Mπήκαμε στην τελική ευθεία. Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε ήδη στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα

game_over-2046

Προεόρτια στάσης πληρωμών… 

Του Κώστα Στούπα

Όσοι έχουν εργαστεί σε επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά γνωρίζουν πως η πορεία προς τη μοιραία κατάληξη είναι σταδιακή. Ξεκινά με περικοπές αναλωσίμων όπως π.χ. τα σαπούνια στους νιπτήρες, τα χαρτιά υγείας και η γραφική ύλη ή άλλα αναλώσιμα.

Μετά αρχίζουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, στην αρχή μερικές μέρες, μετά εβδομάδες και αργότερα μήνες.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον τελευταίο χρόνο καταβάλει μόνο μισθούς και συντάξεις.

Όπως από καιρό τώρα εκτιμούμε είναι θέμα χρόνου η στάση πληρωμών να αρχίσει να ακουμπά και το σκληρό πυρήνα των κρατικών δαπανών.

Η ώρα αυτή πλησιάζει. Ιδού δύο αποδείξεις:

Απόδειξη Νο1

Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για τη χορήγηση εσωτερικού δανεισμού ταμειακής διευκόλυνσης ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Επίσης κατά τον τρέχοντα Ιούνιο παρά τις μειώσεις των συντάξεων θα καταβληθούν χωριστά οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δεύτερες θα καταβληθούν και θα καταβάλλονται σταθερά εφεξής τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.

Παρά τους πανηγυρισμούς για το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα τα ταμειακά ελλείμματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων είναι προφανή.

Απόδειξη Νο 2

Στην αλυσίδα των “λουκέτων” ιδιωτικών επιχειρήσεων προστίθεται και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, η οποία τις τελευταίες μέρες ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο προστασίας από τους πιστωτές.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πώς μια από τις μεγαλύτερες ταμειακές του δημοσίου είσπραξης ΦΠΑ και άλλων φόρων βγαίνει εκτός.

Κατά τα λοιπά, το μέγεθος και η εμπλοκή της αλυσίδας στην εγχώρια  οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί σκέψεις πως ο αντίκτυπος αυτής της χρεοκοπίας μπορεί να είναι πολλαπλάσιος από αυτό που αρχικά φαίνεται.

Η εταιρεία απασχολεί περί τους 12.000 εργαζόμενους και η στάση πληρωμών (αυτό σημαίνει προστασία από πιστωτές) αφορά πάνω από 2.000 προμηθευτές. Αν κάθε προμηθευτής απασχολεί 10 εργαζόμενους ο αντίκτυπος λαμβάνει ήδη άλλες διαστάσεις…

Υπάρχουν λοιπόν σαφείς ενδείξεις πως η αδυναμία μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που να δημιουργήσει έμφραγμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Παρά τις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης και ανάστασης της οικονομίας η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει τα μηνύματα. Η ανάδειξη της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε προτεραιότητα δείχνει πως η ηγεσία της κυβέρνησης  δεν αποκλείει τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους για την επόμενη και ενδεχομένως τη μεθεπόμενη μέρα.

Το ορόσημο

Η υπαγωγή της Μαρινόπουλος (της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής) στο άρθρο περί προστασίας από τους πιστωτές μοιάζει με ορόσημο για την πορεία της ελληνικής χρεοκοπίας που ξεκίνησε το 2010 και λαμβάνει χώρα σε αργή κίνηση λόγω της παρέμβασης των εταίρων και δανειστών.

Τυχαίο δεν είναι πως η χρεοκοπία λαμβάνει χώρα το 2016 και επειδή οι τράπεζες θα αρχίσουν να καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια από “κόκκινα” δάνεια, αλλά και ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls.

