Και ξαφνικά ανακαλύψαν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ζάπλουτη …

Γράφει η Χριστίνα Σαλεμή

Αφού η Ελλάδα δεν έχει πια κανένα περιουσιακό δικαίωμα και όλη η υπάρχουσα και η μελλοντική περιουσία της παραχωρήθηκε στους δανειστές, ανακάλυψαν όλοι ξαφνικά ότι η χώρα είναι ζάπλουτη !

Αναφέρομαι στο θόρυβο που ξέσπασε εδώ και λίγες μέρες, έπειτα από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τα πλούτη της χώρας μας, όπως: «Κρυμμένος θησαυρός» 2,4 τρις ευρώ στη Χαλκιδική (25 Απριλίου 2017), Νεο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα: «Απόβαση» ExxonMobil και Total – Eντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 κοιτάσματα πετρελαίου 20 φορές μεγαλύτερα του Πρίνου – Οι Αμερικανοί το γνώριζαν από το ’90!, (24 Μαΐου 2017) Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο στην Κρήτη; (25 Μαΐου 2017) και άλλα παρόμοια.

Στη πραγματικότητα όμως, το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει αμύθητα πλούτη, ήταν γνωστό στους πάντες τουλάχιστον από το 1981, όταν σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο της ΕΟΚ, Γκαστόν Τορν, η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα των 9, «με τρία πλεονεκτήματα: Την Εμπορική της Ναυτιλία, τον Ορυκτό της πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων». Τώρα βέβαια χάθηκαν και τα 3 πλεονεκτήματα αλλά ας σταθούμε στα πλούτη της. Της δήλωσης Τορν, είχε προηγηθεί άρθρο των «FINANCIAL TIMES» όπου αναφερόταν ότι «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς τον ορυκτό πλούτο» (βλέπε «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»,Απρίλιος 1978, σελίδα 257 και Πρακτικά της Βουλής, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 σελίδα 3381)

Μετά την δήλωση Τορν, και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου του 1987, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, έθεσε το θέμα στη βουλή. Διαβάστε το σχετικό άρθρο με τίτλο ” Υφυπουργός Ιωάννης Κουτσογιάννης 6 Απριλίου 1987: Η Προφητεία για τα πετρέλαια, το Αιγαίο και τους Τούρκους  Αξίζει!

Αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής της 10ης Ιανουαρίου 2011, όταν συζητήθηκε η ερώτηση 15 βουλευτών προς τρεις αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, έγιναν και άλλες αποκαλύψεις. Διαβάστε αποσπάσματα των πρακτικών και σχόλια εδώ: Ο Ορυκτός πλούτος της Ελλάδας – Νέες αποκαλύψεις σε πρακτικά της Βουλής Όπως θα διαπιστώσετε, όσοι βουλευτές πήραν το λόγο, προχώρησαν και σε μια αποκάλυψη ή κατέθεσαν στοιχεία από δημοσιογραφικές έρευνες κυρίως της περιόδου 2001- 2003, για την νήσο Ζουράφα και γενικά για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Εν ολίγοις, όλοι οι ομιλητές ανέφεραν συνταρακτικά γεγονότα.

Τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα, μαζί με άλλα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έως τότε, αλλά και διαφορετικές αναφορές σχετικά με τα υπόλοιπα πλούτη της Ελλάδας, όπως η ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικής και πολιτισμικής της κληρονομίας (βλέπε ενδεικτικά τη δήλωση της Χίλαρι Κλίντον, τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου), τα έστειλα αρχές Μαΐου του 2012 στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ICC), ως απόδειξη της καταγγελίας μου. Η καταγγελία έκανε το γύρο του διαδικτύου και έτσι το θέμα έγινε πάλι επίκαιρο. 

Αμέσως μετά, το συμπεριέλαβα και στο ιστορικό της πρωτοβουλίας συλλογής υπογραφών που έγινε με σκοπό την δημοσιοποίηση των πρωτοβουλιών που έγιναν στη Χάγη με αφορμή τα εγκλήματα τα οποία τελούνται στην Ελλάδα, αλλά και την άσκηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση. Ενδεικτικό απόσπασμα :

“…δεν θέλει και πολύ φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς τις προθέσεις. Ακόμα περισσότερο αν λογαριάζει ότι η επίσημη δικαιολογία είναι ότι, όλα αυτά γίνονται, και οι Έλληνες πρέπει να υποφέρουν, για την οικονομική  “σωτηρία” της Ελλάδας!
Μόνο που :
1. Ελλάδα χωρίς Έλληνες δεν υπάρχει.
2. Κράτος χωρίς εθνική κυριαρχία δεν είναι κράτος αλλά αποικία.
3. Λόγω των εξαιρετικών και μοναδικών πλεονεκτημάτων της  χώρας, αλλά και λόγω του όγκου των φυσικών αποθεμάτων που παραμένουν αναξιοποίητα, είναι φανερό ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι τεχνητό και είναι προφανές ότι στη πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να σωθεί από τους ” σωτήρες” της.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας;  Ή καλύτερα ποια ήταν τα πλεονεκτήματα αυτά πριν αρχίσει η “σωτηρία” της χώρας;
– το μικρό συνολικό εξωτερικό χρέος, η στρατηγική γεωγραφική θέση και η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά,
– σημαντικοί τομείς στην Οικονομία, όπως ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, τουρισμός και ναυτιλία, οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά το φόβο του μισθολογικού ανταγωνισμού εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών (Κίνα, Ινδία, Ρωσία κλπ) όπως συμβαίνει με τις γερμανικές και άλλες βιομηχανίες
– το γεγονός ότι είναι μία από τις ελάχιστες δυτικές χώρες, οι οποίες διέθεταν ακόμα μεγάλη δημόσια περιουσία, ανεκμετάλλευτο πλούσιο υπέδαφος και πολύ κερδοφόρες κοινωφελείς εταιρείες στην ιδιοκτησία του κράτους.
Για του λόγου το αληθές, μερικά ενδεικτικά στοιχεία:
– η Ελλάδα είναι επί δεκαετίες η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο αλλά η έδρα των εφοπλιστικών εταιριών βρίσκεται πια στην αλλοδαπή.
– το 2009, το συνολικό εξωτερικό χρέος συγκρινόμενο με το ΑΕΠ ήταν 167% και η Ελλάδα βρισκόταν πολύ πίσω στην παγκόσμια αλλά και στην Ευρωπαϊκή κατάταξη, όπου προηγούνταν η Ιρλανδία με περίπου 1000%, η Ολλανδία με περίπου 470%, η Βρετανία με 416% και η Πορτογαλία με 223%
– τα ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματα της χώρας όπως λχ. ο ορυκτός πλούτος, ήταν γνωστά στους πάντες, καθώς από το 1981 όλοι ήξεραν ότι η Ελλάδα μπήκε στην τότε ΕΟΚ (των 9) με τρία πλεονεκτήματα: Την Εμπορική της Ναυτιλία, τον Ορυκτό της πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων (Γκαστόν Τορν, Πρόεδρος της ΕΟΚ το 1981)Εννοείται ότι όλα αυτά τα πλεονεκτήματα δεν αξιοποιήθηκαν και όπως τώρα φαίνεται, ο σκοπός ήταν εξαρχής, να “σωθεί” η Ελλάδα από τους Έλληνες και από τα πλούτη της!

Για να φιλοξενήσω την μετάφραση του προαναφερόμενου ψηφίσματος στα ελληνικά, μου έφτιαξε ένας φίλος το παρόν ιστολόγιο (το οποίο βάφτισα JusticeForGreece), όπου εν γνώση του εισαγγελέα του ICC, συγκεντρώνω από τότε αποδεικτικό υλικό που να τεκμηριώνει περαιτέρω τις καταγγελίες και να συμπληρώσει τα στοιχεία τα οποία ήδη έλαβε ο εισαγγελέας από εμένα και από τους άλλους πολίτες οι οποίοι προσέφυγαν εκεί. (Μεταξύ τους μάλιστα, βρίσκεται και μια Γερμανίδα ακτιβίστρια καθώς και ο σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ !)

Και ποια νομίζεται ότι ήταν η πρώτη ανάρτηση που έκανα ;;;; Η αναδημοσίευση ενός άρθρου που αποδείκνυε ότι το όποιο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μπορούσε να λυθεί μέσα σε έναν μήνα … Δείτε ένα ενδεικτικό απόσπασμα :

