Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος για κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα;;

(βίντεο) ΑΓΗΣ ΒΕΡΟΥΤΗΣ: OI ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΞΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έστω εταιρεία του επονείδιστου και κατάπτυστου ιδιωτικού τομέα που θέλει να ανταμείψει τους πολυτιμότερους εργαζομένους της με υψηλούς μισθούς. Έστω ότι για έναν συγκεκριμένο, πολύ αξιόλογο, θέλει να δαπανήσει το ποσό των €6228Πόσα από αυτά λέτε ότι παίρνει ο εργαζόμενος αυτός καθαρά στην τσέπη κάθε μήνα; Θα σας πω εγώ. 2780 παίρνει.

Το κράτος (με τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές εισφορές) ξέρετε πόσα παίρνει; Τα υπόλοιπα. 3448.

Υπάρχουν προηγούμενα τέτοιων επαγγελματικών σχέσεων, ειδικά στο επονομαζόμενο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Στη δικιά μας περίπτωση η, επαναλαμβάνω, κατάπτυστη και καταγέλαστη ιδιωτική επιχείρηση πληρώνει για κάθε ακριβό της υπάλληλο όσα θα έπαιρνε άλλος ένας, και μερικά ακόμα ρέστα παραπάνω, στο κράτος.

Για μικρότερες αμοιβές η αναλογία είναι μικρότερη, αλλά παραμένει αξιοθρήνητη.

Αυτός ο πίνακας είναι από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, στο οποίο περιέχεται και η εξής ιστορία:

“Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που προέρχεται από λογιστήριο εταιρείας μέλους του ΣΕΒ είναι ενδεικτικό: Για έναν μηχανικό (ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ, που είναι «ευγενές ταμείο») με μικτό μισθό €2.500 (συνολικό κόστος εργοδότη €3.114, Διάγραμμα 10) ο εργοδότης αποφασίζει να δώσει αύξηση, για να ανταμείψει τη συστηματική προσπάθεια και καλή απόδοσή του. Του αυξάνει συνεπώς τον μικτό μισθό στις €3.500 (κόστος εργοδότη €4.360). Στο τέλος, η αύξηση αυτή κοστίζει €1.246 στον εργοδότη και ο εργαζόμενος ανταμείβεται για την παραγωγικότητα του με επιπλέον καθαρές αποδοχές €396. Το κράτος από την άλλη εξασφαλίζει για τον εαυτό του επιπλέον έσοδο €850, δηλαδή το 68,2% της αύξησης πηγαίνει στο κράτος!” 

Αυτά βέβαια είναι πράγματα που όσοι έχουν προσλάβει ανθρώπους ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις τα ξέρουν εδώ και χρόνια. Όπως επίσης ξέρουν ότι με τέτοια εργοδοτικά κόστη, σε πολλές από τις εγχώριες αγορές μια επιχείρηση δεν βγαίνει με τίποτα, δε μπορεί να λειτουργήσει, και μπορεί να επιβιώσει μόνο με έναν τρόπο, που δε λύνει το πρόβλημα κανενός: Φοροδιαφεύγοντας.

Θοδωρής Γεωργακόπουλος

 

Σχόλια:

– Έκτος από τα όσα παίρνει για τον κάθε εργαζόμενο, το κράτος απαιτεί από τον επιχειρηματία πολλά άλλα χρήματα τα οποία ουκ ολίγες φορές ξεπερνούν τα ετήσια έσοδα του. Αναφέρομαι στους άμεσους και έμμεσους φόρους (πχ. άμεσος φόρος 29% ), στην προκαταβολή εικαζόμενου φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος (100% του τρέχοντος), στο τέλος επιτηδεύματος, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ κλπ.

– Όταν το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και το κράτος σου ζητάει ακόμα και περισσότερα από όσα κερδίζεις (και μάλιστα για ανύπαρκτες ή κάκιστες υπηρεσίες), δεν έχουμε να κάνουμε με φοροδιαφυγή αλλά με αυτοάμυνα και μάχη για επιβίωση.Σας θυμίζω ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να εφαρμοστούν μόνο οι νόμοι που συμφωνούν με αυτό (αρθ..120Σ). Δηλαδή οι νόμοι που προστατεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το δικαίωμα του στην εργασία, στη περιουσία, στη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας κλπ. Η υπερφορολόγηση παραβιάζει όλα αυτά τα δικαιώματα και αποδεδειγμένα πια προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα νοικοκυριά και στην εθνική οικονομία, αλλά οι διαχειριστές της εξουσίας δεν πτοούνται. Συνεχίζουν το ίδιο βιολί και τώρα ετοιμάζονται για την εφαρμογή καινούργιων μέτρων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη περαιτέρω μείωση του αριθμού των οικονομικά ενεργών πολιτών της χώρας, στη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και του ΑΕΠ, στην αύξηση της ανεργίας κλπ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τ. Αλεξιάδης: «Κατά την περίοδο της κρίσης έκλεισαν 250.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας»

Προκαταβολή φόρου φέτος ακόμα και για όσους έκλεισαν την επιχείρηση

Σκιάθος κατά του αυξημένου ΦΠΑ: Το κράτος απαιτεί χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρέχει

Δυτικοί φόροι και ανατολίτικο κράτος δεν πάνε μαζί

ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ κατά Αντισυνταγματικής Φορολογίας

Φορολογία 2014 – Ληστεία μετά φόνου σε εξέλιξη (δεύτερο μέρος)

Υπερφορολογική γενοκτονία

18 comments on “Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος για κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα;;

  1. 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

    Προϋπολογισμός: Λιτότητα και το 2016

    Σε μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν δώδεκα ώρες και ολοκληρώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2016.

    Αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που ψηφίστηκε το 2014 διαπιστώνει ότι στη διετία 2015-2016 λείπουν από την ελληνική οικονομία 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 προέβλεπε για το 2016 ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έφτανε στα 197 διεσεκατομμύρια ευρώ​ (με τα γνωστά ως τότε μέτρα αλλά χωρίς το e-mail Χαρδούβελη) , ο νέος προϋπολογισμός το εκτιμά ​πλέον ​σε μόλις 173 δισ. ευρώ, δηλαδή 24 δισ. ​λιγότερα ​που θα λείψουν από την αγορά και τα νοικοκυριά.

    Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα πρόσθετα μέτρα 5,7 δισ. της διετίας 2015-2016, που αποτυπώνονται στο νέο προϋπολογισμό. Μόνον για το 2016, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δισ. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δισ. πρόσθετους φόρους.

    Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος αφορά μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες για επιπλέον φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως:
    – νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
    – αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
    – αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
    – αύξηση των συντελεστών του φόρου ασφαλίστρων.
    – αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
    – κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.
    – κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
    – σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
    – αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.

