Βικιπαίδεια: Ο N. Φίλης είναι εν ενεργεία υπουργό που σπούδασε νομικά και αρνείται την γενοκτονία

wikipedia-logo

Η καταχώριση έγινε προχτές

Νίκος Φίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Εν ενεργεία

Ανέλαβε καθήκοντα

23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Νίκος Φίλης είναι Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 κατέχει τη θέση του υπουργού παιδείας.

Πίνακας περιεχομένων  [Απόκρυψη

1 Βιογραφία

2 Πολιτική σταδιοδρομία

3 Άρνηση Γενοκτονίας των Ποντίων

4 Παραπομπές

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Μεσολογγίτης δικηγόρος και πολιτευτής Αριστοτέλης Φίλης (ο οποίος είχε αντιμετωπίσει διώξεις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου)[1]. Σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βιολιού[1]. Αργότερα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών (Φλας, Βήμα FM, ΕΡΑ 4, Πόλις), εφημερίδων (Επικαιρότητα και Εποχή) και περιοδικών (Αντί και Ο Πολίτης). Παράλληλα ήταν συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου[2]. Από το 2008 κατέχει τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας Αυγή. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του μορφωτικού ιδρύματος του σωματείου[2]. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη[2].

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του οργανώθηκε στον χώρο της Αριστεράς ενώ ανέπτυξε πολιτική δράση και κατά τα φοιτητικά του χρόνια όντας δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού).[2] Μετά τη διάσπαση του κόμματος συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και το 1989 προσχώρησε στον Συνασπισμό[2]. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας συγκεντρώνοντας 16344 ψήφους[3]. Εξελέγη εκ νέου κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες διεξήχθησαν με λίστες και τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Παιδείας.

Άρνηση Γενοκτονίας των Ποντίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Νοεμβρίου 2015 μιλώντας στην εκπομπή Στον Ενικό του STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου, αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση.[4] Αυτή η άποψη του υπουργού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Ποντιακών οργανώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του ετέρου κυβερνητικού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι ζήτησαν την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση ενώ πλήθος πολιτικών και ποντίων καλλιτεχνών καθώς και πολιτών χαρακτήρισαν τον υπουργό ανιστόρητο.[5][6][7][8][9][10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1,0 1,1 «Νίκος Φίλης: Η φυλακή του πατέρα του και οι 2 αδυναμίες του, η κόρη και η γυναίκα». boro.gr. Μπορώ. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015.

 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Βιογραφικό». nikosfilis.gr. Νίκος Φίλης: Βουλευτής Α’ Αθήνας, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015.

«Εθνικές Εκλογές Ιανουάριος 2015». ekloges.ypes.gr. Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015.


↑ Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία, Το Βήμα 3/11/2015, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.


↑ Μεϊμαράκης για δηλώσεις Φίλη: «Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη τα όσα είπε για τους Πόντιους», Το Βήμα 3/11/2015, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.


↑ Αντιδρούν και οι ΑΝΕΛ στις δηλώσεις Φίλη: «Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού», Το Βήμα 3/11/2015, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.

Παρέμβαση Τσίπρα για τις δηλώσεις Φίλη ζητά και το ΠαΣοΚ, Το Βήμα 3/11/2015, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.

45 βουλευτές της ΝΔ ζητούν την αποπομπή του Ν. Φίλη, Το Βήμα 3/11/2015, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.

Παραίτηση Νίκου Φίλη ζητούν οι Πόντιοι για το άρθρο περί Γενοκτονίας, The Huffington Post, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.

Στο Σύνταγμα σήμερα οι ποντιακές οργανώσεις για τις δηλώσεις Φίλη, TheTOC, ανακτήθηκε στις 11/11/2015.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ :

1. Ότι δεν τελείωσε ποτέ την νομική σχολή

2. Κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες διεξήχθησαν με λίστες, “εξελέγη” χωρίς σταυρό προτίμησης , απλά και μόνο επειδή κάποιος φίλος από τα παλιά φρόντισε να τον τοποθετήσει στη λίστα και μάλιστα σε καλή θέση.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Η γνωριμία του Λάμπρου με τον Τσίπρα

Πολλά έχουν ακουστεί τα τελευταία 24ωρα για τον Πάνο Λάμπρου, την εμπλοκή του στις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση και τη σχέση του με τους κρατούμενους μέλη των Πυρήνων της ΦωτιάςΑυτό που δεν έχει ειπωθεί όμως -όπως γράφει σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στα Νέα- είναι ότι ο κ. Λάμπρου ήταν μέλος της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αναλάβει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις τελευταίες εκλογές. Διορίστηκε με απόφαση Τσίπρα, ο οποίος και προήδρευσε της επιτροπής.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1986

Ανήμερα της εθνικής γιορτής, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού) επιχειρεί να κλείσει τη Συγγρού, διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπ.Εξ. Τζορτζ Σουλτς στην Ελλάδα.

Ύστερα από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή Νίκωνα Αρκουδέα, η κεφαλή της διαδήλωσης δίνει το σήμα για την κατάληψη του οδοστρώματος· εκτός από τον γραμματέα της οργάνωσης Νίκο Φίλη (με την ντουντούκα), διακρίνονται μεταξύ άλλων ο μετέπειτα υπουργός Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, Ηλίας Μόσιαλος, και το σημερινό ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου.

Ο Πάνος Λάμπρου σήμερα

Πάνος Λάμπρου

Ο Νίκος Φίλης σήμερα

FILHS-NIKOS01-09JULY2015

3) Ότι η αυστηρά “επιστημονική” άποψη του υπουργού δεν προκάλεσε μόνο την οργισμένη αντίδραση των Ποντιακών οργανώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ετέρου κυβερνητικού κόμματος, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, ποντιακής και μη ποντιακής καταγωγής, καθώς και της Τουρκίας (ενδεικτικά εδώ και εδώ) που καταχάρηκε με την στήριξη των απόψεων της από τον υπουργό. Και πως να μην χαρεί, αφού μετά από 2 συλλαλητήρια, 6 (έως τώρα) μηνύσεις, πληθώρα αιτημάτων παραίτησης και σύλληψης του κλπ μένει ακλόνητος στην θέση του αποδεικνύοντας έτσι ότι εκφράζει και την επίσημη θέση της κυβέρνησης ;;; Περισσότερα εδώ.

3 comments on “Βικιπαίδεια: Ο N. Φίλης είναι εν ενεργεία υπουργό που σπούδασε νομικά και αρνείται την γενοκτονία

  1. Tο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

    German MPs recognise Armenian genocide – BBC.com

    The German parliament has approved a resolution declaring that the mass killing of Armenians by Ottoman Turks during World War One was a “genocide”.
    More than 20 nations, including France and Russia, as well as Pope Francis, have recognised the 1915 killings as genocide.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-36433114

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.