“ Πως μπορούμε να βγούμε από την στενωπό στην οποία τόσο έντεχνα, γρήγορα και σχεδιασμένα μας τοποθέτησαν; Αυτή είναι η απορία όλων, αυτό είναι το ερώτημα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν οι υπάρχοντες πολιτικοί, αφού το ζητούμενο γι αυτούς είναι να διασωθούν οι ίδιοι, αλλά όχι η χώρα και οι πολίτες της. Επί χρόνια, άλλωστε, εργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν την σημερινή εικόνα φρίκης και απαξίωσης της Ελλάδας και των Ελλήνων. Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη του αύριο; Πόσο τυχαίο είναι άραγε πως η Ελλάδα βρέθηκε στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο με ένα πολιτικό σκηνικό και δυναμικό, το οποίο αρνείται επιμόνως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθεί προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και της χώρας, αλλά με πολύ μεγάλη ευκολία αποφασίζει να νομοθετεί υπέρ των «δάνειων» και κατοχικών δυνάμεων; Στην Ισλανδία, ένας μόνο πολιτικός –ο πρόεδρος της χώρας- στάθηκε στο ύψος του, συμπεριφέρθηκε ως άνθρωπος και σταμάτησε την επερχόμενη ορδή του ΔΝΤ και των δανειστών που απαιτούσαν να πάρουν τα πάντα από τον Ισλανδικό λαό. Στην Ελλάδα δεν βρέθηκε ούτε ένας που να σκεφθεί το συμφέρον των πολλών, να σεβαστεί την δημοκρατία και το πολίτευμα και να δώσει το δικαίωμα στον λαό να αποφασίσει… Ούτε ένας!
Και όμως, σε έναν μήνα θα μπορούσε να μην υπάρχει κανένα απολύτως οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε πανίσχυρο διεθνή οικονομικό «παίκτη». Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Επειδή κάποιοι θέλουν να καρπωθούν οι ίδιοι τα μέγιστα (αν όχι τα πάντα) από την κρίση που «φυτεύθηκε» στο «οικόπεδο» Ελλάδα (όπως χαρακτήρισε την πατρίδα μας ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όλως τυχαίως τοποθετείται σε υπουργεία άμεσου ενδιαφέροντος της τρόικας…).
Ενέργεια, λοιπόν. Η λέξη που «κρύβει» την απάντηση. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υπόλοιπος ορυκτός πλούτος, είναι η στόχευση των «δανειστών» μας. Ενέργεια που «κρύβεται» (ή τουλάχιστον μέχρι πριν 8 μήνες εθεωρείτο γραφικός οποιοσδήποτε αναφερόταν σε αυτήν) σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Ενδεικτικό του σχεδιασμού κλοπής του Ελληνικού ενεργειακού πλούτου, είναι η απόφαση και ανακοίνωση -από την κυρία Μέρκελ- παύσης λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας. Και πού θα βρει η Γερμανία ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της, αφού είναι μία εξαρτώμενη ενεργειακά οικονομία; Μα, από το «οικόπεδο» Ελλάδα, το οποίο φέρεται να έχει τεράστια αποθέματα νοτίως της Κρήτης, στο Ιόνιο και φυσικά νοτίως του Καστελλόριζου αλλά και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο (χωρίς να ξεχνάμε τον Θερμαϊκό κόλπο).“  Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ακολούθησε η αναδημοσίευση πληθώρας άλλων σχετικών δημοσιευμάτων, όπως λχ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ιδού η αξία κοιτασμάτων (γη και θάλασσα) της Ελλάδας – με σχόλια και βίντεο / Greece Is Not Poor – It Actually Has Massive Untapped Reserves Of Gold, Oil And Natural Gas / Κρήτη «gas giant»! Η “μυστική” έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια / Ιστορίες από το παρελθόν: Ουράνιο στη Βόρεια Ελλάδα, Όσμιο στα Ίμια κλπ [βίντεο] / Ο πραγματικός χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ και ο χάρτης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου / Χάρτης κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ανατ. Μεσογείου απο μετρήσεις ΜΑD του 2007 κλπ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ, παρότι είχαν κυκλοφορήσει παντού και έτσι τα βρήκα και εγώ!

Τι έπρεπε να γίνει ;;; ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν σχετικών αιτημάτων που κατατέθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές και στα Αστυνομικά Τμήματα όλης, ή σχεδόν όλης της επικρατείας, διά μηνύσεων, μηνυτήριων αναφορών και καταγγελιών όπως οι ακόλουθες: η από 25/02/2011 ΜΗΝΥΣΗ – ΕΓΚΛΗΣΗ για μην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κατά Γεωργίου Παπανδρέου Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Ιωάννη Μανιάτη, Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παντός άλλου υπευθύνου, η από 20/06/2011 μήνυση μου κατά του Γ. Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία και πολλά άλλα αδικήματα (δείτε την αν θέλετε ΕΔΩ), οι μηνύσεις που έγιναν το 2013 για το μπλοκάρισμα της επένδυσης για εξόρυξη ζεόλιθου στον Έβρο (και όχι μόνο) και οι μηνύσεις εσχάτης προδοσίας που κατατέθηκαν από χιλιάδες πολίτες πριν και μετά τη ψήφιση του νόμου 4111/2013 (Φεκ 18 Α’/25.01.2013), με τις οποίες ζητήθηκε από περίπτωση σε περίπτωση, η άμεση σύλληψη των βουλευτών που θα τον ψήφιζαν ή τον ψήφισαν. Πρωτοστάτες ήταν τότε το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών – ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη, η δικηγόρος Αθηνών Ντόρα Κρητικοπούλου, ο δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών Θεοφάνης Μαλκίδης, ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γεωργούλας Αλέξανδρος, και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Κασιμάτης. Όλες οι λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί συγκεντρωτικά σε άρθρο με τίτλο “Καταγγελία Εσχάτης Προδοσίας και αίτηση σύλληψης βουλευτών λόγω της κύρωσης της από 12/12/2012 ΠΝΠ” το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Τέλος, σας θυμίζω ότι η χώρα έχασε όλα τα περιουσιακά της δικαιώματα στις 8 Μαΐου 2010, όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε με το έτσι θέλω για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας την διεθνή δανειακή σύμβαση, με ξένα κράτη, την επενδυτική τράπεζα ΚfW («Kreditanstalt für Wiederaufbau») και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δείτε σχετικά ένα ενδεικτικό υπόμνημα που κατατέθηκε τις προάλλες στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης μιας περσινής μήνυσης εσχάτης προδοσίας της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας που τελείται διαρκώς από τον Οκτώβριο του 2009 και έπειτα. Με αυτό το υπόμνημα αποκαλύπτεται η προδοσία σε όλο της το μεγαλείο και αποδεικνύεται με έγγραφα ότι όλες οι συμφωνίες της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους δανειστές είναι ανυπόστατες. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ΕΔΩ. Και αυτό το υπόμνημα έκανε το γύρο του διαδικτύου και έχει κοινοποιηθεί μέσω facebook, twitter και email σε πάρα πολλούς “κοινούς” και διάσημους παραλήπτες. Θα το βρείτε με τίτλο ” Δείτε γιατί είναι εγκληματικές και ανυπόστατες όλες οι συμφωνίες τους και γιατί θα μπουν φυλακή όλοι μαζί ! “.

Τι θα ακολουθήσει;;; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως όμως, τώρα που δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ανέκαθεν η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας καθώς και οι δανειστές, γνώριζαν πολύ καλά ποια είναι η πραγματική περιουσιακή κατάσταση της χώρας, που το θέμα του αμύθητου ελληνικού πλούτου επανήλθε στην επικαιρότητα και αποδείχτηκε ότι η δανειακή σύμβαση Παπακωνσταντίνου είναι ανυπόστατη και εγκληματική, τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα : 

Θα παρέμβει επιτέλους η δικαιοσύνη όπως αμέτρητες φορές της έχει ζητηθεί και έχει καθήκον να κάνει, ή θα συνεχίσει να κοιτάζει πως λεηλατείται η χώρα και εξουδετερώνεται με κάθε τρόπο ο ελληνικός Λάος, έτσι ώστε ως νόμιμος ιδιοκτήτης αυτού του πλούτου να μην έχει ούτε την δυνατότητα, ούτε το χρόνο, ούτε το κουράγιο και ούτε τη δύναμη να αντιδράσει;

Οψόμεθα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

περισσότερα στα tags:Πλούτη/Assets, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, Ιδιωτικοποιήσεις και στις μηνύσεις 

17 comments on “Και ξαφνικά ανακαλύψαν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ζάπλουτη …

 1. Μάρτιος 2017

  Οι τιτλοποιήσεις της Ελληνικής περιουσίας προχωρούν απο το 2015 χωρίς να ανοίξει μύτη. Κάθε χρόνο εγγράφονται 700 δις ευρώ επίσημα στον προϋπολογισμό! Όλα τα κόμματα το ξέρουν και δεν έχει ακουστεί τίποτα.

  Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

  ΟΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Απο χρόνια έλεγα ότι θα γίνουν τιτλοποιήσεις των κοιτασμάτων, του ορυκτού πλούτου και όλων των άλλων τίτλων του δημοσίου, τα οποία θα λειτουργούσαν σαν εγγυήσεις για SWAPS. Συνέχεια έλεγα επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται άδειες για έρευνα σε κοιτάσματα υδρογοναθρακων χωρίς αυτά να έχουν τιτλοποιηθεί σωστά, γιατί τα συμβόλαιά τους είτε αν εγίνοντο εγγυήσεις νέων δανείων είτε αν εγίνοντο ομόλογα είτε αν εγίνοντο μετοχές με κάποιο μηχανισμό, θα είχαν μειωμένη αξία.

  Στη συνέχεια, σας παρουσιάζω ένα αντίγραφο σελίδων του προυπολογισμού του 2017 που κατετέθη απο το κ.Τσακαλώτο, αφού μελετήθηκε απο βουλευτές όλων των κομμάτων, που δεν διέκριναν τίποτα ανησυχητικό. Ο ψηφισθείς προυπολογισμός του 2017 μπορεί να ευρεθεί εδώ.

  Παρατηρείστε ότι το 2015 υπήρχαν έσοδα 763 δις ευρώ (απο δάνεια και τίτλους) τα οποία κατετέθηκαν κάπου (το πιθανότερο στον ΟΔΔΗΧ, στη ΤτΕ ή σε κάποιο οργανισμό του εξωτερικού που ελέγχουν οι δανειστές π.χ. στον ΕSM), οπότε έγιναν δαπάνες. Το ίδιο επαναλήφθηκε και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το 2016 και το 2017!

  Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έπραξε τα δέοντα μετά το 2015 (περίπτωση 1), που επαναλήφθηκε το συμβάν με ανάλογα ποσά (περιπτώσεις 2 και 3), παρότι το 2015 προσπάθησε να αποσπάσει σαφείς απαντήσεις για το θέμα κάνοντας σχετική ερώτηση. Η απάντηση που έλαβε το 2015 δεν ήταν σαφής όπως το ίδιο ομολογεί στην έκθεσή του για τον προϋπολογισμό του 2015 (βλέπετε σχετικά εδώ, σελίδα 17 και μετά).

  Μια δικαιολογία, ότι “το ποσό που αναφέρεται αφορά δημιουργία ΡΕΠΟΣ για εσωτερικό δανεισμό” δεν είναι επαρκής, λόγω του υπέρογκου ποσού. Δέστε το μέγεθος της μεταβολής στο παραπάνω διάγραμμα. Είναι ακατανόητη. Φαντάζομαι την ίδια άποψη είχε και το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2015. Μιλάμε για ποσό της τάξης των 700 δις ευρώ, που έσκασε απο το πουθενά!!!

  ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

  Πιστεύω ότι το θέμα των γονικών παροχών ενώ δείχνει να αφορά μόνο όσους δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, στο τέλος θα επεκταθεί για όλες τις μεταβιβάσεις και θα αφορά όλους.

  Θα θυμάσθε ίσως το 1,000,000 “χαρτάκια” που είχε στείλει από “λάθος” μια εφορία σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου με ανάλογο θέμα στο παρελθόν. Δεν πρέπει να ήταν τυχαίο, δεδομένου ότι καμμιά απαίτηση των δανειστών δεν μπορεί να προσβληθεί στα Ελληνικά δικαστήρια, κάτι που εμμέσως έθιξε και ο κ.Γιουνκέρ πρόσφατα, μιλώντας για το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάνοντας επίκαιρη τη νομική διάσταση στο θέμα.

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ…

  Αν ο κρατικός προυπολογισμός του 2017 ερμηνευθεί με άλλο τρόπο, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα. Θα μπορούσα να φαντασθώ ένα τεράστιο κρυφό χρέος, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί στον Ελληνικό λαό και το οποίο είναι πολύ πάνω απο το 1 τρις ευρώ.

  Σε αυτό με οδηγεί και το γεγονός ότι υποτίθεται ότι στο υπερΤαμείο το ποσό που θα εκποιηθεί θα είναι 50 δις μόνο, κατά το μνημόνιο. Στον ΟΔΔΗΧ και στη ΤτΕ είναι άγνωστο τί υπάρχει. Υπενθυμίζω επίσης και τη παλαιότερη αναφορά του πρώην διοικητή της ΤτΕ κ.Προβόπουλου την οποία διέψευσε αργότερα, που μίλησε για 900 δις ευρώ χρέος.

  Προσωπικά, πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι άγνωστο. Ένα κράτος πάντα μπορεί να δανεισθεί περισσότερα απο ένα ιδιώτη, γιατί μπορεί να δώσει μεγαλύτερες εγγυήσεις. Τώρα σκεφτείτε, πόσο κουτοί μπορεί να είσθε.

  Το θέμα της μήνυσης για εσχάτη προδοσία στον Κωστάκη Καραμανλή πάντα παίζει και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί.

  ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ Η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΜΙΛΗΣΕ…

  Γιατί άραγε; Για να βουλώσουν στόματα; Tί συνέβη; Τί χώρα και αυτή. Ριγμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι δικαστές στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη κ.Θάνου να διεκδικήσει τη παραμονή της στη θέση της μέχρι τα 100 της χρόνια. Μάλλον θα το καταφέρει. Τί άλλο να πώ πιά!!!

  http://zcode-gr.blogspot.gr/2017/03/2015-700.html

 2. Νότης Μαριάς: «Αμετάκλητα και άνευ όρων» – Έτσι παραιτήθηκε η κυβέρνηση από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας

  Η αποκάλυψη που κάναμε στο προηγούμενο τεύχος των «Επικαίρων» ότι…
  με τη δανειακή σύμβαση Ελλάδας – κρατών Ευρωζώνης η χώρα μας παραιτήθηκε σε σχέση με την εν λόγω δανειακή σύμβαση από το δικαίωμα συμψηφισμού ή προβολής ανταπαίτησης κατά των Γερμανών για τις πολεμικές επανορθώσεις οδήγησε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού, διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και κοινοβουλευτικούς του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν μόλις τώρα έμαθαν τι ακριβώς περιλαμβάνεται στη δανειακή σύμβαση. Μάλιστα, αρκετοί απ’ αυτούς ρίχνουν τα βέλη τους στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήθεν δεν τους ενημέρωσε για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Επειδή πρέπει κάποτε σε αυτό τον τόπο να παύσει επιτέλους η διγλωσσία, κρίναμε σκόπιμο να επαναλάβουμε από τις στήλες των «Επικαίρων» τα κυριότερα σημεία της δανειακής σύμβασης Ελλάδας – κρατών Ευρωζώνης που έχουμε αναλύσει σε αρκετά άρθρα μας («Επίκαιρα», 17/6/2010, σελ. 28-29, Νομικό Βήμα 58/2010, σελ. 2204-2222 κ.λπ.).

  1. Τοκογλυφικό επιτόκιο

  Η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου 2010 προβλέπει ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα βασιστούν στο τριμηνιαίο euribor, που επί του παρόντος ανέρχεται σε 1,01%. Στα εν λόγω επιτόκια αποφασίστηκε να προστεθεί επιπλέον επιτόκιο 3% για δάνεια τριετούς διάρκειας ή επιτόκιο 4% για δάνεια άνω των τριών ετών.

  Έτσι, με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και την κύρωση του Μνημονίου η χώρα απώλεσε σημαντικό μέρος της εθνικής της κυριαρχίας προκειμένου να λάβει –εάν λάβει– ποσό 80 δις ευρώ με τοκογλυφικό επιτόκιο, ενώ θα μπορούσε ήδη μέχρι 31 Μαρτίου 2010 να έχει δανειστεί άνετα από τις διεθνείς αγορές τουλάχιστον το ποσό των 53,4 δις ευρώ που χρειαζόταν για το 2010, και μάλιστα με μέσο επιτόκιο περί το 6,2%, χωρίς να έχει παραιτηθεί από την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας σε σημαντικούς τομείς και χωρίς να έχει μετατραπεί σε οικονομικό προτεκτοράτο του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης υπό τον έλεγχο της τρόικας.

  2. Καταβολή 400 εκατ. ευρώ μόνο για προμήθειες

  Σύμφωνα με το άρθρο 5 (2) της δανειακής σύμβασης, η χώρα μας υποχρεώνεται να καταβάλει επιπλέον των τόκων και μια επιβάρυνση εξυπηρέτησης ίση με 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να καλυφθούν δήθεν οι λειτουργικές δαπάνες των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλει για το δάνειο των 80 δις ευρώ σαν επιβάρυνση εξυπηρέτησης το συνολικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ (!), ποσό δηλαδή ίσο περίπου με αυτό που περικόπηκε από τις συντάξεις λόγω Μνημονίου το 2010. Μάλιστα, ήδη εκδόθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη στις 5 Αυγούστου 2010 η υπ’ αριθ. 2/53775/0023/Α Απόφαση (ΦΕΚ Β’ αρ. φύλλου 1407/6.9.2010), με την οποία δόθηκε σχετική προμήθεια στους δανειστές ύψους 75 εκατ. ευρώ για το πρώτο δάνειο που χορήγησαν στη χώρα μας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης!

  3. Εφαρμοστέο το αγγλικό δίκαιο

  Αν και κανένας από τους δανειστές δεν εφαρμόζει το αγγλικό δίκαιο, αφού πρόκειται για χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης όπου ισχύει το δίκαιο των κωδίκων, η δανειακή σύμβαση επιβάλλει ως εφαρμοστέο δίκαιο το αγγλικό δίκαιο. Η λύση αυτή επιβλήθηκε από τους δανειστές, διότι το αγγλικό είναι δίκαιο που εφαρμόζει το δίκαιο των δικαστικών αποφάσεων των αγγλικών δικαστηρίων που έχουν διαμορφώσει μια νομολογία επί εκατονταετίες, η οποία είναι ιδιαίτερα σκληρή έναντι του οφειλέτη και υπερασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα του δανειστή.

  4. Αναρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια

  Σύμφωνα με το άρθρο 14 (2) της δανειακής σύμβασης, «οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα οι αποφάσεις «του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη (άρθρο 14 (3) δανειακής σύμβασης).

  5. Εκχώρηση χρέους – Τιτλοποίηση δανείου

  Οι δανειστές μπορούν να εκχωρήσουν ή να μεταβιβάσουν με κάθε άλλο τρόπο οποιαδήποτε από τα δικαιώματά τους, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης γραπτής συναίνεσης όλων των δανειστών. Ο δανειολήπτης, δηλαδή η Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις στο ζήτημα αυτό. Επίσης, κατ’ εξαίρεση ένας δανειστής έχει δικαίωμα μονομερώς να εκχωρήσει ή και να μεταβιβάσει είτε μέρος των δικαιωμάτων του στο πλαίσιο ανακατανομής των συμμετοχών των δανειστών είτε οποιοδήποτε από τα δικαιώματά του στο κράτος-μέλος που είναι ο εγγυητής του.

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπό όρους είναι δυνατό το ελληνικό χρέος δυνάμει της εν λόγω σύμβασης να εκχωρηθεί ή να «πουληθεί» στην Τουρκία ή σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

  Δεδομένου ότι στους δανειστές συμπεριλαμβάνεται και η γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η οποία δανειοδοτεί την Ελλάδα με 22,3 δις ευρώ, το ελληνικό χρέος είναι δυνατό να τιτλοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ και να αποτελέσει αντικείμενο διεθνών συναλλαγών, καταλήγοντας στα χέρια κερδοσκόπων και άλλων τρίτων χωρών.

  6. Παραίτηση από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας

  Σύμφωνα με το άρθρο 14.5 της δανειακής σύμβασης, «ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».

  Μάλιστα, σύμφωνα με το σημείο 11 του Υποδείγματος νομικής γνωμοδότησης που υπέγραψε ήδη η ελληνική πλευρά, «ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης –συντηρητικής ή αναγκαστικής– ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση».

  Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας έχει δύο διαστάσεις. Εκλαμβάνεται ως ασυλία δικαιοδοσίας και ως ασυλία εκτελέσεως. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανειακών μας υποχρεώσεων, τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να κατάσχουν και να εκπλειστηριάσουν ακόμη και τα ακατάσχετα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας, ανυπολόγιστης υλικής και πολιτιστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

  7. Γερμανικές αποζημιώσεις – ελληνική παραίτηση από το δικαίωμα συμψηφισμού

  Σύμφωνα με το άρθρο 7 (1) της δανειακής σύμβασης, «όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από το Δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξης ανταπαίτησης…». Με τον τρόπο, λοιπόν, αυτό η ελληνική πλευρά παραιτήθηκε εν προκειμένω του δικαιώματος μερικού συμψηφισμού, αλλά και προβολής ανταπαίτησης κατά της γερμανικής πλευράς έναντι των οφειλών της για τις πολεμικές επανορθώσεις.

