Αφιέρωμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο

 

α) Βαγγέλης Βενιζέλος, ο προικοθήρας που “πόνεσε” τους φτωχούς Έλληνες. Ο «γαλαζοαίματος», που για χάρη τους «κυλίστηκε» στον σοσιαλισμό, λέει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 30/06/2011.

“Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά με την ελληνική οικονομία, θα ήταν για γέλια. Ανέλαβε ο γνωστός Βαγγέλης Βενιζέλος να “σώσει” την ελληνική οικονομία …Ανέλαβε ο σώγαμπρος του Μπακατσέλου να μας βάλει σε αναπτυξιακή πορεία …Ο άσχετος δικηγόρος, που, επειδή τα “παίρνει” γρήγορα, θα μάθει τα οικονομικά της τελευταίας στιγμής, για να μας “σώσει”. Ένας δήθεν διαπρεπής συνταγματολόγος ανέλαβε να μας “σώσει” σε ένα αντικείμενο, το οποίο δεν κατέχει.

… Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όλα τα αντισυνταγματικά “ξεράσματα”, τα οποία πληρώνουμε σήμερα ως λαός και εν πολλοίς μάς οδήγησαν στο σημερινό χάλι, δικά του “επιτεύγματα” είναι. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ή ο νόμος περί βασικού μετόχου φέρουν την επιστημονική “υπογραφή” του. Αυτά κατάφερε στον τομέα της εξειδίκευσής του. Γι’ αυτόν τον λόγο λέμε δήθεν διαπρεπής.

Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να ερμηνεύσουμε, είναι η “εικόνα” του στον κόσμο. Γιατί ο κόσμος —ακόμα κι αυτός που δεν τον συμπαθεί— τον θεωρεί έξυπνο; Είναι πράγματι έξυπνος ή αυτή είναι μια “αγορασμένη” πανάκριβη “εικόνα”, την οποία κάποιοι φρόντισαν να του την προσφέρουν απλόχερα; Ο Βενιζέλος είναι πραγματικά έξυπνος ή απλά κάποιους τρίτους τους συμφέρει να τον εμφανίζουν σαν έξυπνο; Ο Βενιζέλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία απαιτεί ειδικές γνώσεις στην ανάλυσή της. Δεν είναι αυτό το οποίο φαίνεται και σίγουρα δεν είναι αυτό το οποίο θα ήθελε και ο ίδιος να είναι …Κατ’ αρχήν δεν είναι ο ηγέτης, που έχει φυσικά χαρακτηριστικά ηγέτη.

Οι φίλοι του μιλάνε για έναν δεινό ρήτορα, ο οποίος κατατροπώνει τους συνομιλητές του. Οι ίδιοι μιλάνε για έναν άριστο επιστήμονα, ο οποίος κατέχει πλήθος γνώσεων. Οι ίδιοι μιλάνε για έναν γενναίο άνθρωπο, ο οποίος, μπροστά στην επίτευξη ενός στόχου, δεν φοβάται τίποτε. Όλα αυτά δεν ισχύουν σε απόλυτα μεγέθη και εκεί όπου ισχύουν έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εξήγηση.

Ο Βενιζέλος είναι η απόλυτη απόδειξη ότι το πραγματικό θεμέλιο της διάκρισης ενός ατόμου μέσα στην κοινωνία είναι η σωστή επιλογή του στον επαγγελματικό τομέα. Ο Βενιζέλος έφτασε εδώ όπου έφτασε, επειδή διάλεξε το μοναδικό επάγγελμα που του ταιριάζει και μπορούσε να του αποδώσει διάκριση. Ό,τι άλλο κι αν έκανε, δεν θα ξέφευγε από τη μετριότητα του “έξυπνου” του καφενείου της γειτονιάς …Του θρασύδειλου εξυπνάκια, που τσακίζει λιοντάρια όταν αυτά λείπουν και που λέει καμιά μαλ…. για να περάσει η ώρα, όταν αυτά εμφανίζονται μπροστά του.

Ο Βενιζέλος είναι γεννημένος δικηγόρος. Ίσως, λόγω οικογενειακής παράδοσης, αλλά σίγουρα ιδανικός …Προσοχή …”Δικηγόρος”, όχι “νομικός”. Η έννοια του “δικηγόρου” συνδέεται με συμπεριφορές, ενώ η έννοια του “νομικού” συνδέεται με γνώσεις και ικανότητες. Ο Βενιζέλος είναι γεννημένος δικηγόρος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσκολλάται πάνω σε κάποιον και εκείνου το μέγεθος “δανείζεται”. Εκείνου το κεφάλαιο διαχειρίζεται και εκείνου τις εντολές εκτελεί εκ του ασφαλούς, εφόσον αυτός φέρει την ευθύνη. Όλη του η επιτυχία, δηλαδή, στηρίζεται στις καλές επιλογές “πελατών”.

Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει. Ο δικηγόρος ενός “θηρίου” είναι “θηρίο” και ο ίδιος, ακόμα κι αν ο ίδιος προσωπικά είναι ένας δειλός άνθρωπος. Άλλο πράγμα είναι ν’ αντιπροσωπεύεις τα συμφέροντα ενός Βαρδινογιάννη, για παράδειγμα, και ν’ απειλείς τον αντίπαλό σου με τα δικά του μέσα και άλλο πράγμα είναι ν’ αντιπροσωπεύεις τα συμφέροντα ενός ανέργου ηλεκτροσυγκολλητή της ναυπηγοεπισκευαστικής και ν’ απειλείς τον αντίπαλό σου με πνιγμό από τα δάκρυα του πελάτη σου.

Όταν είσαι δικηγόρος με καλές επιλογές, τα πάντα είναι εύκολα. “Υψώνεσαι”, χωρίς να χρειαστεί να “σκαρφαλώσεις”. Μπορείς ν’ απειλείς χωρίς κόστος. Μπορείς να φωνάζεις, χωρίς να κινδυνεύεις. Πάντα κάποιος άλλος θα “καθαρίσει” για εσένα και στη χειρότερη περίπτωση δεν έχεις εσύ ευθύνη για τις “εντολές” του πελάτη σου. Με λίγα λόγια μπορείς να ζεις σαν “λιοντάρι”, άσχετα αν στο προσωπικό επίπεδο είσαι ένας “λαγός”. Είσαι πάντα ο “άντ’ αυτού”. Στην πραγματικότητα είσαι υπεύθυνος μόνον για να διαλέξεις το κουστούμι σου και να μάθεις να δένεις τη γραβάτα σου.

Όπως αντιλαμβανόμαστε το ιδανικό για έναν τέτοιο δικηγόρο είναι ν’ αποκτήσει μόνιμη σχέση με τον ιδανικό πελάτη του. Η μέγιστη επιτυχία ενός δικηγόρου, δηλαδή, είναι αυτή, την οποία “πέτυχε” στη ζωή του ο Βαγγέλης. Ο Βαγγέλης, ως Θεσσαλονικιός δικηγόρος, απέκτησε συγγενική σχέση με τον Θεσσαλονικιό εκείνον, ο οποίος θα ήταν ο ιδανικός πελάτης ενός δικηγόρου της Θεσσαλονίκης. Ο Βαγγέλης “παντρεύτηκε” τον πιο ισχυρό παράγοντα της Θεσσαλονίκης …”Παντρεύτηκε” τον Μπακατσέλο και απλά —κάπου-κάπου— κοιμάται με την κόρη του.

Από εκεί και πέρα ήταν εύκολα τα πράγματα γι’ αυτόν. Εκπαιδευμένος ως δικηγόρος —όπως ήταν—, κατόρθωσε και “μονιμοποίησε” τη δανεική ισχύ του. Έτσι “κατέβηκε” στην Αθήνα να παραστήσει τον παράγοντα. Ο πεθερός συνεννοήθηκε με τον Λαμπράκη και έτσι κάποιοι ισχυροί παράγοντες της εξουσίας περίμεναν τον χοντρό του Βαρδάρη στην πρωτεύουσα. Όλη του η “επιτυχία” σε τέτοια τηλεφωνήματα οφείλεται. Πάντα κάποιοι φροντίζουν να παίρνουν τηλέφωνο, για να μην μένει στην απ’ έξω το φαγανό “παιδί”. Αυτήν την επιτυχία τη διαχειρίζεται εύκολα, γιατί ακριβώς είναι δικηγόρος. Απλά τη διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση από έναν κοινό δικηγόρο, ο οποίος δεν είναι “γαμπρός”.

Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του Βαγγέλη …Το μυστικό, το οποίο βασίζεται στη σιγουριά του και του προσφέρει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση. Αυτή η αυτοπεποίθηση ήταν πάντα η δύναμη του Βαγγέλη. Πάντα φερόταν και μιλούσε με την αυτοπεποίθηση του σώγαμπρου του Μπακατσέλου, που δεν υπολόγιζε κανέναν. Στη συνέχεια μιλούσε με την αυτοπεποίθηση του “σώγαμπρου” του ΔΟΛ και επίσης δεν υπολόγιζε κανέναν. Ο μοναδικός στόχος, που του απέμενε, ήταν να γίνει “σώγαμπρος” στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά όμως τα επιτυγχάνει με τα ίδια προσόντα. Δεν βελτιώνεται, κάθε φορά που “ανεβαίνει” επίπεδο.

Ακριβώς, επειδή μιλάμε για διαχείριση έτοιμης “επιτυχίας”, αναζητούμε την αξία των προσόντων, που πρέπει να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος …Τα προσόντα εκείνα, στα οποία αναφέρονται οι φίλοι και θαυμαστές του Βαγγέλη και τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι προσόντα του Βαγγέλη …Είναι τα τυπικά προσόντα ενός δικηγόρου …Του δικηγόρου, ο οποίος είναι ένας καλός “ηθοποιός”, που πρέπει να ενεργεί ανάλογα με τα συμφέροντα του πελάτη του. Αν ο πελάτης θέλει “αγριάδες”, ο δικηγόρος του παριστάνει τον “άγριο”. Αν ο πελάτης θέλει “γλυκάδες”, ο δικηγόρος του παριστάνει το “σερμπέτι”. Το ζητούμενο είναι να “πιάνει” καλά τον “ρόλο” του.

Άρα τι ψάχνουμε να βρούμε στην περίπτωση του Βενιζέλου; Τα προσόντα όχι ενός ισχυρού άνδρα, αλλά τα προσόντα ενός ηθοποιού. Ποια είναι τα προσόντα ενός ηθοποιού; Μπορεί ένας ηθοποιός να είναι τραυλός και να θέλει να παίξει τον ρόλο του απολογούμενου Ορέστη; Μπορεί ένας ηθοποιός να είναι αλλήθωρος και να παίρνει το ύφος εκείνο, που απαιτεί ο ρόλος του τιμωρού Οδυσσέα; Μπορεί ένας μικρόσωμος ηθοποιός να παίξει τον ρόλο του Αίαντα; Μπορεί ένας άσχημος ηθοποιός να παίξει τον ρόλο του Αχιλλέα; Τα πάντα, δηλαδή, ανάγονται στις ιδιομορφίες του ρόλου, που καλείται κάποιος να ενσαρκώσει.

Ο Βενιζέλος για ποια προσόντα του είναι γνωστός; Θεωρείται πληθωρική προσωπικότητα, αλλά αυτό δεν προκύπτει από το μέχρι τώρα έργο του. Ο Βενιζέλος στη μέχρι τώρα μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία του δεν άφησε έργο. Δεν τον θυμούνται πουθενά για τις καινοτόμες ιδέες του σε κάποιο υπουργείο. Οι ιδέες απαιτούν γνώσεις και ο Βενιζέλος δεν έχει τέτοιες. Ιδέες έχουν μόνον τα αφεντικά και “εντολείς” του. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο Βενιζέλος στην πορεία του να μην αφήνει “ίχνη”. Αν και υπέρβαρος, αφήνει ίχνη γάτας. Πέρα από κάποια ψίχουλα από μπουγάτσες, δεν έχει αφήσει τίποτε πίσω του.

Ο Βενιζέλος έχει μια απλή ευφράδεια λόγου και αυτή είναι που τον διακρίνει. Είναι ρήτορας της “τάβλας” …Έξυπνος του τραπεζιού. Μπορεί να ξεκινήσει να μιλάει και να μην σταματάει, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να το κάνει και όχι επειδή έχει κάτι να πει. Μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα, χωρίς να λέει απολύτως τίποτε. Σε μια συζήτηση μαζί του προλαβαίνεις να πας τουαλέτα και να γυρίσεις, χωρίς να χάσεις τίποτε στο ενδιάμεσο. Ούτε από τον ίδιο θα λείψεις ούτε θα χάσεις τίποτε. Ποτέ δεν θα σου πει …κάθησε ν’ ακούσεις το πιο “σημαντικό”… και ποτέ δεν θα αισθανθείς ότι όσο έλειπες ειπώθηκε αυτό το “σημαντικό” και άρα κάτι έχασες. Από τον “θόρυβο” φεύγεις και στον “θόρυβο” γυρνάς.

Μιλάμε για θαύμα “ρητορικής”. Μπορείς να τον διακόψεις, ο ίδιος να ξεχάσει τι έλεγε και παρ’ όλ’ αυτά να συνεχίσει να μιλάει χωρίς κανένα πρόβλημα. Γιατί; Γιατί αυτά, τα οποία λέει, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δεν έχουν ως στόχο να καταλήξουν κάπου. Είναι απλά κουβέντες, που στόχο τους έχουν απλά ν’ ακούγονται ωραία στον “χρόνο” που του διατίθεται να μιλήσει …Κουβέντες, οι οποίες μπορούν να “κολλήσουν” η μία πίσω από την άλλη, εφόσον δεν οδηγούν κάπου συγκεκριμένα. “Κολλάνε” η μία πίσω από την άλλη, επειδή απλά μπορούν …Κουβέντα, η οποία μοιάζει με αναίτια ποδηλασία στην έρημο. Όπου και να στρίψεις, το ίδιο είναι. 

Αυτό είναι το “θαύμα” το Βενιζέλου. Μπορεί να “υπνωτίσει” τον αντίπαλό του …Να τον κάνει να ξεχάσει το θέμα της συζήτησης και να κερδίσει εντυπώσεις από καλά επιλεγμένες —για λόγους εντυπωσιασμού— λέξεις ή προτάσεις. Εκμεταλλεύεται, δηλαδή, την τεχνική τού λόγου εις βάρος της ουσίας, που είναι ο ίδιος ο λόγος. Τι θέλουμε να πούμε; Σοφός είναι ο άνθρωπος εκείνος, ο οποίος έχει να πει κάτι σημαντικό. Ακόμα και μουγκός να είναι, καλά θα τα “πει”, γιατί θα βρει τρόπο να τα “πει”. Το ιδανικό για έναν τέτοιο άνθρωπο είναι εκτός από τις όμορφες σκέψεις να μπορεί να μιλάει κι όμορφα. Η τεχνική του λόγου —η ομιλία δηλαδή— είναι η “κορνίζα” ενός πίνακα, που είναι η σκέψη. Ιδανικό είναι η τέλεια σκέψη να πλαισιώνεται από τέλειο λόγο, όπως ιδανικό είναι ένας καλός πίνακας να πλαισιώνεται από μια καλή κορνίζα.

