENS: Απόρρητη έκθεση από την Εισαγγελία του Μονάχου και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής

SIEMENS – Απόρρητα έγγραφα

BLOOMBERG/UPI Εφοδος Γερμανικών Αρχών σε γραφεία εταιρειών για δωροδοκίες στην Ελλάδα

Εξώδικα Άκη σε Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο, Πάγκαλο και άλλους

Αγωγή για τις παρανομίες στα εξοπλιστικά και μια μίζα $432,000.00

Δημήτρης Πλατής κατά Ελληνικού Δημοσίου, HDW και TKMS για τα υποβρύχια

Anonymous – #OpGreece – Ferrostaal – Secret documents

KATΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΥΦΑΝΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ -ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Όταν η Siemens κρατάει απο τα αχαμνά τον Σαμαρά

Καρατζαφέρης: Ο Σαμαράς στις λίστες της Siemens!

5 comments on “Υπόθεση Siemens:Μετά από 6 χρόνια θυμήθηκε η Δικαιοσύνη τον Κάντα!

  1. Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να βρεις ενδιαφέροντα στοιχεία και άρθρα που ουδέποτε διαψεύσθηκαν.
    Από την πασιονάρια της δημοσιογραφίας Αριστέα. Ενδεικτικά τι έγραφε για τις …. κοινωνικές επαφές του εξέχοντος δημοσιογράφου με τον φυγόδικο (για την ελληνική δικαιοσύνη) κ. Χριστοφοράκο.

    Αποκάλυπτε – μεταξύ πολλών άλλων – αρχές Ιουνίου η εξέχαστη Αριστέα Μπουγάτσου για τον έγκριτο, ΄΄αριστερούλη΄΄ δημοσιογράφο κ. Τσίμα.

    ΄΄ Κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπή υποβλήθηκαν και ερωτήσεις για τις σχέσεις της Siemens με δημοσιογράφους για «στενές επαφές με δημοσιογράφους, του κ. Χριστοφοράκου, . φίλους κολλητούς, να βγουν έξω, να φάνε, να τους στείλουμε μία δωροεπιταγή, μία χορηγία» κλπ Η κυρία Τσακάλου απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν χρηματοδοτούμενοι δημοσιογράφοι.

    Όμως σε άλλη σχετική ερώτηση για το «ποιοι ήταν οι κολλητοί του Χριστοφοράκου δημοσιογράφοι», απάντησε: «Ο κ. Τσίμας» και πρόσθεσε: «Ήταν φίλοι, είχαν κοινωνική σχέση».

    Ήταν επίσης σαφής για το που πρέπει να ψάξει η Εξεταστική: «Στο θέμα του payroll, όπως είπατε, αν υπάρχουν δημοσιογράφοι, πάλι και αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων του λογιστηρίου.»

    Ο Rudolf Fischer από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, άφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρξε σύμβαση με δημοσιογράφους:

    «Δεν μπορώ να σας πω ούτε ποιος, ούτε πού, ούτε πότε κ.λπ.. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι το 2008 λήξαμε μία σύμβαση όταν ανέλαβα εγώ διευθύνων σύμβουλος. Έληξε μία σύμβαση που προϋπήρχε εμού πριν αναλάβω τη θέση αυτή, οπότε δεν γνωρίζω για τέτοιου είδους.»

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι σύμβαση ήταν αυτή;

    ΜΑΡΤΥΣ (Rudolf Fischer): Ήταν μία μελέτη για την όλη οικονομική εξέλιξη και το μερίδιο αγοράς της SIEMENS στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω ποιοι εμπλέκοντο σ’ αυτή την περίπτωση, αν ήταν δημοσιογράφοι ή οτιδήποτε.

    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με παραστατικό που αποκάλυψε παλαιότερα η Αριστέα Μπουγάτσου στην «Ελευθεροτυπία» ο Μ. Χριστοφοράκος κανόνιζε να παρακολουθήσουν με έξοδα της Siemens το γερμανικό Grand Prix στο Χόκενχαϊμ (28-30 2006) μια εκλεκτή παρέα εξέχον μέλος της οποίας ήταν και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

    Πολλοί θα πουν τι ψάχνεις τώρα βρε lobbystas, ξεκόλλα, εδώ γίνονται σημεία και τέρατα σήμερα.