  8. Κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή

  Η δανειακή σύμβαση δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή. Άραγε πότε θα έρθει για κύρωση στη Βουλή και τι θα πράξουν τότε οι δήθεν παραπλανηθέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

  9. Επιμήκυνση και κατάργηση των όρων εθνικής μειοδοσίας

  Ήδη, ενόψει της υλοποίησης της απόφασης του Ecofin για επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης Ελλάδας – κρατών Ευρωζώνης, οι νομικές υπηρεσίες των δανειστών επεξεργάζονται σχετική τροποποίηση της δανειακής σύμβασης. Η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 17 Ιανουαρίου 2011, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup για το ζήτημα της επιμήκυνσης της εν λόγω δανειακής σύμβασης.

  Η ελληνική πλευρά οφείλει, με αφορμή την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης, να απαιτήσει την απάλειψη των απαράδεκτων όρων εθνικής μειοδοσίας σε σχέση με την παραίτηση από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας και την παραίτηση υποβολής ένστασης μερικού συμψηφισμού ή ανταπαίτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

  10. Άρση της εξουσιοδότησης της Βουλής

  Μάλιστα, αν οι κοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ εννοούν τα όσα λένε, θα μπορούσαν, από τη μια, να απαιτήσουν να απαλειφθούν οι παραπάνω αποικιοκρατικοί όροι της δανειακής σύμβασης και, από την άλλη, να καταργήσουν τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 3847/2010 (ΦΕΚ 67 Α’ 1-5-2010) με τις οποίες χορηγήθηκε από τις 11 Μαΐου 2010 και εντεύθεν σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις δανεισμού με τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες ισχύουν άμεσα χωρίς την κύρωσή τους από τη Βουλή, η οποία απλά ενημερώνεται για το περιεχόμενό τους.

  Αυτά τα ολίγα σε πρώτη φάση. Και έπεται συνέχεια.

  Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 5/1/11

  http://www.epikaira.gr/article/notis-marias-ametaklita-kai-aney-oron-etsi-paraitithike-ikyvernisi-apo-tin-asylia-logo-ethnikis-kyriarxias

 3. Το νέο Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και οι τέσσερις θυγατρικές του

  Στο επίκεντρο τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στις τέσσερις θυγατρικές (ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και της εταιρείας όπου θα μεταβιβασθεί το σύνολο των ΔΕΚΟ και των εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή) που θα ενταχθούν κάτω από την ομπρέλα του νέου Υπερταμείου
  http://www.protothema.gr/economy/article/578264/to-neo-uper-tameio-apokratikopoiiseon-kai-oi-tesseris-thugatrikes-tou/

  Μνημόνιο: Δόσεις 8, 9 δις ευρώ με αντάλλαγμα έλεγχο σε όλα

  Την θεσμοθέτηση του πλήρους ελέγχου των θεσμών σε Τράπεζες, έσοδα και υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ταχεία ολοκλήρωση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, επιβάλλει το αναθεωρημένο μνημόνιο, με αντάλλαγμα την καταβολή άλλων συνολικά 8,9 δις ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
  http://www.enikonomia.gr/economy/104485,mnimonio-doseis-8-9-dis-evro-me-antallagma-elencho-se-ola.html

  Αυτό είναι το νέο υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

  Η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έβαλε την υπογραφή της τον Ιούλιο σε μια συμφωνία που προέβλεπε ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προσπάθησε να το κρατήσει κρυφό. Το παράρτημα του τρίτου μνημονίου με την κρατική περιουσία προς ιδιωτικοποίηση δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Βουλή. Έπρεπε να συνεδριάσει το ολλανδικό κοινοβούλιο για τη συμμετοχή της χώρας στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να μάθουμε την πλήρη λίστα των αποκρατικοποιήσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε, πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να μιλάει μόνο για 9 ιδιωτικοποιήσεις.
  ….

  Τι είναι το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

  Το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015.
  ….

  Το ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε. Μέλη της προηγούμενης διοίκησης του διώκονται για κακουργηματικές πράξεις που προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημία 500 εκατ. ευρώ. Προσέλαβε, ως συμβούλους για να βοηθήσουν στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικές εταιρείες των μετέπειτα αγοραστών (βλ. Lufthansa στα αεροδρόμια, Eurobank και Εθνική στα 28 ακίνητα). Προκήρυξε «ανοιχτούς» διαγωνισμούς, προκατασκευασμένους στην πραγματικότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που βγάζει σε πλειστηριασμό, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους κερδοφόρα (ΟΛΠ, αεροδρόμια, ΟΛΘ κ.α.). Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εμποδίζει αναγκαίες επενδύσεις, που ήταν αντίθετες στα συμφέροντα του. Ξεπούλησε το λιμάνι του Πειραιά με ελάχιστο αντίτιμο, το οποίο βάσει του ιδρυτικού του νόμου θα πάει αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους.Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά. Ούτε ένα ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει πάει σε κάτι άλλο εκτός από την εξυπηρέτηση του (μη βιώσιμου) δημοσίου χρέους.

  Δημιούργησε σκανδαλώδεις και πρωτοφανείς συμβάσεις παραχώρησης με επαχθείς όρους για το ελληνικό Δημόσιο και σκανδαλώδεις ασυλίες για τους «επενδυτές» (το TPP αποκάλυψε τα κείμενα με COSCO και Fraport). Με αποικιοκρατικές ρυθμίσεις, υποχρέωση για έμμεσες κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις που θα μπορεί να διεκδικήσει ο επενδυτής με την παραμικρή αφορμή. Παράλληλα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για θέσεις εργασίας και για εργασιακές συνθήκες. Πρόκειται για κείμενα που ακόμα και τώρα θεωρούνται απόρρητα και δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στους πολίτες, ούτε από το Ταμείο, ούτε από την κυβέρνηση.

  Όλα αυτά προσπάθησε να τα καλύψει με δελτία Τύπου (που έγιναν  «ρεπορτάζ» από φιλικά προς αυτό ΜΜΕ) η με τον πρόεδρο του να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι κάνοντας ιδεοληπτικές αναλύσεις για την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων, άνευ στοιχείων και ουσίας. Χρησιμοποιώντας απλές υποσχέσεις που θυμίζουν «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» (όπως ο στόχος για 1,5 δις έσοδα από τον ΟΛΠ… το 2052), ενώ τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά (π.χ. τα 350 εκατ που θα πάρει άμεσα η Ελλάδα για τον ΟΛΠ αποπληρώνουν δύο εβδομάδες χρέους). Συνεχίζει απτόητο το έργο του με την ανοχή της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, που είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να ελέγξει το Ταμείο. Η κόντρα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θόδωρο Δρίτσα και η άτακτη υποχώρηση του δεύτερου είναι ενδεικτική της κατάστασης.

  Τώρα με τα νέα δεδομένα η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους θα συνεχιστεί, πιο γρήγορα και μαζικά από ποτέ. Άλλωστε βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας, τι μπορεί να πάει στραβά;

  https://www.thepressproject.gr/mou/index.php?aid=93001

  Σκάνδαλο μεγατόνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει άφεση αμαρτιών στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
  https://justiceforgreece.wordpress.com/2017/02/07/σκάνδαλο-μεγατόνων-η-κυβέρνηση-συριζ/

 4. Ι. Σιάτρας: Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας

  Συγγραφέας: Γιάννης Σιάτρας
  Πρόλογος: Γιώργος Χατζημαρκάκης
  Εκδόσεις: EuroCapital
  ISBN: 978-960-7787-05-7
  Σελίδες: 400

  Όλος ο κόσμος πίστεψε πως ο «μηχανισμός διάσωσης» λειτούργησε για να σώσει την Ελλάδα. Όμως, οι εξελίξεις απέδειξαν το αντίθετο. Ο στόχος ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, από τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Η Ελλάδα εξαπατήθηκε, αδικήθηκε και λοιδορήθηκε. Και το τέλος αυτής της διαδικασίας παραμένει πτωχευμένη και καταχρεωμένη!

  Πώς σχεδιάστηκε η «επιχείρηση διάσωσης» των ευρωπαϊκών τραπεζών; Γιατί το ελληνικό χρέος παραμένει στα ίδια επίπεδα και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί; Γιατί υπάρχουν τα «χρηματοδοτικά κενά»; Γιατί η χώρα παραμένει στο έλεος των δανειστών;

  Ποιές ήταν οι ζημιές της Ελλάδας από την κρίση χρέους; Ποιά ήταν τα κέρδη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης;
  Ποιές είναι οι ευθύνες των ελλήνων πολιτικών για ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια; Ποιός είναι ο ρόλος και ποιες οι ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων;

  http://www.i-siatras.gr/permalink/3091.html

 5. Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο

  Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος και αφ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.
  Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….

  Άλλη μέθοδος των τυράννων είναι να συκοφαντούν και να προκαλούν φιλονικία μεταξύ φίλων, μεταξύ του λαού και των επιφανών, και μεταξύ των πλουσίων.