    Και έπεται συνέχεια με το ​νέο ​Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2016-2019) που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βου​λή, και ενώ παραμένουν και «απροσδιόριστα» μέτρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. (και έως 3 δισ.) για να εξειδικευτούν και να ψηφιστούν, με ορίζοντα το 2017-2018.​

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν, κατ’ αρχήν, με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που θα εξακολουθεί να προκαλεί σε όλη τη διάρκεια του 2016 η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από το Ιούλιο του 2015.
    Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, λόγω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής φόρου και του κύριου φόρου εισοδήματος.

    Αναλυτικότερα:
    1. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, η οποία επιβλήθηκε από τις 20 Ιουλίου 2015 σε πλήθος αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία επιπλέον έσοδα ύψους 883 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς θα ισχύσει για ολόκληρο το επόμενο έτος, ενώ φέτος εφαρμόζεται μόνο για χρονικό διάστημα 5 μηνών και 10 ημερών (από 20/7 έως 31/12).

    2. Το 2016 αναμένονται πρόσθετα έσοδα:
    · 314 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το ποσό αυτό προβλέπεται να εισπραχθεί κυρίως με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι οποίοι νομοθετήθηκαν από το καλοκαίρι του 2015 στα ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
    · 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα ανέβει από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν βιβλία απλογραφικά.
    · 324 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα και τα κέρδη των εταιριών.
    · Για τα ενοίκια αναμένεται να καθιερωθεί νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. Το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 142 εκατ. ευρώ.
    · Για τα αγροτικά εισοδήματα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να προωθήσει νωρίτερα, από το 2016 την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Το μέτρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του νέου προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.
    · Για τα κέρδη των ανωνύμων εταιριών, των εταιριών περιορισμένης ευθύνης και των λοιπών νομικών προσώπων προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29%, με συνέπεια την επιπλέον επιβάρυνσή τους με φόρους 150 εκατ. ευρώ στο επόμενο έτος.

    3. Επιπλέον, το 2016 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών σε όλες τις κλίμακες φορολόγησης των διαφορετικών πηγών εισοδήματος και την μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τα χαμηλά στα μεσαία και στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Εναλλακτικά εξετάζει την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

    4. Περίπου 367 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν επίσης από τα ακόλουθα μέτρα:
    · Επιβολή ειδικού τέλους, ανά στήλη, κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ. Το μέτρο προβλέπεται ότι θα αποδώσει 190 εκατ. ευρώ, καθώς οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την αρχική υπεραισιόδοξη πρόβλεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα απέδιδε 350-450 εκατ. ευρώ!
    · Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, που εφαρμόζεται ήδη από το 2015.
    · Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων.
    · Κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.
    · Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της αποχής από τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο οχημάτων από τα Κ.Τ.Ε.Ο.
    · Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
    · Ενεργοποίηση φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
    · Παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
    -Λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
    Στο σκέλος των δαπανών, 1,4 δισ. ευρώ (επιπλέον του 2015) προβλέπεται να εξοκονομηθεί από περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μειώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
    Από τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να περικοπούν 400 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 89 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από λοιπές μικροπαρεμβάσεις.
    Τι θα αλλάξει στα μισθολόγια του Δημοσίου
    Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού καταγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στα μισθολόγια του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται:
    · Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και με στόχο την «αποσυμπίεση» της μισθολογικής κατανομής σε ολόκληρο το μισθολογικό φάσμα και την ταυτόχρονη σύνδεσή της με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις, τα καθήκοντα και τη θέση του κάθε υπαλλήλου.
    · Στο νέο σύστημα αμοιβών που σχεδιάζεται για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) του υπαλλήλου. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορίας εκπαίδευσής τους και η ένταξή τους στα οικεία ΜΚ θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.
    · Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη «αποσυμπίεση» σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη θα συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, θα ενισχυθούν τα επιδόματα θέσης ευθύνης και θα διασυνδεθεί ένα μέρος των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας του.
    ια το 2016 σχεδιάζεται η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τον περιορισμό του συνολικού αριθμού τους. Στο πλαίσιο αυτό θα συγχωνευτούν τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν επαγγελματικές κατηγορίες με απολύτως παρεμφερή δραστηριότητα ή θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου με δομή μισθολογίου όμοια προς εκείνη του ενιαίου. Η αναμόρφωση αφορά στην άρση τυχόν στοιχείων στρέβλωσης που εμφανίζει κάθε μισθολόγιο αλλά και στην αναδιοργάνωση της δομής των ειδικών μισθολογίων εσόδων όπου
    απαιτείται.

    Χρέος – ΑΕΠ
    Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί το 2016 κατά 11,1 δισ. ευρώ (!) λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του κράτους στις τέσσερις συστημικές θα είναι πολύ χαμηλότερη των 10 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.

    Το χρέος προβλέπεται να φθάσει στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, στα 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές ανάγκες δανεισμού, λόγω της κάλυψης ταμειακού ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ και των αναγκών εξόφλησης 5,5 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες.
    Όσο για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, από τα 177,55 δισ. ευρώ το 2014 υποχωρεί –παρά τη μηδενική μεταβολή– λόγω αποπληθωρισμού στα 175,65 δισ. ευρώ φέτος και στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016.

    http://www.toxrima.gr/proypologismos-litotita-kai-to-2016/

  2. Οἱ ἐπιχειρήσεις δανείζουν τὴν κυβέρνησιν γιὰ νὰ μπορῇ αὐτὴ νὰ τὶς καταστρέφῃ!!!
    19 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2015 ἈΠῸ ΤῸΝ/ΤῊΝ ΦΙΛΟΝΌΗ

    Ἡ προκαταβολὴ φόρου 100% γιὰ τὶς ἐπιχειρήσεις, εἶναι ἄτοκο δάνειο πρὸς τὴν κυβέρνηση.
    Μὲ ἄλλα λόγια…
    Οἱ ἐπιχειρήσεις δανείζουν τὴν κυβέρνηση γιὰ νὰ συνεχίσῃ αὐτὴ νὰ καταστρέφῃ τὶς ἐπιχειρήσεις καὶ τὴν οἰκονομία.

    Ἀπὸ τὴν μία οἱ ἀναδρομικοὶ φόροι, γιὰ περασμένες χρήσεις, καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη ἡ προκαταβολὴ φόρου γιὰ μελλοντικὲς χρήσεις.
    Θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι ἀνέκδοτο, ἀλλὰ δὲν εἶναι καθόλου ἀστεῖο.

    Εὐθύμης Μαραμῆς

    Οἱ ἐπιχειρήσεις δανείζουν τὴν κυβέρνησιν γιὰ νὰ μπορῇ αὐτὴ νὰ τὶς καταστρέφῃ!!!

    σχετικο:

    Νέο φορολογικό σοκ: Προκαταβολή φόρου έως 100% και… αναδρομικά!
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31059&subid=2&pubid=113768293

  3. 7/1/16
    Τεράστια η συνολική επιβάρυνση των ελ. επαγγελματιών
    Συγκριτικοί πίνακες επιβαρύνσεων ασφαλιστικών εισφορών Ο.Α.Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού

    Δείτε όλη την μελέτη στο taxHeaven

  4. Παραδείγματα – σοκ για φόρους και εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες

    10/05/2016

    Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο και αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και παρουσίασε το Mega.

