Κατάργηση του δικαιώματος στη περιουσία μέσω της φορολογίας

Πωλητήρια-σοκ με διαμερίσματα κάτω από 5.000 ευρώ

Δραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων. Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.

Τον Ιούλιο του 2013 οι τιμές των ακινήτων στις γειτονίες της Αθήνας και όχι μόνο είχαν πέσει και κάτω από … 10.000 ευρώ ! 

Ενδεικτικά, στην Κυψέλη, διαμέρισμα 55 τ.μ. στον πρώτο όροφο, κατασκευής του 1958, σε άριστη κατάσταση πουλιόταν  για 11.000 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ/τ.μ. Στα Κάτω Πατήσια, διαμέρισμα 68 τ.μ. υπόγειο με δύο υπνοδωμάτια, παράθυρο στον δρόμο, κατασκευής του 1976 αλλά σε άριστη κατάσταση πουλιόταν … 7.000 ευρώ, δηλαδή 103 ευρώ/τ.μ, στο Παλαιό Φάληρο, στο Τροκαντερό, ημιυπόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ., κατασκευής ’75, πουλιόταν αντί 8.000 και πάει λέγοντας. Και στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως, η κατάσταση ήταν ίδια. Στη Θεσσαλονίκη, για ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ και στην Κέρκυρα για μονοκατοικία 55 τ.μ., κατασκευής 1920, ζητούσαν 10.000.

Τους τελευταίους μήνες όμως, οι τιμές έπεσαν ακόμα περισσότερο και τώρα πια, αυξάνονται συνεχώς οι αγγελίες για “πωλήσεις” ακόμη και κάτω από… 5.000 ευρώ! Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. 

Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 – 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:

 • Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ.
 • Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ. αλλά από τον Μάιο είναι απούλητη.
 • Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
 • Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
 • Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
 • Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
 • Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ.

Σπίτια δεν αγοράζουν πια ούτε τα “κοράκια” των πλειστηριασμών. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, σε μια εβδομάδα βγήκαν σε πλειστηριασμό περίπου 15 ακίνητα, κάποια απ’ αυτά «πραγματικές ευκαιρίες», όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, αλλά δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά. 

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι:

– το 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων. 

η αύξηση της φορολογίας από το 2009 και μετά … έχει οκταπλασιαστεί !

Και επειδή στην Ελλάδα η φορολόγηση καμία σχέση έχει με το ετήσιο εισόδημα και τη φοροδοτική ικανότητα όπως θα έπρεπε, είναι σίγουρο ότι σύντομα δεν τα χαθεί μόνο το δικαίωμα στη περιουσία άλλα και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης των απαραίτητων προς το ζην. Και για να φτάσουμε εκεί, αρκεί η ετήσια φορολόγηση της περιουσίας που ο καθένας συγκέντρωσε σε μια ολόκληρη ζωή με εισοδήματα που είχαν ήδη φορολογηθεί τουλάχιστον μια φορά. 

Πηγές:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 02/12/2013 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113157135

ΕΘΝΟΣ Ιουλίου http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63861595

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Νοεμβρίου http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=192743

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αύξηση 748% στη φορολογία ακινήτων μέσα σε τέσσερα χρόνια

Αντισυνταγματικότητα της φορολόγησης ακινήτων, προσφυγή φορολογούμενου στο ΣτΕ για τον ΦΑΠ

Austerity is illegal: Troika acts against EU law and human rights

Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για 200 ευρώ – YouTube

ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ;;;;

1) Το 64% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού του 2014 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια ! για δάνεια  που η κυβέρνηση πήρε κυρίως για τη διάσωση τραπεζών και άλλων οικονομικών παραγόντων – και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών τους – από την οικονομική κρίση που αυτοί προκάλεσαν. Δείτε την σχετική μελέτη Αυστριακής οργάνωσης ΕΔΩ και την επιβεβαίωση της από την Κομισιόν ΕΔΩ

746 δις κόστισαν τα τρία μνημόνια μέχρι τέλους του 2012!

2) Για την πληρωμή των δικών τους μιστών και την πολυτελή διαβίωση τους . Ενδεικτικά:

13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ…

Αυτοί που ζούνε με τα δικά μας λεφτά ….

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Δείτε πως τα ξοδεύουν

Που πάνε τα λεφτά μας ;;; Δείτε πόσα πληρώνουμε για υπερορίες σε ένα από τα γραφεία του Βενιζέλου

Πόσο μας κοστίζει άραγε ο πολυθεσίτης Ε. Βενιζέλος ;;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΟΛΙΤΙΚΟ” ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

περισσότερα εδώ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Advertisements

2 comments on “Κατάργηση του δικαιώματος στη περιουσία μέσω της φορολογίας

 1. Αύριο στη Βουλή ο νόμος για τη φορολόγηση των ακινήτων

  Κατατίθεται αύριο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα.

  Όσον αφορά στο νέο φόρο ακινήτων αυτός θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο του 2014. Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).

  Πάντως με το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 290.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

  Οι 290.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αφού θα επιβαρυνθούν με διπλό φόρο.

  Τι προβλεπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων

  1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

  -Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια (το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προέβλεπε για τα κτίρια συντελεστή βασικού φόρου κυμαινόμενο από 2,3 έως 17 ευρώ ανά τ.μ. σε 20 φορολογικά κλιμάκια). Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

  Ο νέος φόρος για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες) θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ.

  -Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

  -Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προβλέπει το προηγούμενο σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις. Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5. Καταργείται ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα, ο οποίος προβλεπόταν στο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ. Με το νέο σχέδιο το 90% των αγροτών θα πληρώσει φόρο έως 2,64 ευρώ το στρέμμα.

  2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,2% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

  http://www.matrix24.gr/2013/12/αύριο-στη-βουλή-ο-νόμος-για-τη-φορολόγη/

  • Καινούργια ανάβολη

   Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων.
   Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την αναβολή της κατάθεσής του που είχε προγραμματισθεί να γίνει σήμερα.

   http://www.fpress.gr/oikonomia/akinhta/item/13087-apo-anavoli-se-anavoli-o-eniaios-foros-akiniton

   Aπό αναβολή σε αναβολή μέχρι να τσακίσουν τα νεύρα μας

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.