Τι γίνεται όμως, όταν αυτά τα δύο δεν συνεργάζονται; Τι γίνεται, για παράδειγμα, όταν έχουμε έναν τέλειο πίνακα και μια κακή κορνίζα να τον πλαισιώνει; Τίποτε σημαντικό, εφόσον ο πίνακας είναι αυτός που αξίζει. Απλά αδικείται, χωρίς να χάνει το μεγαλείο του. Η Τζοκόντα θα παραμένει Τζοκόντα και χωρίς καθόλου κορνίζα. Σε ρολό να σου τη δείξουν και πάλι θα τη θαυμάσεις. Το αντίθετο όμως είναι τραγικό. Να έχουμε μια εξαιρετικής αισθητικής κορνίζα και έναν πίνακα της πλάκας. Μια κορνίζα, για παράδειγμα, βαριάς βυζαντινής τεχνοτροπίας και έναν πίνακα με μια μουντζούρα. Εδώ δεν μιλάμε για απλό πρόβλημα …Μιλάμε για καραγκιοζιλίκι.

Σ’ αυτήν τη δεύτερη περίπτωση ανήκει ο Βενιζέλος. Μιλάει εξαιρετικά, αλλά ποτέ δεν μας είπε οτιδήποτε, το οποίο να είναι “εξαιρετικό” …Ποτέ. Είναι όμως τυχερός, γιατί αυτή η αδυναμία του ποτέ δεν του “κόστισε”. Η τύχη του είναι ότι ζει στην εποχή της τηλεόρασης. Λίγες δεκαετίες νωρίτερα να γεννιόταν και δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα αυτού του επιπέδου. Γιατί; Γιατί δεν έχει τα προσόντα, τα οποία δίνουν καριέρα ηγέτη. Δεν έχει γνώσεις, για να παράγει λύσεις για την κοινωνία. Δεν έχει επαφή με τον κόσμο, για να τον “γοητεύσει”. Δεν θα πει ποτέ κάτι τόσο σημαντικό, ώστε να το αναπαράγουν οι μάζες και να “μεγεθύνουν” αυτόν που το σκέφτηκε. Έτσι όμως γεννιούνται οι ηγέτες. Τους γνωρίζουν τα πλήθη πριν τα γνωρίσουν οι ίδιοι έναν προς έναν.

Εκεί ποντάρει ο πονηρός Βαγγέλης. Υπολογίζει στο να είναι ο τηλεθεατής αρκετά χαϊβάνι, ώστε να νομίζει ότι ο Βαγγέλης απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο και σε κανέναν άλλο. Αυτό του δίνει την υπεροχή του δικηγόρου …Την υπεροχή αυτού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να λειτουργεί και σαν “μυστικοσύμβουλος” …Αυτού, ο οποίος θα σου κλείσει το “μάτι”, για να μην καταλάβει τίποτε ο διπλανός. Αυτού, ο οποίος δήθεν θα “σκύψει” στο αυτί σου και θα σου “πει” μυστικά τι σε συμφέρει να κάνεις …Την υπεροχή αυτού, ο οποίος, λόγω θέσης, γνωρίζει πράγματα και τα “μοιράζεται” με ένα κοινό, το οποίο απλά δεν γνωρίζει …Ο παράδεισος του δικηγόρου …Να γνωρίζει πράγματα, τα οποία ο απέναντί του αγνοεί και να τον “δουλεύει” …Αυτό, που κάνει ο Βενιζέλος με τους πολίτες μέσω της τηλεόρασης του αγαπημένου του ΔΟΛ. Αυτό είναι που του έδωσε την υπεροχή…..

… Ο Λαμπράκης τον έβαλε στα σπίτια μας και όχι το έργο του ή οι γνώσεις του. Ο κολλητός φίλος του πεθερού του.

Ο Μπένι όμως δεν τους απογόητευσε. Έπαιξε τον ρόλο του τέλεια. Τον έπαιξε, γιατί ήταν καλός “ηθοποιός” …Πολύ καλός “ηθοποιός” και γι’ αυτό αφήσαμε για το τέλος το βασικότερο “προσόν” αυτού του καλού “ηθοποιού” …Το προσόν εκείνο, το οποίο έχει σχέση με το ύφος του και τη νοοτροπία του. Ο Βαγγέλας δείχνει φοβερός και τρομερός. Δείχνει άμεμπτος και αυστηρός. Δείχνει επιθετικός. Όλα αυτά είναι θέατρο. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι πραγματικό. Ο κόσμος τον φοβάται και τον υπολογίζει, γιατί απλά δεν τον γνωρίζει. Τον νομίζει τρομερό, ενώ είναι ένας θρασύδειλος …Γνωστός θρασύδειλος.

Γιατί λέμε γνωστός; Γιατί έχει αποκαλυφθεί η δειλία του. Γιατί ο Βενιζέλος είχε την ατυχία σ’ αυτήν τη ζωή να πέσει πάνω στην οικογένεια των Παπανδρέου …Την οικογένεια εκείνη, η οποία καθημερινά αποδεικνύεται ως η “κατάρα” της ζωής του …Μια οικογένεια ανθρώπων, που είναι απόλυτα όμοιοι με τον ίδιο …Μια οικογένεια βλάκων και δειλών, οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερες “πλάτες” από τις δικές του. Όσο καλές κι αν είναι οι “πλάτες” του πεθερού του, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές της αμερικανικής πρεσβείας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Γιατί; Γιατί, όσες φορές και να συγκρουστεί μαζί τους, θα χάσει. Ο βλάκας θα χάσει από τον βλάκα. Ο δειλός θα χάσει από τον δειλό.

Αυτή είναι και η μεγάλη πλάκα με τον Βενιζέλο. Το “μέτρο” της ζωής του το έχουν καθορίσει οι Παπανδρέου. Αν το “μέτρο” της εξυπνάδας του το καθόρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε το “μέτρο” της γενναιότητάς του το καθόρισε ο Νίκος Παπανδρέου. Ο Νίκος απέδειξε ότι ο Βενιζέλος είναι ένα δειλό ανθρωπάκι. Ένα ανθρωπάκι, που, αν σηκώσεις το χέρι σου και τον απειλήσεις με μερικές καρπαζιές, θα τα “κάνει” πάνω του. Το ύφος και το στυλ υπάρχει μόνον για όσο διάστημα “πιάνει” …Αν τον φοβάσαι γι’ αυτό που είναι …Αν τον φοβάσαι που είναι υπουργός …Αν τον φοβάσαι που είναι γαμπρός του πλούσιου Μπακατσέλου. Αν αυτά δεν πιάσουν, αλλάζει το τροπάριο. Ο χοντρός γίνεται δειλός μέχρι γελοιότητας.

Αυτήν η εκκωφαντική δρασυδειλία του Βενιζέλου δεν είναι τυχαία. Απλά, για να την αντιληφθεί κάποιος στην ουσία της, θα πρέπει να γνωρίζει το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε ο Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος κουβαλάει πάνω του ολόκληρη την παθολογία της μεγαλοαστικής τάξης της Θεσσαλονίκης …Της πιο αυθεντικής μεγαλοαστικής τάξης της χώρας …Αυτών, οι οποίοι ήταν μεγαλοαστοί από τον καιρό ακόμα που οι Αθηναίοι έβοσκαν πρόβατα στην Κηφισίας.

Αν δεν γνωρίζεις τους μεγαλοαστούς της Θεσσαλονίκης, την “πατάς” πολύ εύκολα. Σε τρομάζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι δειλός, ασήμαντος, ανήθικος και μικρός μπροστά τους. Όλοι τους ηθικολόγοι άμεμπτου ηθικής με τη “βούλα” του Αγίου Όρους. Στο ίδιο σταυροκόπημα καταφέρνουν και ακουμπούν καί τα κεφάλια τους καί τα γόνατά τους. Όλοι τους γενναίοι “μακεδονομάχοι”, που, ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών, παρουσιάζονται σαν “βουλγαροφάγοι”, “τουρκοφάγοι” κλπ.. Όλοι τους βαθύτατα Έλληνες με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Όλοι τους άξιοι, αλλά “αδικημένοι” από την “άτιμη” την Αθήνα.

Αυτά όλα, όμως, είναι ένας ρόλος. Έχουν μάθει να παίζουν έναν ρόλο και τον παίζουν καλά. Τρώνε “παντεσπάνι” από τον ρόλο αυτόν …Τον ρόλο του επαγγελματία “δικηγόρου” της Βορείου Ελλάδας. Στην πραγματικότητα συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία φαίνονται. Αυτοί, οι οποίοι εμφανίζονται σαν γενναίοι, είναι τραγικά δειλοί. Αυτοί, οι οποίοι δίνουν λύσεις σε όλα τα “προβλήματα” των εργαζομένων, ποτέ δεν δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι όλοι τους κρατικοδίαιτοι. Αυτοί, οι οποίοι εμφανίζονται σαν αυτοδημιούργητοι και άξιοι στη ζωή τους, έχουν διακριθεί μόνον με μέσον. Το “μέσον” κυριαρχεί στο σύνολο των αστικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Ένα φαινόμενο με πολύ μεγαλύτερη ένταση ακόμα και από την Αθήνα.

Η αναξιοκρατία βασιλεύει στη Θεσσαλονίκη, γιατί απλούστατα ισχυρή τάξη της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλοαστική και όχι η κεφαλαιοκρατία …Η μεγαλοαστική, με σκληρό πυρήνα της τους πανεπιστημιακούς. Έναν πραγματικά πολυμελή πυρήνα, εφόσον στη Θεσσαλονίκη οι πανεπιστημιακοί είναι πιο πολλοί κι από τις πέτρες. Πιο πολλοί ακόμα και από τους σερβιτόρους, που είναι το βασικό επάγγελμα της πόλης. Αυτοί οι πανεπιστημιακοί είναι η μάστιγα της πόλης και βασικό αίτιο της υπολειτουργίας των πάντων.

Αυτοί είναι που καταδικάζουν τη Θεσσαλονίκη στη χαμηλή “πτήση” της μπουγάτσας και του φραπέ. Γιατί; Γιατί μόνον σε μια τέτοια “νοσηρή” κατάσταση μπορούν να παραμένουν κυρίαρχοι της πόλης. Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη όλους αυτούς τους θίγει, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσουν ως κοινωνική τάξη τα πρωτεία. Θα χάσουν τη μάχη απέναντι στην τοπική κεφαλαιοκρατία. Θα χάσουν τα προνόμια, τα οποία απολαμβάνουν ελέω Αθήνας, αν αυτή η κεφαλαιοκρατία αρχίσει τις συγκρούσεις μ’ αυτήν.

Ακριβώς, επειδή προοδεύουν μονίμως με “στημένο” τρόπο και με τις “πλάτες” άλλων, έχουν αναπτύξει μια επίσης μόνιμη συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά, η οποία καλύπτει την ανάγκη τους για άμυνα απέναντι στον οποιονδήποτε τους αμφισβητεί. Η αυστηρή εικόνα που δείχνουν είναι ένα “κέλυφος”, το οποίο κρύβει μια πραγματικότητα, η οποία δεν έχει σχέση μ’ αυτό που φαίνεται. Έχουν ανάγκη να παριστάνουν τους αυστηρούς, τους απρόσιτους και τους ενάρετους, για να μην κρίνονται. Όσο πιο ανάξιοι είναι, τόσο πιο πολύ “κρύβονται”. Γνωρίζουν ότι από τον λόγο και τα έργα κρίνεσαι και φροντίζουν να τη “βγάζουν” σιωπηλοί, χωρίς να κάνουν τίποτε.

Η ανασφάλειά τους, δηλαδή, καθορίζει το μοντέλο της συμπεριφοράς τους. “Μιλάνε” με διάσημα ρητά, όχι επειδή είναι μορφωμένοι, αλλά επειδή επιδιώκουν την ασφάλεια, την οποία μπορεί να προσφέρει μια τέτοια πρακτική. Κρίνουν αυστηρά τους συνεργάτες τους, όχι επειδή είναι δίκαιοι, αλλά επειδή θέλουν να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να “μετακινήσουν” τις ευθύνες μακριά από τους ίδιους. Ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά οι ανάξιοι συνεργάτες τους, οι οποίοι δεν συνέλαβαν το “όραμά” τους. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απρόσιτοι και αυστηροί με τους συνεργάτες τους.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι απίστευτα σκληροί απέναντι σε όσους θεωρούν “κατώτερους”. Έχοντας “προσκυνήσει” για τη θέση τους, αλίμονο σε όποιον βρεθεί υπό την εξουσία τους. Αυτός είναι που θα “πληρώσει” τη δική τους ταπείνωση. Αλίμονο σ’ αυτόν ο οποίος θα έχει την ατυχία να έχει διευθυντή, καθηγητή ή υπουργό μεγαλοαστό της Θεσσαλονίκης. Θα τα “δει” όλα. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της αδυναμίας χρησιμοποιούν τρίτους για την επιβεβαίωση της αξίας τους. Έχουν ανάγκη την “έξωθεν” καλή μαρτυρία ενός κόμματος, ενός συλλόγου ή ενός Μητροπολίτη, γιατί δεν μπορούν ν’ αποδείξουν τίποτε μόνοι τους. Δεν μπορούν με τη δουλειά τους να δικαιολογήσουν ούτε το ύφος τους ούτε τον μισθό τους.

Μιλάμε για έναν άλλο κόσμο. Έναν ξεχωριστό κόσμο, απόλυτα “σφραγισμένο”. Μόνοι τους κρίνουν τα μέλη τους και εκεί τελειώνει η κρίση. Όλοι οι άλλοι απλά δεν έχουν λόγο. Οι μεγαλοαστοί της Θεσσαλονίκης μόνον μεταξύ τους κρίνονται. Όσο και ν’ αποτύχουν στην καριέρα τους, θα κριθούν ευνοϊκά από τους ομοίους τους, για να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία της βασίλισσας της μπουγάτσας. Από εκεί και πέρα μια βόλτα στο Άγιο Όρος, για να “ξαναφορτιστούν” …και πάλι έτοιμοι …Σαν “καινούργιοι” …Σαν να μην εκτέθηκαν ποτέ …Σαν να μην απέτυχαν ποτέ.

Τα πάντα στημένα …Στημένα, με έναν τρόπο μοναδικό στην Ελλάδα. Μόνον στη Θεσσαλονίκη οι πάντες προέρχονται από την ίδια “δεξαμενή” προσώπων. Δεν υπάρχουν εκεί κοινωνικές ή ταξικές ή ιδεολογικές συγκρούσεις, που να “παράγουν” πρόσωπα σε διαφορετικούς χώρους. Ένας είναι ο χώρος που παράγει πρόσωπα και αυτός είναι ο μεγαλοαστικός της Θεσσαλονίκης. Ο νικητής χώρος, που “καταπίνει” τα πάντα για λογαριασμό του. Μόνον στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να είναι “σοσιαλιστές” άνθρωποι σαν τον Βενιζέλο, τον Μπουτάρη, τον Καστανίδη ή τον Παπαθεμελή.