Τυχαίο δεν είναι επίσης πως από την αρχή του 2016 έχουμε μια σειρά χρεοκοπιών μεγαλύτερων και άρα πιο γνωστών επιχειρήσεων όπως Ηλεκτρονική Αθηνών, ΙΜΑΣ, Athens Leedra, Πυρσός κλπ  “Λουκέτα” είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, Ατλάντικ, Σατο, Βωβός κλπ., αλλά φέτος σε 6 μήνες είχαμε όσες σε έξι χρόνια χρεοκοπίας.

Η επέτειος των Capital Controls

Τα capital controls είχαν αρνητική επίδραση στην οικονομία η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τι έκταση θα πάρει αυτή η αρνητική επίδραση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το 2015 με την “περήφανη” διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη διέλυσε κυριολεκτικά τις τράπεζες οι οποίες μηδένισαν τα πάνω από 25 δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων που είχαν προηγηθεί. Είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη να έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος, γιατί περί αυτού πρόκειται, (η εταιρεία μετά την υπαγωγή σε προστασία, θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα επάρκειας προμηθειών, γεγονός που θα μειώσει την πελατεία της και θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση), αποτελεί ορόσημο του τέλους ενός οικονομικού μοντέλου για την Ελλάδα.  

Πρόκειται για τη χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης μέσω της ζήτησης που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες των επιδοτήσεων και του φθηνού δανεισμού. Η κατανάλωση μειώνεται στη χώρα και κατά συνέπεια οι θέσεις εργασίας που στηρίζονταν στην κατανάλωση θα συνεχίζουν να μειώνονται.

Οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν λιγότερο επώδυνες αν, έστω από το 2010 και μετά τη χρεοκοπία της χώρας, το κράτος είχε μειώσει δαπάνες, σταματούσε να βγάζει 50άρηδες συνταξιούχους και μέσω της μείωσης της φορολογίας, της γραφειοκρατίας είχε δημιουργήσει κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων σε παραγωγικούς εξαγωγικούς τομείς.

Έτσι, όσοι έχαναν τη δουλειά τους από τους κλάδους κατανάλωσης και εισαγωγών θα είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στους νέους παραγωγικούς τομείς.

Η χρεοκοπία εταιρειών όπως ο Μαρινόπουλος, η Ηλεκτρονική, η Σάτο κλπ. πιστοποιεί τη χρεοκοπία της ιδεολογίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω-κάτω την θεωρία της επιδίωξης ανάπτυξης μέσω της ζήτησης αποδέχονταν, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε το κοντέρ αυτής της ανοησίας με δηλώσεις όπως αυτή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί των τριών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί κάθε διορισμός ενός αργόμισθου στο δημόσιο.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων θα είναι περισσότερες από το πρώτο. Το ίδιο θα συνεχιστεί και το 2017 τουλάχιστον. Αυτό θα συμβεί και γιατί μετά μια μικρή αναλαμπή το 2015 (όχι λόγω ΣΥΡΙΖΑ) το 2016 επιστρέψαμε σε ύφεση αλλά και γιατί από φέτος ξεκινούν οι τράπεζες τη εκκαθάριση των “κόκκινων δανείων”.

Η αύξηση φόρων και εισφορών ολοκληρώνει το παζλ της καταστροφής.

Όπως είναι φυσικό, αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση των κρατικών εσόδων. Άρα, σε λίγο το “τρίο στούτζες” του αριστερού οικονομικού επιτελείου θα καταλάβει πως κάθε θέση εργασίας που χάνεται στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σημαίνει απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Κάπως έτσι είναι πιθανό να καταρρεύσει ο μύθος της αριστεράς στην Ελλάδα για τα επόμενα 30-50 χρόνια, με φτώχεια και πόνο όπως στις περισσότερες χώρες που κυβέρνησε.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα καθώς αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση πως οι μισθοί δεν κρατούνται σταθεροί ή ανεβαίνουν με σχετικούς νόμους και απεργίες αλλά με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να σταματήσουν να πέφτουν οι μισθοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να αρχίσουν να ανεβαίνουν στη συνέχεια;

Είναι η ζήτηση για θέσεις εργασίας να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Αν δεν συμβεί, κανένας νόμος και κανένας πολιτικός δεν πρόκειται να σταματήσει την Βουλγαροποίηση στην αρχή και Βιετναμοποίηση στη συνέχεια της χώρας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η μείωση των κρατικών δαπανών με τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μετά η εξασφάλιση όρων πολιτικής και φορολογικής σταθερότητας.

Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις χαμηλής και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια χώρα που θέλει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς πρέπει να δώσει ειδικά κίνητρα, όχι για σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα  και τσιπουράδικα, αλλά για εταιρείες π.χ. τεχνολογίας.

Για να προσελκύσεις επενδύσεις τεχνολογίας που προσφέρουν θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα που δεν εξασφαλίζεται με τα “καραγκιοζιλίκια” αλλαγής του εκλογικού νόμου κάθε τρεις και λίγο ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις.

Ένα κίνητρο προσέλκυσης τέτοιων επενδύσεων θα ήταν π.χ. η απαλλαγή τους από κάθε φορολογία για τα πρώτα 20-30 χρόνια, όπως έχει κάνει η Τουρκία, το Ισραήλ κλπ. Η Παραγουάη για να εξασφαλίσει μια επένδυσης της Intel έκανε περισσότερα: Πήγε στην εταιρεία και της ζήτησε να μάθει τι πρέπει να κάνει. Και το έκανε και εξασφάλισε την επένδυση.

Ακόμη και με μηδενική φορολογία τα οφέλη από τη μείωση της ανεργίας και τους παράπλευρους φόρους θα έφεραν έσοδα στο κράτος. Αλλά αυτά δεν μπορούν ούτε να τα σκεφτούν ούτε να τα υλοποιήσουν ανεπάγγελτοι και κρατικοδίαιτοι είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς.

Μέχρι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να κάνουμε αυτό που πρέπει, υπομονή…

Καιρός γαρ εγγύς… Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως μπήκαμε στην τελική ευθεία.

kostas.stoupas@capital.gr 

 

ΣΧΟΛΙΟ από την διαχειρίστρια του JFG: Η καταστροφική πορεία της Ελλάδας δεν ξεκίνησε τυχαία αλλά εσκεμμένα και τώρα απλά ολοκληρώνεται, καθώς μετά ή και ταυτόχρονα με την γενική στάση πληρωμών προς το εσωτερικό, θα γίνει και η στάση πληρωμών προς το εξωτερικό. Η στάση πληρωμών προς τους δανειστές δηλαδή, η οποία ήταν εξαρχής το ζητούμενο της όλης επίχρισης (καταστροφής και λεηλασίας της χώρας), έτσι ώστε στα πλαίσια της αναγκαστικής εκτέλεσης να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα κατάσχεσης ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας που ήδη βρίσκεται στα χέρια τους. Σας θυμίζω ότι η αναγκαστική εκτέλεση κατά της Ελλάδας ξεκίνησε το 2010 με αναγκαστική διαχείριση και τώρα απλά ολοκληρώνεται, με ταυτόχρονη κατάσχεση τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας πολλών Ελλήνων λόγω των κόκκινων δανείων. Έτσι έχοντας τα πράγματα, το μαχαίρι έχει ήδη φτάσει στο κόκαλο και είναι αργά πια για δάκρυα ή ήπιες παρεμβάσεις οικονομικής φύσεως. Αν χάσουμε οριστικά την χώρα από τα χέρια μας, δεν θα έχει κανένα νόημα πια να συζητά κανείς για μείωση κρατικών δαπανών, φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Ούτε τώρα έχει, όχι μόνο επειδή είναι αργά αλλά και επειδή εκείνοι που μεθόδευσαν και πέτυχαν την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή δεν πρόκειται να κάνουν καμία αλλαγή που να διακόψει ή έστω να αναστείλει προσωρινά την προκαθορισμένη πορεία.

Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει αλλά και να εφαρμοστεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματική αντιπροσώπευση των Ελλήνων στην βουλή τους. Τώρα, ούτε το εγγυημένο από το σύνταγμα δικαίωμα του εκλέγειν ούτε το επίσης εγγυημένο δικαίωμα του εκλέγεσθαι που έχουν οι πολίτες δεν διασφαλίζεται, με συνέπεια ο κάθε απατεώνας να έχει την δυνατότητα να “εκλεγεί” βουλευτής και στην συνέχεια, ως μέλος μόνο της νομοθετικής ή και της εκτελεστικής εξουσίας, να αποφασίσει κατά το δοκούν για την τύχη της χώρας και να ασκήσει την παράνομη εξουσία του εις βάρος όλων μας, ξέροντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να τιμωρηθεί. Συνεπώς, πριν την αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να φύγουν από την πολιτική ζωή της χώρας όσοι παραβίασαν το σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη και προσέβαλλαν τα δικαιώματα των άλλων, γιατί αλλιώς θα συνεχίζουν να μας καταστρέφουν ανενόχλητοι. Πρέπει δηλαδή να συλληφθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν γιατί αλλιώς πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων. Μόνο αν γίνει αυτό μπορούν να γίνουν οι οποίες άλλες κινήσεις που να οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση / επανίδρυση του κράτους . Μόνο μετά δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει η επίχριση που εγώ ονομάζω “σπιτικό από την αρχή” γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ένα απλό σπίτι αλλά το σπιτικό μας.

Για όλα αυτά ενημέρωσα έγκυρα και έγκαιρα τις εισαγγελικές αρχές από το 2010 και έπειτα, αλλά λόγω της αδράνειας της “δικαιοσύνης” τίποτα δεν άλλαξε. Ενδεικτικά και μόνο δείτε: εδώ έγκληση μήνυση κατά Παπανδρέου αναφορικά με το πως και γιατί ανέλαβε πραξικοπηματικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έπειτα της κυβέρνησης της χώρας, καθώς και ποιες θα ήταν οι συνέπειες των πράξεων του σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, οικονομικό κλπ), εδώ καταγγελία αναφορικά με τις εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών του ευρωπαϊκού κοινοβούλιου που βάσει του συντάγματος είναι το ίδιο πράγμα με την εκλογή των βουλευτών του εθνικού κοινοβούλιου και εδώ καταγγελία που αφορά τον πραξικοπηματικό νόμο περί της (μην) ευθύνης των κυβερνώντων σε ποινικές υποθέσεις. Σε ότι αφορά τις εκλογές δείτε και αυτό: Βουλευτικές Εκλογές 2012: Έγκυρες ή Άκυρες; ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ! (Διεξάχθηκαν βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή χωρίς σταυρό προτίμησης)

Και για να μην τρέφει κανείς πια την ψευδαίσθηση ότι κατέστρεψαν τα πάντα λόγω επιχειρηματικής άγνοιας και όχι με πρόθεση, δείτε ενδεικτικά και 3 μόνο προτάσεις, από τις αμέτρητες που τους έχουν γίνει από διάφορες προσωπικότητες:

Ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα ένα από τα πιο ελεύθερα και πλούσια έθνη στη σύγχρονη εποχή (εμπεριέχει και πρόταση εκμετάλλευσης / αξιοποίησης ανάπτυξης της τεχνολογίας) πρωτότυπο: The Greek Solution: How to Sell Freedom to the World Μάιος 7, 2012

Πρόταση του Mr Google: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας –  10 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση του Steve Forbes στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον αρμόδιο υπουργό οικονομικών  (πρωτότυπο: Greece Can Teach The World A Needed Lesson, March 3, 2015)

