Προς βουλευτές: Αυτά θέλει η κυβέρνηση να χαρίζετε σήμερα στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Προς αποφυγή δεύτερου ατυχήματος τύπου Βαρουφάκησας πληροφορώ ότι σήμερα με κατεπείγουσα διαδικασία ψηφίζετε το σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας” γνωστό στο ευρύτερο κοινό ως “νομοσχέδιο των 100 δόσεων”. 

Το άρθρο 24 αυτού του νομοσχεδίου αφορά άσχετο θέμα, και συγκεκριμένα, την παραχώρηση στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ ενός τελευταίου μάλλον μέρους της Ελλάδας, ήτοι 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα (Μαρίνες, Κάμπινγκ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Μνημεία, Ιαματικές Πηγές), σημαντικές σε μέγεθος και προοπτικές εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, 12 Ολυμπιακά Ακίνητα, δάση, νησιά, αρχαιολογικοί χώροι, συνοριακοί σταθμοί και 71.000 περίπου τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου ( 3.427.871 στρέμματα περίπου). Στο δεύτερο μέρος θα βρείτε το αναλυτικό πίνακα. 

Η πρόταση νόμου, με το οποίο θα παραχωρηθούν όλα τα προαναφερόμενα στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ όσα της λείπουν ώστε να γίνει η καινούργια ιδιοκτήτρια της Ελλάδας, έχει ως εξής:

Άρθρο 24

Κατάργηση της «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – Συγχώνευση δια απορρόφησης από το ΤΑΙΠΕΔ της «ΕΤΑΔ Α.Ε.»
1α. Η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 4146/2013 με την οποία ιδρύεται η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» καταργείται.
1β. Η ακίνητη περιουσία της εταιρίας «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» μεταβιβάζεται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
2. Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ ΑΕ) που συνεστήθη με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779) κατ’ επίκληση του αρ. 14Β του ν. 3429/2005 (Α’ 314) απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες που αφορούν την απορρόφηση αυτή.
3. Στόχος του Ταμείου που θα δημιουργηθεί μετά την απορρόφηση, είναι η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας προς όφελος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο. 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 

– Αντικείμενο του συγκεκριμένου άρθρου του άσχετου νομοσχεδίου, δεν είναι η ίδρυση ενός ταμείου με κύριο σκοπό την  χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα των προαναφερόμενων περιουσιακών στοιχειών ανεκτίμητης αξίας σε μια υπάρχουσα ανώνυμη εταιρεία για να τα πουλήσει και αν βγάζει κέρδος να το δώσει στους δανειστές. (βλεπε ν 3986/2011, άρθρο 1,παράγρ. 2 : Με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πληρώνονται αποκλειστικά οι δανειστές, και, άρθρο 2, παράγρ. 5:Το Δημόσιο παραιτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από την ιδιωτική περιουσία του και τα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ.) Συνεπώς, η τρίτη παράγραφος του αρθ 24, η οποία μπήκε μετά την δημόσια διαβούλευση και την θύελλα των αντιδράσεων, είναι απατηλή και άνευ αντικειμένου. Το αληθές αυτών των ισχυρισμών επιβεβαιώνεται και απο το email του υπουργού οικονομικών προς το eurogroup: τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάνε στους δανειστές

– Εάν κάπως, κάποτε, θα νομοθετήσετε την ίδρυση ενός καινούργιου ταμείου,  φροντίστε να είναι κερδοφόρο γιατί αυτό στο οποίο θέλει η κυβέρνηση να δώσει τώρα τα προαναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 κατέγραψε ζημίες ύψους € 3,4 εκατ. ευρώ !! [http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20140630-hradf-financial-statements-ifrs-notes-el.pdf (σελ. 9) και http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/hradf-2014.q1.report-2014.09.30-el.pdf (σελ. 2)]

– Στο άρθρο με τίτλο “Απίστευτο! Συνεχίζεται το ξεπούλημα αλλά τώρα τα λεφτά θα τα φάμε εμείς, λέει η Βαλαβάνη”, στα σχετικά και στα σχόλια του, θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και τις μετέπειτα αντιδράσεις.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘ 24 ;;; 

Πέραν των προαναφερμένων

1) Επειδή πρόκειται περί εγκλήματος  

Α. Μαραγκοπούλου.Πρόεδρος ΙΜΔΑ: Η μεταβίβαση σε μια Ανώνυμη Εταιρεία της κυριότητας όλων των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, στην οποία ανώνυμη εταιρεία δίνεται και το δικαίωμα γενικού ξεπουλήματός τους κατά την κρίση της, αποτελεί τερατώδη μετάθεση κυβερνητικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε αυτό το θεσμικό κατασκεύασμα

Γεράσιμος Αρσένης, αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ και πρώην υπουργός: ο νόμος για την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός αλλά και επικίνδυνος. Το θέμα, σημείωσε, συνδέεται με την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Βάλια Μπαζού, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Ποντίκι»: εκτός από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η χώρα χάνει, ουσιαστικά, το δικαίωμα του πολεοδομικού της σχεδιασμού. Επιπλέον, το ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι πιο επικίνδυνο από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα μέτρα αλλάζουν με μια τροπολογία, η δημόσια περιουσία (γη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτοκινητόδρομοι, ακτές, λιμάνια, αεροδρόμια) αν ξεπουληθεί δεν θα επανέλθει με κανένα τρόπο.

Γ. Κασιμάτης, συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Το 1,5% κατευθείαν σε συμβούλους! Εγκληματικό οργανισμό, που έχει συσταθεί κατά παράβαση του Συντάγματος, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Γ. Χριστοφορίδης: το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί το μέσον για τη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους.

Οι πιο πάνω δηλώσεις έγιναν κατά την παρουσίαση του βιβλίου  “ΤΑΙΠΕΔ – Όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας”,

c4ef3ccb-5940-4385-b30e-286338e93015_1

Συγγραφείς του βιβλίου είναι η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του ΙΜΔΑ, Αντώνης Μπρεδήμας, η σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Μαρία Καραμανώφ, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, ο λέκτορας του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακρίτας Καϊδατζής, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Αριστοτέλης Κοσκινάς.

ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ; ΤΟ ΤΑΪΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ;

Στο το άρθρο 24 παραγραφος 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαβάζουμε :

«Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.)»

Πρόκειται για τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα, τις παραλίες, τα σπήλαια κ.α. ουσιαστικά για ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας που ενώ ήταν εκτός ΤΑΙΠΕΔ τώρα μεταφέρεται σ’ αυτό.

Η κίνηση αυτή είναι χωρίς επιστροφή διότι ο συστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ορίζει ότι αυτά που μεταβιβάζονται στο ταμείο δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο και ότι τα ποσά από την εκποίησή τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό των δανειστών.

Βεβαίως μπορεί να υπάρξει ο ισχυρισμός ότι «θα διαλύσουμε και το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσοντας το σε ένα άλλο ταμείο με άλλο συστατικό νόμο που θα καταθέσουμε».

Τίθενται επ’ αυτού δύο ζητήματα:

Αν όντως πρόκειται να καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ τότε γιατί να το φορτώσουμε – πριν την κατάργησή του – με το σύνολο, σχεδόν, της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου;

Πόσο απέχει από τη συγκέντρωση όλης αυτής της περιουσίας σε ένα μελλοντικό ταμείο η σκέψη της τιτλοποίησης της και «αξιοποίησης» της ως ενέχυρο για νέο δανεισμό με κίνδυνο να βρεθεί, δι αυτού του δρόμου, στα χέρια των δανειστών;

Η παραπάνω διατύπωση του άρθρου 24 πρέπει να αποσυρθεί! Τυχόν υπερήφισή της θα είναι απολύτως ανακόλουθη με τους αγώνες που έχουν δοθεί από έναν κόσμο και από τους ίδιους τους υπογράφοντες το Σ/Ν υπουργούς.

* Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

2) Επειδή σας το ζητάει ο κόσμος με επιστολέςσχόλιαάρθρα και ηλεκτρονικά ψηφίσματα 

α) Ηλεκτρονικό αίτημα που σε μόλις 3 ημέρες και χωρίς προβολή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και από το διαδίκτυο, συγκέντρωσε ήδη 1.474 υπογραφές !!!  Το αίτημα απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και έχει ως εξής:

Απόσυρση άρθρου 24 παρ 2 ν/σχεδιου «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» για το ΤΑΙΠΕΔ

1c264a00f95187647a720c69dd7b2728

1.474 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 50.000

“Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» η κυβέρνηση ενσωματώνει το άρθρο 24, στην παρ. 2 του οποίου εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ η ΕΤΑΔ ΑΕ. Στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου – συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων – καθώς και η περιουσία του ΕΟΤ. Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους. Τούτων δεδομένων, η ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του δημοσίου ισοδυναμεί με υφαρπαγή τους από τους δανειστές χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2.”

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Δημοσιεύτηκε: Μάρτιος 16, 2015

και η ψηφοφορία συνεχίζεται …

β) Μερικά ενδεικτικά  σχόλια που έγιναν στη δημόσια διαβούλευση και προκάλεσαν την άτοπη τροποποίηση με πρόσθεση της παραγράφου 3 (αργότερα άλλαξε πάλι με την πρόσθεση της λέξης “κυρίως” )

13 Μαρτίου 2015, 13:36 | Κ.Ρ

Το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί μέρος του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου συνεχίζει να υπάρχει, ενώ η εταιρεία που συστάθηκε με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων προς όφελος των εθνικών προϋπολογισμών καταργείται και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο με ένα άρθρο, ενός νόμου.

13 Μαρτίου 2015, 05:25 | ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

ΝΤΡΟΠΗ σας. Εσείς που θα κουρεύατε 70% του χρέους, περνάτε στον ΤΑΙΠΕΔ
277 ακίνητα της ΕΤΑΔ. Χάρισμα στους δανειστές. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, αλλιώς πάψτε να μας επικαλείστε, επειδή κάναμε το λάθος και σας πιστέψαμε.
ΒΑΣΩ ΔΑΛΗΑΝΗ

14 Μαρτίου 2015, 16:51 | Δήμος Γεωργίου

Να αποσυρθεί το άρθρο 24 παρ. 2.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Δελτίο Τύπου 13/3/2015

Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ – στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων και η περιουσία του ΕΟΤ – απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους.
Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2 .