    Σωστά αλλά έστω στη μνήμη της Αριστέας είπα να θυμηθώ (και να σας θυμίσω) 2-3 λεπτομερειούλες.

    Το κόβω εδώ αλλά όποιος θέλει κάτι περισσότερο ας ψάξει στο diktyon.wordpress.com /2010/06/03 για τον ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΤΣΙΜΑ.

    Γιατί μου σπάει τα νεύρα κάθε φορά, που βλέπω ένα από όλα αυτά τα καλόπαιδα είτε να κουνά το δάχτυλο στο πόπολο, είτε να νουθετεί τους αδαείς ή ακόμη να πουλά τσάμπα- αριστεροφροσύνη.

    Νισάφι πια.!

    http://lobbystasgr.blogspot.gr/2013/09/blog-post_23.html#more

  2. Απολογείται ο Κ. Δαφέρμος για τα οπλικά συστήματα «Κορνέτ»

    09.10.2015, 14:16

    Συντάκτης: Μαρία Δήμα

    Εντός της ημέρας απολογείται ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς Ν. Τσιρώνη ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος συνελήφθη με βάση την ομολογία του πρώην διευθυντή εξοπλιστικών Αντώνη Κάντα ότι τον δωροδόκησε με ποσό που φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ για να προωθήσει τη σύμβαση για τα ολικά συστήματα «Κορνέτ».

    Ο επιχειρηματίας, καθώς και άλλα δύο πρόσωπα –ο γιος του και ένα ακόμη πρόσωπο, αμφότεροι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών του– συνελήφθησαν με ένταλμα του ανακριτή Διαφθοράς την περασμένη εβδομάδα και, μετά από προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν, απολογούνται σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ο επιχειρηματίας προσερχόμενος στους ανακριτές ζήτησε και νέα προθεσμία για να προετοιμαστεί, πλην όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό και έτσι αναμένεται να απολογηθεί εντός της ημέρας.

    Αυτή την ώρα απολογούνται ο γιος του Κ. Δαφέρμου και ο έτερος κατηγορούμενος, οι οποίο συνδέονται με τις εταιρείες του επιχειρηματία.

    Το όνομα του Κ. Δαφέρμου ακούσθηκε για πρώτη φορά στο ανακριτικό γραφείο πριν από περίπου δυο χρόνια όταν ο Αντώνης Κάντας, με μια απολογία-ποταμό στους ανακριτές, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δωροδοκήθηκε με μίζα 3 εκατ. ευρώ.

    Στοιχεία και από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής

    Εκτός αυτής της αναφοράς όμως οι ανακριτές έχουν πλέον στα χέρια τους και στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν στείλει σε Αυστρία και Ελβετία. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια επιταγή 800.000 και ένα έμβασμα 980.000 δολαρίων.

    Αυτά είναι τα δυο στοιχεία που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συνδέουν τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

    Πιο συγκεκριμένα από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρεία «Σκόρπιονς» του Κ. Δαφέρμου στην Αυστρία έφυγε μια επιταγή με 800.000 προς άλλη εταιρεία (που εικάζεται από τις αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από εκεί κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι πως υπάρχει μια διαδρομή χρήματος, συγκεκριμένα 980.000 που καταλήγουν στον Κάντα, και δη σε λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος στην ανάκριση και έχει πει ότι προέρχονται από τον Κ. Δαφέρμο για τα «Κορνέτ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει πως τα «Κορνέτ» ήταν τα καλύτερα και πως η σχετική σύμβαση ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο.

    https://www.efsyn.gr/arthro/apologeitai-o-k-dafermos-gia-ta-oplika-systimata-kornet

  3. Δίκη Siemens: Με τον αραμπά σε σημείο… παρεξήγησης!

    Παρότι ο κίνδυνος παραγραφών είναι ορατός, η πολύκροτη υπόθεση, που σημαδεύτηκε ήδη από τραγελαφικά φαινόμενα, εκδικάζεται με ρυθμούς χελώνας, άπαξ εβδομαδιαίως. Τα «τεχνικά προβλήματα» και τα ερωτήματα για σκοπιμότητες.