Μιλάμε για σουρεαλιστική κατάσταση. Θρησκόληπτοι σοσιαλιστές ή “γαλαζοαίματοι” σοσιαλιστές, οι οποίοι βλέπουν όλο τον κόσμο είτε σαν “αμαρτωλούς” είτε σαν “κατώτερους”, μόνον στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν. Γιατί; Γιατί μόνον εκεί οι ίδιοι άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους τα πάντα. Αυτό είναι το “επάγγελμα” της μεγαλοαστικής τάξης της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό προσκυνά μονίμως την Αθήνα. Πρώτα στα “γόνατα” και με κλάματα μέχρι να πάρουμε την “υψηλή” δημόσια ή κομματική θέση και μετά “όρθιοι” να παριστάνουμε τους άμωμους κριτές …Τους άμωμους “εργολάβους” και υπερασπιστές συμφερόντων όπου κι αν μας τοποθετήσουν. Πρώτα παρακαλάμε την Αθήνα, για να βολευτούμε στους μηχανισμούς και στους παραμηχανισμούς της και κατόπιν την “πολεμάμε”, για να δικαιολογούμε την ύπαρξή μας. Αν υπάρχουν και μερικά διαμερίσματα, να εισπράττουμε και κανένα ενοίκιο, εκτός από έξυπνοι είμαστε και μύστες της ελεύθερης οικονομίας. 

Γι’ αυτό λέμε ότι, αν δεν τους γνωρίζεις, είναι πολύ εύκολο να σε εντυπωσιάσουν με την ηθοποιία τους. Αν όμως τους γνωρίζεις, κάνεις αυτό το οποίο κάνει και η Αθήνα. Δεν τους υπολογίζεις. Γιατί; Γιατί όλα αυτά είναι ένα θέατρο. Είναι πολύ μικροί και πολύ δειλοί για να σε απειλήσουν. Είναι πολύ Παπαθεμελήδες και πολύ Βενιζέλοι για να σε απειλήσουν. Το αντίθετο βέβαια είναι πολύ εύκολο. Είναι πολύ εύκολο να τους τρομοκρατήσεις. Μια κρατική θέση ή μια σίγουρη προαγωγή ν’ απειληθεί και οι “γενναίοι” του Βορρά πέφτουν στα γόνατα.

Αυτήν την “παθολογία” φέρει και ο Βενιζέλος. Αν δεν τον γνωρίζεις, το πιο πιθανό είναι να βγάλεις λάθος συμπεράσματα. Νομίζεις ότι είναι σπουδαίος πολιτικός, ενώ αυτός είναι σημαντικός ηθοποιός. Νομίζεις ότι εκφέρει μεγαλόπνοες σκέψεις, ενώ αυτός απλά διαβάζει με θεατρικό “στόμφο” ό,τι σκονάκι τού δίνουν οι εκάστοτε ισχυροί. Αν ο Πρέκας ήταν μεγαλοαστός πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη, θα ήταν διάσημος υπουργός. Βενιζέλος, Καστανίδης, Τσοχατζόπουλος και Πρέκας θα έκαναν έναν πολύ καλό “θίασο”. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται γνώση, για να μην εξαχθούν τα λάθος συμπεράσματα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι λειτουργεί η μεγαλοαστική τάξη της Θεσσαλονίκης και έτσι λειτουργεί το γνήσιο “τέκνο” της ο Βενιζέλος.

…Ο Βενιζέλος, που “πονά” τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα …Ο Βενιζέλος, που απλά, για να “διδάξει” τη φορολογική συνείδηση στους Έλληνες, θέλει να φορολογήσει τους εργαζόμενους των 600 ευρώ …Ο Βενιζέλος, που θέλει να σώσει τον ιδιωτικό τομέα και βέβαια να μας δώσει την ανάπτυξη …Την αειφόρο ανάπτυξη, αν συνυπολογίσουμε την “εξυπνάδα” του …Ο Πρέκας της πολιτικής …Ο Σαλονικιός γίγαντας …Ο κρατικοδίαιτος …από τότε που υπάρχει. Από τότε που υπάρχει είναι κρατικοδίαιτος. Εμείς τον ταΐζουμε από τότε που υπάρχει. Στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει βγάλει ούτε δραχμή ούτε ευρώ.

Ποτέ στη ζωή του δεν έφαγε ούτε μία μπουκιά ψωμί από την ελεύθερη αγορά. Ποτέ δεν ανταγωνίστηκε κάποιον άλλον ιδιώτη για την επιβίωσή του. Από τότε που τελείωσε το Πανεπιστήμιο, ο ελληνικός λαός έχει αναλάβει το πλούσιο “συσσίτιό” του. Ο γενναίος κι έξυπνος Μπένι γνωρίζουμε πάντα πού βρίσκεται την πρώτη και τη δεκατηπέμπτη ημέρα τού κάθε μήνα …Πάντα “κρεμασμένος” σε κάποιον γκισέ δημόσιου ταμείου …Απλά πράγματα. Ο πεθερός, αντί να τον βάλει να πουλάει χέστρες και μπιντέδες σε κάποιο παράρτημα του Βαρδάρη, μας τον “φόρτωσε” να τον πληρώνουμε εμείς, για να κάνει δουλειές με το δημόσιο ο ίδιος.

Με αυτήν την έξυπνη κίνηση μετέτρεψε τον γαμπρό του σε δικό του “εργαλείο” με δικά μας έξοδα. Από εκεί και πέρα η πορεία του είναι κλασική για τα “ήθη και τα έθιμα” της Θεσσαλονίκης. Ως Θεσσαλονικιός μεγαλοαστός, που σέβεται τον εαυτό του, βολεύτηκε στο Πανεπιστήμιο με τον γνωστό τρόπο της “Φτωχομάνας”. “Φυσά” ο Βαρδάρης εκεί όπου “σημαδεύουν” οι Μπακατσέλοι και ανοίγουν οι “πόρτες” για να βολεύει τα παιδιά της. Απέκτησε τη “σιγουριά” του δημόσιου μισθού και μετά ήταν έτοιμος να “πετάξει”, για να σώσει και εμάς.

Όλη του η ζωή είναι ένα διαρκές “σπρώξιμο”. Περνάει τα πάντα με bypass. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο …μια νύχτα χωρίς καθόλου “φεγγάρι”. Μπορεί επιστημονικές “εγγυήσεις” να μην κατέθεσε για τη θέση του, αλλά το υφάκι τού Πανεπιστημιακού το είχε από τότε που έγλειφε τους καθηγητές του. Ως εκ τούτου όπου και ν’ αναζητήσεις μια καλή επιστημονική γνώμη για τον “έγκριτο” συνταγματολόγο, δεν θα τη βρεις.

Δεν “υπάρχει” κανένας επιστήμονας με το όνομα Βενιζέλος στην επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει ως επιστήμονας σε καμία επιστημονική κοινότητα. Δεν διαθέτει κανένα στοιχείο από εκείνα που καθιστούν τους επιστήμονες έγκριτους και διακεκριμένους. Μόνον στους διαδρόμους του ΔΟΛ είναι “έγκριτος” και “διακεκριμένος” επιστήμονας. Μόνον στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι διάσημος επιστήμονας. Δεν θα μπορούσε να είναι διακεκριμένος επιστήμονας. Αντικειμενικά δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να είναι τέτοιος.

Η διάκριση στην επιστήμη απαιτεί χρόνο, αίμα και άπειρο κόπο και η δημόσια ζωή του Βενιζέλου δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Πώς θα μπορούσε να είναι “διακεκριμένος”, όταν από την ηλικία των 36 ετών και μετά βρίσκεται διαρκώς σε υπουργικές θέσεις; Δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτά τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι έκανε και τα οποία δεν ήταν επιστημονικά. Δεν είχε τον χρόνο να γίνει διακεκριμένος επιστήμονας, εφόσον αποφάσισε να γίνει διακεκριμένος ΠΑΣΟΚΟΣ. Στην κυριολεξία είναι παντελώς άσχετος με τη νομική επιστήμη. Παπαρολόγος της δεκάρας. Ποιος ξέρει ποιοι φοιτητές και με ποια ανταλλάγματα γράφουν τις “επιστημονικές” εργασίες του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά, τα οποία νομίζουμε για τον ίδιο, είναι μια εικόνα. Μια εικόνα ψευδής και βέβαια πανάκριβη. Όταν λοιπόν προσπαθείς να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει σε μια τόσο παραπλανητική εικόνα, πρέπει να φτάσεις στον “πυρήνα” της. Πρέπει να αποδομήσεις την προσωπικότητα και άρα πρέπει να φτάσεις στα θεμέλιά της. Πρέπει να ξετυλίξεις το νήμα μιας ζωής και να φτάσεις στις αρχές της. Απλά πράγματα, τα οποία βρίσκονται εύκολα με ένα κομπιουτεράκι. Ο Βενιζέλος γεννήθηκε το 1957. Το 1980 και άρα σε ηλικία 23 ετών έγιναν όλα τα “θαύματα” μαζί. Παντρεύτηκε την κόρη του Μπακατσέλου και ως δια “μαγείας” αναγορεύεται Διδάκτορας Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου και “εκλέγεται” μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ; Σε ηλικία 23 ετών. Τυχαίο; Δεν νομίζω.!!

Αυτό ήταν το θεμέλιο της ζωής του. Ο Βενιζέλος στην πραγματικότητα “γεννήθηκε” το 1980 …Ο Βενιζέλος ως συγγενής του Μπακατσέλου. “Βάπτιση” ήταν ο γάμος του. Πάνω σ’ αυτόν τον γάμο έχτισε ολόκληρη τη ζωή του. Βρήκε την ευκαιρία της ζωής του και δεν θα την άφηνε χαμένη. Από είκοσι χρονών έκανε πρόβες “γαμπρικού”. Την είχε “χτυπήσει” την πλούσια “νύφη” και δεν θα την άφηνε να πάει χαμένη για παροδικούς έρωτες. Πώς να την αφήσει άλλωστε με τη δική του οικογενειακή παράδοση; Δικηγόρο πατέρα είχε. Πονηρό δικηγόρο, αν σκεφτεί κάποιος ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του τού αφαιρέθηκε η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

….

Γρήγορα και άμεσα. Όπως περίπου δίνονται οι “προίκες” των κοριτσιών της “καλής” κοινωνίας. Σε ηλικία 23 ετών παντρεμένος διδάκτορας ήταν ο Βαγγέλας. Μάλλον όμως μυστικό το κρατούσε αυτό το γεγονός από τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ή τις καθαρίστριες των υπουργείων της Αθήνας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πολλές από αυτές ορκίζονται ότι ο Βαγγέλας είναι ένας χοντρός Στρος Καν. Είναι και πονηρούλης ο χοντρός. Είναι και πονηρούλης ο “μικροπαντρεμένος”. Δεν είναι ανέκδοτο με τον Τοτό. Είναι και καυλιάρης ο μπουχέσας. Λογικό είναι αυτό. Όταν στα είκοσί σου παριστάνεις τον πενηντάρη, για να είσαι αρεστός στον πεθερό, στα πενήντα θα παριστάνεις τον εικοσάρη, για να καλύψεις τη ζημιά. Όταν στα είκοσί σου “ευνουχίζεσαι” για το συμφέρον, φυσικό είναι να έχεις την τύχη των ευνούχων και άρα να γίνεις τόφαλος.

Αποκτώντας λοιπόν την πανεπιστημιακή ιδιότητα, χωρίς να έχει τα απαραίτητα “πιστοποιητικά”, μετέτρεψε την ίδια αυτή ιδιότητα σε “πιστοποιητικό” για να διευκολυνθεί στη στρατιωτική του θητεία. Την εποχή που οι συνομήλικοί του πήγαιναν στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια, ο έξυπνος χοντρός πήγε ίσα-ίσα για να βγει τις απαραίτητες φωτογραφίες στο Κέντρο Κατάταξης. Εκμεταλλεύτηκε μια ευνοϊκή διάταξη του νόμου, που είχαν φτιάξει οι ΠΑΣΟΚΟΙ για τέτοιες περιπτώσεις “πανεπιστημιακών”. Μετά ελάχιστοι τον “είδαν” στο χακί και ακόμα λιγότεροι τον “θυμούνται” φαντάρο. Πώς να τον δουν άλλωστε. Έκανε θητεία στην απόλυτη “βασιλεία” του ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε μερικές δεκαετίες αργότερα να μπει σαν “στρατάρχης” μέσα στο Υπουργείο Αμύνης. Ο “Ναπολέων” σε καμπουρόχοντρη έκδοση.

Αφού προόδευσε σαν “επιστήμονας” και έλυσε με συνοπτικές διαδικασίες τις εκκρεμότητες με τη στρατιωτική του θητεία, θεώρησε ότι τις υπηρεσίες του εκτός από την επιστήμη τις έχει ανάγκη και η κοινωνία. Ένας άνθρωπος, ο οποίος στα 23 του είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα χρόνου ν’ ανέβει “επίπεδο”. Στην ηλικία των 36 ετών έγινε βουλευτής. Μετά την πρόοδό του σαν “επιστήμονας” και τη λαμπρή στρατιωτική του “φωτογράφηση” ήταν θέμα χρόνου να δοκιμάσει την τύχη του και ως πολιτικός. Άλλωστε αυτή η “ανάγκη” του να “υπηρετήσει” την κοινωνία τον “έσπρωξε” στον σοσιαλισμό. 

Με τον Βενιζέλο, δηλαδή, έχει συμβεί ένα μοναδικό παράδοξο για την πολιτική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η πρόοδος του Βενιζέλου δεν έχει τη συνηθισμένη “φορά” για τη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος εξ’ αντανακλάσεως είναι ισχυρός στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν ο ισχυρός της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στη συνέχεια “κατέβηκε” στην Αθήνα, όπως γίνεται συνήθως. Ήταν ο τίποτας της Θεσσαλονίκης, που “φτιάχτηκε” στην Αθήνα και “επέστρεψε” στη Θεσσαλονίκη, για να γίνει ισχυρός. Με τα “μαχαίρια” της Αθήνας “έκοψε” τη “μπουγάτσα” της Θεσσαλονίκης.

Επειδή μάλιστα είναι έμπειρος πλέον “δολοφόνος” και γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν και σήμερα, προσπαθεί και πάλι να πάρει προκαταβολικά τα μέτρα του. Γνωρίζει ότι πάμε για γενικό ξεπούλημα του πλούτου και του μέλλοντος των Ελλήνων. Επειδή το γνωρίζει και επειδή θα εμπλακεί σ’ αυτό και ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών, ζητάει και πάλι “προκαταβολικά” την ασφάλειά του. Είναι ο πρώτος και ο μόνος υπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του ζήτησε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολιτικοί, οι οποίοι θα υπογράψουν τις ιδιωτικοποιήσεις και άρα το ξεπούλημα. Πού το “δήλωσε”; Στο αγαπημένο του Βήμα …Στο “μαγαζί” των συνενόχων του.