16 Μαρτίου 2015, 12:44 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου το σύνολο των εσόδων χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, κατ’ απαίτηση των δανειστών, διογκώνεται αφού συγκεντρώνει το σύνολο των Δημοσίων Ακινήτων αλλά και των Τουριστικών Δημοσίων Ακινήτων, το ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ το οποίο διαφυλάσσει την δημόσια περιουσία, λειτουργεί με γνώμονα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, και αναλαμβάνει δράσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προσθέτοντας έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!


Να σημειωθεί δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα καταργείτο την επομένη των εκλογών την ίδια στιγμή που οι κυβερνόντες θα έσκιζαν και το μνημόνιο!
Πρέπει να τους αναγνωριστεί όμως συνέπεια στην απόλυτη ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ!!!

16 Μαρτίου 2015, 10:31 | Κυριακὴ

Δυστυχῶς, ἄν καὶ ἄλλα λέγατε στὶς προεκλογικές σας ἐξαγγελίες, ἀποδεικνύεστε κατώτεροι τῶν περιστάσεων. Ὄχι μόνον ἐξακολουθεῖτε τὸ πρόγραμμα τοῦ ξεπουλήματος τῶν περιουσιακῶν στοιχείων τοῦ Ἕλληνος, ἀλλὰ τὸ ἐνισχύετε.

Καὶ μόνον ἡ ὑπαναχώρησίς σας, ὡς κυβερνήσεως, στὸ θέμα τῆς ΜΗ καταργήσεως (πλέον) τοῦ ΤΑΙΠΕΔ, ἄν καὶ ἄλλως εἴχατε δεσμευθεῖ, ἀποδεικνύει τὸ ἦθος σας, τὶς στοχεύσεις καὶ τὸ ὅ,τι κι ἐσεῖς παραμένετε ἁπλῶς ἕνα ἀκόμη γρανάζι στὶς μεθοδεύσεις γιὰ τὴν δουλοποίησιν τῆς Πατρῖδος μας.
Λυπᾶμαι καὶ θλίβομαι…

Ὄχι διότι ἤλπιζα κάτι διαφορετικό, ἀλλὰ διότι πουλήσατε πολὺ ἐλπίδα καὶ δυστυχῶς, πολλοί, πάρα πολλοί, συμπατριῶτες μας, θὰ ἀπογοητευθοῦν γιὰ ἀκόμη μίαν φορά.
Πάντως νὰ θυμᾶστε κάτι πολὺ σημαντικό.
ΟΥΔΕΜΙΑ σας ὑπογραφὴ ἀναγνωρίζουμε.
ΟΥΔΕΜΙΑ σπιθαμὴ ἑλληνικοῦ ἐδάφους σᾶς χαρίζουμε.
ΟΥΔΕΜΙΑ περίπτωσις ὑπάρχει νὰ ἐπιτύχετε…
(Ὅσο κι ἐὰν θέλετε νὰ πιστεύετε τὸ ἀντίθετον!!! Σᾶς διαβεβαιῶ!!!)

Λυπᾶμαι… Ὄχι γιὰ ἐσᾶς… Ἐσεῖς ἔχετε τὶς …«συμφωνίες» σας.
Γιὰ τὸν Ἕλληνα. Μόνον.

 γ) Επιστολή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
19/3/2015

Προς
τους βουλευτές/ βουλεύτριες
Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ σας καλεί να συνηγορήσετε στην απόσυρση του άρθρου 24 παρ. 1β, 2 και 3 το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Σύμφωνα με τα δύο σχετικά δελτία τύπου της Πρωτοβουλίας το μείζον θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, που απασχόλησε από το 2011 τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κινήματα κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και τις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την προχειρότητα δύο παραγράφων σε νομοσχέδιο με άλλο περιεχόμενο.

Η απορρόφηση της ΕΤΑΔ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ είναι καταστροφική γιατί μεταφέρει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου όλα τα ακίνητα του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Ακινήτων) καθώς και την περιουσία του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011, ένα σκληρό νομοθέτημα που δεν επιδέχεται αμφισημίες, «το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επόμενου άρθρου» (άρθρο 1 παρ. 2). Το πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο του νόμου περιβάλλεται από δεκάδες άλλες διατάξεις, που διέπουν την είσοδο των περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους. Οτιδήποτε μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ δεν εξέρχεται, παρά μόνο ιδιωτικοποιημένο ή εκκαθαρισμένο.

Με την παράγραφο 1β παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας για μεταβίβαση σε άγνωστο, προς το παρόν, αποδέκτη, της περιουσίας της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

Εξάλλου, η παρ. 3 που προστέθηκε μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις εκφράζει πιθανόν καλή πρόθεση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά θεσμική εγγύηση. Είναι προφανές ότι το ΤΑΙΠΕΔ, μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν καταργείται ούτε μετασχηματίζεται με ευχολόγια/προσθήκες σε άσχετα νομοσχέδια. Η σύγκρουση με τους δανειστές για να διασφαλίσουμε/αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία θα είναι μεγάλη. Όσοι/ες αγωνιστήκαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τα 4 αυτά χρόνια και, «κρατώντας καθυστέρηση», έχουμε διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία θέλουμε ο αγώνας να συνεχιστεί με καθαρά χαρτιά.

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 24 και το θέμα να συζητηθεί συνολικά στα πλαίσια του νόμου για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ που έχει ήδη εξαγγελθεί ότι ετοιμάζεται.

http://enosy.blogspot.gr/2015/03/blog-post_48.html

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ;;; 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
περιλαμβάνει ένα σύνολο εβδομήντα μίας περίπου χιλιάδων περιουσιακών στοιχείων, όπως συνοπτικά ταξινομούνται στον πίνακα που ακολουθεί:

Είδος Ακινήτου/ Αριθμός /Έκταση*

Αστικά 11.937 /56.622.815
Αγροτικά 23.928 /1.227.927.641
Παράκτια 2.187 /161.968.315
Γήπεδα 7.373 /127.161.163
Νησιά 597 /233.088.958
Δάση 632 /556.800.718
Αρχαιολογικοί χώροι 538 / 6.229.914
Οικισμοί 209/ 987.769
Λοιπά 24.058 /1.057.084.202
Σύνολο 71.459/ 3.427.871.494

(*) Σε m2

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται τόσο από την ιστορική και πολιτιστική τους αξία όσο και από το φυσικό τους κάλλος. Σε αρκετά από αυτά είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα, που αποτελούν την κρυμμένη δυναμική του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Χώρας.

Είδος Ακινήτου Αριθμός
Μεγάλες εκτάσεις * 27
Μαρίνες 7
Ξενοδοχεία Ξενία 31
Τουριστικά Περίπτερα 26
Ιαματικές πηγές 20
Campings 12
Χιονοδρομικά κέντρα 3
Συνοριακοί σταθμοί 2
Λοιπές εκτάσεις/Αιγιαλοί 136
Μνημεία 2
Νησίδες 6
Σπήλαια 1
Αρχοντικά 4
Σύνολο 277
(*) Με επιφάνεια > 100.000 m2

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Πρόκειται για ένα σύνολο 12 από τα 23 συνολικά συγκροτήματα, τα οποία κατασκευάστηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». 

Ονομασία Ακινήτου / Εμβαδόν γηπέδου*
 1. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας 44
 2. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου 757
 3. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου 1.029
 4. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου 306
 5. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά 2.002
 6. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων 79
 7. Κέντρο Γραπτού Τύπου 14
 8. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου 93
 9. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή –
10. Παμπελοποννησιακό Στάδιο 152
11. Παγκρήτιο Στάδιο 198
12. Πανθεσσαλικό Στάδιο 126
Σύνολο 4.800
(*) Στρέμματα

http://www.etasa.gr/page.aspx?itemID=SPG183

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ;;; 

Τα πάντα !Πρώην Δημόσιες επιχειρήσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αεροσκάφη, υποδομές, εν ενεργεία στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, ξενοδοχεία, στάδια, δάση, μνημεία, εκατομμύρια στρέμματα γης, αυτοκινητόδρομοι και πολλά άλλα, με συνέπεια να κατέχει  μαζί με τα σημερινά, σχεδόν όλη την κοινή μας περιουσία και άμεσα η έμμεσα, περίπου το 60% της επικράτειας. Και όλα αυτά  χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς αποτίμηση της αξίας τους και χωρίς δικαίωμα επιστροφής μετά την πώληση τους, ότι και αν συμβεί.

Σας παραθέτω τα ΦΕΚ που εντόπισα : 

2011

ΦΕΚ Β΄2061/16 – 09-2011 και ΦΕΚ 2501 Β/ 4-11-2011

Μετοχές των εταιριών :

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε. (ΟΠΑΠ), ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. κλπ

– Δικαίωματα που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ , των οποίων η οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση ανήκει στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
– 35 ΑΚΙΝΗΤΑ
– Τα ακόλουθα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών:
α) Το προβλεπόμενο δικαίωμα στο άρθρο 4.2 της από 31.07.1995 συμβάσεως, μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών Hochtief Aktiengesellschaft vorm. Helfamann, ABB Calor Emag Schaltanlagen AG, H. Krantz−TkT GmbH και Flughafen Athen − Spata Projektgesellschaft mbH,
β) Το δικαίωμα του Δημοσίου, που αφορά στην παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και γενικώς διαχείριση των κρατικών λαχείων,
γ) Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει, μέχρι την 31/12/2027, από την εκχώρηση,.. του Κανονισμού Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και των ειδικότερων σχετικών διατάξεων, σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών.
– Τα οικονομικής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, υφιστάμενα και μελλοντικά, που απορρέουν από τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης:
(γα) την από 31/1/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ..
(γβ) την από 19/12/2006 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, …
(γγ) την από 24/7/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ..
(γδ) την από 28/6/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ..
(γε) την από 31/5/2007 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ..
– Το δικαίωμα του Δημοσίου, που σχετίζεται με τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης, για περαιτέρω παραχώρηση, για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, και για έως 25 χρόνια:
(δα) η από 3/1/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, που κυρώθηκε με το νόμο 2395/1996 (ΦΕΚ 71 Α/24.4.1996 – Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης και τριμερούς Συμφωνίας του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης και εκμετάλλευσης της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, καθορισμός περιβαλλοντικών όρων και ρύθμιση συναφών θεμάτων http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=1f9ad28a-9271-4e31-b668-4250b12c71db
(δβ) η από 23/5/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, που κυρώθηκε με το νόμο 2445/1996
και άλλα πολλά που θα τα δείτε στα ΦΕΚ 

2012

ΦΕΚ 1363Β/26-04-2012

-12.759.440 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 51,038% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

-5.137.554 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,968% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

– 7.318.318 μετοχές της εταιρείας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

-36.245.240 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,033% επί του μετοχικού
της κεφαλαίου.