 6. Μόνο ο Θεός Γνωρίζει Το Μέγεθος Της Κλοπής Και Της Προδοσίας. by ANTI300 on Scribd

  Description
  Έλληνες, με αφορμή το αποικιοκρατικό σχέδιο ξένων δυνάμεων σε συνεργασία με «ελληνες» Γερμανοτσολιάδες και φίλους και κουμπάρους-γιουσουφάκια, στην υλοποίηση του 4ο «Μνημονίου» που υποδουλώνει την πατρίδα μας, με κεφαλικούς φόρους που επιβάλουν δια της βίας στην χώρα μας οι συμμορίτες Τσίπρας και Καμμένος. Τον ευτελισμό του ΕΛΛΗΝΑ, προδίδοντας τον με τον πιο αισχρό τρόπο, με την συνέχιση του προδοτικού «ΕΡΓΟΥ» όλων τους, «παλαιών και νέων» προδοτών, που αντικατέστησαν οι Καραμανλήδες, οι Παπανδρέου, οι Σαμαράδες-Βενιζέλοι και τους κολαούζους ημεδαπούς και αλλοδαπούς συνεργάτες τους. Θα σας παρουσιάσω μία σειρά από ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που αποδεικνύουν την άνευ προηγουμένου μεγέθους ΚΛΟΠΗΣ και ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ σε βάρος όλων εμάς των ΕΛΛΗΝΩΝ. Τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που θα αποκαλύψω να τα κρατήσετε, όταν θα έρθει η ώρα που θα δικάζονται ΛΑΙΚΑ στις πλατείες όλοι τους, να τους τα τρίψετε στην μούρη, πριν τις κρεμάλες. Μαζί με όλους αυτούς θα δικαστούν και οι ΔΙΚΑΣΤΕΣ που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για το κακό των ΕΛΛΗΝΩΝ, έχουν απολέσει προπολού την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, και όπως κατ’ επανάληψη έχω υποστηρίξει και μπορώ να αποδείξω με στοιχεία είναι διεφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο, και όσοι δεν είναι, με την απαθέστατη στάση τους έχουν γίνει ένα με τα σκατά. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ Ανέκαθεν Εισαγγελείς και Δικαστές ήταν υπάκουα ανθρωπάκια – Φιλιππινέζες στα «αφεντικά» τους. Σήμερα το κακό έχει παραγίνει, και δεν είναι πιά εξαίρεσή, διότι σε καθημερινή βάση όλοι αυτοί οι σάτυροι της δημόσιας ζωής, εγκληματίες-τρομοκράτες καταφέρονται κατά της Ελλάδος και των Ελλήνων, εφαρμόζοντας a΄le carte το Νόμο του Κράτους, παρέχουν «υπηρεσίες» προστασίας, σε βάρος όλων εμάς των ΕΛΛΗΝΩΝ. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία ζωής που έχει ο καθένας από εμάς, μπορεί πολύ εύκολα να πει ότι και αυτή η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη. Ειδικότερα, όσο αφορά τους σημερινούς κυβερνήτες της χώρας μας, αυτοί που κατέχουν την εξουσία δια της βίας, κάθε ενέργεια τους είναι παράνομη διότι η κατοχή της εξουσίας τους ήταν προϊόν ΑΠΑΤΗΣ-ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΜΑΣ. Οι δε Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν γίνει τρομοκράτες, προσβάλουν σφόδρα το λειτούργημα και το Συνταγματικό τους καθήκον, τα παραδείγματα αμέτρητα, όσες και οι «Βιβλιοθήκες» τύπου Βγενόπουλου. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ εξυπηρετούν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από ένα εικονικά δημιουργημένο χρέος σε βάρος όλων των Ελλήνων και της πατρίδας μας, το οποίο είναι παράνομο, απεχθές και επονείδιστο. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΤΟ “ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, το οποίο ως ΕΛΛΗΝΕΣ όλοι μας έχουμε την ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε από τους σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή. ΣΗΜ.: Oσοι, έως σήμερα έχουν συμμετάσχει ενεργώς στις λεηλασίες των Οικογενειών μας, θα έχουν μέλλον μαζί μας, θα είναι δυσοίωνο. ‘Εχουμε το δικαίωμα και την ιερή υποχρέωση να αντισταθούμε με κάθε μέσο εναντίον τους. Φυσικά αυτό επαφίεται στον πατριωτισμό όλων εμάς των Ελλήνων, κατά το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ‘Άρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη) Ακολουθούν τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που αποδεικνύουν το μπάχαλο, και την άνευ προηγουμένου μεγέθους ΚΛΟΠΗΣ και ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ σε βάρος όλων εμάς των ΕΛΛΗΝΩΝ και της χώρας μας, που ονόμασαν οι κλέφτες διαχειριστική «τάξη» παρότι ιδιόχειρες καταστάσεις στην Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών από το «μαγαζί γωνία» την Τράπεζα της Ελλάδος όπου 10 και πλέον χρόνια μετά δεν γνώριζαν την τύφλα τους, ποιος είχε, τι, πού. Ακριβώς όπως και σημερινό ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ της «τάξης» που έβαλαν οι κλέφτες με την νέα αύξηση του (και ας μας λένε ότι είναι μόνο 326.500.000.000 ΕΥΡΩ σήμερα). Μας κοροϊδεύουνε, λένε ψέματα για ακόμα μία φορά, και αυτό διότι ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ποιο είναι το δημόσιο χρέος μας. ΣΗΜ.: ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 500.000.000 ΕΥΡΩ SWAP της BPB Baribas πληρώθηκαν; πως πληρώθηκαν; Πότε πληρώθηκαν και με τι χρήματα;

 7. “ΥΔΡΙΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ” – ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΥΣΙΜΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΜΕΘΑΝΙΟΥ!

  Στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, χάρη στα μοναδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρίτη που διαθέτει, δηλαδή παγωμένου, συμπυκνωμένου μεθανίου, που αποτελεί το υπερκαύσιμο του μέλλοντος!

  ΠΡΩΤΕΣ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΥΔΡΙΤΕΣ
  Αυτό το μέλλον όμως δεν είναι πια μακρινό και αόριστο, αλλά χειροπιαστό και άμεσο, αφού ήδη η Ιαπωνία πρώτη στον κόσμο από το 2013, έχει καταφέρει να βγάλει μεθάνιο από κοιτάσματα υδρίτη σε βάθος 1 χλμ., για την αντικατάσταση των πυρηνικών της σταθμών, όπως και των αθρόων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναγκάζεται να πραγματοποιεί (βίντεο 1)!
  Το Τόκυο πιστεύει πως πολύ σύντομα θα μπορεί να προσχωρήσει σε εμπορική, συστηματική εξόρυξη μεθανίου από υδρίτες, ίσως και τον επόμενο κιόλας χρόνο (2018), λύνοντας οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας!

  Μόλις τώρα όμως, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και η Κίνα ανακοίνωσε πως προέβη στην πρώτη επίσημη εξόρυξη αερίου μεθανίου από υδρίτες, στη Νότια Σινική Θάλασσα (βίντεο 2)!

  Σε παρόμοιες διαδικασίες πειραματικής εξόρυξης μεθανίου/φυσικού αερίου από υδρίτες, βρίσκονται επίσης η Ινδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς!

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΔΡΙΤΗΣ;

  “Φλεγόμενος πάγος” υδρίτη

  Ο υδρίτης είναι ένας “φλεγόμενος πάγος”, ένα παγωμένο, συμπυκνωμένο κομμάτι μεθανίου, που βρίσκεται στον πυθμένα των θαλασσών, εκεί που υπάρχουν λασποηφαίστεια και αποτελεί το φιλικό υπερκαύσιμο του μέλλοντος, αφού 1 κυβικό μέτρο υδρίτη, περιέχει 160 κυβικά φυσικού αερίου!

  Τα υποθαλάσσια αυτά λασποηφαίστεια, σχηματίζονται ακριβώς από την διέξοδο που προσπαθεί να βρει το αέριο μεθάνιο από τα σπλάχνα της γης, καθώς μέσα από ρήγματα του φλοιού επιχειρεί να βγει προς τα έξω, όπως η λάβα ενός κανονικού ηφαιστείου, παρασύροντας υλικά του πυθμένα αλλά και σχηματίζοντας κρατήρες.

  Καθώς όμως το μεθάνιο (CH4) ανεβαίνει μέσα από τον ζεστό φλοιό της γης προς τον πυθμένα θαλασσών ψύχεται, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους, της μεγάλης πίεσης του νερού και της χαμηλής θερμοκρασίας και σχηματίζει ένα είδος πάγου, όπου βρίσκεται φυλακισμένο πλέον και συμπυκνωμένο μαζί με μόρια νερού, κάτω από στρώμα λάσπης! Κάπου κάπου μάλιστα ελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες και ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας με μορφή “ανεξήγητων” φυσαλίδων…

  Η ύπαρξη λοιπών λασποηφαιστείων, τα οποία δημιουργούνται όπως είδαμε από την προσπάθεια του μεθανίου να ανέλθει στην επιφάνεια από τα έγκατα της γης, είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ύπαρξη φυσικού αερίου που αποτελείται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου από αέριο μεθάνιο!

  Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΣΠΟΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ – ΥΔΡΙΤΩΝ

  Τα ελλαδικά λασποηφαίστεια ξεκινούν από Κεφαλληνία-Ζάκυνθο, σχηματίζουν “δάσος” κάτω από την Κρήτη και φτάνουν ως το σύμπλεγμα Ρω – Μεγίστης – Στρογγύλης, στην υποθαλάσσια οροσειρά “Αναξίμανδρου”, ακολουθώντας τη «Μεσογειακή ράχη».

  ΥΔΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  η συνέχεια εδώ :

  http://www.noiazomai.gr/2017/05/hydrates-greece.html

 8. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
  2-8-2012 μ.Χ.
  Μνήμη Κωνσταντίνου Κανάρη, Ήρωος, Ναυάρχου, Υπουργού & Πρωθυπουργού της Ελλάδος +2-8-1877 μ.Χ.

  «ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΤΟ» ΑΝΤΙ «ΕΜΙΡΑΤΟ» Η ΕΛΛΑΔΑ
  30 ΔΙΣ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ» ΤΩΡΑ!