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ 12.000,00 €

    ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (26,95%) 3.234,00 €
    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 1.928,52 €
    ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (100%) 1.928,52 €
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 €
    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 0,00 €
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 4.258,96 €

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ 35,49%

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ 24.000,00 €

    ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (26,95%) 6.468,00 €
    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 3.857,04 €
    ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (100%) 3.857,04 €
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 €
    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (5%) 121,68 €
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 9.046,24 €

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ 37,69%

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ 36.000,00 €

    ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (26,95%) 9.702,00 €
    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 6.226,13 €
    ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (100%) 6.226,13 €
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 €
    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 490,83 €
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12.704,91 €

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ 35,29%

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ 50.000,00 €

    ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (26,95%) 13.475,00 €
    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 9.713,59 €
    ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (100%) 9.713,59 €
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 €
    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 1.099,99 €
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 15.347,83 €

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ 30,70%

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ 70.000,00 €

    ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (26,95%) 18.865,00 €
    ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 16.009,64 €
    ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ (100%) 16.009,64 €
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 €
    ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2.160,91 €
    ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 16.304,81 €

    ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ 23,29%
    http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2233299/paradigmata-sok-gia-forous-ke-isfores-se-eleftherous-epangelmaties

    • Εάν αφαιρέσουμε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρους κατανάλωσης και άλλους έμμεσους φόρους, ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ , ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ….

      ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ !

    • ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΟΣΕΤΕ ΚΑΛΑ, ΠΑΡΤΕ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΗΜΩΝ,ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΛΠ

      Οι 10 φόροι – σοκ που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο
      δημοσιεύθηκε: 08:30

      Τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (ακόμη και οι ατμιστές), μεταφορές, τηλεφωνικά τέλη, αυξάνουν τις τιμές τους από το επόμενο μήνα.

      Όλα αυτά φέρνει – μεταξύ άλλων – το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (με πρώτο το βασικό συντελεστή ΦΠΑ που αυξάνεται από το 23% στο 24%) και οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

      Μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει 10 αυξήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και η φορολόγηση των ΙΧ, που αποτελούν από μόνα τους ένα ειδικό κεφάλαιο, από το οποίο κενό μένει ακόμη το τμήμα που αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

      Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες που ΥΠΟΙΚ έχουν οριστικοποιήσει και κοστολογήσει αυξήσεις όπως:

      1. Η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στα 24% από την Ιη Ιουλίου, με στόχο πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος και όλα τα αναλώσιμα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά μηχανήματα.

      2. Η επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου (που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Αγορά») με στόχο πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Η καθαρή επιβάρυνση για ένα λογαριασμό 100 ευρώ (προ ΦΠΑ) θα φτάνει τα έξι ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του βασικού έμμεσου φόρου από το 23% στο 24%. Η επιβολή του φόρου στη σταθερή τηλεφωνία επιλέχθηκε για να μην αυξηθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, αφού κρίθηκε ότι είναι ήδη υψηλό και της χαμηλής απόδοσης (υπολόγιζαν έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ ) που θα είναι η επιβολή τέλους στις υπηρεσίες διαδικτύου.

      3. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο από την 1η Ιουνίου, με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο. Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια, η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 – 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

      4. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ από την 1η-1-2017. Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ, το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ.

      5. Την αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων, με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού, θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Στο πακέτο του εναλλακτικού καπνιστή προβλέπεται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ( ατμιστές ) αλλά το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα εφαρμοστεί από την 1/1/ 2017.

      6. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.

      7. Η επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση: Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

      8. Η επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες που εμφανίζονται ως «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων: Ο φόρος θα επιβαρύνει από την 1η Ιουλίου εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

      9. Η επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

      10. Οι αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης και τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ. Στη φορολόγηση των αυτοκινήτων έχουν αποφασιστεί τρεις αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου και αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

      ● Το τέλος ταξινόμησης δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά την λιανική τιμή που θα δηλώνει κάθε εισαγωγέας, χωρίς τον φόρο και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

      ● Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα παύει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

      ● Το αυτοκίνητο ως τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζετται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν στην απομείωση της αξίας τους.

      Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, μετά την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη. Η διάταξη για αύξηση της φορολόγησης από το 30% στο 35% στο μικτό κέρδος που είχε κατατεθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε και αναμορφώνεται επί το αναλογικότερο .

      http://www.enikonomia.gr/economy/100660,oi-10-foroi-sok-pou-fernei-to-neo-polynomoschedio.html

  5. Πότε και πόσο αυξάνονται 12 έμμεσοι φόροι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

    Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Ιούνιο αλλάζουν οι φόροι στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα, επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξάνονται κατά 93% οι συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης στην μπύρα, αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ και καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 9 νησιά του Αιγαίου. Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με φόρο κατανάλωσης αυξημένο κατά 5 λεπτά το λίτρο ενώ οι αυξήσεις στους φόρους των λοιπών καυσίμων, των τσιγάρων, των λοιπών προϊόντων καπνού, οι νέοι φόροι σε σταθερά τηλέφωνα, καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιβληθούν το 2017. Το 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα.

    Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στους καταναλωτές έχουν ως εξής:

    Από την 1η Ιουνίου 2016:

    1) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιβαρύνσεων στα επιβατικά αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα: Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγησή των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.
    Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές: – 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ. – 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ. – 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ. – 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ. – 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω. Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

    Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

    Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό: – 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. – 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. – 30% για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο – 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και – 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

    Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με τη χρήση συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο.

    Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

    Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιβάλλεται επίσης τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

    2) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

    3) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπύρα: Ο ΕΦΚ στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%.

    4) Αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι ανατιμήσεις θα ξεπερνούν το 1%-2% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω… στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας. Ειδικά στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, ο αυξημένος από το 23% στο 24% συντελεστής ΦΠΑ θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, με συνέπεια οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%.

    5) Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 9 ακόμη νησιά του Αιγαίου. Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται: α) από 5% σε 13% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. β) από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 9 νησιά. γ) από 16% σε 24% για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

    Από τις 15/10/2016: 6) Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από το νέα χειμερινή περίοδο κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Η λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο.

    Από την 1η/1/2017: 7) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές πέριξ των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

    8) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

    9) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

    10) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

    11) Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%. Από την 1η/1/2018:

    12) Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα: Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε: – 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, – 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, – 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, – 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, – 0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών, – 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 3 κλειδιών – 1 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών.

    http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/107860/pote-kai-poso-afksanontai-12-emmesoi-foroi-me-tin-psifisi-tou-polynomosxediou

  6. Αυξήθηκε ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων
    21/07/2016

    Παρά την κρίση και το μνημόνιο και την ανάγκη για ελάφρυνση του Δημόσιου τομέα οι Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αυξηθεί.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιέυει tovima.gr, τον Ιούνιο ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού ήταν 564.015, από 680.000 που ήταν το 2010 όταν η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο, ωστόσο, σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων παραμένει αρκετά μεγάλος.

