Σκιάθος κατά του αυξημένου ΦΠΑ: Το κράτος απαιτεί χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχει

fpa_auxisi_502196931

Η Μύκονος η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Σκιάθος και η Ρόδος είναι τα (πρώτα) νησιά στα οποία αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ, από 5%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 23%, σε εφαρμογή του νέου Μνημονίου από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Τον δικαστικό δρόμο για την ακύρωση του μέτρου άνοιξε κάτοικος της Μυκόνου, ο οποίος σε προσφυγή που κατέθεσε στο ΣΤΕ, επισημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα 6 αυτά νησιά :

– αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.

– ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά επειδή έγινε χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια

– παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των έξι αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.  

– παραβιάζει τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές.

– προσκρούει στην ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τέλος, ότι η υπουργική απόφαση είναι και παράνομη, αφού δεν αιτιολογεί, όπως είχε υποχρέωση, τους λόγους για τους οποίους από 1.10.2015 καταργεί το μειωμένο συντελεστή στα έξι αυτά νησιά.

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αποφάσισε όμως και το δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου.

Οπως θα δείτε και στο σχετικό δελτίο τύπου που ακολουθεί, οι κυριότεροι λόγοι της διαμαρτυρίας είναι ότι οι Έλληνες πολίτες που μένουν μόνιμα στο νησί, φορολογούνται και πληρώνουν το κράτος για παροχές τις οποίες αυτό αδυνατεί να τους παρέχει, καθώς μεταξύ άλλων, δεν λειτουργούν δημόσιο KΤΕΟ και Ειρηνοδικείο, η ΔΟΥ έχει καταργηθεί και οι κάτοικοι υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στον Βόλο, τα σχολεία λειτουργούν με εκπαιδευτική ανεπάρκεια και οι πολίτες στερούνται ακόμα και το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο η κεντρική πολιτεία πρέπει να παρέχει, δηλαδή τη δημόσια υγεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :

 
Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2015 09:33
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ                                                                                                                                                                                                                              

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη ΣΚΙΑΘΟ

Προς:
1.Γραφείο Πρωθυπουργού
2.Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
3.Υπουργό Οικονομικών,
4.Υπουργό Εσωτερικών,
5.Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,
6.Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,
7.Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
8.Βουλευτές Ν. Μαγνησίας,
9.Πρόεδρο ΠΕΔ Θεσσαλίας,
10.Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας
11.Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών,
12.Δήμαρχο Μυκόνου,
13.Δήμαρχο Θήρας,
14.Δήμαρχο Ρόδου,
15.Δήμαρχο Πάρου ,
16.Δήμαρχο Νάξου

H οικονομική κρίση, η δημοσιονομική ασφυξία και η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής έχουν σωρεύσει πλήθος αδικιών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Αποκορύφωμα είναι η πρόσφατη απόφαση για την αύξηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα έξι νησιά του Αιγαίου ως πρώτη φάση, στα οποία την τελευταία στιγμή συμπεριλήφθηκε και το νησί μας. Οι χαμηλοί συντελεστές δεν αποτελούν προνόμιο εις βάρος άλλων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά αντισταθμιστικούς παράγοντες έναντι των βεβαρυμμένων εξόδων και του κόστους διαβίωσης που είναι δεδομένα της νησιωτικότητας και της εδαφικής ασυνέχειας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκιάθου καταβάλλουν άμεσους και έμμεσους φόρους για παροχές τις οποίες το κράτος μας αδυνατεί να παρέχει. Λάβετε υπόψη σας ότι:

  • Καταργήθηκε το Ειρηνοδικείο
  • Καταργήθηκε η Δ.Ο.Υ. Σκιάθου και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό γραφείο ΓΕΦ το οποίο απλώς μοιράζει την οικονομική αλληλογραφία και διαβιβάζει αιτήματα.
  • Καταργήθηκε το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α., μεταφέρθηκε το αρχείο στο Βόλο και υποβιβάστηκε σε γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης με υποτυπώδεις αρμοδιότητες.
  • Δεν  λειτουργεί Κ.Τ.Ε.Ο.
  • Τα σχολεία μας λειτουργούν ανεπαρκώς τόσο στο επίπεδο το εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Κυρίως όμως οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό, τη Δημόσια Υγεία, την οποία η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει. Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί έχοντας βασικές ελλείψεις τόσο σε ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
  • Σημαντική αύξηση του ετήσιου κόστους διαβίωσης των οικογενειών της Σκιάθου.
  • Μαύρη εργασία και παραοικονομία.
  • Μείωση της ροής των ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών. Οι επιχειρηματίες του νησιού αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τον αυξημένο Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας και την πτωτική πορεία των αφίξεων και του τουριστικού ρεύματος γενικά.

Οι ανωτέρω ελλείψεις μάς αναγκάζουν να μετακινούμαστε συχνά σε άλλες πόλεις. Οι μετακινήσεις αυτές έχουν οικονομικές επιπτώσεις καθώς το εισιτήριο είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες ανεπαρκείς και το κόστος της αναγκαστικής διανυκτέρευσης είναι επίσης υψηλό, χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτά και την απώλεια του πολύτιμου χρόνου.

Συνεπώς, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στο νησί μας από την 1η Οκτωβρίου αναπόφευκτα επιφέρει τις κάτωθι επιπτώσεις:

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. αποτελεί ταφόπλακα κάθε παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί μας, και κατ’ επέκταση εθνική οικονομική καταστροφή, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί σε όλους τους νησιωτικούς δήμους.