    Δημοσιεύθηκε: 14 Μαρτίου 2017

    Κατηγορούμενοι που κατείχαν θέσεις-κλειδιά και φέρονται να κινούσαν τα νήματα διέφυγαν στο εξωτερικό «μέσα από τα χέρια» των αρχών. Μια «τιτάνια» δικογραφία, η δικαστική διερεύνηση της οποίας διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια και εν συνεχεία, όταν η υπόθεση έφτασε τελικώς στο εδώλιο, ακολούθησαν συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις λόγω τεχνικών κυρίως ζητημάτων, που κυμαίνονται από την ανυπαρξία αρκούντως ευρύχωρης δικαστικής αίθουσας μέχρι την περυσινή αποχή διαρκείας των δικηγόρων.

    Πρόκειται για μερικά μόνο από τα εμπόδια που σημειώθηκαν στη δεκαετή διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens.

    Μια υπόθεση που αποτέλεσε σημαία της «κάθαρσης» για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εάν βρίσκονταν σε θέση κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης. Μια υπόθεση που μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η εκδίκασή της έχει ξεκινήσει εκ νέου, «σέρνεται» καθώς επί του παρόντος το δικαστήριο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα.

    Το όλον μοιάζει παράλογο, δεδομένης της ζέσης που έχει διατυπωθεί ένθεν και ένθεν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens. Τόσο παράλογο που ευλόγως τίθεται το ερώτημα μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τις καθυστερήσεις. Μήπως κάποιοι δεν θέλουν στην πραγματικότητα τη διαλεύκανσή της. Μήπως κάποιους συμφέρει τα περίφημα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού να παραμείνουν στο σκοτάδι.

    Μετά από πολυετή δικαστική έρευνα και διάφορα κωμικοτραγικά που σημειώθηκαν, όπως η διαφυγή των Χριστοφοράκου και Καραβέλα στο εξωτερικό, η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε για τον Νοέμβριο του 2015.

    Λόγω του όγκου των κατηγορουμένων και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης ωστόσο, διεκόπη προς αναζήτηση δικαστικής αίθουσας με ανάλογη χωρητικότητα. Εν συνεχεία προέκυψε η αποχή των δικηγόρων και τελικώς η δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016. Ξεκίνησε τύποις, γιατί αναβλήθηκε κατευθείαν με δεδομένο ότι δεν είχε μεταφραστεί στα γερμανικά και τα γαλλικά το παραπεμπτικό βούλευμα, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι να μην μπορούν να έχουν, ως δικαιούνται, αναλυτική γνώση της κατηγορίας.

    Επίσης, στην αίθουσα δεν υπήρχε Γάλλος διερμηνέας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης προέβαλαν ενστάσεις ακυρότητας οι οποίες έγιναν δεκτές, όπως αναμενόταν. Και διερωτάται κανείς: Είναι δυνατόν για μια υπόθεση αυτού του βεληνεκούς να μην υπάρχει πρόβλεψη για μετάφραση της κατηγορίας, για διερμηνείς αλλά και για δικαστική αίθουσα ικανή να στεγάσει την εκδίκασή της;

    Και φτάνουμε στο σήμερα. Το βούλευμα μεταφράστηκε, η δίκη ξεκίνησε και πάλι στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεδριάζει περίπου μία φορά την εβδομάδα (σ.σ. έχουν οριστεί πέντε συνεδριάσεις για τον Μάρτιο) καθώς η μόνη αίθουσα ικανή να χωρέσει τους διάδικους είναι η αίθουσα τελετών του Εφετείου, στην οποία επίσης εκδικάζονται οι υποθέσεις της Χρυσής Αυγής και των εξοπλιστικών συστημάτων, με κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ως εκ τούτου το δικαστήριο δεν δύναται να συνεδριάζει καθημερινά.

    Εν τω μεταξύ ο χρόνος κυλάει και τα αδικήματα που τελέστηκαν το 1997-1998 πλησιάζουν την παραγραφή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο καλοκαίρι ο εισαγγελέας της έδρας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ήδη για κάποιους εκ των κατηγορουμένων έχει παύσει η δίωξη για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    «Κάθε λεπτό που περνάει, το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το 1997-1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση», σημείωνε τότε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης.

