ΣΤΕ: Σήμερα 24 Μαρτίου εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της σύμβασης με τη Siemens

siemens

Το υπουργείο Οικονομικών αναβάλλει για 4η φορά, την υπόθεση ακύρωσης στο ΣτΕ, της σύμβασης με τη Siemens

Το Ελληνικό Δημόσιο, για τέταρτη συνεχή φορά, αρνήθηκε να παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens, οδηγώντας σε νέα αναβολή της υπόθεσης. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι συνιστά μία προσβολή προς τη Δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας που ζητά την αποκάλυψη της αλήθειας, εμποδίζει το ίδιο το Δημόσιο να διεκδικήσει την επανόρθωση των ζημιών που προκάλεσε η γερμανική εταιρία και οι οποίες -σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής- ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Τον Αύγουστο του 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία Siemens, με βάση την οποία το Ελληνικό Δημόσιο παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα υποβολής αγωγής αποζημίωσης, ή επιβολής προστίμων, για όλα όσα είχε κάνει η Siemens στη χώρα και τα οποία αποτυπώνονταν στο -εκ 560 σελίδων- πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και έξι πολίτες, μέλη του, αντέδρασαν έμπρακτα στην εξέλιξη αυτή και -τον Οκτώβριο του 2012 κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση για την ακύρωση της σύμβασης. Από τότε, η υπόθεση αναβλήθηκε τέσσερις φορές, με το αιτιολογικό ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέθετε τις απόψεις του για την υπόθεση και δεν προσερχόταν στη συζήτηση της υπόθεσης.

Έχοντας υπ’ όψη τις προεκλογικές εξαγγελίες του Σύριζα, αλλά και του νέου Πρωθυπουργού προσωπικά, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι απέστειλε επιστολή στον κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντάς του τα της υπόθεσης και υπενθυμίζοντας ότι ως νέα ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης -μετά από 3 αναβολές κατά τα έτη 2013 και 2014- είχε ορισθεί η 10η Μαρτίου 2015. Στις 5 Μαρτίου 2015, λάβαμε επιστολή από το Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού η οποία μας ενημέρωνε ότι η επιστολή μας είχε διαβιβαστεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Την επομένη, 6 Μαρτίου 2015, λάβαμε επιστολή από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην οποία περιγράφονταν όλη η εξέλιξη της υπόθεσης στα “άδυτα” των νομικών υπηρεσιών του Κράτους. Πρακτικά, πρόκειται για μία ομολογία ότι το υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί την εξέλιξη της υπόθεσης!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακολουθήσει τη διαδικασία και είχε, ήδη από το 2012 ενημερώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε την υπόθεση στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας τις απόψεις του Υπουργείου. Όμως, οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εκώφευσαν και δεν απέστειλαν απόψεις και προτάσεις. Το ίδιο έκαναν και σε παρόμοια αιτήματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ακολουθούσαν την κάθε αναβολή της δίκης. Το τελευταίο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών έγινε στις 19/12/2014, ορίζοντας μάλιστα ως ημερομηνία απάντησης την 27/2/2015, έτσι ώστε ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να προετοιμαστεί για την εκδίκαση της υπόθεσης που είχε οριστεί στις 10/3/2015. Όμως και πάλι το αίτημα αυτό έπεσε στο κενό.

Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, επί 2,5 χρόνια, αρνείται αναιτιολόγητα να διαβιβάσει τις απόψεις της (ως οφείλει να κάνει) προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης. Και επειδή τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν δρουν αυτόβουλα, με πιο απλά λόγια προκύπτει ότι, οι υπουργοί Οικονομικών αυτής της περιόδου, κύριοι Στουρνάρας και Χαρδούβελης, κωλυσιεργούν την εξέλιξη της υπόθεσης, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει (από την εταιρία Siemens) την είσπραξη ποσού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι, επί δυόμισι χρόνια, Έλληνες υπουργοί Οικονομικών, υπερασπίζονταν τα συμφέροντα μίας γερμανικής εταιρίας η οποία έχει διαπράξει κακουργήματα κατά του Ελληνικού Κράτους και της ελληνικής κοινωνίας και ότι, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός βιώνει μία τεράστια κρίση, κωλυσιεργούν τη διεκδίκηση ποσού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι θα ενημερώσει πλήρως για το ζήτημα αυτό τον Πρωθυπουργό, τα στελέχη της Κυβέρνησης και όλα τα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα, με βάση τα οριζόμενα από το νόμο, θα ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μετά από τέσσερις αναβολές, η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε εκ νέου για την 24 Μαρτίου 2015 (δηλαδή σε 2 βδομάδες). Οι αιτούντες την ακύρωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens (δηλαδή, ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και έξι πολίτες), δεσμεύονται ότι, εάν ακολουθήσει και νέα αναβολή, θα σταλεί διαμαρτυρία προς τα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η υπόθεση θα προωθηθεί σε διεθνή δικαστήρια.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (10/2/2015)
Απάντηση από το Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (5/3/2015)
Απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (6/3/2015)

 

http://www.forologoumenos.gr/permalink/32066.html

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Siemens – Αμετάκλητη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για δωροδοκία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Siemens

9 comments on “ΣΤΕ: Σήμερα 24 Μαρτίου εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της σύμβασης με τη Siemens

  1. Την επομένη της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ: Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η υπόθεση SIEMENS. Το ελληνικό δημόσιο συντάχθηκε με τη γερμανική εταιρεία!

    25 Μαρτίου 2015

    Yannis Siatras
    ….
    Tο τραγικό σήμερα ήταν η εικόνα των εκπροσώπων του Δημοσίου να κάθονται δίπλα με τους εκπροσώπους της Siemens και να αγορεύουν επιχειρήματα ότι ο Σύλλογος δεν έχει έννομο δικαίωμα ή ότι το ΣτΕ είναι αναρμόδιο ή ότι πρόκειται για μία “λαϊκή δίκη”. Τραγική εικόνα. Το Δημόσιο, μέσα από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων έβαλε μία θηλιά στο λαιμό του. Είναι αστείο. Υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα του δημοσίου (να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει 2 δισ. από τη Siemens) και να έχουμε απέναντί μας το Δημόσιο και τη Siemens! Πόσο παράξενο, αλήθεια…

    ————
    Στην φωτό, ο Παναγιώτης Χασιώτης, ο δικηγόρος που -μαζί με τον Χρήστο Κλειώση- ξεκίνησαν την υπόθεση το φθινόπωρο του 2012, αγορεύει.

    http://neakeratsiniou.blogspot.gr/2015/03/siemens.html

  2. Γράφει ο
    Γιάννης Κυριακόπουλος

    Ηταν μιά μέρα γεμάτη εσωτερική ένταση…

    Η έδρα, μολονότι ο αριθμός πινακίου ήταν το 115, τελευταία υπόθεση μετά από 6-7 ώρες συνεχούς ακροαματικής διαδικασίας, υπήρξε άψογη και υποδειγματική, πρός αμφότερους και τους αιτούντες, και τους καθών και τους παρεμβαίνοντες…

    Αυτό που μας προξένησε αλγεινή εντύπωση όμως, ήταν η σφοδρή και σθεναρή υποστήριξη εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών της επιχειρηματολογίας της παρεμβαίνουσας SIEMENS (η οποία φυσικά και πολύ καλά έκανε για την προάσπιση των συμφερόντων της) !!!

    Πραγματικά, πικράθηκα πολύ…. και οργίστηκα….

    Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην αδέκαστη Ελληνική Δικαιοσύνη… ας ευχηθούμε, να χρησιμοποιήσει και τη ρομφαία της, επιτέλους όχι στις πλάτες των Ελλήνων Πολιτών…

    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ SIEMENS

    ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ FCPA

    To Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε εξωδικαστική επίλυση με τη SIEMENS, όπως αυτή επικυρώθηκε με το Ν.4072/2012 και την απόφαση του ΥπΟικ της 27/08/2012. Με την συμφωνία αυτή, η SIEMENS κατάφερε να απαλλαγεί από το μέρος της κατηγορίας που αφορούσε την Ελλάδα, από την ποινική της δίωξη στα πλαίσια της Αμερικανικής Νομοθεσίας.
    Δεδομένου ότι η SIEMENS επρόκειτο τo 2001 να εισαχθεί στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο (ΝYSE) και οι όροι ήταν ιδιαίτερα αυστηροί σε θέματα τήρησης των αρχών του ανταγωνισμού και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αναγκάσθηκε (μόνον προσχηματικά όμως, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των εγγράφων) σε μεταβολή της έως τότε πρακτικής.
    Η Νομοθεσία αυτή είναι η “Foreign Corrupt Practices Act”. Σύμφωνα με αυτήν, τα πρόστιμα που δυνητικά μπορεί να επιβληθούν μπορεί να είναι εξοντωτικά, καθώς δεν συσχετίζονται με το ύψος της δωροδοκίας αλλά με τον συνολικό τζίρο της εταιρείας που επετεύχθη διά των πρακτικών διαφθοράς. Επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση κινήτρων για τους «καταγγέλοντες» (“whistleblowers”) από την Αμερικανική Δικαιοσύνη σε ποσοσοστό τουλάχιστον 10% επί του επιβληθησόμενου προστίμου.
    Προσκομίζουμε τα εξής έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η εμπλοκή της SIEMENS σε ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς με παγκόσμια ανάπτυξη και διαπλοκή.
    Α. Complaint (Το Κατηγορητήριο: υπόθεση 1:08-cv-02167, 12/12/2008, Plaintiff: (Ενάγων) US Securities and Exchange Commission, Defendant (Εναγόμενος): SIEMENS ACTIENGESELLSCHAFT.
    B. Information (Πληροφοριακό Υλικό): Ενάγουσα Αρχή η Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
    Γ. Statement of Offense : Ενάγουσα Αρχή η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, Aδίκημα : Η παραβίαση της Νομοθεσίας Foreign Corrupt PractiCes Act-Internal Controls and Books and Record Provisions, 15 USC && 78m(b)(2), 78(b)(5) and 78ff(a).
    Αρμόδιο Δικαστήριο : The United States District Court for the District of Columbia
    Α. Στην σελίδα 2 του Κατηγορητηρίου, το οποίο επικεντρώνεται ΜΟΝΟΝ στην περίοδο μεταξύ 12 Μαρτίου 2001 και 30 Σεπτεμβρίου 2007, αναγράφεται ότι η ΣΙΕΜΕΝΣ ενεπλάκη σε τουλάχιστον 4283 παράνομες πληρωμές που αντιστοιχούσαν σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για την εξαγορά Κυβερνητικών Αξιωματούχων για την ανάθεση επιχειρηματικών συμβολαίων ανά τον κόσμο.
    Β. Στην Σελίδα 5 του πρώτου εγγράφου στις σημειώσεις 12&13, γίνεται μνεία της έως τότε ισχύουσας γερμανικής νομοθεσίας, η οποία όχι μόνον δεν απαγόρευε την δωροδοκία ξένων αξιωματούχων αλλά παρείχε και «φορολογικά κίνητρα» για «λαδώματα» σε ξένους αξιωματούχους. Μάλιστα, για να διευκολύνεται η εταιρεία κατά τον φορολογικό έλεγχο, αυτές οι «ανάρμοστες» πληρωμές απεκαλούντο «ωφέλιμες πληρωμές», ώστε να τυγχάνουν της εύκολης και ευνοϊκής μεταχειρίσεώς τους, ως «έξοδα προώθησης» και άρα δεκτικά φοροαπαλλαγής :

    «12. During the pre- 1999 period, the first period, bribery at Siemens was largely unregulated. German law did not prohibit foreign bribery and allowed tax deductions for bribes paid in foreign countries. Siemens was not yet listed on the NYSE and therefore was not subject to U.S. regulation. Undeterred by foreign laws that prohibited bribery, Siemens put several payment mechanisms in place, including the use of cash and off-books accounts, to make payments as necessary to win business.