-12.348.000 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,017% επί του μετοχικού
της κεφαλαίου.

– 728.864 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στο 13,697% του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες αποφασίσθηκαν ..

– Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 80,97% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 714.879 μετοχές.

3.2 Για την εταιρεία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 25,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 7.500.000 μετοχές.
3.3 Για την εταιρεία ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 17,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 39.440.000 μετοχές.
3.4 Για την εταιρεία ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 34,043% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 96.841.396 μετοχές.
3.5 Για την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 92,684% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 1.622.850.094 μετοχές.

Μετοχές και δικαιώματα ψήφου για 

α) 9.000.000 μετοχές της Εταιρείας «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
β) 108.430.304 μετοχές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,477% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
γ) 15.000 μετοχές της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου,
δ) 7.686.362 μετοχές της Εταιρείας «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ Α.Ε.», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.»

ΦΕΚ 2996Β/12-11-2012

άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα των μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου των παρακάτω εταιρειών:

1.1 «Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε.»
1.2 «Οργανισμός Λιμένα Βόλου Α.Ε.»

1.3 «Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε.»

1.4 «Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.»
1.5 «Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε.»
1.6 «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.»

1.7 «Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε.»

1.8 «Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου Α.Ε.»

1.9 «Οργανισμός Λιμένα Πάτρας Α.Ε.»

1.10 «Οργανισμός Λιμένα Ραφήνας Α.Ε.»

– Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει από την εκχώρηση σε τρίτους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και, ιδίως, τις διατάξεις του ν. 4070/2012 (Α ́ 82) και του Κανονισμού Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Β ́ 748/21.06.2006),

α) του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης των ραδιοσυχνοτήτων 790−862 MHz («Ψηφιακό Μέρισμα»), για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινη− τής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών και
β) των ραδιοσυχνοτήτων 2.500 − 2.690 MHz για όποιο σκοπό αυτές διατεθούν.

2013 

ΦΕΚ B 1020-25/04/2013

Ενδεικτικά και μόνο: 
– εν λειτουργίαστρατόπεδο των καταδρομών στην Κάλαθο σημερινής έκτασης 231.450 τ.μ.
– «Στρατιωτικό Αεροδρόμιο ΒΚ 2653» ( Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ 1.360.000,00 τ.μ.) όπου λειτουργούν η σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) Πάτριοτ
– Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
– Τουριστικό Λιμένα Φαλήρου και οι εγκαταστάσεις του
– Ανταλλάξιμα Ακίνητα (προστατευόμενα από τη συνθήκη της Λωζάνης)
– Οκτώ προστατευόμενες περιοχές NATURA σε Νάξο, Μήλο, Άνδρο, Πάρο και Αντίπαρο

λεπτομέρειες εδώΌλα τα υπόλοιπα στο ΦΕΚ 

ΦΕΚ Β 2883Β – 14/11/2013

ενδεικτικά:

– το ακίνητο «Ξενία Πορταριάς», εκτάσεως 11.967, 00 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού (συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του Ξενία Πορταριάς),
– το ακίνητο «Ξενία Χίλια Δένδρα Σερρών»,2.663,00 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα κλπ
– το ακίνητο «Ξενία Δράμας», εκτάσεως 2.969,77 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού
– το ακίνητο «Ξενία Κομοτηνής», 18.225 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρ− τήματα και παρακολουθήματα αυτού
– το ακίνητο «ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟΥ», εκτάσεως 785.398,00 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού (συμπεριλαμβανομένων των υδροθεραπευτικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων), 

2014

 ΦΕΚ Β 1387/30-05-2014

ενδεικτικά:

– Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού  11.100.000 τ.μ.,
– Ακίνητα στο εξωτερικό
– Πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου, με ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 21.320 στρέμματα
– Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κερκύρας, εκτάσεως 17.365,67 τ.μ.,
– Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio) εκτάσεως 383.000 τ.μ.
– ΞΕΝΙΑ PALACE Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24.900 τ.μ.
– ΞΕΝΙΑ AMPHITRION επί οικοπέδου 3.500 τ.μ. και
– ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου Α ́ επί οικοπέδου 4.500 τ.μ.,
– το «φιλέτο» της «Ιαματικής Πηγής Κυλλήνης»εκτάσεως 1.380.000,00 τ.μ. όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού (συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, του camping, του υδροθεραπευτηρίου της ιαματικής πηγής και άλλων εγκαταστάσεων) Τα υπόλοιπα στο ΦΕΚ 

ΣΧΕΤΙΚΑ 

Την απόσυρση του άρθρου 24 του Σχεδίου Νόμου για τις «100 δόσεις» ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας.

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο Βουλευτής «Η απορρόφηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. (που κατέχει τεράστιας αξίας και σημασίας δημόσια περιουσία) από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Η προσθήκη που έχει γίνει, και προαναγγέλλει την ίδρυση Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας του οποίου τα έσοδα θα κατευθύνονται στην κοινωνική πολιτική, είναι καταρχήν θετική όμως εφόσον δεν καταργούνται διατάξεις ή το σ/ν για το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι να ιδρυθεί το νέο Ταμείο δε μπορεί η Δημόσια Περιουσία να είναι στο αποικιοκρατικό ΤΑΙΠΕΔ».

http://www.badiera.gr/?p=38078

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Χριστίνα Σαλεμή

ΥΓ Μετά την δημοσίευση, το άρθρο  θα αποσταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην πρόεδρο της βουλής, στις κοινοβουλευτικές ομάδες και στα κόμματα 

12 comments on “Προς βουλευτές: Αυτά θέλει η κυβέρνηση να χαρίζετε σήμερα στην Ανώνυμη Εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ

  1. Έστειλα το άρθρο στους ακόλουθους παραλήπτες

    From: christina salemi
    Sent: Friday, March 20, 2015 2:04:34 PM

    zoikonstantopoulou@yahoo.com (zoikonstantopoulou@yahoo.com); nvalavani@parliament.gr (nvalavani@parliament.gr); stathispanagoulis@gmail.com (stathispanagoulis@gmail.com); anypapasxolisi@yeka.gr (anypapasxolisi@yeka.gr); a.tsipras@parliament.gr (a.tsipras@parliament.gr); thanasispetrakos@gmail.com (thanasispetrakos@gmail.com); th.petrakos@parliament.gr (th.petrakos@parliament.gr); olgagerovasili@gmail.com (olgagerovasili@gmail.com); o.gerovasili@parliament.gr (o.gerovasili@parliament.gr); chmantas@parliament.gr (chmantas@parliament.gr); info@syriza.gr (info@syriza.gr); kke@parliament.gr (kke@parliament.gr); g.germenis@parliament.gr (g.germenis@parliament.gr); ninikolopoulos@gmail.com (ninikolopoulos@gmail.com); j.koutsoukos@parliament.gr (j.koutsoukos@parliament.gr); plakiotakisgiannis@gmail.com (plakiotakisgiannis@gmail.com); j.plakiotakis@parliament.gr (j.plakiotakis@parliament.gr); pressoffice@anexartitoiellines.gr (pressoffice@anexartitoiellines.gr); info@anexartitoiellines.gr (info@anexartitoiellines.gr); papariga@parliament.gr (papariga@parliament.gr); tpafilis@parliament.gr (tpafilis@parliament.gr); lab_giorgos@hotmail.gr (lab_giorgos@hotmail.gr); info@topotami.gr (info@topotami.gr); hellasamiras@gmail.com (hellasamiras@gmail.com); pasok@pasok.gr (pasok@pasok.gr); vassilis.kikilias@kikilias.gr (vassilis.kikilias@kikilias.gr); info@kedikoglou.gr (info@kedikoglou.gr); proedros@nd.gr (proedros@nd.gr)

    ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΟΣ ΠΡΟΕΙΠΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΥ, ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ

  2. Βουλή: Αντιπαράθεση για το «κατεπείγον» των 100 δόσεων – «Αγκάθι» και το άρθρο 24 για τη δημόσια περιουσία

    Το επίμαχο άρθρο αφορά στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και ιδίως όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο – Η ΝΔ ζήτησε την απόσυρσή του

    Με αλλαγή των ρόλων ξεκίνησε η συζήτηση του δεύτερου κυβερνητικού νομοσχεδίου, που διευρύνει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία στη Βουλή, καθώς αυτή τη φορά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία έχει εισαχθεί το σχέδιο νόμου και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ την υπερασπίστηκε.

    Πέραν όμως των διαδικαστικών, ένταση υπήρξε και για το προβληματικό, όπως εξελίσσεται, άρθρο 24, που αφορά στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και ιδίως όλου του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

    Η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ορισμένα «φιλέτα» να περάσουν σε χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών, που ήδη τα διεκδικούν δικαστικά.

    Όπως είπε, το άρθρο καταργεί τη δημόσια εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο, που βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη με ιδιώτες και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, επιχείρησε για τρίτη φορά να τροποποιήσει το περιεχόμενο της διάταξης, χωρίς ωστόσο να κάμψει τις ισχυρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να εκφράζει έντονους προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης.

    «Εάν δεν αποσυρθεί το άρθρο, η πλειοψηφία θα πάρει στις πλάτες της ένα μεγάλο σφάλμα που θα ζημιώσει το Δημόσιο» είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ εξήγησε πως η διατύπωση είναι προβληματική, καθώς «εμφανίζεται η εκτελεστική εξουσία να διατάσσει το Δικαστήριο να αναβάλει την εκδίκαση υποθέσεων».