  Αντί να φερθούν σαν «Σεΐχηδες», καβγαδίζουν σαν «μικροπωλητές»…
  Δίχως να έχουν καταλάβει ότι είναι διαχειριστές ενός πάμπλουτου πλέον «Εμιράτου»
  και όχι ενός μίζερου και φτωχικού…«Κακομοιράτου»

  ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΑΞΙΑΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ – ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ «ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ STRATFOR – ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΑΓΩΓΟΥ “ALEXANDER THE GREAT STREAM” – ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΑΜΕΣΟ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ» ΠΟΣΟ 30 ΔΙΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΤΟ…
  Αποτελεί πραγματικά εξοργιστικό φαινόμενο, να επιδίδεται η χώρα μέσα από μια ψυχολογία πιέσεων και τελεσιγράφων, σε μια αυτοκαταστροφική πολιτική, απομυζώντας τους πολίτες της και στερεύοντας την αγορά και την οικονομία της… Τροφοδοτώντας συνεχώς την Ύφεση και την Ανεργία, με αποτέλεσμα να μην κλείνουν τα ελλείμματα, τα οποία δημιουργούν νέο Χρέος για το οποίο χρειάζονται νέα δάνεια… Αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα και αμέτρητα κοινωνικά και οικογενειακά ερείπια… Μια αρχαία τραγωδία!

  Με την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου η Ελλάδα είχε μπει στο γύψο χωρίς καν να έχει σπάσει το πόδι της, που όχι μόνο είναι γερό, αλλά πατάει επάνω σε μαύρο χρυσάφι! Που δεν είναι άλλο από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρίτη, αξίας πολλαπλάσιας από το συνολικό Χρέος της χώρας!

  Κοιτάσματα που μεταμορφώνουν την Ελλάδα από «Κακομοιράτο» σε πάμπλουτο «Εμιράτο»!

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
  Βάση διαφόρων ανακοινώσεων, δηλώσεων και στοιχείων, αναφέρουμε περιληπτικά:

  Η Θαλάσσια Ζώνη Υδρογονανθράκων Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, μέχρι στα νότια της Μεγίστης
  Τα «χρυσά» σημεία φυσικού αερίου Κρήτης – Γαύδου – Το ξεχασμένο νησάκι μας
  επεκτείνει βαθιά μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος την Ελλαδική ΑΟΖ

  1 Στα ΝΔ, Ν και ΝΑ Κρήτης υπάρχουν 3,5 τρισεκατομμύρια m3 Φυσικού Αερίου τουλάχιστον, που ισοδυναμούν ενεργειακά με 20 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με μια ολόκληρη δηλαδή «Αλάσκα», όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, επικαλούμενος δεδομένα ερευνών των Γεωλογικών Υπηρεσιών ΗΠΑ και Γαλλίας!
  Τα συνολικά αυτά κοιτάσματα απλώνονται σε τέσσερις περιοχές:
  Α. Η πρώτη είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου και γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Λιβύης, η οποία και την διεκδίκησε στο παρελθόν παρανόμως με έκδοση προκλητικών χαρτών παραχωρήσεων!
  Β. Η δεύτερη νότια της Γαύδου, του Φραγκοκάστελου και Πλακιά.
  Γ. Η τρίτη νότια του κόλπου Μεσσαράς.
  Δ. Και η τέταρτη νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, στο ελληνικό κομμάτι της «Λεκάνης του Ηρόδοτου», δίπλα στην οποία, από την κάτω μεριά της Αιγύπτου, σε απόσταση αναπνοής και οπτικής επαφής από τη μεθόριο της ΑΟΖ μας, εργάζονται ήδη η EXXON-MOBIL, η STATOIL, η BP και η SHELL! Εδώ, στο ελληνικό κομμάτι της Λεκάνης, εκτιμάται πλέον ότι ίσως και να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις αρχικώς υπολογισθείσες!

  Αυθεντικός Χάρτης της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) εκδόσεως Μαΐου 2010 για κοιτάσματα στον Κώνο του Νείλου (Δέλτα) στην Ανατολική Μεσόγειο, επάνω στον οποίο το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ έκανε προβολή των ΑΟΖ με κίτρινες γραμμές! Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του, καθώς τμήματα της Ελλαδικής και Κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβάνονται στις χρυσοφόρες περιοχές, που χωρίζονται σε 4 ζώνες από κάτω προς τα επάνω:
  α. Ζώνη Νείλου (χερσαία και θαλάσσια) με χρώμα πορτοκαλί
  β. Ζώνη Κώνου του Νείλου (θαλάσσια) με το υπόλοιπο γαλάζιο χρώμα
  γ. Ζώνη Μεσογειακής Ράχης εντός των ΑΟΖ Ελλάδας (με τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου) και Κύπρου, με λευκό χρώμα
  δ. Ζώνη Θαλάσσιου Όρους Ερατοσθένη, στην Κυπριακή ΑΟΖ με φουξ χρώμα

  Σημειώνουμε πως στη σχετική δημοσίευση του USGS παρατίθενται ποσοτικά στοιχεία για την γαλάζια συνολικά ζώνη, όχι όμως και για την λευκή και φούξια, που όλως τυχαίως είναι ελληνικές…
  Στην δε γαλάζια, κυρίως αιγυπτιακή ζώνη, εκτιμάται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ πως υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (δηλαδή 7,8 τρισ. κυβικά μέτρα) και 6 δισ. βαρέλια υγρών φυσικού αερίου (NGL)!
  Παρόμοιες ποσότητες τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να υπάρχουν και στις δικές μας ζώνες, τη λευκή και φουξ, που και οι δυο μαζί είναι σε μέγεθος όσο η μισή γειτονική γαλάζια! Αλλά οι Αμερικάνοι δεν δημοσιεύουν τα στοιχεία για εκεί…

  Οι κόκκινες κουκίδες είναι τα 126 εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν αποδώσει οι γεωτρήσεις των Αιγυπτίων μέσω ξένων εταιρειών! Ενώ οι πράσινες κουκίδες είναι εντοπισμένα κοιτάσματα πετρελαίου.
  (Σε άλλο χάρτη και έρευνά της η USGS εκτιμά ότι και στη Λεκάνης της Λεβαντίνης που συνορεύει με την Ανατολική Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια (δηλαδή 4,3 τρισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου! Θυμίζουμε ότι το περίφημο Κυπριακό «Οικόπεδο 12» με το πλούσιο κοίτασμα «Αφροδίτη», εφάπτεται στην λεκάνη αυτή, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και Ταμάρ»…

  Σήμερα που η τιμή φυσικού αερίου ανά MMBTU (1 εκατομμύριο BTU) ή σχεδόν ανά GJ (1 γιγα-τζάουλ) έχει πέσει πάρα πολύ, σε κάτι λιγότερο από 3 δολάρια, σημαίνει ότι η αξία αυτού του ελληνικού κοιτάσματος είναι περίπου 367 δισ. δολάρια ή 294 δισ. ευρώ! Δηλαδή 14 δισ. περισσότερα από το Χρέος, που είναι 280 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών στις 31-3-2012)!
  (1000 ft3 φυσικού αερίου ≈ 1 MMBtu ≈ 1 GJ) (1m3 = 0,0353 MMBTU) (1 USD=0,80 EUR)

  ΡΩΣΙΚΗ ΤΙΜΗ. Σημειώνεται για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη αλλά και τα οφέλη, ότι σήμερα εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με 10 δολάρια/GJ… (Εάν υπολογίσουμε με αυτή την τιμή το εν λόγω κοίτασμά μας, τότε θα άξιζε 1,2 τρισ. δολάρια ή 960 δισ. ευρώ…) Που σημαίνει, ότι μόνο η μελλοντική αντικατάσταση του ακριβού ρωσικού Φυσικού Αερίου, με το φθηνότερο ελληνικό, θα μας δώσει μια οικονομία της τάξεως του 50-70%, στον τομέα αυτό!

  η συνέχεια εδώ :
  http://www.noiazomai.net/kakomoirato.html

 9. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

  Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐ 2011
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ – ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ – ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤV

  Μιλάει για τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και του πετρελαίου που υπάρχει στην Ελλάδα ο κ. Αντώνης Φώσκολος.Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης,Ερευνητής στην Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά και ο μοναδικός Ελληνας που έλαβε μέρος στις έρευνες, για τους υδρογονάνθρακες στον Βόρειο Πόλο.

  ολόκληρο το βίντεο :

 10. Pingback: Και ξαφνικά ανακαλύψαν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ζάπλουτη … « ΑΒΕΡΩΦ

 11. «ΛΗΣΤΕΙΑ»… ΜΕΤΑ ΦΟΡΟΥ
  Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Δήμευση εισοδήματος έως και 72,45% από εκκαθαριστικό και ΕΦΚΑ

  Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, 8:07πμ
  Σοκάρει ο πραγματικός λογαριασμός σε φόρους και εισφορές προς τον ΕΦΚΑ που καλούνται να πληρώσουν από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι τελικές επιβαρύνσεις όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις που υποβάλλουν φτάνει μέχρι και το 72,45% του εισοδήματος.

  Οι επαγγελματίες που αντικρίζουν τι τους αναλογεί πραγματικά να καταβάλουν στο κράτος, πέφτουν «ξεροί», καθώς διαπιστώνουν ότι αντί για φόρους και εισφορές, υφίστανται δήμευση εισοδήματος.

  Το κύριο βάρος δε των επιβαρύνσεων αυτών προέρχεται από τις εισφορές του ΕΦΚΑ που για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εκτινάσσεται σε διπλάσια και τριπλάσια ποσά από αυτά που οι ίδιοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πλήρωναν μέχρι το 2016.

  Θα έλεγε κανείς ότι αυτό που διαπράττει η κυβέρνηση (σ.σ. παραφράζοντας ένα από τα κλισέ του αστυνομικού ρεπορτάζ) είναι όχι «ληστεία μετά φόνου» αλλά «ληστεία μετά φόρου και εισφορών».

  Εκκαθάριση…
  Το σοκ που προκαλεί ο διπλός λογαριασμός από τα εκκαθαριστικά της εφορίας και τις εισφορές του ΕΦΚΑ αποκαλύπτεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, με βάση τις πραγματικές εκκαθαρίσεις φόρου και εισφορών που βγάζουν οι φετινές δηλώσεις.