    13. The term Niitzliche Aufwendungen (“NAY’)or ”useful expenditures” was a commonly used tax law term and was commonly listed on Siemens’ cost calculation sheets to denote payments to third parties, including illicit payments to foreign officials.»

    Γ. Στις σελίδες 7-32 του εγγράφου (1) αναφέρονται συνολικά άνω των 40 περιπτώσεων όπου ομολόγησε η εταιρία (η Ομολογία της στην σελίδα 39 του 3ου εγγράφου) την διάπραξη σειράς εγκληματικών ενεργειών, ενδεικτικά ως ακολούθως:
    1. Communications Group – Nigeria
    2. Power Generation Group – Italy
    3. Metro Transit Lines – Venezuela
    4. Metro Trains and Signaling Devices – China
    5. Power Plants – Israel
    6. High – Voltage Transmission Lines – China
    7. Mobile Telephone Services – Bangladesh
    8. Four Telecommunications Projects – Nigeria
    9. Identity Card Project – Argentina
    10. Medical Devices – Vietnam
    11. Medical Devices – China
    12. Traffic Control System – Russia
    13. Refinery Modernization Project – Mexico
    14. Medical Devices – Russia
    15. GSM Mobile Network Services – Vietnam
    16. Oil for Food Program
    17. Siemens – France
    18. Siemens – Turkey
    19. Osram Middle East
    20. GTT

    Δ. Ενώ στο έγγραφο (1) παρατηρείται ότι περιλαμβάνονται οι ανωτέρω περιπτώσεις διαφθοράς, για τις οποίες τελικώς επεβλήθησαν πρόστιμα και αποζημιώσεις που υπερέβησαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια για πράξεις διαφθοράς που υπερέβησαν τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, αν και στην σελίδα 9, παρ. 24 αναφέρονται τα εξής : «There were additional significant red flags of corruption including admissions of bribery or so called “bonus payments” to government official in March 2006 by a manager AT Siemens Greece of over 37 million…..etc”
    Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, αν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υπεβλήθη το πόρισμα του Γ.Λ.Κ. το οποίο, με βάση την παγιωμένη πρακτική (που ήδη αναδεικνύεται και σε όλες τις προαναφερόμενες υποθέσεις, δηλαδή της «υπερδιόγκωσης» του τιμήματος κατά 10% που οποίο αποτελούσε και την «ωφέλιμη πληρωμή»), εκτιμούσε με σχετική άνεση το ποσόν της διαφθοράς ως υπερβαίνον τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, (περίπου 2,2 δισεκατ. Δολάρια), αφού οι σχετικές αναθέσεις στην SIEMENS έγιναν για ένα διάστημα που διήρκεσε τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και την επίδικη περίοδο.
    Και δεν συμπεριλαμβάνεται καθώς, όπως ρητά και χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγωγή (preample) της Εξωδικαστικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλ. Δημοσίου και SIEMENS, η SIEMENS απαλλάσσεται από την υποχρέωση να υποστεί τις ανάλογες κυρώσεις που τελικώς υπέστη, όπως και στις προαναφερόμενες περιπτώσεις.
    Λογικά, αυτή θα πρέπει να είναι μια από τις ελάχιστες, αν όχι η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που επεφυλάχθη από την Χώρα που διεπράχθησαν οι δωροδοκίες τέτοια ευνοική διάθεση συμβιβασμού.

    http://www.pireasnews.gr/2015/03/siemens.html

  3. ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ….

    Παρανομίες διετίας 2012-2014, όπως τις κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 24.05.2014 στην εφημερίδα “Η Αυγή” :

    “Η Μαύρη Βίβλος της Ντροπής” της διακυβέρνησης Σαμαρά: Πώς μετέτρεψαν τη Βουλή σε πλυντήριο σκανδάλων

    Λαζαρίδου Ειρήνη

    Ανθολογία των διατάξεων της ντροπής, που τα τελευταία δύο χρόνια μετέτρεψαν το κοινοβούλιο σε πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών και αποδεικνύουν την ονειδιστική κυβερνητική λειτουργία που παραβιάζει την δημοκρατική νομιμότητα και παραδίδει τα δημόσια αγαθά και περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα, περιλαμβάνει η “Μαύρη Βίβλος” που παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    ……