    Ωστόσο μέχρι σήμερα, κάποιοι δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και ο προγραμματισμός εξαντλείται στις παραπάνω μακρόσυρτες διαδικασίες…

    Εύα Καραμανώλη
    e.karamanoli@euro2day.gr

    http://www.euro2day.gr/news/politics/article/1524013/menei-astegh-h-katharsh-sto-skandalo-siemens.html

  4. Σε δίκη παραπέμπονται ο Λιακουνάκος και 16 ακόμη άτομα για μίζες κατά την προμήθεια των «ιπτάμενων» ραντάρ

    Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μάρτιος, 2017
    Την παραπομπή συνολικά 17 κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και τα πρώην στελέχη του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και Αντώνης Κάντας, εισηγείται ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρίστος Μπαρδάκης, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών κατά την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» από την εταιρεία Ericsson.

    Ο εισαγγελέας, που με την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητά την απαλλαγή 9 κατηγορουμένων, εισηγείται στους εφέτες να παραπέμψουν τους 17 εμπλεκόμενους, μεταξύ τους και πρώην στελέχη της σουηδικής εταιρείας, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Το ιστορικό της υπόθεσης

    Ένα σκάνδαλο από το παρελθόν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να “χαθούν” εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, φέρνει κατηγορούμενους για κακούργημα πρώην στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον πρώην γενικό γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό.

    Μαζί τους, κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 για «μίζα» περίπου δύο εκατ. ευρώ στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, αλλά αποφυλακίστηκε με «βραχιολάκι» τον Απρίλιο του 2016.

    Η νέα «αμαρτωλή» σύμβαση αφορά την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό. Μία σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 29 Αυγούστου του 2003, επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου, έναντι συνολικού τιμήματος 657,5 εκατ. ευρώ.

    Σχεδόν 14 χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη, δια χειρός της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράϊκου, άσκησε ποινική δίωξη για την επίμαχη σύμβαση κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στην απιστία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ηλία Αρκουμανέα.

    Αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίες ωστόσο, ακόμη κι αν υφίστανται, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Η προκαταρκτική εξέταση, πάντως, που διενεργήθηκε με παραγγελία της κ. Ράϊκου, συνάντησε πληθώρα ζημιογόνων όρων για το ελληνικό δημόσιο στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Άλλωστε για τον λόγο αυτό, είχε διαβιβαστεί από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο και τον πρώην Γεν. Διευθ. Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά ο σχετικός φάκελος στη Δικαιοσύνη.

    Με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, η επίμαχη σύμβαση μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας η οποία διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, «δώρο» εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία SONAK, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου στην οποία είχε ανατεθεί ένα από τα προγράμματα που ήταν μέρος των αντισταθμιστικών. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

    Επιπλέον όμως, από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ.ευρώ.

    Τέλος ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.

    Στο κατηγορητήριο για την υπόθεση αναφέρεται ότι η σουηδική εταιρεία διακίνησε μέσω εταιρείας του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, μεγάλα χρηματικά ποσά, που κατευθύνθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να επιλεγεί για την προμήθεια των ραντάρ.

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να εμπλέκεται σε «δώρα» ύψους 1, 6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24, 9 εκατ. κορόνων Σουηδίας, με τελικούς αποδέκτες τους Ιωάννη Σμπώκο, Άκη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

    Ο εισαγγελέας αναφέρεται εκτενώς, τόσο στον ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER και φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ, όσο και σε αυτόν του επιχειρηματία Γιώργου Καμάρη.

    Ο επιχειρηματίας, που έχει επιστρέψει ποσά στο Δημόσιο, εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να «πέρασαν» τα παράνομα χρήματα.

    Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καμάρης υποστηρίζει, ότι σύστησε την εταιρεία για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του, Γιάννη Σμπώκο και ότι εξουσιοδότησε τον κατηγορούμενο, Βρετανό δικηγόρο Peter Coleridge, να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της και να επενδύει σε ακίνητα σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου, που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

    Κατά τον εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας πιθανότατα λέει αλήθεια για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της επίδικης εταιρίας και ότι επίσης δεν ζήτησε χρήματα από τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υπόθεση θα εκδώσει σε λίγο καιρό την κρίση του, για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων, το Συμβούλιο Εφετών.

    http://newpost.gr/ellada/594872/se-dikh-parapempontai-17-atoma-gia-mizes-kata-thn-promhtheia-twn-iptamenwn-rantar

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.