Κατάλαβε ο αναγνώστης τι λέμε; Αυτοί, οι οποίοι τον “κατέβασαν” στην Αθήνα, για να τον “δοξάσουν”, είναι οι ίδιοι που επωφελήθηκαν από το πολιτικό του “έργο” ως εθνικοί εργολάβοι. Αυτοί έβαζαν πάντα τις “πλάτες”, για να μας “δουλεύει” ο χοντρός. Αυτοί ήταν η δύναμη πίσω από την αυτοπεποίθησή του. Αυτός ήταν ο ρόλος του. Με τις “πλάτες” του ΔΟΛ και του Μπόμπολα και την αυτοπεποίθηση που αυτές συνεπάγονται έπαιζε το παιχνίδι της διαπλοκής.

Από τη στιγμή που τα “νομοθετήματα” τού τα έδιναν οι διαπλεκόμενοι σε “ραβασάκια”, για να τα “περνάει” ως υπουργός, έπρεπε να τα υπερασπίζεται “επικοινωνιακά”. Επικοινωνιακός ήταν ο κύριος ρόλος του και όχι νομικός. Αυτή ήταν η κύρια δουλειά του, εφόσον το “νομοθετικό” του έργο το είχαν αναλάβει οι δικηγόροι των “διαπλεκομένων”. Δουλειά του ήταν να εμφανίζεται στα κανάλια με τον τρόπο που περιγράψαμε …Με τον τρόπο εκείνον, που μετατρέπει τον τηλεθεατή σε ευκολόπιστο “χαϊβάνι”. Δουλειά του ήταν με μια “ψευδεπίφαση” επιστημονικότητας να δικαιολογεί εγκλήματα.

Έτσι τον θυμόμαστε. Τον θυμόμαστε να προσπαθεί με “χαρισματικό” τρόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ένα πρωτοπαλίκαρο του εγκληματία Σημίτη …Πρωτοπαλίκαρο του Σημίτη, ο οποίος κατέστρεψε τη χώρα και την οδήγησε στη σημερινή αθλιότητα …Βασικό μέλος μιας κυβέρνησης, το οποίο καθημερινά μετέτρεπε τον Συνταγματικό Νόμο σε “πατσαβούρα”. Είχε πραγματικά ανάγκη εκείνη η κυβέρνηση την ευφράδεια του Βενιζέλου. Έπρεπε να δικαιολογηθούν οι απευθείας αναθέσεις των Ολυμπιακών, τα “χρηματιστήρια”, οι νόμοι περί βασικών μετόχων ή οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών …Όταν καθημερινά παραβιαζόταν το μισό Σύνταγμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα “διαπλεκόμενα”.

Τότε διακρίθηκε ο συνταγματολόγος Βενιζέλος. Όπου είχαν συμφέροντα τα διαπλεκόμενα, “νομοθετούσε” ο “επιστήμονας-νομοθέτης” Βαγγέλης. ΜΜΕ, ενέργεια κλπ.. Όπου υπήρχε γκρίνια κι αμφισβήτηση του κόσμου για τις πολιτικές του “εκσυγχρονιστικού” ΠΑΣΟΚ, έβγαινε ο “επιστήμονας-δικηγόρος” Βαγγέλης, για να “εξηγήσει” στα χαϊβάνια. “Έμπαινε” στα σπίτια του κόσμου, για να “θολώσει” την κατάσταση.

Όσο πιο πολύ “θόλωνε” τις καταστάσεις, τόσο πιο “διαπρεπής” γινόταν …”Διαπρεπής” του συγκροτήματος του Λαμπράκη …Διαπρεπής στην τηλεόραση, εφόσον, εξ’ όσων γνωρίζουμε, σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου και σε καμία επιστημονική κοινότητα δεν είναι γνωστός ως επιστήμονας. Αυτήν την ικανότητά του θέλουν τώρα και γι’ αυτόν τον λόγο τον τοποθέτησαν στη θέση του υπουργού οικονομικών της Τρόικας.

…..

Αυτός ο ατιμώρητος εγκληματίας εμφανίζεται σήμερα σαν ο κατάλληλος να μας σώσει από το “έγκλημα”. Στην πραγματικότητα έβαλαν τον “δολοφόνο” να μεριμνήσει για τα της “κηδείας”. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι το σημερινό δυσβάστακτο χρέος είναι αποτέλεσμα των συνεχών αναχρηματοδοτήσεων του τεράστιου χρέους των Ολυμπιακών Αγώνων και θα καταλάβει πόσο αληθές μπορεί να είναι αυτό. Αναχρηματοδότηση της σπατάλης, στην οποία ο Βενιζέλος πρωταγωνίστησε ως Υπουργός Πολιτισμού στην πιο αμαρτωλή περίοδο του υπουργείου …Της σπατάλης, που, χάρη στους νόμους του Υπουργού Δικαιοσύνης Βενιζέλου, μπορούσε ο Υπουργός Πολιτισμού Βενιζέλος να μοιράζει —χωρίς να διατρέχει κίνδυνο τιμωρίας— απ’ ευθείας έργα και άρα δισεκατομμύρια στη διαπλοκή.

Ο Βενιζέλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλα αυτά κάποτε θα πληρωθούν. Όσο κι αν “θωράκισε” νομικά το “άλλοθί” του, στο τέλος θα υπερισχύσει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και το δίκιο του λαού. Παραγραφή και “ανεύθυνα” σε κόλπα και διαφθορές, που αγγίζουν την προδοσία, δεν μπορούν να υπάρξουν. Κάποτε θα ανοίξει ο “φάκελος” των Ολυμπιακών Αγώνων και τότε δεν θα του αρέσει καθόλου …Θα βρεθούν οι ευθύνες του …Θα βρεθούν τα δισεκατομμύρια, τα οποία μοίρασε σε “κολλητούς” και “προστάτες” …Θα βρεθούν και τα δικά του κλοπιμαία. Δεν είναι δυνατόν να μας δουλεύει ο χοντρός. Από τότε που υπάρχει σ’ αυτήν τη ζωή με δημόσιο μισθό είναι. Πώς βρέθηκε με αυτήν την τεράστια περιουσία, όταν μάλιστα είναι γνωστή η πολυτελής ζωής που απολαμβάνει; 

Το γνωστό κόλπο Μητσοτάκη με την “προίκα” της Μαρίκας δεν πιάνει πάντα. Πόση “προίκα” πήρε και πότε την πήρε; Δεν ταιριάζουν τα νούμερα και οι ημερομηνίες. Όταν δηλώνει στο Πόθεν Έσχες του άπειρα περιουσιακά στοιχεία και καταλήγει σε 3 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων, ευνόητο είναι ότι έχει κρυμμένα και καταχωνιασμένα πολλά παραπάνω. Όλα αυτά κάποτε θα βρεθούν. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Όπως ο χρόνος της ζωής του δεν δικαιολογεί επιστημονικές “διακρίσεις”, έτσι δεν δικαιολογεί και μεγάλους πλουτισμούς. Τα χρήματα αφήνουν ίχνη και αλίμονο σ’ αυτούς οι οποίοι “λερώνονται” σε συνθήκες “Αργεντινής”.

Οι χοντροί είναι η χαρά των όχλων. Το “κερασάκι” στα λιντσαρίσματα. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τον όχλο και αν πέσουν δεν μπορούν να σηκωθούν. Μιλάμε για υπερθέαμα. Αλλού οι κοιλιές, αλλού οι κώλοι. Αλλού τα φανελάκια κι αλλού τα σώβρακα. Μπορείς να τους χτυπάς, να φεύγεις και να ξαναγυρνάς για να τους ξαναχτυπήσεις. Αυτά μπορεί πλέον να τα “οραματιστεί” κάποιος, χωρίς καν να κλείσει τα “μάτια” του. Αν σκεφτεί κάποιος ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι Έλληνες τα “οραματίζονται” μπορεί να είναι σίγουρος ότι μιλάμε για αυτοεκπληρούμενη “προφητεία”.

Τα παράσιτα θα έχουν το τέλος που τους αρμόζει και ο Βενιζέλος είναι ένα τέτοιο παράσιτο …Άχρηστο, πολυδάπανο, παράνομο και “στρογγυλό” …Αέρας κοπανιστός …που απλά βρομάει.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ”

Αποσπάσματα από άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε εδώ

β) Να δούμε τώρα πως παρουσιάζει ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος τον εαυτό του :    

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠαΣοΚ  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Αποστ. Μπακατσέλου, δικηγόρο με την οποία έχει μία κόρη, απόφοιτη Νομικής του ΑΠΘ.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος.

Αποφοίτησε από τη Νομική το 1978 και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ.

Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων και μελετών στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου και της πολιτικής επιστήμης.

Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Εκλέχθηκε πάλι βουλευτής στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Διετέλεσε σε διάφορες περιόδους και στη συνέχεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Πολιτισμού και Υπουργός Ανάπτυξης (Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της εκτεταμένης Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. 

Ως Υπουργός Πολιτισμού, για δεύτερη φορά από το Νοέμβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αρμόδιος για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το Νοέμβριο του 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ανέλαβε τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  μέχρι την προκήρυξη των εκλογών της 4.10.2009.

Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά το διάστημα 7.10.2009 – 16.06.2011

Στις 16.06.2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών έως τις 19.03.2012

Στις 18.03.2012 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

γ) Τι λέει η wikipedia;

Το 1990 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης από το 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. Υπεράσπισε επιτυχώς τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Έχει καταλάβει πλήθος κυβερνητικών και άλλων θέσεων:

  • Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (2011-2012)
  • Υπουργός Οικονομικών (2011-2012)
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011)
  • Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)
  • Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)
  • Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)
  • Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)
  • Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1994-1995)
  • Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994)

Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Εισηγήθηκε νομοθετικό έργο στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, της ενέργειας, του πολιτισμού κ.ά.

δ) Τι λένε οι άλλοι;  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μηνυθεί από εκατοντάδες πολίτες  για έσχατη προδοσία, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για γενοκτονία και άλλα πολλά. Δείτε στην συνέχεια μερικές μόνο από τις μηνύσεις αλλά και μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που τον αφορούν :

.
Και μερικά βίντεο :

Ο Ε. Βενιζέλος και οι πολίτες …

Η Ελβίνα Βενιζέλου και όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

14 comments on “Αφιέρωμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο

  1. Pingback: Αφιέρωμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο « Τόνοι καὶ Πνεύματα ….

  2. Γεν. Γραμμ. Δημοσ/κης Πολιτικής του ιδίου Υπουργείο κ.Πενταζο
    Και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κυρίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΚΕΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ.

    Την 14 Ιούλιου 2011 ημέρα Πέμπτη, η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού προεβη σε έκτατη τοποθέτηση ύψος 100.000.000 Ευρω στην τράπεζα ………..από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου .
    Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατόπι εντολής του Υπουργού Οικονομικών μέσω του Γεν. Γραμμ. Κ. Πανταζου προς την εν λογω Διεύθυνση, κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Κατόπιν τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΕΤ 1,2 ΚΑΙ 3.

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ 49 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΗΝ 14/7/2011 ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ διαφωνώ για τους λόγους που αναφέρονται κατωτερω.
    Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ . διαφωνώ για τους ίδιους λόγους που ανάφερε ο Δ/ντης της Δ 49

    Διαφωνώ για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή.
    Α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης ( 50% των ιδίων κεφαλαίων ) που έχει θεσπιστεί κατά Ε 92 εκατ. Ευρω.
    Β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε των Ε 65 εκατ. Λήξης 14/7 ενώ μας ειδοποίησε για αντικειμενικής αδυναμίας επιστροφής ποσού από τοποθέτησης ύψος Ε 70 εκατ λήξης 15/7/11 .
    Γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγο τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσφατη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ε.Δ . περαιτέρω. Υπογραφή 14/7/11.
    Με απλά λόγια οι αρμόδιοι Υπάλληλοι δεν εγκρίνουν να δοθούν χρήματα 100.000.000ΕΥΡΩ σε μια τράπεζα που την ιδία ημέρα αδυνατούσε να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσια 70. Εκατ. Ευρω.
    Όμως με πολιτική πράξη του κ. Βενιζέλου δίνονται τα χρήματα αυτά με κίνδυνο να χαθούν.
    Καταθέτω λίστα και με άλλες τράπεζες που τοποθετήθηκαν από 5/7/11 έως και13/7/11 ποσόν 156.605.000.000,00 δις ευρω !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σχετ 4.
    Παρακαλώ λάβετε γνώση.

    Με τιμή

    Δημήτρης Γεωργακόπουλος
    Πρόεδρος ΣΕΑ

    Κοιν. ΧΑΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΑΓΟΡΑΣ , ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ))

    Σήμερα ο δημοσιογράφος
    ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Στην εφημερίδα ελευθεροτυπία δημοσιεύει ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών προτείνει στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβούλιο να ψηφίσουν τροπολογία ώστε αναδρομικά να μην υπάρχει ποινικό αδίκημα από το 2007 έως και σήμερα για τον Υπουργό Οικονομικών για τις παράνομες καταθέσεις στις Ιδιωτικές τράπεζες των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου παρά τις ΝΟΜΙΜΕΣ διαφωνίες των υπηρεσιακών αρμοδίων υπαλλήλων του Γενικού Λογιστήρια του Κράτους

    (( X.K. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.
    Πεμ 4 Αυγ 2011, 12:00
    Έντυπη Έκδοση
    Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ PROTON
    Εκ των υστέρων νομιμότητα!
    Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
    Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, που έφερε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε χθες στη Βουλή να δώσει νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, καθ’ υπέρβασιν του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου, και αναδρομικά, παρά τη ριζική διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 υπηρεσίας και του αρμόδιου εισηγητή.