    «Είναι η τρίτη αλλαγή επί της ουσίας του άρθρου. Ποιος είναι ο κατεπείγον λόγος, για να ψηφιστεί με αυτή τη διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και, απευθυνόμενος προς την υπουργό, είπε: «Δεν αμφισβητώ το ήθος και την ακεραιότητά σας . Όμως, υπάρχει δίκη στις 28 Απριλίου που έχει τεράστια σημασία για το δημόσιο συμφέρον. Εάν το δικαστήριο δεν δώσει αναβολή και εσείς δεν έχετε προλάβει να ορίσετε εκκαθαριστή, θα κερδίσει η εταιρεία. Σας ρωτώ: ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να συζητήσουμε αυτό το άρθρο με κατεπείγουσα διαδικασία, όταν εσείς το έχετε αλλάξει τρεις φορές; Για ποιο λόγο βιάζεστε; Γιατί να μην έρθει σε άλλο νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία; Μπορεί να προκαλέσετε -χωρίς να το θέλετε- βλάβη του ελληνικού Δημοσίου».

    Η κυρία Βαλαβάνη υποστήριξε πως, μετά τις αλλαγές, το άρθρο 24 είναι απόλυτα «ξεκάθαρο» και επέμεινε πως «δεν θα το αποσύρουμε. Επειγόμαστε. Σε ένα μήνα θέλουμε να έχουμε το νέο ταμείο για τη δημόσια περιουσία».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ευχήθηκε «καλορίζικα» στην κυβέρνηση αναφορικά με το κατεπείγον νομοσχέδιο και πρόσθεσε «το νομοσχέδιο το είχατε προαναγγείλει από την ημέρα της ορκωμοσίας σας. Γιατί πέρασε ένας μήνας χωρίς να κάνετε τίποτα και σήμερα μας το φέρνεται με διαδικασίες εξπρές;».

    Επικριτική εμφανίστηκε και η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη (Ποτάμι), που ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 21, 24 και 31. Διαφωνία με την κατεπείγουσα διαδικασία εξέφρασε και ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ).

    http://www.protothema.gr/politics/article/461220/vouli-adiparathesi-gia-to-katepeigon-ton-100-doseon-agathi-kai-to-arthro-24-gia-ti-dimosia-periousia/

    Ειδικά για το άρθρο 24 o κ. Γεωργιάδης επανέφερε τις χθεσινές καταγγελίες της Ν.Δ για εμπλοκή του γ.γ της κυβέρνησης Σπ.Σαγιά σε αντιδικία της «Παράκτιο Μέτωπο» με ιδιώτη υπενθυμίζοντας ότι η δίκη είναι στις 28 Απριλίου και αν μέχρι τότε δεν έχει οριστεί εκκαθαριστής το δημόσιο κινδυνεύει να χάσει τη δίκη:

    • “Η κυρία Βαλαβάνη υποστήριξε πως, μετά τις αλλαγές, το άρθρο 24 είναι απόλυτα «ξεκάθαρο» και επέμεινε πως «δεν θα το αποσύρουμε. Επειγόμαστε. Σε ένα μήνα θέλουμε να έχουμε το νέο ταμείο για τη δημόσια περιουσία».” !!!

      Κυρία Βαλαβάνη, εσείς θέλατε να σκίσετε τα μνημόνια, να διαγράψετε το χρέος κλπ Πέραν τούτου όμως, όταν θέλεις σπίτι, πρώτα το χτίζεις και μετά κουβαλάς τα έπιπλα να τα μπάσεις μέσα. Εσείς που θα βάλετε τα έπιπλα σας ;;;

      • ΤΟ 2012, ως διορισμένη τότε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ,την κα ΒΑΛΑΒΑΝΗ ( ποιήτρια, μεταφράστρια, ασφαλίστρια και ξενοδόχος),την τρόμαζαν τα κατεπείγοντα νομοσχέδια

        Σήμερα, ως διορισμένη ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ Υπ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που δεν εργάστηκε ποτέ ως οικονομολόγος -επιστήμη που σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, δεν την φοβίζει πια τίποτα. Έτσι καταθέτετε την εν λόγω τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και ζήτησε την κατεπείγουσα ψήφιση του. Αλήθεια, βάσει νόμου ο αναπληρωτής υπουργός αντικαθιστά τον αρμόδιο υπουργό σε περίπτωση απουσίας ή κολλήματος (ν. 1558/ 85 αρθ 20 ΦΕΚ 137/Α 1985).Στην προκειμένη τι κώλυμα είχε ο Υπουργός (Βαρουφάκης ) ;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ

        Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, 23.09.2012

        Συμφωνώντας απόλυτα με τον τρόπο που έθεσε το ζήτημα [της (ν)τροπολογίας για τα λιμάνια] ο συνάδελφος κ. Δρίτσας, με απαλλάσσει από το να πω πράγματα που ήδη ανέφερε. Οπότε θα μου επιτρέψετε να πω κάτι άλλο, που είναι μια άλλη πλευρά, εξίσου βαθιά και ουσιαστική, που αυτή τη στιγμή εμένα με τρομάζει, αν θέλετε, περισσότερο.

        Να σας το πω έτσι απλά. Σε μια νύχτα – γιατί τελειώσαμε χθες στις 1 το βράδυ – καλούμαστε να βρούμε, να διαβάσουμε και να καταλάβουμε χωρίς να είμαστε πολιτικοί μηχανικοί, 500 σελίδες μέχρι τις 10.00 το πρωί και να έρθουμε εδώ να πάρουμε θέση και να ψηφίσουμε. Αυτό είναι φύσει αδύνατον. Νομίζω ότι ακόμα κι αν είσαι πολιτικός μηχανικός, είναι δύσκολο να διαβάσεις 500 σελίδες master plan των λιμανιών της χώρας μεταξύ 1.00 πμ και 10.00 πμ και να έρθεις εδώ και να τοποθετηθείς υπεύθυνα. Το ότι την Κυβέρνηση δεν τη νοιάζει, αυτό εμένα με τρομάζει.

        Άλλη πλευρά. Είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης: Τι είσαστε; Είστε πολιτικοί μηχανικοί; Πώς θα πάρετε θέση και γιατί κάνετε όλη αυτή τη φασαρία, αφού έτσι κι αλλιώς επί της ουσίας δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε; Αυτή, με συγχωρείτε, αλλά είναι μία θεωρία – δεν ξέρω αν είναι παλιά – καινοφανής, που λέει ότι για νομοσχέδιο, ας πούμε, ιατρικών θεμάτων, πρέπει να είσαι γιατρός για να έχεις άποψη, τεχνικών θεμάτων, πολιτικός μηχανικός, νομικών θεμάτων, δικηγόρος, γυναικολογικών θεμάτων, μαμή κλπ…

        Ο βουλευτής καλείται να πάρει θέση για όλα αυτά τα θέματα και του δίνει τη δυνατότητα το Κοινοβούλιο να έχει ένα μηχανισμό υποστήριξης τέτοιο που να μπορεί να πάρει θέση. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο μηχανικός που θα διαβάσει το master plan, θα το καταλάβει πολύ καλά. Εγώ κοιτάζοντάς το – έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Υπουργός – μπορεί να μην καταλάβω απολύτως τίποτα, αλλά δεν θα έρθει ο μηχανικός εδώ να ψηφίσει, θα έρθω εγώ. Άρα, πρέπει να έχω τη δυνατότητα εγώ που δεν είμαι μηχανικός, να πάρω υπόψη μου αυτά που θα μου πει ο μηχανικός, και να κρίνω με βάση τη δικιά μου συνείδηση. Εγώ τελικά και ο κάθε Βουλευτής μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσουμε.

        Το παραπάνω κείμενο είναι η δευτερολογία, μετά την τοποθέτηση «επί των άρθρων», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχέδιου «περί περιστολής των δαπανών». Αντίγραφο από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής, συνεδρίαση 19.09.2012.

        http://nantiabalabani.blogspot.gr/2012/09/blog-post_24.html

        ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
        8/30/2007
        Νάντια Βαλαβάνη

        Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.
        Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ) και υπ. Διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

        Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφράστρια και σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη (Σταλίδα Ν.Ηρακλείου).
        Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δήμο Τσακνιά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.

        Έχει συμμετάσχει ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σε πολλά συνέδρια και αποστολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή.
        Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη.

        Από χρόνια μελετά το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σχετικά σημειώματα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και επιστημονικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
        Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στην γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με θέμα «O Μπρεχτ και ο θάνατος», με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα.

        Είχε την ιδέα, οργάνωση και επιμέλεια του βιβλίου Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις (Στάχυ 2002 και Πολύτροπο 2004), μιας διεθνούς έκδοσης με δοκίμια για τον Μπρεχτ, ένα δικό της και 15 γνωστών ειδικών, πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Γκιζέλα Μάι και οι τότε βοηθοί σκηνοθέτες του Μπρεχτ στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Μ. Βέκβερτ και Κ. Βέμπερ.

        Έχει μεταφράσει ποιήματα του Μπρεχτ (Σύγχρονη Εποχή), δύο βιβλία με διηγήματα του (Καστανιώτης), το διδακτικό θεατρικό έργο Η εξαίρεση και ο κανόνας (Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλατζόπουλου, θεατρική σεζόν 1998-1999), καθώς και λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία (εκδόσεις Καστανιώτη και Πατάκη).

        Τον Νοέμβριο του 2006 ανέβασε σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες (Τάσος Καρακατσάνης, Τάκης Τζαμαριάς, Μαρία Δημητριάδη, Κάτια Γέρου, Στέλιος Μάινας, Κωστής Ρασιδάκις κ.α.), στο θέατρο «Ιλίσια» την παράσταση λόγου και μουσικής Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω, μια παραγωγή του ΣΥΝ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ.