    Αυτό συμβαίνει διότι αν συνυπολογίζουμε εκτός του μονίμου προσωπικού εκείνους του εργαζόμενους που βρίσκονται στους φορείς «δορυφόρους» του δημοσίου τομέα όπως αποκαλούνται, οι οποίοι είναι πάνω από 1.800 και αν συμπεριληφθεί και το έκτακτο προσωπικό, το άθροισμα τους υπερβαίνει τους 600.000.
    Η τελευταία απογραφή και τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, δηλώνουν ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 564.915 (τακτικό προσωπικό του Ελληνικού Δημοσίου εκτός ΝΠΙΔ) μειούμενος κατά 408 εργαζομένους οι οποίοι πήραν σύνταξη. Ο αντίστοιχος αριθμός τον Μάιο, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν, ήταν 565.323.

    Oσον αφορά το έκτακτο προσωπικού εκτός ΝΠΙΔ για τους ίδιους μήνες, η πορεία καταγράφεται πτωτική ως εξής:
    Ορισμένου χρόνου – συμβάσεις έργου – ωρομίσθιοι: 54.611 τον Ιούνιο του 2016 από 71.699 τον Μάιο, με τους περισσότερους εξ αυτών, 27.737 άτομα, να απασχολούνται στους ΟΤΑ (δήμοι – Περιφέρειες).
    Οι μετακλητοί, αιρετοί, πρόεδροι, μέλη ΔΣ, όργανα διοίκησης, κατά τους ίδιους μήνες, απογράφηκαν ως εξής:
    Μετακλητοί: 2.004 τον Ιούνιο από 1.984 τον Μάιο του 2016.
    Αιρετοί: 7.585 από 7.552 τον Μάιο του 2016.
    Πρόεδροι / μέλη ΔΣ / όργανα διοίκησης: 909 άτομα από 903 τον Μάιο.
    Οσον αφορά το τακτικό προσωπικό Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καταγράφεται μικρή αύξηση 30 ατόμων και είναι 33.440 εργαζόμενοι έναντι 33.410 τον Μάιο.

    Και στο έκτακτο προσωπικό Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) παρατηρούμε αύξηση στα 10.111 άτομα τον Ιούνιο έναντι 9.951 τον Μάιο.
    Λοιπές ειδικές περιπτώσεις: 14.400 τον Ιούνιο από 14.271 τον Μάιο.

    http://thepaper.gr/afxithike-o-arithmos-ton-dimosion-ipallilon/

  7. ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ 22|07|2016 10:29

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΤΕ
    Η υπερφορολόγηση γονατίζει τον τουρισμό: 9 στις 10 επιχειρήσεις φέτος θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα

    Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ τα 2/3 των ισολογισμών θα γίνουν αρνητικοί.

    Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος, κρούοντας το «καμπανάκι» για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει ότι «το 2017 θα πάρουμε τη μέγιστη κρυάδα λόγω των αυξήσεων φόρων» και επισημαίνει την ανάγκη να επανέλθουν οι συντελεστές φορολόγησης του τουρισμού στα περσυνά επίπεδα.

    Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού φέτος ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και από τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 2% ωστόσο αυτό δεν θα διαπιστωθεί από τις επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές είναι στα 15,7 δισ. ευρώ.

    Σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα ανακάμψει ο οδικός τουρισμός και από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Τουρκίας (απομειώνεται ο όγκος των Τούρκων επισκεπτών αλλά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έντονη αύξηση κρατήσεων λόγω του «κλεισίματος» της αγοράς της Τουρκίας). Ωστόσο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, αν δεν υπάρξει αναστροφή στην κατάσταση ante με τους φορολογικούς συντελεστές, από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.

    Μάλιστα εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου τότε τα προβλήματα θα οξυνθούν. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2%. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης των 140-280 εκατ. ευρώ.Σε ό,τι αφορά τη χαρτογράφηση του εισερχόμενου τουρισμού καταγράφεται μία έντονη ανισοκατανομή με την Κρήτη, τα Ιόνια και τις Κυκλάδες να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις , την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Ρόδο να έχουν οριακή αύξηση και την Κω με τα νησιά του Αν. Αιγαίου να καταγράφουν μεγάλη πτώση.

    http://www.iefimerida.gr/news/279620/i-yperforologisi-gonatizei-ton-toyrismo-9-stis-10-epiheiriseis-fetos-tha-ehoyn-heirotera#ixzz4FEKCGMiP

  8. Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

    Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά ολόκληρο το καθεστώς κατοχής

    Του Δημήτρη Καζάκη

    Το μέσο νοικοκυριό σήμερα στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο έχει ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από τα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει το όριο της απόλυτης φτώχειας στα 12.500 ευρώ ετήσια για το μέσο νοικοκυριό. Δηλαδή με ένα ετήσιο εισόδημα αυτής της τάξης το μέσο νοικοκυριό που αποτελείται από περίπου 2,5 μέλη στην Ελλάδα σήμερα με έναν εργαζόμενο, είναι αδύνατον να επιβιώσει.

    Πόσες είναι οι βασικές ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες, που οφείλει να κάνει το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα σήμερα για να συντηρηθεί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ ανέρχονται πάνω από τις 27.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Με άλλα λόγια το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού, πριν καν πληρώσει εφορία, ασφαλιστικές εισφορές και χρέη, έχει ένα ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 7.000 ευρώ για να καλύψει τις βασικές καταναλωτικές δαπάνες του.

    Ο λόγος είναι απλός. Η πολιτική της εξουθένωσης και φτωχοποίησης μετέφερε το έλλειμμα από τα….δημοσιονομικά του κράτους στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κι αυτό το έλλειμμα έχει φτάσει σχεδόν στο 26% του προϋπολογισμού ανά νοικοκυριό.