    Οταν συντρέχουν λόγοι κάλυψης Ετσι, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που γίνεται αύριο, ο υπουργός κατέθεσε προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), βάσει της οποίας προβλέπεται πως:
    «Οταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».
    Η προσθήκη αυτή είναι φωτογραφική απεικόνιση της πριμοδότησης της Proton Bank στα μέσα Ιουλίου από τον ίδιο ως υπουργό και η ψήφισή της τού παρέχει νομική κάλυψη εκ των υστέρων!
    Μιλώντας, νωρίτερα, ο ίδιος στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα, επανέλαβε επί της ουσίας τα όσα κατέγραφε στην επιστολή του που απέστειλε στην «Ε» (φύλλο Τετάρτης). Οτι δηλαδή «οι τράπεζες, ως νομικά πρόσωπα που υπηρετούν το συμφέρον της οικονομίας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουν το μετοχικό κεφάλαιο, από αυτούς που είναι βασικοί μέτοχοι, από αυτούς που διοικούν, από αυτούς που επιδιώκουν να ασκήσουν μικρή ή μεγάλη επιρροή».
    Συνέδεσε δε τις ενέργειές του με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, διότι «η υγεία και η ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι υγεία και ρευστότητα των μετόχων, είναι υγεία και ρευστότητα της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
    Οι θέσεις του υπουργού βρήκαν φανατικό υποστηρικτή τον συνήθη σύμμαχο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών και γραπτή ανακοίνωση του ΛΑΟΣ με τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.
    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «πάντα μετέχει πρόθυμα» στο κάλεσμα για ενημέρωση, τονίζοντας ότι πάνω στην πλήρη ενημέρωση «μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μία πανεθνική προσπάθεια».
    Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέτρεξε στην υπόθεση Κοσκωτά, επικαλούμενος τα εξαιρετικά πρωτοσέλιδα και τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι βρέθηκαν μετά μάρτυρες υπεράσπισης. «Το λέω τώρα αυτό -συνέχισε- γιατί βλέπω πως ακολουθείται από τον Τύπο μια πολιτική Σαμψών, του τύπου “δεν μπορώ να εξασφαλίσω δάνεια εγώ και ασκώ πίεση να πέσει το τραπεζικό σύστημα”»…
    Παρότρυνε μάλιστα «να κανονιστεί μια συνάντηση με όλους τους ιδιοκτήτες μεγάλης κυκλοφορίας ημερησίων εφημερίδων και μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, διότι σήμερα νοσεί το σύστημα και ποδηγετείται μια κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα από συγκεκριμένα μέσα». Τιετε
    Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναρωτήθηκε μήπως η βιασύνη της Attica Bank, η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο, να εξαγοράσει την Proton γίνεται προκειμένου να μείνουν κρυφά κάποια πράγματα. Απάντηση όμως δεν έλαβε. * )))

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
    ΜΗΝΥΩ
    ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΝΓΚΑΛΥΨΗ.

    ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΗΔΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΨΗΨΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ
    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ.
    ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ.

    Με τιμή

    Δημήτρης Γεωργακόπουλος
    Πρόεδρος ΣΕΑ

    Κοιν. Κ. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων

    Προς

    Εισαγγελεα Αθηνών 28/8/2011

    ΑΝΑΦΟΡΑ

    Σας γνωρίζω ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφησε το πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (( περί τροποποίησης της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας κλπ επίσημα πρακτικά Ρ Β 4/8/2011)) ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν τροπολογία ώστε αναδρομικά να μην υπάρχει ποινικό αδίκημα από το 1997 έως και σήμερα για τον Υπουργό Οικονομικών για τις παράνομες καταθέσεις στις Ιδιωτικές τράπεζες των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου παρά τις ΝΟΜΙΜΕΣ διαφωνίες των υπηρεσιακών αρμοδίων υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Στο άρθρο 18 του εν λόγο νομοσχεδίου πρόσθεσε τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ως παράγραφος 10 του άρθρου 18.

    Η προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), έχει ως εξής
    «Όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».
    Η παράγραφος αυτή επιβεβαιώνει απόλυτα τις μηνυτήριες αναφορές μου ότι οι καταθέσεις των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν ΝΟΜΙΜΕΣ.
    Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1997 που προβλέπει η τροπολογία αυτή υποδηλώνει ότι έγινε για συγκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν κάνει σε βάρος του ελληνικού λαού οι Υπουργοί Οικονομικών από το 1997 έως και σήμερα και η Δικαιοσύνη μετά από αναφορά μου ερευνά από 16/7/2011.
    Η διάταξη αυτή έγινε νόμος την 22/8/2011 με αριθμό Ν 4002/ φεκ/180/α/22.8.2011.
    Από αυτά όλα έχω την πεποίθηση ότι όλοι, Υπουργός Οικονομικών, Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος και αρμόδιοι επίτροποι στις Τράπεζες του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος ΓΝΩΡΙΖΑΝ την οικονομική κατάσταση των Τραπεζών και πιστεύω ότι δεν έπραξαν το καθήκον τους με συνέπεια οι προνομιούχες μετοχές που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά.
    Μάλιστα με έγγραφο τους προς το κράτος πέντε τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ,ΑΓΡΟΤΙΚΗ,ΠΕΙΡΑΙΩΣ,ΑΤΤΙΚΑ ΚΑΙ FBB με απόφαση τους!!!!!!!!!!!!! δεν θα αποδώσουν το οφειλόμενο ποσοστό 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών τους που κατέχει το Δημόσιο, λογω ανεπάρκειας των ιδίων κεφαλαίων τους. Το ποσόν είναι 203 εκατ. Ευρώ ΣΧΕΤ

    Παρόλα αυτά το ελληνικό δημόσιο με εντολή του Υπουργού Οικονομικών και Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης καταθέτη στις εμπορικές τράπεζες τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου σε αυτές

    σύμφωνα με έγγραφα του ΓΛΚ την 22/8/11 υπήρχε άνοιγμα 2.575.000.000,00 την 23/8/2011 2.375.000.000,00 και την 24/8/2011 2.170.000.000,00 ΣΧΕΤ.

    Σύμφωνα με την γνώμη αυτών που γνωρίζουν το τραπεζικό σύστημα πως λειτουργεί αν το ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα αυτά τα διέθετε στην αγορά μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ τότε το κέρδος του ελληνικού Δημοσίου θα ήταν μέσα σε μια ημέρα το διπλάσιο διότι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΗΤΑΝ πλέον ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥΡΗ και ανταγωνιστική.
    Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ενοποίηση των Τραπεζών EUROBANK – ALPHA το πλεονέκτημα αυτό το άφησαν στους ιδιώτες. Οι τράπεζες αυτές συμπτωματικά οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο την 25/08/2011 από την κατάθεση των διαθεσίμων του ήταν 600.000.000,00 και 420.000.000,00 εκατ. ευρώ ΣΧΕΤ.

    Κύριο Εισαγγελεα την 16/7/11 σας υπέβαλα την ποιο κάτω αναφορά.

    ((ΑΝΑΦΟΡΑ 16/7/11

    ΠΡΟΣ
    Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    ΚΑΤΑ

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Βενιζέλου.
    Διοικητή Τραπέζης Ελλάδος κ. Προβοπουλου
    Αναπλήρωση Υπ. Οικονομικών κ. Σαχινιδη
    Γεν. Γραμμ. Δημοσ/κης Πολιτικής του ιδίου Υπουργείο κ.Πενταζο
    Και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κυρίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΚΕΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ.

    Την 14 Ιούλιου 2011 ημέρα Πέμπτη, η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού προεβη σε έκτατη τοποθέτηση ύψος 100.000.000 Ευρω στην τράπεζα ………..από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου .
    Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατόπι εντολής του Υπουργού Οικονομικών μέσω του Γεν. Γραμμ. Κ. Πανταζου προς την εν λογω Διεύθυνση, κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Κατόπιν τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΕΤ 1,2 ΚΑΙ 3.

    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ 49 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΗΝ 14/7/2011 ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ διαφωνώ για τους λόγους που αναφέρονται κατωτερω.
    Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ . διαφωνώ για τους ίδιους λόγους που ανάφερε ο Δ/ντης της Δ 49

    Διαφωνώ για τη διενέργεια της ανωτέρω έκτακτης τοποθέτησης επειδή.
    Α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης ( 50% των ιδίων κεφαλαίων ) που έχει θεσπιστεί κατά Ε 92 εκατ. Ευρω.
    Β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε των Ε 65 εκατ. Λήξης 14/7 ενώ μας ειδοποίησε για αντικειμενικής αδυναμίας επιστροφής ποσού από τοποθέτησης ύψος Ε 70 εκατ λήξης 15/7/11 .
    Γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγο τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσφατη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ε.Δ . περαιτέρω. Υπογραφή 14/7/11.
    Με απλά λόγια οι αρμόδιοι Υπάλληλοι δεν εγκρίνουν να δοθούν χρήματα 100.000.000ΕΥΡΩ σε μια τράπεζα που την ιδία ημέρα αδυνατούσε να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσια 70. Εκατ. Ευρω.
    Όμως με πολιτική πράξη του κ. Βενιζέλου δίνονται τα χρήματα αυτά με κίνδυνο να χαθούν.
    Καταθέτω λίστα και με άλλες τράπεζες που τοποθετήθηκαν από 5/7/11 (σωστό) από 1/1/2011 έως και13/7/11 ποσόν 156.605.000.000,00 δις ευρω !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σχετ 4.
    Παρακαλώ λάβετε γνώση.

    Με τιμή
    Δημήτρης Γεωργακόπουλος
    Πρόεδρος ΣΕΑ

    http://www.zougla.gr/blog/article/598327

  3. Συνελήφθη ο Λαυρεντιάδης—- δικαίωση μας —-να πιάσουν και τον Βενιζελο

    Μία μόλις μέρα μετά την απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας συνελήφθη στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Η σύλληψη έγινε στο σπίτι του, έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια, καθώς τον έκρινε ύποπτο φυγής στο εξωτερικό.

    Αυτή την ώρα κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και αύριο θα οδηγηθεί στην ανακρίτρια για το σκάνδαλο της Proton Bank.

    Η παραγγελία Πεπόνη:

    Περιοριστικά μέτρα διασφάλισης της παρουσίας των κατηγορουμένων στις δικαστικές έρευνες (από απαγόρευση εξόδου μέχρι και εντάλματα σύλληψης) κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμα ατόμων σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, αποφάσισε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

    Μετά το πόρισμα-καταπέλτη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση (σ.σ. ερευνά και την υπόθεση της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ Β Λ ΑΒΕΕ), που ξετύλιξε όλο το κουβάρι της υπόθεσης των επισφαλών δανείων προς εταιρίες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, ύψους 701 εκ.ευρώ, ο κ.Πεπόνης επικύρωσε τη δίωξη.

    Ζήτησε δηλαδή, να επιβληθεί «η λήψη νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων» και επιπλέον να διωχθούν οι κατηγορούμενοι και για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Επιπλέον ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των εποπτικών οργάνων (Τράπεζα της Ελλάδος κλπ.)

    Το βαρύ κατηγορητήριο

    Σε βάρος του κ.Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη ατόμων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Κατηγορούνται για:

    -Απάτη σε βάρος του δημοσίου με 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
    -Υπεξαίρεση με 108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ).
    -Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    -Απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.

    Ο κ. Πεπόνης δεν έκανε δεκτή την αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τα 51 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο επιχειρηματίας και δεν αρχειοθετεί ούτε τα 19 εκατ. ευρώ που αφορούσε δάνειο το οποίο εξοφλήθηκε.

    Συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του

    Xθες αποφασίστηκε η κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του mr Proton Bank καθώς και άλλων 29 προσώπων, κατηγορουμένων για σειρά αδικημάτων που οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας της τράπεζας.

    Το Πρωτοδικείο δικαίωσε με την απόφασή του τους μετόχους της τράπεζας PROTON, της «CFS Χρηματιστηριακή Α.Ε» και της «Toxotis Επιχειρηματικές Συμμετοχές Α.Ε» που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε την τράπεζα στην επιτροπεία και στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Η κατάσχεση αφορά σε κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, μέχρι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, είτε αυτό βρίσκεται εις χείρας τους είτε εις χείρας τρίτων.
    σκανδαλο προτον ο εισαγγελεας κατα Βενιζελου
    Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:34
    δικαστικη ερυνα κατα Βενιζελου για το σκανδαλο της τραπεζας ΠΡΟΤΟΝ

    Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 20:35

    http://www.zougla.gr/blog/article/648443

  4. Ο Μπακατσέλος, η σύζυγος του Βενιζέλου και η δωρεά

    30 ΜΑΪ 2013

    Σε μονόφυλλο έντυπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναγράφεται:
    «Το ΕΒΕΘ ενθαρρύνοντας την ηλεκτρονική συνεργασία με τα μέλη του, προσφέρει ΔΥΟ ΕΥΡΩ (2€) για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, σε μία από τις δύο ακόλουθες ανθρωπιστικές οργανώσεις: • Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) • WWF Ελλάς».

    Δύο είναι τα θέματα, που πρέπει να σχολιαστούν.

    Το πρώτο θέμα είναι, πως χορηγός είναι το ΕΒΕΘ όπου Πρόεδρός του είναι ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος. Πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της επιχορηγούμενης ΕΛΕΠΑΠ είναι η αδελφή του, κ. Λίλα Μπακατσέλου. Η κ. Μπακατσέλου είναι η σύζυγος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βαγγέλη Βενιζέλου. Αναζήτησα την σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΘ, όπου αιτιολογείται η πρόκριση της ΕΛΕΠΑΠ (και του WWF) αλλά δεν την βρήκα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει, οπότε εάν τυχόν υφίσταται, καλό θα ήταν το ΕΒΕΘ να την αναρτήσει στην «Διαύγεια». Πάντως εγώ, δεν την βρήκα. Σε κάθε περίπτωση, δεν γνωρίζω πώς αποφάσισε το ΕΒΕΘ να επιλέξει το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό Σωματείο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα.

    Το δεύτερο θέμα συναρτάται με την νομική μορφή του ΕΒΕΘ. Τα επιμελητήρια στην Ελλάδα συνιστούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Μπορούν αυτά, με μια απόφαση (εάν υφίσταται) η οποία (αορίστως) δεν περιγράφει το συνολικό ύψος της δωρεάς, εφόσον δεν γνωρίζουμε ούτε τον συνολικό αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών, ούτε την χρονική διάρκεια της ενέργειας αυτής, γενικώς, να δωρίζουν ποσά σε ανθρωπιστικές οργανώσεις; Κι αν, π.χ., γίνουν 50.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές, νομιμοποιείται η Διοίκηση του ΕΒΕΘ να δωρίζει 100.000 ευρώ από την περιουσία των μελών του, σε δύο οργανώσεις, εκ των οποίων στη μια τυγχάνει να προεδρεύει η αδερφή του, κ. Μπακατσέλου-Βενιζέλου;

    Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μπακατσέλος αντιλαμβάνεται άριστα την τρέχουσα οικονομική κρίση. Εξάλλου, πρόσφατα η αδερφή του, κ. Μπακατσέλου-Βενιζέλου κατέθεσε για λογαριασμό της εταιρείας του, αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία απερίφθη από το Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι, «δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης και ακολούθως πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση περί ανοίγματος της διαδικασίας και λήψης προληπτικών μέτρων». Ακολούθησε δεύτερη αίτηση η οποία αποσύρθηκε διότι κατά τον Τύπο επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός με τις πιστώτριες τράπεζες. Με την κρίση σοβούσα, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος σεβασμός στα χρήματα των μελών του Επιμελητηρίου, τα οποία πληρώνουν σε αυτό συνδρομή (και αντίστοιχα υποχρεούνται σε συναλλαγές) υποχρεωτικά. Και λιγότερος φαβοριτισμός.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπακατσέλος υποχρεούται να εξηγήσει πώς επιλέχθηκε το σωματείο όπου προεδρεύει η αδερφή του (και σύζυγος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ) ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, και, εάν η επιχορήγηση σωματείων, με άγνωστο ποσό χορηγίας, είναι νόμιμη.

    http://taxalia.blogspot.com/2013/05/blog-post_6726.html

  5. Καταδικασθής για απόπειρα απάτης ο πατέρας Βενιζέλος σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής

    Το Νοέμβριο του 2007 με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είχαμε γράψει σε δυο αναρτήσεις ότι ο πατέρας του Βενιζέλου ήταν δικηγόρος, επειδή τότε ο Βενιζέλος έλεγε: «έχω γεννηθεί σε ένα σπίτι που ζούσε από τη δουλειά ενός ανθρώπου στο εργοστάσιο»!!!!