 

Για αυτούς τους λόγους:

– Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και επιφυλασσόμαστε για την προσφυγή μας στο συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο, συντονίζοντας τις ενέργειές μας με τους ΟΤΑ των νησιώτικών δήμων στους οποίους επίσης εφαρμόστηκε το άδικο και καταχρηστικό μέτρο.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση όχι μόνο να το αποσύρει, αλλά να δηλωθεί άμεσα και δημόσια από το Οικονομικό Επιτελείο ότι θα άρει όλους τους παράγοντες που φέρνουν τα νησιά μας σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας.

– Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λογική του διαχωρισμού των νησιών μας σε πολυτελή και μη. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με την οικονομική επιφάνεια μερίδας των θερινών επισκεπτών τους. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες με προνομιούχους πολίτες, όταν καθημερινά βιώνουν την απομόνωση, τις πανάκριβες και λειψές συγκοινωνίες, την κατάρρευση ή την ανυπαρξία των υποδομών της δημόσιας υγείας, πρόνοιας κ.λπ..

Να επανεξεταστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκε η Σκιάθος στα νησιά με τους αυξημένους συντελεστές Φ.Π.Α. (όπως η αύξηση των τουριστικών αφίξεων, καθώς το νησί αποτελεί πύλη για την πρόσβαση επισκεπτών και στα υπόλοιπα νησιά των Β. Σποράδων, αλλά και η παράμετρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος, την οποία θεωρούμε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική του αριθμού των μονίμων κατοίκων. Συμπληρωματικά είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα με γνώμονα τη μόνιμη διαμονή και τη νησιωτικότητα).

-Καλούμε όλους τους φορείς και εκπροσώπους όλων των νησιών να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας.

– Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας να τοποθετηθούν δημοσίως για το θέμα και να σταθούν στο πλευρό μας.

– Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης.

– Ζητάμε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης και την κατάθεση των προτάσεών της.

– Να γίνει σεβαστή η Συνταγματική κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας.

– Να δημοσιοποιηθεί το παρόν ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκιάθου σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και πανελλήνια. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 comments on “Σκιάθος κατά του αυξημένου ΦΠΑ: Το κράτος απαιτεί χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχει

  1. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΣ Ή ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ 2016 ;;;

    Κατά το έτος 2007, δηλαδή ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η παρούσα κρίση, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προϋπολογίζονταν σε 51,8 δισ. ευρώ. Με τον Προϋπολογισμό του 2016, η Κυβέρνηση προϋπολογίζει τακτικά έσοδα ύψους 48,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα μόλις κατά 6,5% σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο.

    Όμως, κατά το διάστημα αυτό, το ΑΕΠ, αλλά και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, έχουν μειωθεί κατά περίπου 28%.
    Κατά το έτος 2007, τα έσοδα από τη φορολογία έφθασαν στο 20,8% του ΑΕΠ. Κατά το 2016, υπολογίζονται σε 25,7% του ΑΕΠ!

    Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι, αλλά και ο συνολικός πληθυσμός.

    Δηλαδή, τα φορολογικά έσοδα που έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5,0% του ΑΕΠ, πέφτουν στην πλάτη ενός μικρότερου πληθυσμού και σημαντικά μικρότερου αριθμού εργαζομένων, σε φάση που τα εισοδήματά τους έχουν –στην κυριολεξία- διαλυθεί.
    Η Κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της! Πυροβολεί την οικονομία και την κοινωνία. Και βαθαίνει την ύφεση που φέτος κλείνει τον 8 συνεχή χρόνο της, δηλαδή το μεγαλύτερο διάστημα ύφεσης που έχει ποτέ καταγραφεί στην ελληνική ιστορία, αλλά και σε κράτος μέλος του ΟΟΣΑ.

    Παραλογισμός! Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να αποτυπώσει τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

    http://www.i-siatras.gr/permalink/3240.html

    ΣΧΕΤΙΚΟ:

    Προϋπολογισμός 2016 – Η ίδια λανθασμένη συνταγή
    http://www.huffingtonpost.gr/dimitrios-giokas/-2016-_1_b_8253124.html

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ;;; ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  2. Pingback: Βουλευτές για δείτε τι είπαν οι πολίτες για τα επόμενα μέτρα που θα ψηφίσετε (Οκτωβρίου) | ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ

  3. Υστέρηση 4,9 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού – Εκτός στόχου και το Πρωτογενές πλεόνασμα

    Υστέρηση κατά 4,9 δισ. ευρώ εμφάνισαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, ενώ εξαιτίας της στάσης πληρωμών του δημοσίου εμφανίστηκε αυξημένο με πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,079 δισ. ευρώ που όμως είναι κατά 565 εκατ. ευρώ μικρότερο από ότι προβλεπόταν στους στόχους.

    Ειδικότερα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,079 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,532 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,644 δισ. ευρώ.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το εννεάμηνο ανήλθε σε 1,897 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,285 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1,363 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και καταγράφουν σημαντική υστέρηση εσόδων και δαπανών από τους στόχους που έχουν τεθεί για το εννεάμηνο.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία:

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,296 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,915 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32,227 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,604 δισ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,724 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) και ποσό 1,544 δισ. ευρώ από τη μη βεβαίωση και είσπραξη των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,022 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 399 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,069 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 311 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο μήνα Σεπτέμβριο 2015, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,531 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 762 εκατ. ευρώ ή 18% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,528 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 534 εκατ. ευρώ ή 13%.

    Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 149 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,193 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,381 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,023 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3,142 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως, λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,694 δισ. ευρώ, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 406 εκατ. ευρώ και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 99 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,891 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 56 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 43 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις Γεωργίας και 24 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

    Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,170 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,240 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και μειωμένες κατά 1,477 δισ ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ειδικά, για το μήνα Σεπτέμβριο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,324 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,717 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Πηγή: express.gr

    http://www.eurocapital.gr/index.php/permalink/74210.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.