        Επίσης οργάνωσε και ανέβασε μια μουσική παράσταση-διάλεξη για τη μουσική των Κουρτ Βάιλ και Χανς Άισλερ με τίτλο Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά στους Δήμους Παλαιού Ψυχικού, Ηρακλείου και Νέας Μάκρης (Δεκέμβριος 2006 έως Ιούνιος 2007) και ένα αφιέρωμα στο διεθνές κι ελληνικό εργατικό τραγούδι με τίτλο Ψωμί και τριαντάφυλλα για το Δήμο Ελληνικού την Πρωτομαγιά 2007.
        Το μυθιστόρημα της Οι εσπερινοί επισκέπτες, διηγήματα, ποιήματα (ανάμεσα τους δύο ατομικές ποιητικές συλλογές, Τέλος Εποχής, Καστανιώτης και Στην πόλη της μακριάς προσμονής, Δελφίνι), αφηγήματα και δοκίμια έχουν εκδοθεί σε ατομικές και συλλογικές εκδόσεις από τους εκδοτικούς οίκους Κάλβο, Καστανιώτη, Δελφίνι, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Στάχυ, Οδηγητής, Πολύτροπο. Βρίσκονται επίσης στην Ανθολογία κρητικής ποίησης 1950-2007 (Συμπόσιο Ποίησης / Ταξιδευτής) και στα περιοδικά ΟΥΤΟΠΙΑ, Διαλεκτική, Ρεύματα, Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και Ελί-τροχος.

        http://nadiavalavani.blogspot.gr/2007/08/16-1954.html

        Σίβυλλα alert! Η συριζαία κ. Βαλαβάνη, το κολιέ των…Εξαρχείων και ο σούπερ γάμος
        http://www.tovima.gr/blogs/article/?aid=530836

  3. ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ;;;;;;

    Δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για τις 100 δόσεις

    Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ενώ υπερψηφίστηκαν και τα 4 άρθρα του, για τα οποία η ΝΔ είχε προτείνει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    http://www.athina984.gr/node/333804

  4. Η απόλυτη διαπλοκή, το ΤΑΙΠΕΔ, τα λεφτά που “δεν υπάρχουν” και το FBI

    Θυμάστε το σκάνδαλο πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ με τη μέθοδο της πώλησης και επανενοικίασης («sale-and-lease-back») τον Νοέμβριο του 2013, όταν το Δημόσιο από ιδιοκτήτης μετατράπηκε σε ενοικιαστή και έχασε έτσι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ;;; Ωραία. Ας δούμε τώρα τι έγινε στην συνέχεια.

    1. Τον Σεπτέμβρη 2014 μάθαμε από την κυρία Νάντια Βαλαβάνη ότι το Δημόσιο δεν είχε να καταβάλει τα μισθώματα, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες και μισθωτές είχαν εμφανισθεί από τον Ιούνιο στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών διεκδικώντας τα ενοίκιά «τους», ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κλίθηκαν να βρουν τρόπο να καλύψουν απαιτήσεις, οι οποίες δεν είχαν προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό 2014 και ήταν εκτός προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου 2014-2018.

    Ανάμεσα στα 28 ακίνητα, στα οποία το Δημόσιο από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής, με υψηλότατο και εγγυημένο μίσθωμα, είναι κτήρια 5 υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτήρια ΔΟΥ, το κτήριο της ΓΑΔΑ και του Αρχηγείου Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ.ά. στα οποία εξακολουθούν να στεγάζονται οι αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.
    Η κ. Βαλαβάνη υπενθυμίζε τοτε ότι και οι δύο κτηματικές εταιρείες, που τα απέκτησαν μέσω σχετικού διαγωνισμού, είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών (της Πανγαίας της Εθνικής και της Eurobank Properties της Eurobank), ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

    Στις 25 Νοεμβρίου H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ανακοίνωσε(1) την πώληση- μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας Α.Ε.Ε.Α.Π.» στην εταιρία Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. Μονο που οπος μας ενειμεροσε ο lobbystas στις 2 Δεκεμβρίου 2013, υπήρχε ένα ” μικρό ” προβληματάκι.

    Εταιρεία με αυτή την ονομασία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!. Σύμφωνα με το Bloomberg (2) την αγορά την έκανε η εταιρεία «Invel Real Estate Partners» και η οποία στην ιστοσελίδα της (3) όντως ανακοινώνει την αγορά της ΠΑΝΓΑΙΑΣ (4). Η εταιρεία όμως αυτή ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοροπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της ΠΑΝΓΑΙΑΣ!!! Καμία άλλη.

    Επίσης η εταιρεία φέρεται να έχει προσωπικό 5 ατόμων τους : Chris Papachristophorou – Managing Partner/Founder, Alistair Dixon – Senior Advisor, Luv Shah – Senior Advisor, Beatrice Mazzolani – Italy Country Manager, Julien Abello – Senior Associate.Τα τρία πρώτα στελέχη της INVEL ήταν στο πρόσφατο παρελθόν μεγαλοστελέχοι του τμήματος real estate της Deutsche Bank καθώς και της RREEF Opportunistic Investments (5) η οποία είναι θυγατρική της Deutsche Bank.

    Σας παραθέτω ένα ιστορικό από την πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα φαινόμενα διαπλοκής της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK για την απόκτηση των παραπάνω ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με όρους δυσμενείς για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις ενέργειες μελών της Κυβέρνησής σας, το τελευταίο χρόνο με την παροχή εγγυήσεων (σχεδόν άτοκα) προς τις συστημικές τράπεζες συνολικού ποσού 27.859.500.000€, από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€.

    Με τις ενέργειες των παραπάνω εμπλεκόμενων σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί. Στην πραγματικότητα αντί για ξένες επενδύσεις, γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.

    Σας υπενθυμίζω πως δεν πρέπει να θεωρείτε την τρόικα «αθώα περιστερά» αρκεί να σας θυμίσω πως για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, αυτή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ έχει γίνει ανάθεση του έργου του νομικού συμβούλου, με απόφαση (27) έξι Υπουργών στις 25-1-2012, στην δικηγορική εταιρία «BAKER & McKENZIE» της οποίας εταιρείας, υπήρξε επικεφαλής για πολλά χρόνια η διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ (26) .

    Δεν θέλω καν να σκεφτώ πως όλα αυτά έγιναν εν γνώσει ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!!.

    Σας παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία.

    A. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

    Στις 11 Μαρτίου 2013,(1) το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για 28 ακίνητα (σε δύο ξεχωριστές ομάδες Α και Β) του Ελληνικού Δημοσίου. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται τα Αρχηγεία της Αστυνομία στην Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα κτίρια των Υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πολλά άλλα κτίρια σε όλη την Ελλάδα.

    Με ανακοίνωση (2) του το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.

    Τα παραπάνω ακίνητα είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 με απόφαση (ΦΕΚ 2061/Β/16-9-2011)(3) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, την οποία αποτελούσαν οι τότε υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Ραγκούσης και ο υπόδικος σήμερα Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.

    Στις 11 Οκτωβρίου,(4) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε πως τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων DOLPHIN CAPITAL REIT LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στις δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

    Προφανώς η τρίτη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για να μην είναι εμφανή το προκαθορισμένο αποτέλεσμα της «διαγωνιστικής» διαδικασίας, δηλαδή της «μοιρασιάς».

    Στις 18 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (5) ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το χαρτοφυλάκιο Α, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το χαρτοφυλάκιο B, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

    B. ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROBANK ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΑΛΛΕΣ ΘΥΓΑΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!!!

    Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (6) όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ , είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (7). Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000€ τα περισσότερα των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

    Πριν λίγους μήνες στα πλαίσια της συγχώνευσης ΕΘΝΙΚΗΣ και EUROBANK οι Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ παρολίγο να αποτελούσαν μία εταιρεία (8).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου στις 11 Μαρτίου 2013,(1) για τους όρους της αγοροπωλησίας των 28 ακίνητων, ισχύουν τα παρακάτω:

    «7.1 Το Ταμείο έχει διορίσει την ALPHA BANK A.Ε., την EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε., την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., (από κοινού οι «Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι»), για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με την Διαδικασία Απόκτησης. Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι δεν θα έχουν καμία ευθύνη έναντι ουδενός άλλου πέραν του Ταμείου σχετικά με τις συμβουλές τους αναφορικά με την παρούσα Πρόσκληση, την Διαδικασία Απόκτησης και την Συναλλαγή. Η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. μεταξύ των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων θα είναι ο «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» για τις ανάγκες της Διαδικασίας Απόκτησης.

    7.2 Οι κάτωθι σύμβουλοι παρέχουν ομοίως τις υπηρεσίες τους στο Ταμείο:

    – H Δικηγορική Εταιρεία WATSON, FARLEY & WILLIAMS (ο «Νομικός Σύμβουλος»), ο οποίος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε σχέση με την Διαδικασία Απόκτησης. …»

    Υπεύθυνος για την παραπάνω δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα, είναι ο Γεώργιος Παλαιοκρασσάς (9)

    Προφανώς οι παραπάνω εταιρίες έχουν πληρωθεί ήδη για τις υπηρεσίες τους με άγνωστο ποσό.

    Δηλαδή ενώ η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!!!

    C. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ IBC ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ!!!

    Μέχρι πριν από λίγες μέρες η μεγαλύτερη πώληση ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυτή του IBC. Στις 28-9-2012 (15) το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) για 90 έτη.

    Πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Lamda ΔΟΜΗ Α.Ε. η οποία είναι 100% θυγατρική της Lamda Development. H Lamda Development AE, είναι εταιρεία συμμετοχών, η οποία ανήκει στον Όμιλο Λάτση, ο οποίος ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό και ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ergasias.Το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια Ευρώ.

    Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία (15) ήταν ως εκ θαύματος η Εθνική Τράπεζα!!!

    Επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πώς, ο Γιώργος Ζανιάς υπήρξε πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου και σήμερα είναι ο διοικητής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

    D. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ!!!

    Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€ (5) , ποσό όπως το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (παράγραφος 14, άρθρο 2 του Ν.3986/2011) (10).

    Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλει για 20 χρόνια, περίπου 30.000.000€ το χρόνο για την μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά θα καταβάλει 600.000.000€ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τιμαριθμική αύξηση του ενοικίου που περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας!!!

    Δηλαδή σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί!!!