    Μάλιστα είχαμε γράψει και ότι ο πατέρας του είχε διαγραφεί από το ΔΣ Θεσ/νίκης…
    Να και γιατί είχε διαγραφεί:
    ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΤΗΣ
    όπως μας λέει το παρακάτω απόσπασμα εφημερίδας της 16.09.1990

    Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΣ…
    και όπως αποκάλυψε παλιότερα στο «Ποντίκι» ο Κώστας Παπαϊωάννου, μια από τις πρώτες του πράξεις σαν Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η αποκατάστασή του πατέρα του…
    Διαβάστε τι είχαμε γράψει τότε εδώ:
    Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΣ…
    και όπως αποκάλυψε παλιότερα στο «Ποντίκι» ο Κώστας Παπαϊωάννου, μια από τις πρώτες του πράξεις σαν Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η αποκατάστασή του πατέρα του…
    Διαβάστε τι είχαμε γράψει τότε εδώ:

    http://dexiextrem.wordpress.com/2010/03/01/καταδικασθής-για-απόπειρα-απάτης-ο-π/
    http://dexiextrem.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

    πηγη
    http://dexiextrem.wordpress.com/2010/03/01/καταδικασθής-για-απόπειρα-απάτης-ο-π/

  6. Όργιο προνομιακών αποσπάσεων με την υπογραφή Βενιζέλου στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων 

    3/14/2012

    Tον Αύγουστο του 2011 με τα ΜΜΕ να σιωπούν, ψηφίστηκε νόμος, με εισηγητή υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και προέβλεψε τη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων με βάση έναν “ανενεργό” νόμο του 2004. Προστέθηκε δηλαδή στον κρατικό προϋπολογισμό η δαπάνη λειτουργίας μιας ακόμα κρατικής δομής.

    Χωρίς καμία προφανή αιτία, η ΕΕΕΠ μετατράπηκε γρήγορα σε ανεξάρτητη αρχή και ο Εύαγγελος Βενιζέλος διόρισε στη θέση του Προέδρου (με μισθό 5.856 ευρώ) τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, έναν άνθρωπο που “κουβαλάει” μαζί…

    …του σε διάφορα κρατικά πόστα, από το 1993. Η σχετική ανάρτηση της Παραπολιτικής εδώ.

    Μιας και ο συνεργάτης του Βενιζέλου εξασφάλισε τον παχυλό αυτό μισθό, δεν θα έπρεπε να βολευτούν και μερικά ακόμα δικά μας παιδιά και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο;

    Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό έγγραφο, την Επιτροπή Ελέγχου κι Εποπτείας των Παιγνίων θα στελεχώσουν πρώην υπάλληλοι του υπό κατάργηση ΕΟΜΜΕΧ και μάλιστα διαφορετικής κατάρτισης. Ένας τεχνολόγος μηχανικός, ένας οικονομολόγος, ένας μηχανολόγος μηχανισμός, ένας χημικός μηχανικός και μια φιλόλογος. Τι σχέση έχουν άραγε όλοι αυτοί με τον έλεγχο της αγοράς των Παιγνίων;

    Μιας και δεν φτάνουν οι υπάλληλοι από τον ΕΟΜΜΕΧ , ας βολέψουμε κι έναν υπάλληλο από τον ΗΣΑΠ Α.Ε κι έναν από την ΕΘΕΛ Α.Ε.

    Με λίγα λόγια, το Δημόσιο κυνηγάει την ουρά του μεταφέροντας το βάρος της μισθοδοσίας των υπεράριθμων υπαλλήλων σε νέες κρατικές δομές οι οποίες στελεχώνονται αναξιοκρατικά κι αδυνατούν να κάνουν σωστά και τη δουλειά τους.

    Προτιμούμε να αναθέσουμε στον “κηπουρό” ενός υπουργού, σε μια φιλόλογο, σ’ έναν υπάλληλο της ΕΘΕΛ κτλ τον έλεγχο της αγοράς των Παιγνίων παρά να τους απολύσουμε και να προσλάβουμε, αν χρειάζεται, μερικούς από τους 1.000.000 ανέργους. Καλύτερα να παραμείνει άνεργος ένας νεαρός οικονομολόγος με μεταπτυχιακά παρά να χάσει τη δουλειά της μια φιλόλογος του ΕΟΜΜΕΧ.

    Ζήτω τα παράλογα, ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

    http://www.parapolitiki.com/2012/03/blog-post_14.html

  7. Κι άλλες αποκαλύψεις για το μισό δις «δώρο» του Βενιζέλου στους πλουσίους

    Νέες αποκαλύψεις για το δώρο του Ευάγγελου Βενιζέλου στους εκατομμυριούχους, με έγγραφα στοιχεία. Πόσα χάρισε στον Μπάμπη Βωβό που χρωστάει στο Δημόσιο 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

    Πόσα στο Καζίνο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Πόσα στο Καζίνο της Πάρνηθας. Τι κέρδισαν τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, ο εκδοτικός οίκος Πήγασος, το ΙΚΕΑ και η Μισλέν.

    Η δωρεά Βενιζέλου στους εκατομμυριουχους ανερχεται σε μισο δισ ευρω, οσα δηλαδη θα εισπραξει το Δημόσιο απο περικοπες μισθών, συνταξεων, επικουρικών και ειδικών μισθολογίων με το τριτο Μνημονιο.
    Πόσα χρωσταει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, η οποια για να καλυψει το ελειμμα αυξανει το ρευμα στους πολιτες.

    http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/29914-ki-alles-apokalypseis-gia-to-miso-dis-doro-tou-venizelou-stous-plousious

  8. Οι επιτυχίες τού Βαγγέλα
    Σε πρόσφατη σειρά σημειωμάτων μας είδαμε τις “επιτυχίες” τις οποίες σημείωσε στην ιστορία με τα υποβρύχια το μουσούδι που λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος. Και να πεις ότι τα είπαμε όλα… Αμ δε. Πού να τα προλάβεις όλα; Όπως εκείνο το ανεπανάληπτο που είπε προ ετών, όταν οι ελεγκτές βρήκαν κάποιο τετράδιο του Άκη με μερικούς ύποπτους αριθμούς. Τότε ο Άκης ήταν ακόμη στα πάνω, δεν τον είχε πάρει η μπάλλα. “Αριθμοί λογαριασμών είναι”, είπαν οι ελεγκτές. “Αριθμοί τηλεφώνων είναι”, τους αποστόμωσε από το βήμα τής βουλής ο Βενιζέλος και τους κάλεσε να ζητήσουν συγγνώμη από τον θιγέντα ωραίο Μπρούμελ!

    Ο Βαγγέλας, λοιπόν, έχει και άλλες, τεράστιες “επιτυχίες” να επιδείξει. Ίσως η κορυφαία απ’ αυτές είναι ο ταχυδακτυλουργικός τρόπος με τον οποίο υπεξαίρεσε (κυριολεκτικά!) τα αποθεματικά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (π.χ. Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ). Το πώς τα κατάφερε το έχουμε ήδη αναφέρει σε τούτο το ιστολόγιο αλλά δεν βλάφτει να το επαναλάβουμε:

    Στις αρχές της περυσινής χρονιάς κι ενώ ήδη είχαν παρθεί οι αποφάσεις για κούρεμα του χρέους, το υπουργείο οικονομικών (όπου προΐστατο το γνωστό μουσούδι), σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έβγαλε ένα φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο τα Ν.Π.Δ.Δ. υποχρεώνονταν να καταθέτουν τα αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, με το προϊόν τού οποίου η ΤτΕ αγόραζε ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά. Η πρόφαση ήταν πως έτσι θα μειωνόταν το χρέος. Στην ουσία, όμως, αυτό το χρέος αγοραζόταν με λεφτά των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των ασφαλιστικών ταμείων κλπ. στην ονομαστική του αξία, ενώ ήταν γνωστό ακόμα και στις πέτρες ότι η αξία στην οποία “παίζονταν” στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα βρισκόταν κάτω από το μισό τής ονομαστικής τους και συχνά έπεφταν κι ως το 20%-25%.

    Το κολπάκι βάσταξε αρκετές εβδομάδες, χρονικό διάστημα αρκετό για να “ξεφορτώσουν” οι μεγάλοι παίχτες (π.χ. τράπεζες, διεθνή funds κλπ), εισπράττοντας χαρτούρα που δεν μπορούσαν ούτε να την ονειρευτούν. Κι όταν όλη αυτή η σαβούρα ήρθε και “παρκάρησε” στα Ν.Π.Δ.Δ., ήρθε καπάκι και το κούρεμα, το οποίο εξαφάνισε με μια μονοκοντυλιά το 60% περίπου τής περιουσίας τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκαν εν μιά νυκτί στον άσσο τα πανεπιστήμια, στο μηδέν τα νοσοκομεία και στο μείον τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εκτιμήσεις λένε πως οι απώλειες των ΑΕΙ έφτασαν τα 87 εκατομμύρια, των ΤΕΙ ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια και των νοσοκομείων άγγιξαν το 90% της συνολικής περιουσίας τους. Βέβαια, ο Βαγγέλας συνεχίζει να καμαρώνει για την “ανάσα” που πήρε η χώρα μας με το κούρεμα…

    Παρένθεση. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους σηματοδότησε και επίσημα την πέμπτη χρεωκοπία στην ιστορία τού ελληνικού κράτους. Ο Βενιζέλος έχει την “τιμή” να βρίσκεται επί κεφαλής τού υπουργείου οικονομικών την ώρα τής χρεωκοπίας και να την επισημοποιεί με την υπογραφή του. Κλείνει η παρένθεση.

    Η πλάκα είναι ότι αυτή η “ανάσα”, για την οποία καμαρώνει το μουσούδι, δεν φαίνεται ούτε στα χαρτιά! Σύμφωνα με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (με την οποία συμφωνεί το σύνολο σχεδόν των οικονομικών αναλυτών), το “κούρεμα” που επιμελήθηκε ο Βενιζέλος όχι μόνο δεν μείωσε το ελληνικό χρέος αλλά το αύξησε κατά 69 δισεκατομμύρια! Τα νούμερα είναι καταλυτικά: υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο με χρέος σκάρτα 300 δισ (ποσοστό 130% του ΑΕΠ) και θα κλείσουμε το 2013 με χρέος πάνω από 360 δισ (ποσοστό πάνω από 200% του ΑΕΠ), παρ’ ότι μας έχει ξεζουμίσει η πολιτική της οποίας ο Βαγγέλας παραμένει φανατικός υποστηρικτής.

    Εκείνο που ξεφεύγει από πολλούς είναι κάτι άλλο: ενώ το 2010 χρωστάγαμε σε ιδιώτες επενδυτές, με τα μνημόνια και με το κούρεμα το μεγαλύτερο ποσοστό τού χρέους μας έχει μετακυλιστεί στις χώρες τής ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει πως τώρα ο χειρισμός του χρέους είναι δυσκολώτερος. Άλλη μια “επιτυχία”.

    Υπάρχει και χειρότερο. Οι ρυθμίσεις που έχει συνυπογράψει ο Βενιζέλος ορίζουν σαφώς ότι “η Ελλάδα και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τα ίδια και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι νομικών διαδικασιών σχετικά με την παρούσα σύμβαση” (δεύτερη δανειακή σύμβαση, κεφάλαιο 15, παράγραφος 4). Έχετε ξαναδεί τέτοια συμφωνία; Να παραιτείσαι εκ προοιμίου από κάθε δικαίωμα ασυλίας που έχεις ή μπορεί να δικαιούσαι; Και να το θεωρείς κι επιτυχία από πάνω;

    Δεν ξέρω αν καταλάβατε τι ακριβώς σημαίνει παραίτηση από ασυλία αλλά τώρα θα το καταλάβετε: για την Τράπεζα της Ελλάδος, παραίτηση από ασυλία σημαίνει ότι εκχωρεί δικαίωμα κατάσχεσης των 147,5 τόννων χρυσού τής χώρας, τους οποίους έχει φυλαγμένους στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ! Δηλαδή, ο Βενιζέλος καμαρώνει επειδή με την υπογραφή του έχει επιτρέψει στον οποιοδήποτε δανειστή να βάλει χέρι στον χρυσό τής χώρας, δίχως εμείς να έχουμε δικαίωμα έστω να διαμαρτυρηθούμε. Αυτό θα πει επιτυχία!

    Τελειώνοντας, ας το χοντρύνουμε λιγάκι. Τί σημαίνει για την ίδια την Ελλάδα η παραίτηση από ασυλία σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία; Χμμμ… Περιουσία τής Ελλάδας είναι, ας πούμε, το κτήριο της βουλής. Είναι το Ζάππειο και το Πεδίο του Άρεως. Είναι τα ακατοίκητα νησιά της και οι αιγιαλοί της. Είναι τα δάση της, οι λίμνες της και το υπέδαφός της. Γενικά, είναι όσα δεν ανήκουν σε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Θεωρητικά, λοιπόν, ο Βαγγέλας έχει συμφωνήσει ότι, αν βρεθούμε σε αδυναμία πληρωμής έστω και μιας τοκοχρεωλυτικής δόσης, οι δανειστές μας έχουν δικαίωμα να βάλουν χέρι σε όλα τούτα, δίχως να μπορούμε να αντιδράσουμε (*). Απλό; Απλούστατον και, κυρίως, επιτυχημένο!

    Είδες επιτυχίες ο Βαγγέλας;

    (*) Υπ’ αυτή την έννοια, ίσως πρέπει να είμαστε ευτυχείς με την λειτουργία τού ΤΑΙΠΕΔ: αφού οι ξένοι μπορούν να πάρουν την περιουσία μας νταηλίκι, την σκοτώνουμε μόνοι μας μπιρ παρά κι όσα πιάσουμε…

    http://teddygr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_13.html

  9. 22/10/2013

    Δύο ακόμη δικογραφίες στη βουλή
    Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, 19:00

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
    Δημοσθένους 110 Καλλιθέα ΤΚ 176 76
    Τηλ. 210 9523901 6944 547773
    ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ
    ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
    Email: sea2010dg@in.gr

    Δύο ακόμη δικογραφίες στη βουλή

    Ακόμη δύο δικογραφίες διαβιβάστηκαν σήμερα στη βουλή. Η μία αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φίλιππο Σαχινίδη, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην αστυνομικού Δ. Γεωργακόπουλου, για τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου. Υπόθεση αφορά το μεγάλο σκάνδαλο της τράπεζας ΠΡΟΤΟΝ του Λαυρεντιαδη που στοίχισε στον ελληνικό λαό 1,2δς
    Σας έχω πακέτο την δικογραφία από την δικαιοσύνη στην Βουλή τον Βενιζέλο με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών

    εγώ σαν πολίτης έκανα το καθήκον μου έχω υπό κατηγορία τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ και όχι άδικα να δούμε τώρα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και του ΚΚΕ αν το βάλουν στο αρχείο θα είναι όλοι το ίδιο.