  1 Στο πρώτο παράδειγμα μία ομόρρυθμος εταιρία (Ο.Ε.) με δύο μέλη και κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 30.119 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει το 60,4% σε φόρους και εισφορές το 2017. Το κάθε μέλος από μηνιαίο εισόδημα 1.250 ευρώ καταλήγει να πληρώνει τα 755 ευρώ σε φόρους και εισφορές και μένουν 495 ευρώ καθαρά τον μήνα! Με αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώσουν για τα έξοδα παιδιών, για σούπερ μάρκετ, για ΕΝΦΙΑ, για μετακινήσεις, για λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κ.λπ. Ο λογαριασμός είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν βγαίνει. Τα βάρη που έχουν φορτωθεί είναι ασήκωτα και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ζήσουν οι επαγγελματίες με τέτοιες υποχρεώσεις είναι αυτός της μαύρης οικονομίας, δηλαδή η φοροαποφυγή, που επιλέγεται ως έσχατη λύση επιβίωσης.

  2 Στο δεύτερο παράδειγμα ένας φαρμακοποιός με κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 60.244 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει για το 2017 το 72,45% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές. Και εδώ τη μεγάλη «ζημιά» την κάνουν οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, καθώς η τελική πραγματική ασφαλιστική επιβάρυνση για φέτος φτάνει στα 15.000 ευρώ, όταν το 2016 ήταν 5.000 με 6.000 ευρώ! Αυτή η εκτίναξη των εισφορών από 5.000 στα 15.000 ευρώ (τριπλάσια επιβάρυνση) είναι που οδηγεί σε δήμευση εισοδήματος! Απόδειξη ότι από τα 60.244 ευρώ που έβγαλε το 2016 μένουν στην τσέπη μόλις 16.598 ευρώ, μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών του 2017!

  Επιβαρύνσεις
  Από τα δύο αυτά παραδείγματα αποκαλύπτεται ότι ο λογαριασμός είναι υψηλός όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για τα μεσαία όπως και τα μικρά εισοδήματα, όπως φαίνεται στο πρώτο παράδειγμα όπου στην επιχείρηση με τα κέρδη των 30.119 ευρώ οι δύο μέτοχοι μοιράζονται ένα εισόδημα 15.059 ευρώ και από αυτό, στο τέλος της ημέρας (μετά τους φόρους και τις εισφορές), ο καθένας μένει με 5.961,79 ευρώ στην τσέπη ως καθαρό ετήσιο εισόδημα!

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι επιβαρύνσεις του 2017 προσαυξάνονται και από την αύξηση της προκαταβολής φόρου που από το 75% που ήταν το 2016 αυξάνεται στο 100% το 2017. Για παράδειγμα, στα κέρδη των 60.244 ευρώ ο φόρος του 2017 είναι 20.109 ευρώ και η προκαταβολή φόρου για το 2018 που θα πρέπει επίσης να πληρωθεί με τον κύριο φόρο του 2017 είναι στο 100%, δηλαδή άλλα 20.109 ευρώ, και συνολικά 40.218 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί η περσινή προκαταβολή φόρου που ήταν 12.222 ευρώ και υπολογίστηκε στο 75% του κύριου φόρου του προηγούμενου έτους.

  Επίσης στις ατομικές επιχειρήσεις ενώ πέρυσι ο φόρος υπολογιζόταν με ανώτατο συντελεστή 33%, φέτος θα υπολογιστεί με βάση την ενιαία κλίμακα, δηλαδή από 22% ως 45%.

  Με τις προσαρμογές αυτές, η καθαρή φορολογική επιβάρυνση για το 2017, μετά και την αφαίρεση της περσινής προκαταβολής φόρου, διαμορφώνεται στα 27.996 ευρώ.

  Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για το 2017 που υπολογίστηκαν (βάσει καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016) στα 1.020 ευρώ τον μήνα, δηλαδή στα 12.240 ευρώ ετησίως.

  Το ποσό των 12.240 ευρώ υπέρ του ΕΦΚΑ είναι μετά την έκπτωση εισφορών που προβλέπει ο νόμος 4387/2016 για τους επιστήμονες η οποία διαμορφώνεται στο 50% για τμήμα εισοδήματος από τα 7.033 ως 13.000 ευρώ και από εκεί και πάνω η έκπτωση εισφορών ακολουθεί φθίνουσα πορεία κατά 1 μονάδα ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

  Δηλαδή η εισφορά που αναλογεί στα 1.000 ευρώ εισοδήματος από τα 13.000 ως τα 14.000 ευρώ έχει έκπτωση 49%. Για τα επόμενα 1.000 ευρώ (από 14.000 ως 15.000 ευρώ) η εισφορά υπολογίζεται με έκπτωση 48%. Οι εκπτώσεις εισφορών τερματίζουν στα 58.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι εισφορές για τμήμα εισοδήματος από 58.000,01 ευρώ και πάνω υπολογίζονται κανονικά άνευ μειώσεων.

  Επιστήμονες
  Στην περίπτωση των επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, και δικηγόρων), οι εισφορές που τους έστειλε ο ΕΦΚΑ έχουν μεν τις εκπτώσεις που λέει ο νόμος, αλλά δεν έχουν το σύνολο των ασφαλίστρων, καθώς οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ υπολόγισαν για όλους μόνον την εισφορά σύνταξης 20% και την εισφορά ασθενείας 6,95%. Οι επιστήμονες όμως έχουν και εισφορές για επικουρικό 7% αλλά και για εφάπαξ που είναι άλλο ένα 4%.

  Εχουν εκκρεμότητες
  Οι μηχανικοί έχουν όλο το πακέτο και το σύνολο των πραγματικών εισφορών του 2017 δεν είναι 26,95% που τους έχει στείλει ο ΕΦΚΑ, αλλά 37,95% (με ένα 7% επιπλέον στο επικουρικό και ένα 4% για το εφάπαξ που δεν έχουν χρεωθεί και θα σταλούν πιθανότατα μετά τον Ιούλιο).

  Οι δε υγειονομικοί (γιατροί-φαρμακοποιοί) πήραν τα ειδοποιητήρια με εισφορά 26,95% αλλά έρχεται και αναδρομικό ραβασάκι με ένα 4% εισφορά για το εφάπαξ. Η πραγματική επιβάρυνση από τον ΕΦΚΑ θα είναι 30,95% και όχι 26,95%.

  Με αυτή την επιβάρυνση η εισφορά αντί για 12.240 ευρώ (που αναφέρεται στο δεύτερο παράδειγμα) ανεβαίνει στις 15.000 ευρώ!

  Με το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, το σύνολο φόρων και εισφορών που καλείται να πληρώσει ένας φαρμακοποιός με εισόδημα 60.244 ευρώ φτάνει στα 43.646 ευρώ!!!

  Πιο άγρια αφαίμαξη από το 2018
  Το μαρτύριο όμως των εξοντωτικών «φοροασφαλιστικών χαρατσιών» και η δήμευση εισοδημάτων δεν σταματούν στο 2017, αλλά το 2018 έρχεται και νέο σοκ, γιατί οι φετινές εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα αφαιρεθούν από το αρχικό εισόδημα, όπως έγινε πέρυσι. Οι εισφορές δηλαδή θα προστεθούν στο καθαρό εισόδημα που θα αποκτηθεί το 2017 και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογιστούν οι νέες εισφορές του 2018. Για να χρυσωθεί το χάπι ο νέος νόμος με τα μέτρα του 4ου Μνημονίου (4472/2017) προβλέπει ότι πρώτα θα γίνει έκπτωση 15% στο εισόδημα και στη συνέχεια θα προστεθούν οι εισφορές. Αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι το 2017 το καθαρό εισόδημα είναι 60.000 ευρώ, τότε για τις εισφορές του 2018 θα γίνει έκπτωση 15%, οπότε το εισόδημα υπολογισμού εισφορών θα διαμορφωθεί στα 51.000 ευρώ και επάνω, σε αυτό θα προστεθούν οι εισφορές του 2017, δηλαδή τα 15.000 ευρώ. Η νέα βάση υπολογισμού εισφορών δηλαδή για το 2018 θα είναι 66.000 ευρώ που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση από αυτή του 2017.

  Το 2019 δεν θα υπάρχει η έκπτωση 15%, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  Το αίτημα για μείωση εισφορών αποκτά πλέον «εθνική φωνή» και όσο πιο γρήγορα ανατραπεί αυτό το καθεστώς εισφορών τόσο πιο άμεσα θα αντιδράσουν τα πιεσμένα ελατήρια της οικονομίας και της κοινωνίας.

  pinakas-efka1 Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Δήμευση εισοδήματος έως και 72,45% από εκκαθαριστικό και ΕΦΚΑ

  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
  kkatikos@e-typos.com

  Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

  http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/104734-apokalypsi-e-t-dimeysi-eisodimatos-eos-kai-7245-apo-ekkatharistiko-kai-efka/

 12. Ή ΛΗΣΤΕΊΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ….. Μια τα πέη μια οι όρχεις, μια οι εξεταστικές επιτροπές …

  Μετά την παράξενη γραβάτα του Καμμένου έρχεται το υβριστικό retweet του Παππά!

  http://www.el.gr/top-news/117-top-news/71540-meta-thn-paraxenh-grabata-toy-kammenoy-erchetai-to-ybristiko-retweet-toy-pappa

 13. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί κοίτασμα του μεγέθους του ισραηλινού “Λεβιάθαν”…

  14/10/2017

  Μπορεί για τους πολλούς να αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο, όμως αποτελεί κοινό μυστικό στους κόλπους των ειδικών, ότι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο Θερμαϊκός κόλπος, μπορεί να αναδειχθεί στον ενεργειακό τροφοδότη ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου για πολύ μεγάλο διάστημα, όπως μαρτυρούν εξειδικευμένες έρευνες στη γεωλογική μορφολογία του εν λόγω θαλάσσιου χώρου.