    Εν αρχή ην η Siemens
    Τα πρώτα δείγματα γραφής για τη δημοκρατική και συνταγματική εκτροπή που θα ακολουθούσε, η συγκυβέρνηση τα έδωσε ήδη από τον Αύγουστο του 2012, όταν αποπειράθηκε να αναβιώσει τον άκυρο συμβιβασμό με τον γερμανικό κολοσσό, με βάση τον οποίο το Δημόσιο παραιτούνταν από τις αξιώσεις του που υπερέβαιναν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και δεσμευόταν να του παράσχει πιστοποιητικά διαφάνειας! Τελικά, ο επονείδιστος συμβιβασμός υπογράφηκε εκπρόθεσμα από τον Γ. Στουρνάρα, παραμονές της επίσκεψής του στην Γερμανία, ενώ με μεταγενέστερη ρύθμιση δόθηκαν εργαλεία απόσεισης ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα που ελέγχονται για το σκάνδαλο…

    Το σκάνδαλο της Siemens ωστόσο ήταν μόνο η αρχή, ενώ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κυβερνητική μεθόδευση για την αποποινικοποίηση και την παραγραφή μιζών εκατομμυρίων ευρώ με διατάξεις στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο Μαρτίου – Απριλίου 2014, το οποίο έφτασε άρον άρον στη Βουλή και μάλιστα εμφανίστηκε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

    Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες με τις οποίες μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου “αν δεν αντίκεινται στα καθήκοντά του”! Στην πραγματικότητα, οι ρυθμίσεις “ξέπλεναν” από τυχόν ποινικές ευθύνες τους διεφθαρμένους και τους επίορκους με το αστείο πρόσχημα των “διεθνών δεσμεύσεων”…

    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

    Υπόθεση Siemens

    «Σε αντίθεση με άλλες χώρες που διεκδίκησαν και πήραν αποζημιώσεις από την εταιρία, από την Ελλάδα δεν ζητήθηκαν, ούτε δόθηκαν τέτοιες. Την άνοιξη του 2012 με νομοσχέδιο – σκούπα επιχειρήθηκε από τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να νομιμοποιηθεί η υπογραφή εξώδικου συμβιβασμού παραίτησης από τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που υπολογίζονταν σε 2 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τη «Μαύρη Βίβλο» η ρύθμιση παρείχε την εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών (σ.σ. τότε κατείχε το αξίωμα ο Φίλιππος Σαχινίδης) να παραιτηθεί από τις αξιώσεις των 2 δισ. ευρώ αποδεχόμενος την πλήρη ικανοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου για φερόμενες παροχές υποτιθέμενου ύψους 270 εκ. ευρώ σε είδος.

    Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «το φουσκωμένο αυτό πόσο δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές παροχές – όπως αποδείχτηκε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο – αλλά περιέχει και απόπειρα να ξεπλυθούν ευθύνες για επιμέρους συμβάσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων με άλλες συνδεδεμένες εταιρίες».

    Η ρύθμιση είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε από 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το σχέδιο ήταν ακόμη ανυπόγραφο. Η εξουσιοδότηση για συμβιβασμό δόθηκε στις 11 Απριλίου του 2012 και η Siemens είχε υπογράψει από τις 7 Μαρτίου 2012. Ωστόσο, κανένας υπουργός δεν την υπέγραψε ως τον Αύγουστο 2012. Μάλιστα, η προθεσμία υπογραφής είχε λήξει στις 21 Απριλίου 2012. Τελικά στις 22 Αυγούστου του ίδιου χρόνου την υπέγραψε εκπρόθεσμα ο Γιάννης Στουρνάρας και μάλιστα «την παραμονή της επίσκεψης του μαζί με τον πρωθυπουργό στη Γερμανία (24 Αυγούστου 2012) για να συναντήσουν την καγκελάριο Μέρκελ». Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ένα μήνα πριν προγραμματίστηκε για τις 24 Αυγούστου και στη συνέχεια αναβλήθηκε.

    Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι θα φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα μεταβάλλει το χρόνο έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία λίγο πριν τη διενέργειά της και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας την απέσυρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τη νομική εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση Siemens είχε αναλάβει τη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells International LLP η οποία χρέωνε τις νομικές της υπηρεσίες έως και 520 ευρώ την ώρα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών».

    Για τα πρακτικά: Παρανομίες διετίας 2012-2014, όπως τις κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ


    http://tvxs.gr/news/ellada/i-«mayri-biblos-tis-ntropis»-apo-tin-zkonstantopoyloy

  4. SIEMENS – ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ! ! !
    Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

    Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
    Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού
    “ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”

    Οι πάντες πλέον γνωρίζουν πως η μοναδική ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που επιδίκαζε οικονομική αποζημίωση της γερμανικής εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο 2 δις ευρώ, καταστρατηγήθηκε από τις Μνημονιακές κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά και μετατράπηκε σε αποζημίωση περί των 200 εκ. ευρώ, τα οποία δεν ήταν στο σύνολό τους μετρητά και που σε όλα του τα σημεία και αυτός ο κολοβός συμβιβασμός Ελληνικού Δημοσίου και Siemens έχει κατάφορα παραβιαστεί από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας.

    Και ενώ αναμένουμε την εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που κατέθεσαν “οι Έλληνες Φορολογούμενοι” και εκδικάζεται την 24η Μαρτίου 2015, και ενώ έχουμε την πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καθίζει στο εδώλιο 64 κατηγορούμενους, για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, από τα οποία “λαδώνονταν” πολιτικά κυβερνητικά πρόσωπα για να παίρνει η γερμανική εταιρεία διαγωνισμούς με το ελληνικό Δημόσιο. Όπου, πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens ΑΕ – Μιχάλης Χριστοφοράκος, Ηλίας Γεωργίου, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης – , 13 Γερμανοί, πρώην διευθυντικά στελέχη της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία, καθώς επίσης ο Θεόδωρος Τσουκάτος και αρκετά πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, καλούνται σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για την περιβόητη σύμβαση 8002 που αφορούσε στην ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Μια σύμβαση που τα απόνερά της το 1993 έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπου όλοι οι παραπάνω θα λογοδοτήσουν για ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος , ενεργητική και παθητική δωροδοκία!!

    Και ενώ έχουμε αυτά τα δεδομένα, μέσω του facebook γίναμε κοινωνοί μιας περίεργης και συνάμα ύποπτης ιστορίας!! Η Κατερίνα Τσακάλου – πρώην επιτελικό στέλεχος της Siemens επί σειρά ετών και προϊσταμένη του γραφείου του Μιχάλη Χριστοφοράκου στα χρόνια της παντοδυναμίας του – έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της επάνω από τη φωτογραφία της, όπου εμφανίζεται με κακοποιημένο το πρόσωπό της και με μαυρισμένο το αριστερό της μάτι: “Και αυτό μάλλον bullying πρέπει να λέγεται…”.

    Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με την Κατερίνα Τσακάλου και η οποία μας κατήγγειλε: «Το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2015, κατέβασα τα σκουπίδια από το σπίτι μου και ξαφνικά μου επιτέθηκε ένας άνδρας ο οποίος με γρονθοκόπησε με αγριότητα». Γι΄ αυτή την εγκληματική πράξη η κ. Τσακάλου κατάθεσε την Πέμπτη 19 Μαρτίου, μήνυση κατ΄ αγνώστων στην αστυνομική ασφάλεια Αμαρουσίου. Και την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα εξεταζόταν από Ιατροδικαστή!!

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
    http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/03/siemens_24.html

  5. 22/03/2015

    Μετά το συγχωροχάρτι που της πρόσφερε τζάμπα η κυβέρνηση Σαμαρά…
    Μας εξαπάτησε η Ζήμενς!

    Δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από τα 270.000.000 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλει, σύμφωνα με τον σκανδαλώδη «εξωδικαστικό συμβιβασμό», από δύο δισ. ευρώ που ήταν οι απαιτήσεις για τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου – Να ποιος κάνει μονομερείς ενέργειες, κύριε Σόιμπλε

    Τα δικά τους λεφτά δικά τους και τα δικά μας λεφτά δικά τους. Αυτή είναι η λογική του αδίστακτου και ανάλγητου κ. Σόιμπλε και γενικά του Βερολίνου. Μας βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό, θέλουν να μας πνίξουν γιατί λένε ότι δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, μόνο που αυτό δεν ισχύει για τους ίδιους. Τις δικές τους υπογραφές τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

    Όπως ακριβώς κάνει και η Ζήμενς τους, η κορόνα των Γερμανών, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που προέβλεπε ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός», τον οποίο υπέγραψε στις 22 Αυγούστου 2012, αν και από τότε έχουν περάσει πάνω από δυόμισι χρόνια, για την ακρίβεια 31 μήνες. Και όχι μόνο ο συμβιβασμός ήταν ένα συχωροχάρτι, αλλά χαρίσαμε στη Ζήμενς και ΔΥΟ δισεκατομμύρια ευρώ!

    Σε εκείνη τη συμφωνία, την οποία υπέγραψε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο τότε υπουργός Οικονομικών και σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεν μπήκε κανένα δεσμευτικό χρονικό όριο για τη Ζήμενς, μέχρι πότε θα ήταν, δηλαδή, υποχρεωμένη να καταβάλει τα ποσά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, αλλιώς η συμφωνία θα ήταν άκυρη και η Ελλάδα θα προχωρούσε σε κατασχέσεις.

    Η συμφωνία προέβλεπε συμψηφισμό 80 εκατ. ευρώ από ισόποσες απαιτήσεις της Ζήμενς από δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.), χορήγηση από τη γερμανική εταιρεία 90 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από της ισχύος της συμφωνίας για την υποστήριξη φορέων που «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» -καταπολέμηση διαφθοράς κ.λπ.-, επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τη Ζήμενς για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα και ότι ΘΑ εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών, που ΘΑ περιλάμβαναν την κατασκευή εδώ ενός νέου εργοστασίου παραγωγής, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε συμβολική απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

    Από όλα αυτά τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και κερδισμένη είναι η Ζήμενς. Και τούτο γιατί, από τη μια, γλίτωσε τα δύο δισ. ευρώ που είναι η αποτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από τις υπερτιμολογήσεις -ιστορίες Χριστοφοράκου, Καραβέλα, Σίκατσεκ και της λοιπής ληστοπαρέας- και, από την άλλη, πήρε τα 80 εκατ. ευρώ που της χρωστούσαν νοσοκομεία και άλλοι δημόσιοι φορείς. Αυτή η άρνηση της Ζήμενς τι άλλο από μονομερής ενέργεια είναι, κύριε Σόιμπλε; Ποιος δεν τηρεί τη συμφωνία; Η δική σας πλευρά…

    Στουρνάρας: Στο εύλογο μέλλον θα σας… ενημερώσω!

    Το νέο σκάνδαλο -από τη στιγμή που δεν υλοποιεί τη συμφωνία- στα τόσα άλλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ΖΗΜΕΝΣ από το 1952 που βρίσκεται στην Ελλάδα, έφεραν στη Βουλή, έναν περίπου χρόνο μετά, τον Μάιο του 2013, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξηροτύρη, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν από τον υπουργό Οικονομικών σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της συμφωνίας. Και η απάντηση του Στουρνάρα ήταν: Θα σας ενημερώσω σε εύλογο χρόνο!

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν γνωρίζουμε τίποτε!

    Στην Ευρωβουλή έθεσε πρόσφατα το θέμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Με ερώτηση που κατέθεσε στην αρμόδια Επίτροπο Elzbieta Bienkowska ζητούσε να μάθει «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

    Η απάντηση της κ. Bienkowska εξ ονόματος της Επιτροπής ήταν η εξής:

    «Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012. Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και / ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού. Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=90950&colid=&catid=27&dt=2015-03-22%200:0:0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.