    Δημήτρης Γεωργακόπουλος
    Πρόεδρος ΣΕΑ Δημοσιογράφος

    http://www.zougla.gr/blog/article/805406

  10. Μήπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος τυγχάνει “ειδικής μεταχείρισης” από ορισμένους δικαστικούς ;;

    Μήπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος τυγχάνει “ειδικής μεταχείρισης” από ορισμένους δικαστικούς ;;

    ΚΑΙ

    Αναφορά βόμβα αξιωματικού του ΠΝ για την δωρεά Βενιζέλου προς τους μουσουλμάνους
    24/3/10

    Η αναφορά του Σημαιοφόρου του ΠΝ Αθανάσιου Τσακαλή, που θέτει προς την Ηγεσία ζήτημα νομιμότητας αλλά και ηθικής νομιμοποίησης, της δωρεάς της συλλογικής περιουσίας των μαχίμων και εν αποστρατεία ανδρών του ΠΝ που υφίστανται συνεχείς μειώσεις μισθών και απολαβών προς τους μουσουλμάνους, συνταράσσει το Πολεμικό Ναυτικό

    http://deltio11.blogspot.gr/2010/03/blog-post_1183.html

  11. Δημοσιεύτηκε από: Γεράσιμος Γαβριελάτος | Τετ, 15/01/2014 – 20:56 |

    Ο Mark Twain έλεγε: «Τράπεζα είναι το μέρος που σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη». Ο δικός μας ο Σιδηρόπουλος από την άλλη τραγουδούσε:

    «Ληστέψανε την τράπεζα
    και τι με νοιάζει εμένα
    δεν είμαι με κανένα.
    Σου λέω καλά της κάνανε
    γιατί μας προκαλούσε,
    γεμάτη εκατομμύρια,
    ενώ κι ο Θεός πεινούσε…»

    Και ο αγαπημένος μου Μπρεχτ στην «Οπερέτα της Πεντάρας» αναρωτιέται: «​Τι είναι η ληστεία μιας Τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;».

    Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, και το πιθανότερο είναι να μπλέξω μ’ αυτά που γράφω για δημόσια διέγερση προς τέλεση κακουργήματος (αρ. 184ΠΚ). Ειλικρινά, όμως, υπάρχει κάποιος που δεν οργίστηκε από τις αποκαλύψεις για τον Φιλιππίδη, τον Βαρότση, τον Κοντομηνά, τον Σάλλα, τον Λαυρεντιάδη, τον… , τον…, τον… … Καλά όχι ότι ανακαλύψαμε και τη χαμένη Ατλαντίδα, αλλά κάπως δεν σου ταιριάζει η λογική ακολουθία ανάμεσα στις αναλύσεις και τις πράξεις.

    Ούτε λίγο, ούτε πολύ από την είσοδο της χώρας σε επίσημη ύφεση το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί στις τράπεζες τεσσεράμισι δισεκατομμύρια ευρώ με αγορά προνομιούχων μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο, το ποσό των εκατό είκοσι επτά δισεκατομμυρίων και τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο για δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως επίσης και το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων και πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή ειδικών τίτλων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, συν δύο δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ από κρατικό κονδύλι . Εκατό εικοσιπέντε δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) για ενίσχυση της ρευστότητάς τους, δεκαοκτώ από το περίφημο και κατά τ’ άλλα οδυνηρό PSI και τέλος άλλα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση (είναι αυτή που όλες οι Τράπεζες έγιναν Πειραιώς…). ΔΗΛΑΔΗ δόθηκαν περί τα τριακόσια τριάντα οκτώ (338) δισεκατομμύρια ευρώ (!!!!) είτε με τη μορφή ενισχύσεων, είτε με τη μορφή εγγυήσεων για να «σωθούν» οι τράπεζες στον καπιταλισμό (και αν σας ενοχλεί η λέξη… κακώς διότι αυτή είναι η αλήθεια). Δόθηκαν, λοιπόν, 338 δις στις τράπεζες για να σωθούν όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος (σύμφωνα με τη Eurostat) ήταν το 2010 τριακόσια είκοσι εννιά και μισό (329.5) δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αν πήγαιναν για να ξεπεραστεί η κρίση θα έμενε και κάτι για να φτιάξουμε και κάνα δρόμο, κάνα νοσοκομείο, κάνα σχολείο κλπ.

    Την εποχή, λοιπόν, που οι κουτσαίνουσες και ασθμαίνουσες τράπεζες δεν έδιναν σε κανέναν δάνεια και λάβαιναν απίστευτες εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, αυτή την ίδια εποχή έδιναν υπέρογκα ποσά για δάνεια στον Κοντομηνά. Έδιναν όμως και σε κάποιον άλλο που κανένα από τα Μ.Μ.Ε. δεν αναφέρει. Έδιναν και στον κύριο Βενιζέλο, ναι αυτόν τον αντιπρόεδρο του δεκαπενταμελούς που εκτελεί και χρέη κυβέρνησης. Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 το Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., στους συγγενείς δηλαδή της γυναίκας του, Βασιλικής Μπακατσέλου. Βέβαια, δε νομίζω ο κύριος αυτός να κληθεί από τη δικαιοσύνη για εξηγήσεις, έχω κάποιο «λιστολαγκάρντιο» προαίσθημα.

    η συνέχεια εδώ

  12. Αποχαιρετισμός στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πέρασμά του από την πολιτική υπήρξε καταστροφικό για τη χώρα.

    Αναρτήθηκε την 14-06-2015

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχωρεί αύριο από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Θεσσαλονίκης) το 1993. Από τότε εκλέγεται συνεχώς. Δεν υπηρέτησε ποτέ ως Πρωθυπουργός. Όμως, λόγω των καίριων υπουργικών θέσεων που κατά καιρούς κατείχε, της επιρροής του σε πρωθυπουργούς και των διαφόρων ιστορικών συγκυριών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέδρασε καταλυτικά στη διακυβέρνηση της χώρας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα έγιναν στα τελευταία χρόνια.

    Ο Βενιζέλος είναι ένας αναμφισβήτητα ευφυής άνθρωπος με υψηλές ρητορικές ικανότητες. Όμως, η ευφυΐα του δεν τον βοήθησε να τιθασεύσει το υπερφίαλο “εγώ” του, τον αυταρχικό του χαρακτήρα και τις κρίσεις εκνευρισμού από τις οποίες τόσο συχνά καταλαμβανόταν, παρουσιάζοντας προς τα έξω μία εικόνα αποκρουστική και ταυτόχρονα εκφοβιστική. Η υπερβολική εμπιστοσύνη που έδειχνε στον -πάντοτε “αλάνθαστο”- χαρακτήρα του του στέρησε το χάρισμα της αυτοκριτικής. Έτσι, ο Βενιζέλος δεν αναγνώρισε ποτέ κάποιο λάθος του. Και συνέχιζε να επιμένει, ακόμη και όταν τα ίδια τα γεγονότα αποδείκνυαν το λάθος των θέσεών του.
    Στα επόμενα χρόνια, η ιστορία θα κρίνει ακριβοδίκαια το έργο του. Σ΄ αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού όμως, ως ένας άνθρωπος που παρακολούθησα και κατέγραψα -μέρα με τη μέρα- την εξέλιξη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου εμπειρία για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην καταστροφή της χώρας μας και να υπενθυμίσω τις τεράστιες ευθύνες του, τόσο στο ζήτημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους όσο και στη χάραξη της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας για σειρά ετών.
    Δε θα παραθέσω γεγονότα. Άλλωστε αυτά είναι τόσα πολλά. Θα αρκεστώ σε ένα τμήμα από τη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, την 7/3/2012, δηλαδή κατά τις ημέρες που γινόταν η διαδικασία του PSI (δηλαδή του “κουρέματος” του χρέους), μία διαδικασία η οποία κατέστρεψε τη χώρα, την υποθήκευσε και την έκανε έρμαιο των δανειστών για δεκαετίες και η οποία φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

    Για την παράθεση της συνέντευξης αυτής, χρησιμοποιώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου “Οι ζημιές μας, κέρδη τους – Η λεηλασία της Ελλάδας” το οποίο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2013. (σελ. 203 – 208)
    (Ειδικά για τις ανάγκες του σημερινού άρθρου, χρωματίζω ορισμένα από τα σημεία της συνέντευξης στα οποία ο αναγνώστης θα πρέπει να δώσει προσοχή και να τα κρίνει με βάση και τα όσα είναι σήμερα γνωστά από την εξέλιξη της κρίσης)

    “…Την ποιότητα και το ύφος των ελλήνων πολιτικών που την περίοδο εκείνη κρατούσαν το πηδάλιο της χώρας, μπορούμε να δούμε και στη συνέχεια, από τμήματα συνέντευξης του τότε Υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Τα τμήματα αυτά μας δείχνουν τη λογική, τη νοοτροπία και –κυρίως– το ύφος των κυβερνώντων εκείνης της περιόδου (ας μην ξεχνάμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της Κυβέρνησης Παπαδήμου).(Η αρίθμηση των ερωτήσεων έγινε από τον συγγραφέα).

    1) Ν. Χατζηνικολάου: Λένε, γράφουν τις τελευταίες ημέρες και ξένα έντυπα, όχι μόνο ελληνικά, ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλο κούρεμα στο μέλλον, ότι δηλαδή και πάλι με το κούρεμα αυτό στο οποίο αναφέρεστε, δεν γίνεται βιώσιμο το χρέος μας και ότι η προοπτική μας είναι να φτάσουμε, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο αυτό το πρόγραμμα, το πολύ σκληρό για τον ελληνικό λαό, να έχουμε το χρέος που είχαμε στο ξεκίνημά μας, δηλαδή το 2009.

    Ε. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το χρέος έχει μια δυναμική γεωμετρική, είναι μια χιονοστιβάδα. Εάν δεν το σπάσεις αυτό, εάν δεν διαλύσεις τη χιονοστιβάδα, τότε κινδυνεύεις να πλακωθείς πραγματικά από αυτήν. Το χρέος τώρα τείνει προς το 170% του ΑΕΠ, έχουμε το συντριπτικά μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη και ένα από τα μεγαλύτερα στον δυτικό κόσμο. Άρα, αυτό πρέπει ν’ αλλάξει.
    Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους πάνω στην οποία βασίζεται όλο το σχέδιο του PSI, έχει γίνει με πάρα πολύ αυστηρούς όρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι υποθέσεις που έχουν γίνει είναι πάρα πολύ σκληρές και απαισιόδοξες, επίτηδες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κάνοντας αυτά που κάνουμε τώρα, το 2020, δηλαδή σε οκτώ περίπου χρόνια, η Ελλάδα θα έχει ένα χρέος 120% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται βιώσιμο γιατί θα έχει μπει σε μια “ενάρετη” όπως λέγεται τροχιά, θα έχει λύσει τα προβλήματά της τα δημοσιονομικά, θα είναι αξιόπιστη, θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα, σιγά-σιγά θα έχει και δημοσιονομικό πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς της και μ’ έναν ρυθμό ανάπτυξης που υπολογίζεται να είναι θετικός από το 2013 και μετά και σταθερά για πάρα πολλά χρόνια, είμαι βέβαιος ότι όχι απλώς θα πετύχουμε το στόχο του 120%, αλλά θα πάμε και αρκετά χαμηλότερα.
    Και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν το λέω τυχαία, το λέω επειδή ξέρω ότι πήραν όποια χειρότερη πρόβλεψη μπορούσαν να πάρουν, προκειμένου να είναι σίγουροι οι εταίροι μας ότι αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός στόχος.

    2) Ν. Χατζηνικολάου: Δεν θα χρειαστεί λέτε νέο πακέτο επομένως.

    Ε. Βενιζέλος: Δεν θα μπορέσει να γίνει, κ. Χατζηνικολάου, να σας εξηγήσω γιατί. Ακούστε πόσο απλά είναι τα πράγματα: Το χρέος μας θα μοιραστεί πλέον σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Αυτό που θα το οφείλουμε στους εταίρους μας και πιστωτές μας, δηλαδή στα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από αυτούς θα έχουμε πάρει συνολικά ένα δάνειο 240 δισεκατομμυρίων ευρώ και στους ιδιώτες θα οφείλουμε πλέον μόνο τα νέα ομόλογα τα οποία θα είναι όλα κι όλα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Αυτά τα νέα ομόλογα λοιπόν θα είναι εγγυημένα προφανώς γιατί κανείς δε δέχεται να μπει στο PSI χωρίς να πάρει καλής ποιότητας ομόλογα, άρα κανείς από τους δυο παράγοντες δε θα θέλει να υποστεί ένα νέο κούρεμα, ούτε μπορούμε νομικά να το επιβάλλουμε αυτό.

    3) Ν. Χατζηνικολάου: Πείτε μου σας παρακαλώ τι θα κάνετε με τους ιδιώτες και ιδίως με τους μικρούς. Αυτοί μας απασχολούν κυρίως, αλλά και τα ταμεία γιατί ανησυχούν οι ασφαλισμένοι.

    Ε. Βενιζέλος: Θα σας πω αμέσως, με τη σειρά των μεγεθών. Το μεγαλύτερο μέγεθος το έχουν στην Ελλάδα οι τράπεζες στα χέρια τους, οι οποίες όπως μου ανακοίνωσαν χθες, εθελοντικά θα συναινέσουν και θα συμφωνήσουν σε όλα τα κεφάλαια του PSI, άρα για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου, για παλαιά ομόλογα ξένου δικαίου που έχει εκδώσει η Ελλάδα και για τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ. Η συμμετοχή τους είναι καθοριστική και σημαίνει πάρα πολλά διότι αυτό θα οδηγήσει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην εξυγίανση.

    Ένα δεύτερο πακέτο που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περίπου αυτή τη στιγμή 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία τα διαχειρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του κοινού κεφαλαίου των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ανεξάρτητη και η οποία γνωρίζει τα δεδομένα και η οποία εποπτεύει στο τραπεζικό σύστημα αλλά έχει και την πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς κατάστασης, απεφάσισε να μετάσχει στο PSI με όλα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει, που είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια μεταξύ αυτών τα 14 του κοινού κεφαλαίου νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

    Τα ασφαλιστικά ταμεία διαχειρίζονται μόνα τους 6 δισεκατομμύρια ευρώ και προχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε μια συγκέντρωση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ασφαλιστικών Ταμείων και να τους πω το εξής πάρα πολύ απλό: Τώρα έχετε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο στη δευτερογενή αγορά έχει πολύ μικρότερη αξία από αυτήν που σας δίνει το PSI. Γιατί το PSI σας δίνει ένα μέρος σε ρευστό, σας δίνει την εγγύηση του αγγλικού δικαίου της συγχρηματοδότησης και σας δίνει και τη ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ που είναι τέσσερα δελεαστικά πράγματα για τη διεθνή αγορά.