    Επιπλέον το Δημόσιο θα αναλάβει την ελαφρά συντήρηση των 28 κτιρίων και τα ασφάλιστρά τους. Επίσης από την μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους δασμούς κλπ λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ (παράγραφοι 11 και 13 άρθρου 2 Ν.3986/2011) (10) καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ, δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2778/1999(ΦΕΚ 295/Α/1999) (11) .

    Επίσης με τον το άρθρο 19 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α/5-4-2013) (12) νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν την λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013 (1) .

    Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνο οι δύο θυγατρικές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK γιατί η αγοροπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια!!!

    Η συνολική επιφάνεια των 28 κτιρίων είναι 270.460 τ.μ. δηλαδή τα ακίνητα αγοράστηκαν, παρόλο που τα περισσότερα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, με 966€ το τετραγωνικό μέτρο!!!

    Εφόσον το συνολικό τίμημα είναι 30.000.000€ τον χρόνο, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει 924€/το μήνα για κάθε 100 τ.μ. κτίσματος.

    Δηλαδή ανακεφαλαιοποιούμε τις χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη χρεοκοπημένο κράτος, και πουλάμε μετά τα ασημικά όσο-όσο στις τράπεζες, που υπάρχουν χάρη στα (δανεικά είναι η αλήθεια) χρήματα του κράτους, τα οποία φυσικά έχουν χρεωθεί και καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.

    Επίσης εξασφαλίζουμε τον αγοραστή συνάπτοντας και μια μακροχρόνια μίσθωση, γιατί σε καιρούς κρίσης πού αλλού θα τα νοίκιαζαν;

    Πότε θα λογοδοτήσουν αυτοί που υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες;

    E. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΣΕ 49.256 Τ.Μ. ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΦΩΝΗΘΕΝΤΑ!!! ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EUROBANK PROPERTIES.

    Η Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώσε στις 21 Οκτωβρίου (28) ότι αποτελεί τον επιλεγέντα επενδυτή για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 136.000 τμ περίπου αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τμ περίπου σε υπόγειους χώρους.

    Δηλαδή τα 49.256 τ.μ. των υπογείων αποτελούν ένα δώρο από το ΤΑΙΠΕΔ προς την εταιρεία, μιας και δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο (1) της πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε δημοσίευση (29) της Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. αναφέρονται ότι «Με βάση τη σχετική ενημέρωση που έλαβε η Εταιρεία από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις 25/06/2013, το συνολικό έμμεσο ποσοστό συμμετοχής του επί του μετοχικού κεφαλαίου και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ανήλθε σε 56,32% συνεπεία της απόκτησης του 98,56% των μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. κατόπιν της πρόσφατης ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης της.»

    Μία μέρα πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τα ακίνητα του Δημοσίου, αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας και η εταιρεία ανακοινώνει (30) πως: η Fairfax Financial Holdings Limited και Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. ελέγχουν από κοινού άμεσα και έμμεσα 45.806.477 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι το 75,09% της εταιρείας.

    Επίσης η Eurobank Properties συγκαλεί (31) Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 18-11-2013 για την λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων της, μέχρι του ποσού των 193.248.000€

    F. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ.

    Όλα αυτά γίνονται εν γνώση της τρόικας γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Ν.3986/2011(10) :

    Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη − μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε πληροφορία επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Ν.3986/2011 στο Ταμείο συνιστάται επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων στο οποίο τρία από τα επτά μέλη υποδεικνύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τοποθέτηση, από τους εκπροσώπους που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων γνωμοδοτεί υποχρεωτικά για σχεδόν όλες τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ , για την έκδοση της οποίας προβλέπεται η προηγούμενη υποχρεωτική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι απολύτως άκυρη, αν εκδοθεί χωρίς τη γνωμοδότηση αυτή.

    Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενώ καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την γνωμοδότησή της.

    Άλλωστε στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Οκτωβρίου υπάρχει αναφορά για την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (5) για τα 28 ακίνητα.

    G. ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε έκθεση του ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 2013 (13) , εκτός από τις κλασικές αναφορές για τους φοροφυγάδες έλληνες, υπεισέρχεται και στο ψητό που είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΔΝΤ αναφέρει πως υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους και ζητά έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα, να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση. Ζητά επίσης δραστικές διοικητικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ με τη αντικατάσταση της διοίκηση του Ταμείου από ξένους ειδικούς. Φυσικά αναλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες ζητώντας να καταργηθεί η νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους.

    Τον Ιανουάριο του 2013 και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της χώρας. «Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο (14) .

    H. ΤΑΙΠΕΔ. ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΕΙΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

    • Στις 19-6-2012 (16) ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κουκιάδης υπέβαλε την παραίτηση του. Υπήρξε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ για περίπου ένα χρόνο από τις 29-7-2011.

    • Στις 19-7-2012 (17) είχε υποβάλλει την παραίτηση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κώστας Μητρόπουλος. Ο Κώστας Μητρόπουλος πριν γίνει επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG.

    • Ο επόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλος, παραιτήθηκε στις 9-3-2013 (18) μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην δ.σ. της ΔΕΗ, του οποίου προήδρευσε, για την κατασκευή μονάδας της επιχείρησης στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

    • Ο τρίτος σε σειρά πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης, παραιτήθηκε στις 18-8-2013(19) μετά από απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ Στουρνάρα, λόγω του γνωστού ταξιδιού του στην Κεφαλονιά με το αεροσκάφος Μελισσανίδη μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και την έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ.

    • Στις 10-8-2012 (20) το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η Σλοβάκα κ. Μπουμπενίκοβα η οποία είχε τοποθετηθεί το 2011 από την Κομισιόν ως τοποτηρητής στο Ταμείο (μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων), παραιτήθηκε. Η κ. Μπουμπενίκοβα «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006

    • Στις 11-10-2013,(21) δημοσιοποιήθηκε πως δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άννας Ζωηρού. Η κ. Ζωηρού είχε καταγγείλει, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό(22) , πως με πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα απομακρύνθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας διαφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και έχοντας αντιδράσει σε παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), σε αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων κ.ά.

    Την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

    I. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Πέραν της επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου με τα 50 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, τον τελευταίο χρόνο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έλαβαν ως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 27.859.500.000€ από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€. Όλες τις αποφάσεις για την χορήγηση των εγγυήσεων, τις υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

    Συγκεκριμένα:

    Εθνική Τράπεζα στις 6-8-2013 787.000.000 €

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/ΒΛ9ΕΗ-Π87Eurobank Ergasias στις 19-6-2013 3.820.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-ΓΨΨΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 19-6-2013 2.206.500.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-2ΜΟΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 19-6-2013 2.310.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-8Δ0Εθνική Τράπεζα στις 30-4-2013 4.500.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-5ΚΕΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 17-5-2013 2.557.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΖΔΝEurobank Ergasias στις 30-4-2013 1.650.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΝΔEurobank Ergasias στις 30-4-2013 2.300.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΕΤΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 9-56-2013 2.370.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΖΕΗ-Δ9ΔΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 29-4-2013 491.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-7ΤΩΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 29-4-2013 1.024.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-ΝΙΝEurobank Ergasias στις 9-8-2012 1.500.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΡΩ4Eurobank Ergasias στις 9-8-2012 2.344.000.000 €

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΦΟΗΤα παραπάνω ποσά δόθηκαν ως παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακών δανείων σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3723/2008 (23) και 2322/1995.

    Το άρθρο 1 του Ν.2322/1995 (ΦΕΚ 143/Α/1995) προβλέπει όμως, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου, πρώτης υποθήκης επί ακινήτων των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «4.Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση θυγατρικών τους επιχειρήσεων απαιτείται η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου πρώτης υποθήκης επί ακινήτων τους.

    5.Για οποιαδήποτε υποθήκη που εγγράφεται προς εξασφάλιση του Δημοσίου από εγγυήσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ 187 Α). Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και υποθήκες που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, για εγγυήσεις που παρασχέθηκαν προ της ισχύος του νόμου αυτού, με τον όρο εγγραφής πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.»

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ οφείλει να ελέγχει αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.

    Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών τουλάχιστον τα 27.859.500.000€. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, κυμαινόμενο euribor 12 μηνών συν περιθώριο 12% ετησίως.

    Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA και EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν έχουν στην κατοχή τους, ακίνητα αξίας 27,8 δις ευρώ έτσι ώστε να τα αποθηκεύσουν (πρώτη υποθήκη) για τις εγγυήσεις που παίρνουν….

    J. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    Με τροπολογία του κ. Στουρνάρα στις 19-6-2013 (24) , τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Ν.4031(ΦΕΚ256/Α/9-11-2011.Ο παραπάνω νόμος κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-9-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ξ6ΔΛ-38Β).

    Ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα των τραπεζών είναι 30.000.000.000€, στην κύρωση της Πράξης στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2011 προστίθεται, αντισυνταγματικά, συμπληρωματικό άρθρο 2 και οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες αυξάνουν στα 60.000.000.000€ μέσα σε δύο μήνες!!!

    Με την τροπολογία Στουρνάρα δίνονται εγγυήσεις άλλα 30.000.000.000€ για τις τράπεζες και το συνολικό ποσό των εγγυήσεων φτάνει τα 90.000.000.000€ πλέον τόκων.

    Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Δημόσιο Χρέος θα επιβαρυνθεί με άλλα 90.000.000.000€.

    Επίσης ο κ. Στουρνάρας στις 8-7-2013 (ΦΕΚ 1675/Β/8-7-2013) (25) ενέκρινε την κατανομή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 368/1.7.2013 εισήγηση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Στουρνάρας ξέρει πόσα δις δόθηκαν στις τράπεζες με την μορφή εγγυήσεων. Δεν γνωρίζει όμως και ο Ελληνικός λαός την εισήγηση της ΤτΕ.