    Όμως το μέσο νοικοκυριό δεν έχει μόνο καταναλωτικές υποχρεώσεις. Έχει και φορολογικές υποχρεώσεις. Πόσους φόρους καλείται να πληρώσει αυτό το μέσο νοικοκυριό; Σε ετήσια βάση γύρω στις 10.000 ευρώ. Από αυτούς τους φόρους τα 4.450 ευρώ είναι άμεσοι φόροι κι επομένως προστίθενται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Για την ασφάλιση το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο καταβάλει περί τα 3.700 ευρώ σε ετήσια βάση. Κι αυτά οφείλουν να προστεθούν στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Πόσα χρωστά το μέσο νοικοκυριό στις τράπεζες σήμερα; Κοντά στα 25.000 ευρώ το 2015. Για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους πρέπει το μέσο νοικοκυριό να καταβάλει στις τράπεζες ετήσια κατ’ ελάχιστο 2.500 ευρώ. Οφειλή που κι αυτή προστίθεται στο έλλειμμα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Επομένως σήμερα στην Ελλάδα το μέσο νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο διαθέτει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις του διαμορφώνονται ως εξής:

    Για τις ετήσιες βασικές καταναλωτικές δαπάνες: 27.000 ευρώ.
    Για την ετήσια άμεση φορολογία: 4.450 ευρώ.
    Για τις ετήσιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: 3.700 ευρώ.
    Για την ετήσια εξυπηρέτηση των δανείων στις τράπεζες: 2.500 ευρώ.
    Σύνολο των ετήσιων ανελαστικών υποχρεώσεων του μέσου νοικοκυριού, 37.650 ευρώ. Δηλαδή οι ετήσιες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το ετήσιο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού κατά 17.650 ευρώ. Με άλλα λόγια οι ετήσιες υποχρεώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από το ετήσιο εισόδημα.

    Τι άλλο πρέπει να πούμε; Τι μπορεί να ελπίζει κανείς από μια τέτοια κατάσταση; Ειλικρινά, πόσο αφελής, ή ανόητος μπορεί να είναι κανείς ώστε να νομίζει ότι μπορεί να επιβιώσει μέσα από μια τέτοια κατάσταση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς συνεχίζεται αυτή η ολέθρια πραγματικότητα, όλο και περισσότερο θα γίνονται δυσθεώρητα τα χρέη των νοικοκυριών προς την εφορία και την ασφάλιση, θα αυξάνουν τα “κόκκινα δάνεια” και θα περιορίζεται δραστικά η κατανάλωση.

    Κι έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε μια τέτοια τριτοκοσμική κατάσταση. Η απόλυτη ανέχεια και τα επακόλουθά της, όπως η πορνεία, η εγκληματικότητα, το δουλεμπόριο, κοκ, θα γίνεται όλο και περισσότερο το μοναδικό μέσο επιβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

    Μπορεί να αλλάξει, ή έστω να βελτιωθεί η κατάσταση του μέσου νοικοκυριού; Ναι, αρκεί να εξαφανιστούν τα χρέη και να υπάρξει διαθέσιμο εισόδημα για να καλύπτονται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αν ξαφνικά σβήσουν τα χρέη του μέσου νοικοκυριού, πόσο πρέπει να αυξηθεί το εισόδημά του για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του; Πρέπει να αυξηθεί ετήσια στα 32.000 ευρώ για να τα βγάζει πέρα το μέσο νοικοκυριό. Από 20.000 που είναι σήμερα.

    Για να έρθει λοιπόν ίσα βάρκα, ίσα νερά το μέσο νοικοκυριό πρέπει μέσα σ’ ένα χρόνο να διαγραφούν τα χρέη του και να του δοθεί αύξηση εισοδήματος της τάξης του 160%. Κι έτσι μόνο είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η κοινωνία και η οικονομία από το καταστροφικό αδιέξοδο και τη χρεοκοπία.

    Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν ανατραπεί το καθεστώς μνημονιακής κατοχής; Αν δεν σβήσουν τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη; Αν το κράτος δεν αποκτήσει το δικαίωμα δημιουργίας χρήματος, ώστε να διαθέσει άμεσα, εδώ και τώρα, το επιπλέον εισόδημα στα νοικοκυριά; Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά, όσο μένουμε στο ευρώ και την ΕΕ;

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν την απειλή που ήδη μας συνθλίβει; Καταλαβαίνουμε πόσο εγκληματική είναι η επιλογή να περιορίζεται ο κάθε κλάδος στα δικά του; Καταλαβαίνουμε πόσο κοινοί απατεώνες είναι όσοι επιμένουν ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις πρέπει να περιοριστούν στο φορολογικό και ασφαλιστικό;

    Είναι σαν τους νταβατζήδες που ζητούν από τις πόρνες να περιοριστούν στο αντίτιμο και τη διάρκεια παροχής των υπηρεσιών τους. Ως πότε θα επιτρέπουμε στους νταβατζήδες της πολιτικής και του συνδικαλισμού να μας συμπεριφέρονται σαν πόρνες προς έκδοση;

    Ο ωχαδερφισμός, η φοβία, η αποχή μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ομαδική αυτοκτονία. Ήδη το ολοκαύτωμα έχει ξεκινήσει. Κάθε χρόνο έχουμε ιστορικά ρεκόρ θανάτων από την εποχή του πολέμου, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται δραστικά. Αληθινή γενοκτονία.

    Ένας είναι ο τρόπος. Να ξεσηκωθούμε. Να ξεσηκωθούμε με όρους όχι μιας τζούφιας απεργίας ώστε να εκτονωθεί η οργή του κόσμου, αλλά μετατρέποντας την απεργία της Πέμπτης (4/2) ως αφετηρία μαζικής παλλαϊκή κινητοποίησης όλων των κλάδων, όλων των επαγγελμάτων, όλου του πληθυσμού εναντίον του καθεστώτος.

    Ας μην κάνουμε φορολογική δήλωση τώρα που μας τη ζητάνε. Δεν θα πάθουμε τίποτε. Το χειρότερο, ένα ελάχιστο πρόστιμο για την μη έγκυρη κατάθεση φορολογική δήλωσης.

    Ας κατέβουμε την Πέμπτη το πρωί στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κοραή (στάση Πανεπιστημίου) για να δώσουμε εμείς τον παλμό της παλλαϊκής κινητοποίησης και για να συντονιστούμε ώστε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση.

    Τώρα είναι η ώρα. Ας μην την χάσουμε. Για τη ζωή τη δική μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας.

    http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_3.html

  9. Απίστευτο σκάνδαλο: Εγγυητική επιστολή 900 εκατ. παρείχε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Εurobank EFG

    13Σεπτεμβρίου2015

    Μοιάζει απίστευτο αλλά, το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει

    πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ικανή για τα πάντα.

    Και την ίδια ακριβώς στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικών επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτα λόγω οικονομικής ασφυξίας, με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά το 30% και εκατομμύρια συνταξιούχων να μένουν απλήρωτοι λόγω των capital controls, το ελληνικό κράτος αίφνης αποφασίζει να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για έναν «διαφορετικό» ιδιώτη επιχειρηματία και να μπει ως εγγυητής για κάλυψη ομολογιακού δανείου της Eurobank και ύψους 900 περ. εκατ. ευρώ !

    Αξίζει να σημειωθεί πως στην απόφαση ρητώς αναφέρεται πως σε οποιαδήποτε κατάπτωση της εγγύησης, αυτή οφείλει να καταβληθεί από το Ελληνικό ∆ημόσιο, δηλαδή από τους έλληνες φορολογουμένους !