    Η διεθνής αγορά τα βρίσκει δελεαστικά. Εμείς οι Έλληνες εδώ, τι μήνυμα στέλνουμε; Και ιδίως σε Ταμεία όπως το Ταμείο των Δημοσιογράφων, το Ταμείο των Αστυνομικών ή το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Τι μήνυμα στέλνουμε; Στέλνουμε μήνυμα ότι προτιμούμε να χρεοκοπήσει η χώρα και να εκμηδενιστούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων; Εάν δεν πετύχει το PSI πόσο θα αξίζουν τα ομόλογα αυτά; Θα αξίζουν ένα μεγάλο μηδενικό. Γιατί η χώρα θα έχει εκμηδενιστεί.

    Θεωρώ ότι είναι βλαπτικές οι αποφάσεις αυτές και για το εθνικό συμφέρον και για το συμφέρον των ασφαλιστικών ταμείων και για το συμφέρον των συνταξιούχων και εργαζομένων.

    4) Ν. Χατζηνικολάου: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους ιδιώτες, και ιδίως για τους μικροαποταμιευτές;

    Ε. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί εμπιστεύθηκαν το κράτος και τώρα βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να εντάσσονται στο PSI και άρα το σύνολο των ομολόγων λόγω της νομοθεσίας που ισχύει και της ίσης μεταχείρισης παγκοσμίως που πρέπει να κάνουμε, νομικά, τυπικά οδηγείται και αυτό σε μια περικοπή κατά 50%, κατά 53,5%.

    Έχω πει όμως σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών και αυτό αφορά πρωτίστως αυτούς που αν είχαν καταθέσει τα λεφτά τους σε τράπεζες θα είχαν την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, του ΤΑΕΚΕ, γιατί όπως ξέρετε η κατάθεση είναι μέχρι 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο ανά τράπεζα”.

    Ήδη από την απάντηση στην πρώτη ερώτηση του Νίκου Χατζηνι­κολάου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει –μέχρι σήμερα– διαψευστεί 3 φορές!

    α) Σε λιγότερους από 9 μήνες, το Δεκέμβριο του 2012, η χώρα οδηγήθηκε σε νέο “κούρεμα”, το οποίο ήταν πιο οδυνηρό και πιο καταστροφικό, το οποίο μάλιστα δε φαίνεται να βασίζεται σε κάποια λογική, παρά στον ωμό εκβιασμό που ασκήθηκε από τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκβιασμό στον οποίο ενέδωσε χωρίς καμία απολύτως αντίδραση ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    β) Παρά και το δεύτερο κούρεμα (του Δεκεμβρίου 2012), αμφι­σβητείται απ’ όλους εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο και εάν κατά το 2020, θα βρίσκεται μόνον στο 120% του ΑΕΠ. Όμως, στην απάντησή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωνε “εξαιρετικά σίγουρος” ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, μετά από το πρώτο PSI. Και μάλιστα, μιλάει για “ενάρετη τροχιά”, μιλάει για ότι “πήραν όποια χειρότερη πρόβλεψη μπορούσαν να πάρουν”. Με όλα αυτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύει είτε ότι είχε άγνοια για τα θέματα των οποίων προϊστατο και τα οποία χειρίστηκε με τόσο επιζήμιο τρόπο, είτε ότι επέδειξε δόλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παραπλανώντας παράλληλα και τον ελληνικό λαό.

    γ) Η Ελλάδα τελικά δεν μπήκε στην “ενάρετη” τροχιά που ευαγγελιζόταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και βεβαίως, ούτε και ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 2013 είναι θετικός. Αντίθετα, η χώρα γνωρίζει –για ακόμη μια φορά– μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις του ΑΕΠ στη σύγχρονη ιστορία της.

    Στη δεύτερη ερώτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε να αναγνωρίζει ότι μετά την αλλαγή του χρέους, τόσον ως προς τους κατόχους, όσο και ως προς το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα, η Ελλάδα θα βρίσκεται “μπλοκαρισμένη” και με τη “θηλιά στο λαιμό”, χωρίς κάποια επιλογή, παρά μόνον την εφαρμογή των επαχθών όρων που, η χώρα, έχει προσυπογράψει. Περιέργως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να θεωρεί ως θετική την εξέλιξη αυτή.

    Στην τρίτη ερώτηση, ο τότε Υπουργός Οικονομικών έκανε για μια ακόμη φορά, κάτι που το συνηθίζει. Παίζει με τις λέξεις και τελικά εμπαίζει τη νοημοσύνη μας, λέγοντας ότι οι τράπεζες αποφάσισαν …προαιρετικά να συμμετάσχουν στη “σφαγή” του PSI. Παράλληλα αναφέρει ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαχειρίζεται τα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων, σοφά έκρινε αντί αυτών και ορθά αποφάσισε επ’ ονόματί τους να συμμετάσχει με τα χρήματα των Ταμείων στο PSI.

    Το αποκορύφωμα όμως της αυθαιρεσίας, της κατάχρησης της εξουσίας, αλλά και του υπερφίαλου ύφους συμβαίνει όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί ως “αντεθνικές” τις διοικήσεις των Ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI με το υπόλοιπο των χρημάτων ή των ομολόγων που τους έχουν απομείνει.

    Η ιστορία θα χαρακτηρίσει αυτό ακριβώς το περιστατικό, ως το αποκορύφωμα της αλλοπρόσαλλης και ενδοτικής συμπεριφοράς των ελληνικών Κυβερνήσεων που έσυραν τη χώρα στο PSI και που χειρίστηκαν τις κρατικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας μας. Οι άνθρωποι που διέλυσαν τα πάντα στα χρόνια της αυθαίρετης και εγκληματικής άσκησης της εξουσίας, οι άνθρωποι που καταχρέωσαν και ξεφτίλισαν τη χώρα, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων ως …προδοτικές, επειδή αυτές πάσχισαν να περισώσουν –ως όφειλαν– την περιουσία των Ταμείων τους, από τον αφανισμό που σχεδίασαν οι δανειστές, σε συνεργασία με την άβουλη ελληνική Κυβέρνηση.
    Στο σημείο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θύμισε εκείνον τον κάκιστο εαυτό του, που λίγους μήνες νωρίτερα (Νοέμβριος 2011) απειλούσε τους φτωχούς και τους άνεργους ότι θα τους κόψει το ρεύμα, εάν δεν πληρώσουν το παράλογο “χαράτσι” που σε μια νύχτα αποφάσισε και που πρόχειρα σχεδίασε, για να καλύψει τις δικές του ανεπάρκειες στις διαπραγματεύσεις του με τους εκπροσώπους της τρόικα….” (τέλος αποσπάσματος)

    Ευάγγελε Βενιζέλε, ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνεις (σε εμποδίζει ο υπερφίαλος εγωισμός σου να δεις την αλήθεια γύρω σου), ή και αν κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις, να ξέρεις για πάντα ότι: το πέρασμά σου από την πολιτική, υπήρξε καταστροφικό για τη χώρα. Η ιστορία θα σε κρίνει. Και εκατομμύρια Έλληνες θα σε αναθεματίζουν!

    Γιάννης Σιάτρας
    13 Ιουνίου 2015

    http://www.forologoumenoi.gr/permalink/3309.html

  13. Το Mall και ο ταχυδακτυλουργός των νόμων Βενιζέλος
    τάδε έφη SPY 21 Ιαν 2013

    Πρωταγωνιστής της επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες είναι το θύμα των σκοτεινών σκευωριών, ο πάντα αθώος, έντιμος και κρυστάλλινος πολιτικός Ευάγγελος Βενιζέλος.
    Χθες, με τη βομβιστική επίθεση, στο κάδρο της επικαιρότητας μπήκε και το εμπορικό κέντρο Mall του ομίλου Λάτση.

    Τι σχέση έχει όμως ο Βενιζέλος με το Mall του Λάτση; Η απάντηση είναι, ότι η ύπαρξη του αμιγώς παράνομου και αυθαίρετου κατασκευάσματος Mall οφείλεται μεταξύ άλλων και στις γνωστές νομοθετικές ταχυδακτυλουργίες του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου -πλέον δύσκολα βρίσκει κανείς νομιμοποιημένη παρανομία, προς όφελος της οικονομικής ελίτ, στην οποία να μην εμπλέκεται ο Βενιζέλος.

    Άλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Με το νόμο περί «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» (2001) του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη προβλέπεται ο καθορισμός ορίων του «Χωριού Τύπου» στο Μαρούσι για τη φιλοξενία 5.000 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Στο σχέδιο εντάσσονται 43 στρέμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Σύμφωνα με το νόμο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η περιοχή του ΟΕΚ «θα λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής χρήσεων πολεοδομικού κέντρου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ως χώροι αμιγούς κατοικίας»

    Η συμφωνία του Δήμου Αμαρουσίου με τον ΟΕΚ, προέβλεπε ότι για την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ θα γινόταν εμπορικό κέντρο 16.000 τ.μ. και γραφεία 12.000 τ.μ. για τον ΟΕΚ. Όλα αυτά ουδέποτε έγιναν γιατί όταν ανέλαβε η Lamda Developments του Λάτση το έργο, η συμφωνία αλλάχτηκε και στα 43 στρέμματα χτίστηκε το Mall.

    Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου για το «Χωριό Τύπου», ο Κώστας Μπιτσάνης και ο Δορύλαος Κλαπάκης (αρχιτέκτονας από το Μαρούσι) προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης του δήμου για κατασκευή του «Χωριού Τύπου» διότι οι εκτάσεις αυτές, βάσει νόμου, δεν διέθεταν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης (επρόκειτο για εκτάσεις που προορίζονταν για πάρκα ή αθλητικές εγκαταστάσεις και για στρέμματα που είχαν χαρακτηριστεί ρέμα). Το αποτέλεσμα ήταν το ΣτΕ να παγώσει το διαγωνισμό.

    Η Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. τοτε (2002), Βάσω Παπανδρέου, φρόντισε αμέσως να φέρει νέο νόμο και τροπολογία που να εντάσσει τα 43 στρέμματα του ΟΕΚ στο «Χωριό Τύπου» και ο συντελεστής δόμησης από 1 να πάει στο 2 (δηλαδή αύξηση του χώρου δόμησης). Έτσι, με αυτό το νόμο, το Mall θα μπορούσε να φτάσει τα 75.000 τ.μ.. Παράλληλα η κατασκευή του έργου ανατίθεται στην πλειοδότρια εταιρεία Lamda Developments του Λάτση.

    Η Lamda με το που ανέλαβε το έργο δεσμεύτηκε ψευδώς πως θα φτιάξει: (α) «Κέντρο πολλαπλών εµπορικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των δηµοσιογράφων που θα καταλύσουν στο «Χωριό Τύπου». (β) «Ενιαίο πάρκο 80 στρεµµάτων που δηµιουργείται εξ ολοκλήρου και διαµορφώνει «πνεύµονα πρασίνου».
    Η σχετική ανακοίνωση υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα της.

    Ο Δορύλαος Κλαπάκης μαζί με 10 πολίτες της Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του διαγωνισμού που ανέθεσε το έργο στην εταιρεία του Λάτση. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον δικαιώνει και τα έργα για το Mall παγώνουν. Ακολουθεί αγωγή του Δήμου Αμαρουσίου κατά των 11 αιτούντων τα ασφαλιστικά μέτρα και το δικαστήριο ακυρώνει τα ασφαλιστικά μέτρα για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

    Τα έργα ξεκινούν με άδειες εκσκαφής και οικοδομής που παραχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην εταιρεία του Λάτση.

    Μισό χρόνο αργότερα βγαίνει απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ (δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά διέρρευσε) κατά την οποία η κατασκευή του έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγµατος (προστασία του περιβάλλοντος). Συνεπώς, οι νόμοι Κώστα Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου, αλλά και η οικοδομική άδεια που παρεχωρήθη στην εταιρεία Lamda Development του Λάτση αυτομάτως ακυρωνόταν.

    Παρά την απόφαση όμως, οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονται λες και δε συνέβη τίποτα. Η εταιρεία Λάτση προστατευόταν τόσο καλά από το κράτος (στην προκειμένη περίπτωση από το ΠΑΣΟΚ) που ούτε η Εισαγγελία δεν την άγγιζε. Ενώ η Εισαγγελία ζητούσε από την αστυνομία να επέμβει για να σταματήσουν οι εργασίες, η αστυνομία παρέμενε στη θέση της επικαλούμενη «οδηγία υπηρεσίας» του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην σταματήσει το έργο.
    Στη συνέχεια όμως αρνούνταν και οι ίδιοι οι εισαγγελείς να πράξουν τα δέοντα για να το σταματήσουν. Τόσο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Μπάγιας, όσο και ο εφέτης κ. Ντένψιας, αρνούνται να τηρήσουν την απόφαση του ΣτΕ.

    Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο μέγας ταχυδακτυλουργός των νόμων που, εκτός από αθωωτής πλαστογράφων μεγαλοκαρχαριών και διεφθαρμένων υπουργών, υπήρξε μεταξύ άλλων και θεσμικός ευεργέτης της μπίζνας της οικογένειας Λάτση.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε υπουργός Πολιτισμού, ενώ στην αρχή δήλωνε πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μερικούς μήνες μετά εξυφαίνει ρύθμιση στο νόμο περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας» με την οποία εξουδετερώνεται η απόφαση του ΣτΕ. Έκανε μια μικροαλλαγή στο εμβαδόν της δομήσιμης επιφάνειας του εμπορικού κέντρου, επέκτεινε τον χώρο για χρήση γραφείων και ταχυδακτυλούργησε δίνοντας στο νόμο το χαρακτήρα της οικοδομικής άδειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε υπουργική απόφαση για να εφαρμοστεί και άρα δεν μπορεί να γίνει γι αυτόν προσφυγή στο ΣτΕ.

    Οι πολιτικές λαμογιές και απατεωνιές για τη νομιμοποίηση και την πώληση αυτού του αυθαίρετου δήθεν ολυμπιακού έργου στον όμιλο Λάτση συνεχίστηκαν και από την επόμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία, αν και από τη θέση της αντιπολίτευσης φώναζε σε υψηλούς τόνους στη βουλή, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο, στη συνέχεια ανέλαβε κι αυτή, στη θέση του απερχόμενου ΠΑΣΟΚ, το ρόλο του πιστού υπηρέτη των συμφερόντων της οικογένειας Λάτση.

    Τελικά οι εργασίες για το δήθεν ολυμπιακό ακίνητο του Mall τελείωσαν μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 -κατά τη διάρκεια των οποίων το Mall ήταν ακόμα γιαπί. Εγκαινιάστηκε σχεδόν ενάμισο χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά βαΐων και κλάδων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    http://jungle-report.blogspot.gr/2013/01/mall.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.