  Γράφει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος*

  Ο Θερμαϊκός φιλοξενεί κοίτασμα αβιογενούς φυσικού αερίου το οποίο προέρχεται από ηφαιστειακές εκρήξεις και αποτελεί ένα μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν είναι μόνο ο Θερμαϊκός που φιλοξενεί τη μικρή «λεκάνη», υπάρχει μια μεγάλη κι άλλη μια μικρή, με το κοίτασμα να εκτείνεται πιο μακριά και από τα πόδια της Χαλκιδικής…

  Παρεμφερές κοίτασμα υπάρχει στην ηφαιστειογενή λίμνη Kivu της κεντρικής Αφρικής, μεταξύ της Ρουάντας και της Δημοκρατίας του Κονγκό! Πρόκειται για μια λίμνη, η οποία, όπως και ο Θερμαϊκός, περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα.

  Το μεθάνιο (φυσικό αέριο) που εκλύεται μπορεί να αξιοποιηθεί μετά από τον διαχωρισμό του από το διοξείδιο του άνθρακα, με βάση μια μέθοδο που αναπτύχθηκε στο διάσημο αμερικανικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο MIT (Massachusetts Institute of Technology) στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

  Με βάση αυτή τη μέθοδο, τόσο η Ρουάντα όσο και η Δημοκρατία του Κονγκό διατηρούν δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έκαστος ισχύος 1000 MW (μεγαβάτ), ο ένας στις όχθες της λίμνης που ανήκουν στη μια χώρα και ο άλλος στις όχθες της άλλης χώρας. Οι δυο χώρες ασφαλώς έχουν μοιράσει τη λίμνη με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

  Θα πρέπει να υπενθυμιστεί εδώ, ότι το 2014 η ελληνική εταιρία Energean και η ισραηλινή Ratio, έδωσαν προσφορές στην τότε κυβέρνηση με στόχο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στις δυο αυτές εταιρίες, είναι ότι το κοίτασμα έχει το μέγεθος τουλάχιστον του Λεβιάθαν στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)!

  Με απλά λόγια, όποιος επιθυμεί την πρόοδο αυτού του τόπου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας, είναι να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έδωσε τελικά την άδεια που ζητούσαν οι εταιρίες αυτές. Υπήρχε μήπως εναλλακτικός προτιμητέος επενδυτής», σαν κι αυτούς που επιλέγονται με «πολιτικά» κριτήρια;

  Διότι εάν δεν υπάρχει πειστική εξήγηση, τότε απλώς καθυστερήσαμε άλλα τρία χρόνια, σε ένα ακόμα επενδυτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να γεμίσει αισιοδοξία τη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασία. Κι εάν πιστέψει κανείς τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρώτη γεώτρηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή το 1989.

  Κι όλα αυτά, χωρίς να αναφερθεί κανείς στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά οφέλη για τον Ελληνισμό, που θα επανέκαμπτε σε μια περιοχή από την οποία οδηγήθηκε σε βίαιη αναδίπλωση λόγω της κρίσης, με συγκεκριμένες χώρες να σπεύδουν να καλύψουν ένα κενό στη δημιουργία του οποίου βοήθησαν καθοριστικά, ασχέτως αν υπάρχουν και σημαντικές ελλαδικές ευθύνες επί τούτου.

  Πιό αισιόδοξοι για το εν λόγω κοίτασμα είναι και οι διακεκριμένοι καθηγητές, Ζελιλίδης και Παπαθεοδώρου, που έχουν εντοπίσει αβιογενές φυσικό αέριο σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχουν υπερβασικά πετρώματα / οφιόλιθοι. Μήπως τελικά η Ελλάδα αν είχε κινηθεί εγκαίρως δεν θα χρειαζόταν ούτε ρωσικό ούτε αμερικανικό φυσικό αέριο;

  *Ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος, είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Τομέας Ανίχνευσης και Εντοπισμού Κοιτασμάτων και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά (Emeritus Research Scientist, Geological Survey of Canada-Calgary) / tfoscolo@NRCan.gc.ca (Natural Resources Canada = Υπουργείο Εθνικών Πόρων Καναδά) και foscolos@mred.tuc.gr

  http://www.defence-point.gr/news/i-thessaloniki-filoxeni-kitasma-tou-megethous-tou-leviathan

 14. δημόσια ακίνητη περιουσία

  24.01.2010
  Λευκή τρύπα 300 δισ. για το Δημόσιο από την ακίνητη περιουσία
  Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

  «Ασο» άνω των 300 δισ. ευρώ απέκτησε η κυβέρνηση στο μανίκι της που μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές αξιολογήσεις των ξένων οίκων, να μειώσει το δημόσιο χρέος και το κόστος δανεισμού, αλλά και να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Πριν από μερικά 24ωρα ολοκληρώθηκε η καταγραφή και ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας ακινήτων του Δημοσίου που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Η καταγραφή και ο υπολογισμός αυτός γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου και, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του δημοσίου χρέους και του κόστους δανεισμού.

  Η Διεύθυνση Μητρώου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) χρησιμοποίησε περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών (δορυφορικών συστημάτων), προκειμένου να εντοπίσει, να καταγράψει τη δημόσια περιουσία και να εκτιμήσει τη συνολική αξία των ακινήτων, μας πληροφορεί ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας, Προϊστάμενος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΚΕΔ. Ο υπολογισμός έγινε βάσει των χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, τα περισσότερα από 71.000 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στην επικράτεια και στο εξωτερικό υπό τη διαχείριση της ΚΕΔ, έχουν αντικειμενική αξία 272 δισ. Δηλαδή, η αξία τους ανέρχεται στο 112,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή το δημόσιο χρέος.

  Η ΚΕΔ, διαχειρίζεται περίπου το 90% των ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο (ιδιοκτησία Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου). Το υπόλοιπο 8% ανήκει στην ΕΤΑ, σε διάφορα υπουργεία, στη ΔΕΠΟΣ (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης), στην ΑΓΡΟΓΗ (αγροτική γη), στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Αμυνας) και σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Επομένως, η συνολική αξία των ακινήτων του Δημοσίου από κτίρια μέχρι παραλίες και βουνοπλαγιές έχουν αντικειμενική αξία άνω των 300 δισ. ευρώ.

  Το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη σύνταξη ισολογισμών του κράτους στο πλαίσιο του διπλογραφικού συστήματος. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα, η Ελλάδα ήταν μέχρι χθες, ίσως, η μοναδική χώρα του ΟΟΣΑ όπου δεν έχει καταγραφεί η περιουσία του Δημοσίου στο σύνολό της. Και όταν λέμε Δημόσιο εννοούμε όχι μόνο την Κεντρική Διοίκηση, αλλά και όλους τους οργανισμούς όπου μαζί απαρτίζουν την Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης.

  Στην τελευταία του έκθεση (φέτος το καλοκαίρι) για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε μια πρώτη απόπειρα έμμεσης εκτίμησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Αν και ατελής και ελλιπής είναι μια πρώτη εκτίμηση της «καθαρής θέσης» του, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ ενεργητικού και παθητικού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: το ελληνικό Δημόσιο το 2008 διέθετε ρευστά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. μετοχές, καταθέσεις κ.λπ.) της τάξης του 30% του ΑΕΠ και απόθεμα κεφαλαίου 51% του ΑΕΠ. Εφόσον το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν 102,6% του ΑΕΠ, η καθαρή θέση του Δημοσίου ήταν αρνητική και ίση με -22% του ΑΕΠ περίπου. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, ενώ η αξία του αποθέματος του κεφαλαίου υπολογίστηκε εμμέσως, ως το συσσωρευμένο αποτέλεσμα επενδύσεων από το 1960 μέχρι σήμερα. Αν η αποτίμηση της περιουσίας γίνει με άμεσο τρόπο και συμπεριλάβει και την αξία της γης, ενδεχομένως να καταλήξει σε αρκετά υψηλότερη εκτίμηση. Δηλαδή, η κατάταξη με βάση την καθαρή θέση του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα απ’ ό,τι η κατάταξη με βάση το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η μεθοδολογία, αν και πιο ορθή, δεν έχει επισήμως υιοθετηθεί ακόμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τους παράγοντες της διεθνούς αγοράς χρεογράφων, κερδίζει όμως συνεχώς έδαφος και ενδεχομένως θα υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας. Η εξέλιξη αυτή θα είχε άμεση θετική συνέπεια στην πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας και, κατά συνέπεια, στο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

  Λύση για το ασφαλιστικό

  Η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό περιλαμβάνεται φόρος επί της υπεραξίας των ακινήτων του Δημοσίου και της Εκκλησίας κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, έχει προτείνει ειδικό τέλος επί της εκμετάλλευσης των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες ή από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

  Αν υποθέσουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες αυξηθούν κατά 30%, τότε η υπεραξία που θα προκύψει υπολογίζεται σε 81,6 δισ. ευρώ επί της οποίας μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος, σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ. Βέβαια, το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων υπολογίζεται μεταξύ 65% και 168% του ΑΕΠ, δηλαδή ξεπερνά το σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, η γνώση της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου αποτελεί μια βάση για υπολογισμούς ή για άλλες προτάσεις, όπως είναι η παραχώρηση ακινήτων ή χαρτοφυλακίου ακινήτων σε ταμεία, προκειμένου τα τελευταία να τα εκμεταλλευθούν (π.χ. τιτλοποιήσεις) και να αποκομίσουν έσοδα και χρηματοδότηση. Τέλος, τα έργα ΣΔΙΤ που διαχειρίζεται η ΚΕΔ σήμερα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο έχει λαμβάνειν έσοδα. Ακόμα κι αν αυτό γίνει μέσω οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι τιτλοποιήσεις, όπου κι αν γίνουν το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν στο τέλος της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και με συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία, από την ώρα που άρχισαν να υλοποιούνται έδωσαν έναν άλλο τόνο στην ανάπτυξη ούτως ή άλλως. Τώρα, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν και διαφορετικά. Ζητούμενο, βεβαίως, είναι αν και κατά πόσο το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιήσουν το νέο «δώρο».

  http://www.kathimerini.gr/382980/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/leykh-trypa-300-dis-gia-to-dhmosio-apo-thn-akinhth-perioysia

  Διαβάστε επίσης:
  “Δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου”, Τράπεζα της Ελλάδος: Ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική, Οκτώβριος 2010

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.