    Η Σχετική Απόφαση έχει ημερομηνία 24-07-2015 και φέρει την υπογραφή του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, ∆ημήτρη Μάρδα.

    http://www.ereportaz.gr/apistefto-skandalo-engiitiki-epistoli-900-ekat-pariche-i-kivernisi-tsipra-sti-eurobank-tou-latsi

  10. 11|10|2016
    ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση «γονατίζει» την οικονομία

    Οι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας δοκιμάζονται από την επικρατούσα τάση υπερφορολόγησης, όπως αποτυπώνεται στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν που αναφέρονται στην έκθεση του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

    Στο μηνιαίο δελτίο του Συνδέσμου για την ελληνική οικονομία σημειώνει ότι το γεγονός αυτό αποτυπώνεται επίσης στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις 78,8 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης φόρων ύψους 2,51 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει τους τελευταίους αρκετούς μήνες στα χαμηλά επίπεδα των μέσων του 2013, πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

    Την ίδια ώρα, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα εξακολουθούν να διαφαίνονται μεικτές τάσεις σε διάφορες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, αν και πολλά από αυτά αφορούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 και η σύγκριση σε ετήσια βάση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, όταν η οικονομία δεχόταν το μεγάλο σοκ από την επιβολή των capital controls.

    Συνεπώς, οι μεταβολές σε πολλές περιπτώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι όποιες προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής, των πωλήσεων, των εξαγωγών, της ανεργίας και γενικότερα του οικονομικού κλίματος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στα αρνητικά του οικονομικού κλίματος, επισημαίνει την υποχώρηση του σχετικού δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2016 (στις 91,4 μονάδες από 92,5 μονάδες τον Αύγουστο), ως αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των προσδοκιών στις κατασκευές και τις υπηρεσίες.

    Παρά τις καλές επιδόσεις ως προς την απασχόληση, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2016 παρέμεινε περίπου σταθερό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (στους 973,6 χιλ.), ενώ οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά 50.600. Ταυτόχρονα, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας κατά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ήταν αρνητικό τον Αύγουστο του 2016 (-16.128 θέσεις), εμφανίζοντας την εποχική εξασθένηση της δυναμικής της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή σχετίζεται με την αντιστροφή των καθαρών προσλήψεων που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες (+237,8 χιλ. θέσεις το διάστημα Ιαν.-Αυγ. 2016) στο πλαίσιο μιας τελικά επιτυχημένης τουριστικής περιόδου.

    Πηγή: ΣΕΒ: Η υπερφορολόγηση «γονατίζει» την οικονομία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/293784/sev-i-yperforologisi-gonatizei-tin-oikonomia#ixzz4XoEOLOTF

  11. Ο μεγαλύτερος εχθρός της απασχόλησης είναι το Ελληνικό κράτος

    Δευτέρα 03 Απριλίου 2017, 00:02 – Τελευταία ενημέρωση: 00:07

    Του Μάκη Σπυράτου*

    Προ ημερών, σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Aegean, κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, ανέφερε το εξής: “Ένας ώριμος Κυβερνήτης της Aegean με τις ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις κοστίζει 130.000 ευρώ ετησίως αλλά λαμβάνει καθαρά μόνο 45.000 ευρώ. Το 62% πάει στο κράτος σε εισφορές και φόρους.”

    Πιο αναλυτικά, ένας εργαζόμενος για να λάβει 45.000 ευρώ καθαρά θα κοστίσει επιπλέον άλλες 85.000 ευρώ φόρους και εισφορές, δηλαδή σχεδόν άλλες δύο θέσεις εργασίας σε καθαρές απολαβές.

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα της άθλιας κρατικής διαχείρισης που προκύπτει από το υποχρεωτικό σύστημα καταβολών εισφορών στο Ελληνικό κράτος. Ορισμένες επισημάνσεις σχετικά:

    1) Η ανταποδοτικότητα είναι μηδενική σε σχέση με τις πραγματικές καταβολές. Τιμωρούνται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι επιχειρήσεις που εργάζονται, οι οποίες ήταν και είναι συνεπείς στην πληρωμή εισφορών, καταβάλλοντας τεράστια ποσά με ελάχιστη ανταποδοτικότητα. Στην αντίθετη πλευρά υπήρξαν πολλές θέσεις στο δημόσιο τομέα, όπου με πληρωμή εικονικών εισφορών και πλασματικών ετών εργασίας, βρέθηκαν νεότατοι στη σύνταξη προερχόμενοι από δουλειές γραφείου απολαμβάνοντας παχυλές συντάξεις. Επίσης, η χρησιμότητα της εργασίας που παρείχαν είναι θέμα προς διερεύνηση.

    2) Μέσα στις εισφορές περιλαμβάνονται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλήθεια υπάρχει εργαζόμενος που είναι ικανοποιημένος με τις παροχές υγείας που λαμβάνει από το κράτος ; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κατάσταση αυτή που αντικρίζουμε στα νοσοκομεία και περίθαλψη σύμφωνα με τα χρήματα που μας παρακρατούν καταναγκαστικά τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να γνωρίζουμε που πραγματικά καταλήγουν ;

    3) Τεράστια επιβάρυνση κόστους του εργαζόμενου, με ελάχιστο μέρος αναλογικά να καταλήγει στην τσέπη του σαν πραγματικό εισόδημα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος χάθηκε στις σπατάλες της κρατικής διαχείρισης.

    4) Ένα άδικα δομημένο σύστημα, το οποίο χρηματοδότησε για χρόνια το άθλιο σύστημα των πρόωρων συνταξιοδοτημένων, οι οποίοι προήλθαν σε συντριπτική πλειοψηφία από το δημόσιο με ανύπαρκτες πραγματικές εισφορές. Κι όλα αυτά προκειμένου ο κάθε πολιτικάντης να έχει ικανοποιημένες τις οργανωμένες συντεχνίες και να γίνεται αρεστός και δημοφιλής με τα λεφτά των άλλων.

    5) Υψηλό κόστος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που μειώνει την ανταγωνιστικότητα τους και τη δυνατότητα τους να προσφέρουν καλύτερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας.

    6) Έλλειψη επιλογής από τον εργαζόμενο να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της αποταμίευσης του όπως ο ίδιος επιθυμεί και να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο.

    7) Δίωξη της «αριστείας», με την έννοια ότι οι πλέον ικανοί εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα και αποδοτικότητα δεν είχαν αμοιβές ανάλογες με τα προσόντα τους λόγω της υπερφορολόγησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί νέοι και νέες ιδιαίτερα ταλαντούχοι να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.

    8) Επιβράβευση της κομματοκρατίας και των κομματικών στρατών που εργάστηκαν σε παρασιτικές θέσεις στο δημόσιο και απολαμβάνουν συντάξεις πολλαπλάσιες από τις ανύπαρκτες εισφορές τους χάρις στην συνδιαλλαγή που είχαν με τα κόμματα εξουσίας, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα.

    9) Κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε το Ελληνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια μέσω εισφορών λόγω της αποδεδειγμένης ανικανότητας του να διαχειριστεί οποιοδήποτε οικονομικό πόρο.