    ΠΠ
    olympia
    logioshermes

    http://www.newsnowgr.com/article/536311/olo-to-istoriko-tis-skandalodous-polisis-ton-28-akiniton-tou-dimosiou.html

    http://lobbystas.gr/lobbystas-λεσ-να-τολμησουν-να-υποβαλουν-μηνυσ/

    • Η εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου για πωλήσεις ακινήτων που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

      Οι διώξεις αφορούν το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων που είχε την ευθύνη για την εισήγηση των τιμών για τις πωλήσεις των 28 συνολικά ακινήτων που τα μέλη του διώκονται για απιστία ενώ τρία μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση, αδίκημα που αφορά το γεγονός ότι δεν κατέθεταν μαζί με το κεφάλαιο και τους τόκους, ως όφειλαν, την ίδια ημέρα της πώλησης του ακινήτου.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του δεν αντιμετωπίζουν ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τους που προηγουμένως έχουν εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνεδρίο, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.
      Έτσι, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση και όχι για απιστία.

      Η συνολική ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

      Ανάλογα υπόθεση για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά γνωστό εμπορικό κέντρο.

      Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε το δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.

      Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί απιστία σε βάρος του δημοσίου.

      Περισσότερα εδώ:

      Για κακούργημα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

  5. Η ατομική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας- Γιώργος Κατρούγκαλος

    Πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις που χειρίζεται αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ αφορούν τομείς στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως τα λιμάνια, η ενέργεια, οι επικοινωνίες, ή ζωτικής σημασίας δημόσια αγαθά, όπως το νερό. Το Σύνταγμα μας προβλέπει σχετικά (άρθρο 106 παρ. 1) ότι «το Κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας». Για το σκοπό αυτό, για τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ή οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΘ, η ΔΕΣΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τα λιμάνια της χώρας, το άρθρο 106 παρ. 3 του Συντάγματος, προβλέπει «την αναγκαστική συμμετοχή (…) του Κράτους (…σε) επιχειρήσεις (… που) έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.»

    Για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν παρόμοιο στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, όπως ο ΟΠΑΠ, ναι μεν δεν τίθεται παρόμοιο θέμα συνταγματικότητας, υφίσταται όμως ένα άλλο σημαντικό ζήτημα δημόσιου συμφέροντος: δεν μπορούν να ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί, σε αξία δηλαδή συγκρίσιμη με την αθροιστική κερδοφορία τους των τελευταίων χρόνων. Άλλωστε, εάν πωληθούν όλες οι επιχειρήσεις που εισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμμα θα διευρυνθεί αντί να μειωθεί και στο μέλλον το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να υλοποιεί αποτελεσματικά τους σκοπούς του ελλείψει πόρων. (Ο ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, χρηματοδοτούσε σημαντικό τμήμα της καλλιτεχνικής και αθλητικής δραστηριότητας της χώρας).

    Πέραν του πολιτικού χαρακτήρα της απόφασης, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ποινικές και αστικές ευθύνες για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που θα διαπράξουν, κατά τα ανωτέρω, το έγκλημα του ξεπουλήματος των ασημικών της χώρας: Το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα (Απιστία σχετική με την υπηρεσία) ρητά ορίζει ότι διαπράττει κακούργημα όποιος ελαττώνει εν γνώσει του τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση του είναι εμπιστευμένη. Και, φυσικά, το δημόσιο έχει απαίτηση να αποζημιωθεί για την ζημία που θα υποστεί και από την προσωπική περιουσία των υπευθύνων. Οι κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχουν το ελαφρυντικό της αμέλειας που αναγνωρίσθηκε στον Ισλανδό πρωθυπουργό. Γνωρίζουν από τώρα την έκταση των ευθυνών τους, όποιες και να είναι οι εισηγήσεις των νομικών τους συμβούλων.

    Προφανώς δεν αποτελεί παρηγοριά ότι αυτοί που θα στερήσουν τη χώρα από το νερό, τις επικοινωνίες και την ενέργεια θα χάσουν και οι ίδιοι το σπίτι τους, ως συνέπεια των ενεργειών τους. Θα είναι, όμως, μια ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης.

    *Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Η ατομική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας- Γιώργος Κατρούγκαλος

  6. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ( ΑΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΟΙ) ΟΥΤΕ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ, ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ

    Τα λεφτά του μετρό Θεσσαλονίκης πήγαν στον κουμπαρά του ΔΝΤ

    Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 10:35

    http://www.thestival.gr/society/item/160891-ta-lefta-tou-metro-thessalonikis-pigan-ston-koympara-toy-dnt

  7. Τριπλά νοίκια θα πληρώσει το Δημόσιο για 28 ακίνητα που πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ σε θυγατρικές εταιρείες της Εθνικής και της Eurobank

    Ελλάδα Για 20 χρόνια θα πληρώνει ενοίκια το ελληνικό Δημόσιο, για να χρησιμοποιεί 28 κτίρια που του ανήκαν και τα οποία πούλησε το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, το 2013, για να ταΐσει τη μαύρη τρύπα του χρέους. Το τελικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο θ’ αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, σχεδόν το τριπλάσιο του ποσού που εξασφάλισε, μέσω της πώλησης, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για τους δανειστές! Σημειωτέον, τα κτίρια πουλήθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες δύο τραπεζών -της Εθνικής και της Eurobank- των οποίων δύο άλλες θυγατρικές συμβούλευαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. κατά τη συναλλαγή! Ενώ, αν το δημόσιο θελήσει να κρατήσει τα κτίρια μετά τα 20 χρόνια, θα πρέπει να τα αγοράσει ξανά, στην τότε αγοραία τους αξία!

    Διαβάστε στο ρεπορτάζ του «105.5 Στο Κόκκινο», τα στοιχεία μιας υπόθεσης που πέρασε στα ψιλά και σήμερα έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

    Της Γεωργίας Ανάγνου

    «Πρόκειται για 28 κτίρια- «φιλέτα», που πουλήθηκαν κατά τη γνώμη μας έναντι πινακίου φακής. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι πρόκειται περί ενός μεγάλου σκανδάλου!», δηλώνει στο Κόκκινο ο κ.Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος μας υποδέχτηκε στο δικηγορικό του γραφείο στον Πειραιά.

    Ο κ. Καρδαράς γνωρίζει την υπόθεση των 28 ακινήτων όσο λίγοι. Μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του, τους κ.κ. Ευάγγελο Τσουρούτη και Γιάννη Βρέλλο, όλοι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έχουν καταθέσει προσφυγή στον Άρειο Πάγο για να διερευνηθεί ποινικά η σκανδαλώδης, όπως λένε, εκποίησή τους.

    «Βέβαια είναι σκάνδαλο, αν δει κανείς τα στοιχεία», υπογραμμίζει ο κ. Καρδαράς. «Τα κτίρια πουλήθηκαν με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης, για 20 χρόνια -από το 2013 έως το 2033. Σε αυτό το διάστημα, αν υπολογίσει κανείς ότι τα μισθώματα που θα πληρώνει το δημόσιο είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως, επί 20 χρόνια, ένας απλός υπολογισμός μας βγάζει 600 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο από την πώληση έχει λάβει 261 εκατ. ευρώ. Εύλογο είναι να απορεί κανείς πώς αποφάσισαν αυτή τη σύμβαση!», καταλήγει ο κ. Καρδαράς.

    Η λίστα των 28 ακινήτων

    Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, μπήκαμε στην ιστοσελίδα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όπου στα χρόνια των μνημονίων είδαμε να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα «ασημικά» της χώρας. Εκεί, υπό τον τίτλο «Sale&Repo 28 Κτήρια», μπορεί να βρει κανείς τον φάκελο της πώλησης των 28 κτιρίων, ανάμεσα στις τελειωμένες δουλειές.

    Στη λίστα που είχε δημοσιεύσει το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ προς άγρα αγοραστών, βρίσκει κανείς:

    – κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών)

    – κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες , μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη

    -κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

    -αλλά κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι Καπναποθήκες Κεράνη

    Στο σύνολό τους, 28 αστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταβιβάστηκαν το 2011 από το ελληνικό Δημόσιο στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. , το οποίο τα χώρισε σε 2 χαρτοφυλάκια των 14 ακινήτων, με σκοπό κάθε χαρτοφυλάκιο να δημοπρατηθεί ενιαία.

    Η πώληση σε Εθνική Πανγαία και Εurobank Properties

    Τα ακίνητα πουλήθηκαν τελικά, με τη μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης (sale &lease back), με οικονομικό αντάλλαγμα 261,31 εκατ. ευρώ.

    Το Α’Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Εθνική Πανγαία, τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έναντι 115.5 εκατ. ευρώ και το Β’ Χαρτοφυλάκιο αγόρασε η Eurobank Properties, θυγατρική της Eurobank, έναντι 145,81 εκατ. ευρώ.
    Το συνολικό ποσό των 261 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την αγοραπωλησία, όπως κάθε «προϊόν αξιοποίησης» από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, κατατέθηκε για την «αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας»…

    Την ίδια στιγμή, το συνολικό επιμίσθιο που πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των 28 αυτών κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του, προσδιορίστηκε ετησίως περίπου στο 10% της τιμής πώλησης -25.590.240,00 ευρώ- για 20 χρόνια, συν ορισμένα έξοδα συντήρησης και ασφάλισης.

    Καταλήγουμε λοιπόν ξανά, στους πρωθύστερους υπολογισμούς του κ. Καρδαρά και την εύλογη τοποθέτησή του, εκ του αποτελέσματος, περί ενός μεγάλου σκανδάλου!

    Sale & lease back …κατά παρέκβαση των συναλλαγματικών πρακτικών

    «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο για πολλαπλούς λόγους», συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Βρέλλος, έταιρος εκ των δικηγόρων που έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο και συναντήσαμε μαζί με τον κ. Καρδαρά.

    Ο κ. Βρέλλος, όπως μας λέει, ασχολείται επί 35 χρόνια με περιπτώσεις συμβάσεων πώλησης και επαναμίσθωσης, μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών, ως αντικείμενο της δικηγορίας του. «Είναι μία διαδικασία που συνηθίζεται στον ιδιωτικό τομέα, όταν μια εταιρεία είναι πραγματικά στο τελευταίο σκαλί πριν τη χρεοκοπία», εξηγεί στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος.