    10) Αν ένας εργοδότης ήταν ασυνεπής στην καταβολή εισφορών κινδύνευε και κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή, άσχετα αν είχε πραγματική ευθύνη για τη ασυνέπεια του, που μπορεί να ήταν αποτέλεσμα παροδικού προβλήματος ρευστότητας. Από την άλλη, ποιος τιμωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για την κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια;

    Το λυπηρό είναι, όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων ήθελαν να συνεχίσει να αναπαράγεται αυτό το φαιδρό σύστημα των βολεμένων.

    Το άνισο σύστημα που ακολουθούμε σήμερα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οδηγείται στην σταδιακή κατάρρευση, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους δυσχεραίνει συνεχώς, οι συνεπείς στις οφειλές τους εργαζόμενοι τιμωρούνται με αυξήσεις για να πληρώνονται εγκαίρως οι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι και τα παχυλά εφάπαξ τους.

    Η μόνη λύση είναι η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στις συντάξεις και η σταδιακή μετάβαση σε ευέλικτο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών οργανισμών και θα χτίζουν σταδιακά το προσωπικό τους αποθεματικό, όπως έπραξαν αρκετές χώρες τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να εξυγιάνουν το ασφαλιστικό τους σύστημα.

    *Ο κ. Μάκης Σπυράτος είναι Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    http://www.liberal.gr/arthro/127757/apopsi/arthra/o-megaluteros-echthros-tis-apascholisis-einai-to-elliniko-kratos.html

  12. Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017
    Ακατάλληλο για ελεύθερους επαγγελματίες

    Iστορίες Συριζαίϊκης τρέλας.
    Ο Μένιος είναι φίλος από παλιά και συνάδελφος μηχανικός. Οι δουλειές του μετά το 2010 είναι ελάχιστες, όπως των περισσοτέρων του συναφιού μας, και φυτοζωεί.
    «Ευτυχώς που ζούσα συντηρητικά, δεν έκανα ανοίγματα πάνω από τις δυνάμεις μου, δεν δανείστηκα από το μέλλον κι έτσι κατάφερα να τα βγάλω πέρα ως το 2015 τσοντάροντας από τα έτοιμα» μου είπε όταν συναντηθήκαμε κάπου τα Χριστούγεννα. «Έψαχνα αγωνιωδώς για μια δουλειά στο εξωτερικό και τελικά τη βρήκα. Σε μερικές εβδομάδες θα φύγω για το Κατάρ. Προσλήφθηκα από την… (μεγάλη κατασκευαστική επιχείρηση) ως εργοδηγός σε ένα έργο (κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου) που έχει αναλάβει να υλοποιήσει εκεί για το Μουντιάλ του 2022. Πολύ καλό το πακέτο. 15.000 δολάρια το μήνα. Η διαμονή σε σπίτι πληρωμένο. Και τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν το χρόνο Ντόχα-Αθήνα. Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη είναι αν θα πάω για ένα χρόνο ή θα μείνω περισσότερο. Η γυναίκα γκρινιάζει, τα παιδιά με χρειάζονται. Θα δούμε» συμπλήρωσε. Χάρηκα πολύ. Επιτέλους ένας συνάδελφος εργατικός και άξιος, με εμπειρίες και κατασκευαστική τεχνογνωσία, βρήκε ξανά το δρόμο του.
    Την περασμένη εβδομάδα ο Μένιος με πήρε τηλέφωνο να συναντηθούμε. Να τα πούμε. «Καλά, ακόμη εδώ είσαι ή πρόκειται για την πρώτη σου επίσκεψη στο πάτριον έδαφος;» τον ρώτησα. «Θα τα πούμε από κοντά» απάντησε κι ακουγόταν απογοητευμένος και προβληματισμένος.

    Συναντηθήκαμε. Ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη που υπέθεσα ακούγοντας τον. Κι αμέσως άρχισε να μιλά. Να διηγείται. Χείμαρρος ο λόγος του. «Δεν πήγα τελικά στο Κατάρ. Με δική μου απόφαση. Άκου φίλε μου να δείς τι έπαθα. Λίγο πριν την αναχώρηση, η εταιρεία με ενημέρωσε ότι η πρόσληψη μου δεν θα γίνει ως μισθωτού, με συμπερίληψη μου στις μισθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων, αλλά ως ελεύθερου επαγγελματία με έκδοση παραστατικού εδώ στην Ελλάδα. Ως «μπλοκάκια». Θα έπρεπε να εκδίδω κάθε μήνα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για το σύνολο της αμοιβής μου πλέον 24% ΦΠΑ. Τότε θυμήθηκα ότι με τον καινούργιο χρόνο αντί για τα σκάρτα πέντε χιλιάρικα που έδινα στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές, με το νόμο κατρούγκαλου οι εισφορές στον ΕΦΚΑ συνδέθηκαν με το ύψος των απολαβών. Θα με τσακίσουν σκέφτηκα. Και απευθύνθηκα στο λογιστή μου για περισσότερες πληροφορίες».

    «Η απάντηση που πήρα με τσάκισε Γιώργο μου. Ο άνθρωπος έβαλε στο πρόγραμμα τα νούμερα και μου εκτύπωσε ένα υποτιθέμενο εκκαθαριστικό. Σοκαρίστηκα. Θα έπρεπε να πληρώσω στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα εισέπραττα για την χρήση του 2017!!! Το καταλαβαίνεις; Είναι ποτέ δυνατόν; Να δουλεύω για ένα χρόνο 12-13 ώρες τη μέρα, σε θερμοκρασίες 45-50 βαθμών, σε ένα περιβάλλον πνιγηρό από την υγρασία, ανάμεσα σε αμμόλοφους, στη μέση του πουθενά και να μην μου μείνει τίποτε από το κόπο μου, αλλά να θέλουν και παραπάνω από όσα θα βγάλω; Αυτό είναι ανήκουστο. Πρωτοφανές. Καλά έλεγες τόσο καιρό ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοβιετία στην Ευρώπη. Ετούτοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δεν μας επιτρέπουν πλέον ούτε να ζήσουμε. Τα θέλουν όλα για να θρέψουν το κράτος τους».

    «Μένιο είσαι σίγουρος ότι δεν υπερβάλλεις; Εντάξει, γνωρίζω ότι το 2016 θεσπίστηκαν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Σιγά μην περιόριζαν τις δαπάνες οι κρατιστές που μας κυβερνούν. Μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν. Αυξήθηκαν οι συντελεστές, ιδιαίτερα εκείνοι της δήθεν έκτακτης εισφοράς, που έχει γίνει πιο μόνιμη κι από το σπατόσημο της Φρειδερίκης. Και βέβαια αυξάνονται δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά τέθηκε ανώτατο πλαφόν επι του οποίου εφαρμόζονται. Νομίζω είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (586): 5860*12=70.320. Δεν είναι όμως δυνατόν να πληρώσεις παραπάνω από όσα θα πάρεις. Προφανώς υπερβάλλεις. Λογικά, από όσα έχω μελετήσει για τα νέα μέτρα, θα πρέπει οι επιβαρύνσεις σου να φθάσουν κάπου στο 70% του εισοδήματος σου. Που είναι βέβαια εξωφρενικό ποσοστό».

    «Όχι Γιώργο μου, όχι. Δεν υπερβάλλω. Κυριολεκτώ. Να, εδώ έχω και το εικονικό εκκαθαριστικό που μου εκτύπωσε ο λογιστής. Ορίστε: 180.000 δολάρια με την σημερινή ισοτιμία €/$=1,12 αναλογούν σε περίπου 160.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει φόρος 65.000 ακριβώς. Βλέπεις από τις 40.000 και πάνω υπάγεσαι στο συντελεστή 45%. Με βάση τους νέους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, στις 160.000 εισόδημα αντιστοιχεί εισφορά ύψους 11.751 ευρώ. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές είναι 70.320*38,10%=26.792. Αυτά τα τρία μας αθροίζουν 103.543. Πρόσθεσε και τα 650 του τέλους επιτηδεύματος και έχεις 104.143 ευρώ. Επειδή όμως εγώ τα τελευταία χρόνια έχω ελάχιστα εισοδήματα, πέρυσι ας πούμε δήλωσα 8.500, θα υποχρεωθώ να καταβάλλω και 100% προκαταβολή για το 2018, όσο δηλαδή το ύψος του βασικού φόρου. Άθροισε τα τώρα όλα μαζί. 169.143. Αυτό είναι το ποσό που θα κληθώ να πληρώσω με την εκκαθάριση του εισοδήματος του 2017 το καλοκαίρι του 2018. 169.143.
    Ακόμη κι αν δεν ξοδέψω τίποτε εκεί που θα ζώ, ακόμη κι αν δεν αγοράζω ούτε είδη διατροφής, ακόμη κι αν δεν στέλνω στην οικογένεια τίποτε, θα πρέπει να βρώ κι άλλα δέκα χιλιάρικα πέρα από τα λεφτά που θα πάρω. Τρελαίνομαι, το καταλαβαίνεις; Δεν το πιστεύω αυτό που μου συμβαίνει. Μια δουλειά που όλοι θα ήσαν ευτυχείς αν την εύρισκαν, εγώ την αρνήθηκα. Γιατί η ελληνική σοβιετία μου ζητάει να πληρώσω περισσότερα από όσα θα βγάλω. Μου έρχεται να πέσω από το παράθυρο».

    «Εντάξει, καταλαβαίνω, έχεις δίκιο. Αλλά η προκαταβολή δεν συνιστά μόνιμη επιβάρυνση. Είναι μια προσωρινή ταμειακή επιβάρυνση. Δίνεις του χρόνου 169.143 και με την εκκαθάριση του επόμενου χρόνου, είτε θα συμψηφίσεις την προκαταβολή, εφόσον συνεχίσεις στο Κατάρ κι έχεις εισόδημα, είτε θα σου επιστραφεί, εάν επιστρέψεις και δηλώσεις μηδενικό εισόδημα. Συνεπώς με καθυστέρηση ενός χρόνου θα πάρεις πίσω 54.857 ευρώ από τις 160.000, πλέον τα 9.143 που θα πληρώσεις από τη τσέπη σου»

    «Φίλε μου έχω την αίσθηση ότι είτε προσπαθείς να μου χρυσώσεις το χάπι, είτε με ειρωνεύεσαι. Πρώτον στο οικονομικό χάλι που βρίσκομαι πού να βρώ τα επι πλέον 9.143; Δεύτερον πως θα ζήσει η οικογένεια μου κι εγώ μέσα στο 2017; Με ψείρες; Τρίτον, ακόμη κι αν βρεθεί λύση στα δύο προηγούμενα, ξέρεις εσύ να επιστρέφει η εφορία τις προκαταβολές εγκαίρως; Όταν έλθει εκείνη η ώρα, θα μου πούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για επιστροφές και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συμψηφίσουν τυχόν άλλες οφειλές μου. Που δεν έχω. Άσε λοιπόν τις παρηγοριές. Δεν υπάρχει ζωή για μένα, δεν υπάρχει ζωή για τον ελεύθερο επαγγελματία και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική σοβιετία. Μας έχουν ξεγράψει. Μια απορία θα ήθελα μόνο να διατυπώσω: πόσο μικρόνοες μπορεί να είναι εκείνοι που κυβερνούν; Πόσο κοντόφθαλμοι; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για εργασία; Ότι καταστρέφουν κάθε οικονομική δραστηριότητα; Ότι ωθούν στη μαύρη εργασία και στη μαύρη οικονομία τον κόσμο; Πόσα θα χάσει το κράτος από εμένα που δεν πήρα τη δουλειά; 169.143 ευρώ. Πλέον 38.400 από τον ΦΠΑ που θα εισέπραττα και θα απέδιδα. Πάνω από διακόσια χιλιάρικα. Αν ήταν πιο λογικό, θα είχε χαμηλότερους συντελεστές. Αν μου έπαιρνε ένα ογδοντάρι για φόρους και εισφορές και 38 χιλιάρικα από ΦΠΑ, άσχημα θα του ερχόταν; Κι εγώ θα κατάφερνα να ζήσω κι εκείνο θα μπορούσε να πληρώσει 8 υπαλλήλους ή 12 συνταξιούχους. Τώρα που τα έχασε όλα, τι κέρδισε; Αυτό θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος φωστήρας της κυβέρνησης».

    Όταν ο Μένιος σηκώθηκε να φύγει, μετά βίας έσερνε το βήμα του. Φοβήθηκα. Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος. Κι ετούτη η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει πολλούς απελπισμένους. Και το κάνει με χαιρεκακία. Θέλει να δημιουργήσει στρατιές νεόπτωχων. Για να ικανοποιήσει τον ταξικό φθόνο εκείνων που υποβλέπουν την κατσίκα του γείτονα. Για να ικανοποιήσει την αριστερή της ιδεολογία για ισότητα (στον πάτο). Για να δημιουργήσει στρατιές εξαρτημένων από τις αποφάσεις της. Νέους πελάτες δηλαδή.

    Κατανοώ ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις των μνημονιακών πολιτικών είναι και η βίαιη σύγκλιση του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας (36%) προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (16%). Αυτό όμως επιτυγχάνεται με την καταστροφή της επαγγελματικής ύλης σειράς επαγγελμάτων. Δεν χρειάζεται και η φορολογική εξόντωση των κατεστραμμένων ελευθέρων επαγγελματιών που «παραδίνουν τα όπλα» και προσέρχονται ικέτες στη μισθωτή εργασία.
    liberal.gr/

    http://ixnos.blogspot.gr/2017/06/blog-post_5.html

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.