    «Sale & lease back σημαίνει ότι εγώ που είμαι κύριος του ακινήτου, το πουλάω σε κάποιον αγοραστή για να πάρω κάποιο ποσό αμέσως, με σκοπό να το ρίξω στη δουλειά μου, να αρχίσω να έχω κάποιο κέρδος και από εκεί να αποπληρώνω και τα νοίκια. Γιατί με την πώληση», σημειώνει ο κ. Βρέλλος, «υπογράφεται ταυτόχρονα και η επαναμίσθωση, δηλαδή μένω μέσα στο ακίνητο ως μισθωτής. Στην ουσία δηλαδή, δανείζομαι το ποσό που μου δίνει ο αγοραστής και το ποσό του μισθώματος που καταβάλλω δεν είναι παρά δόσεις επανακτήσεως του ακινήτου στο μέλλον».
    Γιατί, όπως εξηγεί στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος, «στις συμφωνίες sale &lease back προβλέπεται ότι στο τέλος της σύμβασης, με ένα συμβολικό τίμημα, το ακίνητο ξαναγίνεται δικό μου. Αν πχ ένα ακίνητο κάνει 10 εκατ. ευρώ, θα δώσω 10.000 ευρώ, το 1% και θα το ξαναπάρω».

    «Εν προκειμένω», συνεχίζει ο κ. Βρέλλος ρίχνοντας φως σε ακόμα μία πτυχή της σύμβασης για τα 28 ακίνητα, «το δημόσιο για να πάρει πίσω τα ακίνητα, θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος της 20ετίας την τότε αγοραία αξία τους!».

    Τον ισχυρισμό του κ. Βρέλλου επιβεβαιώνει αναφορά σε σχετικό κείμενο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα έχει στην περίπτωση των 28 ακινήτων «δικαίωμα προαίρεσης για αγορά του μισθίου στην αγοραία αξία του κατά το χρόνο λήξης της μίσθωσης». Άλλωστε και η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ έκανε λόγο για επαναγορά των ακινήτων σε αγοραία τιμή.

    «Αυτό είναι κατά παρέκβαση από τη συνήθη συναλλαγματική πρακτική!», υπογραμμίζει στο Κόκκινο 105.5 ο κ. Βρέλλος. «Αν αυτός ο όρος ετίθετο σε ένα ιδιωτικό συμβόλαιο, θα μπορούσε να πάει το αδύναμο μέλος, που πούλησε το ακίνητο, στο δικαστήριο και να ζητήσει να ακυρωθεί ο όρος ως καταπλεονεκτικός!»

    Απορριπτική η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για λόγους αδιαφάνειας

    Το καίριο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, σε κάθε άνθρωπο με κοινό νου και στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών -κατά πόσο η σύμβαση αυτή εξυπηρέτησε τελικά πραγματικά το δημόσιο συμφέρον;- απασχόλησε και το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την έγκριση του οποίου δε μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη καμία πράξη αγοραπωλησίας του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

    Και η απόφαση 275-2013 του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε πράγματι φρένο στην πώληση των 28 ακινήτων, καταλήγοντας πως «κωλύεται η υπογραφή των συμβάσεων».

    Στο σκεπτικό της απόφασης, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και συνακόλουθα η απόφαση του ΔΣ του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιοποίησης, δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες, ως προς το αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο.

    Πολλώ δε μάλλον, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι στη διαδικασία παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας, καθώς «σε όλα τα στάδια της ελεγχόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας μετείχαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ οι εταιρείες NBG Securities SA και Eurobank Equities Investment Firm A.E., θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Eurobank Ergasias αντίστοιχα, οι οποίες όφειλαν να απέχουν από τη διαδικασία καθόσον τελούσαν σε ιδιαίτερες σχέσεις με εταιρείες που μετείχαν ως διαγωνιζόμενοι».

    Θυμίζουμε πως τα δύο χαρτοφυλάκια των 28 ακινήτων πουλήθηκαν τελικά σε 2 θυγατρικές εταιρίες της Εθνικής και της Eurobank. «Δηλαδή, θυγατρικές των δύο τραπεζών που πέτυχαν στο διαγωνισμό ήταν αυτές που συμβούλευσαν το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ ότι ο διαγωνισμός ήταν σωστός και το αποτέλεσμά του συμφέρον για το δημόσιο!», σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Βρέλλος στο Κόκκινο 105.5

    Τελική κύρωση της πώλησης

    Τα επιχειρήματα αυτά δε συμμερίστηκε πάντως το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μετά από αίτηση του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, κύρωσε τελικά τις συμβάσεις (απόφαση 1204/2014).

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας απόφασης, και καθώς όπως αναφέρεται δεν παρουσιάστηκαν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία, το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «δεν διαπιστώνεται αλλά ούτε και τεκμαίρεται παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας, μόνο με τη συμμετοχή συμβουλευτικών εταιρειών και διαγωνιζομένων επενδυτών, που ανήκουν και ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο εταιρειών, στην ίδια διαγωνιστική διαδικασία».

    Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «θα αντέβαινε στη νομική αυτοτέλεια και την επιχειρηματική δράση των εν λόγω εταιρειών, που θεσμοθετείται και προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος».

    Ως προς το ζήτημα της ωφέλειας του ελληνικού δημοσίου, το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι το επωφελές και συμφέρον της συναλλαγής άπτονται οικονομικών ζητημάτων που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και αμιγώς τεχνικές κρίσεις, οι οποίες δε μπορούν να ελεγχθούν στην ουσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
    «Σε κάθε δε περίπτωση, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι σαφώς και επαρκώς αιτιολογημένη σε σχέση με τον επωφελή και συμφέροντα χαρακτήρα της ελεγχόμενης συναλλαγής», σημειώνεται.

    Στην Εισαγγελέα Διαφθοράς η υπόθεση

    Σήμερα πάντως, με την επιμονή των τριών δικηγόρων που προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Αγγελικής Τριανταφύλλου. «Τον Δεκέμβριο του 2014 μας κάλεσε να καταθέσουμε το τελευταίο υπόμνημα και τώρα περιμένουμε», δήλωσε στο Κόκκινο 105.5 ο κ.

    «Σε επίπεδο νομικό δε μπορούμε εμείς να ανατρέψουμε αυτή την πώληση», σημειώνει ο κ. Βρέλλος και συνεχίζει: « Η άμεση λύση είναι να έρθει αυτός που έχει το έννομο συμφέρον, το ίδιο το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ ή το Δημόσιο και να πει με συγχωρείτε, αυτό που έγινε είναι σκάνδαλο, οι συναλλαγές που έγιναν είναι σε βάρος του Δημοσίου. Και να στραφεί στα real estates των τραπεζών και να πει, ή επαναδιαπραγματευόμαστε τους όρους, ή σας πάω στο δικαστήριο να ακυρώσω το σύνολο των συναλλαγών αυτών».
    Γιατί, όπως λέει ο κ. Βρέλλος στο Κόκκινο 105.5, αυτές οι συναλλαγές «είναι καταπλεονεκτικές κατά των χρηστών ηθών, έξω από κάθε αίσθημα δικαίου και λογικής του μέσου ανθρώπου! Αν μη τι άλλο, περιμένουμε να κληθούν κάποιοι ως κατηγορούμενοι να εξηγήσουν για ποιο λόγο εζημίωσαν έτσι -γιατί είναι προφανές ότι το ζημίωσαν- το ελληνικό Δημόσιο!».

    «Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Καρδαράς στο Κόκκινο 105.5. «Αν η σημερινή κυβέρνηση θελήσει να ανοίξει το θέμα αυτό και προχωρήσει και το ποινικό μέρος, η σύμβαση μπορεί να ανατραπεί. Είναι θέμα δικαστικού αγώνα που πρέπει να αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο και το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό», καταλήγει ο κ. Καρδαράς.

    stokokkino.gr | 15 Απριλίου 2015

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000007597/Tripla-noikia-tha-plirosei-to-Dimosio-gia-28-akinita-pou-poulise-to-TAIPED

  8. Η λίστα της “Bild” για την προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ

    Τρι 21 Ιουλίου 2015 16:00

    Με τίτλο «Η μεγάλη λίστα των ελληνικών πωλήσεων» η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, παρουσιάζει έναν κατάλογο με χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, που όπως αναφέρει, θα αποτελέσουν την προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ, ο κουμπαράς του οποίου όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές μπορεί να φθάσει ως τα 50 δις ευρώ.
    Μάλιστα η λίστα της Bild δημοσιεύεται την ίδια ημέρα που το Spiegel που γράφει ότι «οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους για να βρουν λεφτά».
    Στον μακρύ κατάλογο της Bild περιλαμβάνονται από μαρίνες και λιμάνια μέχρι το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, χιλιάδες κτήρια και δεκάδες χιλιάδες αγροτεμάχια του Δημοσίου, παραλίες φιλέτα, αεροδρόμια και ιαματικές πηγές που όπως αναφέρει η εφημερίδα «θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τους Γερμανούς φορολογούμενους» για την βοήθεια τους προς την Ελλάδα.
    Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, στην προίκα του νέου ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
    -Μαρίνες, πχ. της Επιδαύρου ή της Ύδρας
    -Λιμάνια, π.χ. ΟΛΠ και ΟΛΘ (€600 εκ.)
    -Παραλίες, πχ. Ερμιόνης στην Αργολίδα
    -14 περιφερειακά αεροδρόμια, πχ. Ρόδου, Κέρκυρας, Κω (€1,3 εκ. ευρώ)
    -Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αθλητικά κέντρα, πχ. ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
    -2 κυβερνητικά αεροσκάφη Airbus (€10 εκ.)
    -2.500 κτήρια του Υπ. Πολιτισμού και του ΟΣΕ
    -Κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, πχ. στις ΗΠΑ
    -Πάνω απο 77.000 στρέμματα δημόσιας γης
    -Ιαματικές πηγές
    -Η πρώην αμερικανική βάση στο Ηράκλειο Κρήτης
    Από τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που κατέγραψε η Bild, οι συντάκτες της εφημερίδας εκτιμούν ότι μπορούν να βρεθούν άμεσα 1,3 δις ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά αν όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προστεθούν περίπου 6.000 νησιά τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει προς πώληση η Ελλάδα.
    Πηγή: antenna.gr

    http://www.fthis.gr/article/417583/i-lista-tis-bild-gia-tin-proika-toy-neoy-taiped

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.