Αλλά και αν κοιτάς απλά και μόνο τις περιουσίες που έχουν κάνει, καταλαβαίνεις αμέσως ότι κατέχουν επιχειρηματικό δαιμόνιο και όχι άγνοια που ούτε καν επιτρέπεται να επικαλεστεί κανείς, όταν με δική του πρωτοβουλία πήγε να διαχειριστεί την τύχη μίας χώρας, όταν ορκίστηκε κιόλας προκαταβολικά ότι ξέρει και μπορεί να το κάνει, και, όταν οι φορολογούμενοι πληρώνουν για χάρη τους ένα στρατό συμβούλων. Δείτε μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα επιχειρηματικότητας (εδώ)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας.(CAPITAL CONTROLS, όλα τα ΦΕΚ)
  • Do you still believe that the Greek government wants to save Greece? 
  • Για τα πρακτικά: Πως έδεσαν τη χώρα με το χρέος και την ανεργία 
  • Εθνικοί μειοδότες ζημίωσαν τη χώρα τουλάχιστον 1.000 δις ευρώ 
  • Zήτησαν δάνειο 240 δις για να χαρίσουν στις τράπεζες 340 δις και αυτές κατέρρευσαν 
  • Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος για κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα;; 
  • Κατανομή και χρονοδιάγραμμα λήξεων του χρέους της Κεντρικής διοίκησης στις 31-3-2016 
  • Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους 17 Νοεμβρίου 2012 :Το 2009 η ελληνική κυβέρνηση χρώσταγε κάτι λιγότερο από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 120% του τότε Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Χ=120%ΑΕΠ). Μέχρι στις αρχές του 2010, η νέα  κυβέρνηση έπεισε τους δανειστές της (τις αγορές) ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα, ότι δηλαδή το χρέος της είναι μη βιώσιμο και ξεκίνησε έτσι η κρίση χρέους. Επειδή γενικά, βιώσιμο θεωρείται το χρέος που είναι μικρότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Χ <ΑΕΠ), η αποστολή της κυβέρνησης ήταν να αντιστρέψει σταδιακά την εξίσωση Χ>ΑΕΠ σε Χ<ΑΕΠ. Τα απλά μαθηματικά λένε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους : Μειώνοντας το Χρέος (Χ), αυξάνοντας το ΑΕΠ ή και τα δυο μαζί. Έτσι δεν είναι;; Ωραία. Αυτά ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση μόνο που από την ανάποδη. Συγκεκριμένα: αύξησε το χρέος ζητώντας ένα δάνειο μαμούθ ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσα ήδη χρωστούσε και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει και ταυτόχρονα, ξεκίνησε την διαδικασία μείωσης του ΑΕΠ, τραβώντας χρήμα από την αγορά, κλείνοντας επιχειρήσεις και γενικά μειώνοντας με κάθε τρόπο την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Αποτέλεσμα; Το χρέος σκαρφάλωσε για την ώρα στα 354 δις. εύρω, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η μεταξύ τους αναλογία βρίσκεται στο 182% και η διαδικασία συνεχίζεται. Για να έχετε πλήρη εικόνα, σημειώστε παρακαλώ και ότι το προαναφερόμενο δάνειο ήταν το μεγαλύτερο κυβερνητικό δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ότι ξεπερνά το συνολικό ποσό που οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δανειστεί στα προηγούμενα 30 χρόνια και ότι για να κλείσει την συμφωνία, η κυβέρνηση παραχώρησε την εθνική κυριαρχία και ουσιαστικά υποθήκευσε την Ελλάδα.Σε αυτό το χρονικό διάστημα (Οκτ. 2009 – Νοβ. 2012), η κυβέρνηση έκανε και το εξής: μείωσε δραστικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και συνεχίζει απτόητη την ίδια τακτική. Αποτέλεσμα;; Ο αριθμός εκείνων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εργάζονται τωρα για να συντηρούν την χώρα και να πληρώνουν τα χρέη της, ανέρχεται σε μόλις 3.726.663 άτομα, αλλά ο αριθμός μειώνεται συνεχώς. Τι σημαίνει αυτό ;; Ότι το 30% του πληθυσμού πρέπει όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρία χρόνια όλο τα αυξάνει, αλλά διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ξέρει τι κάνει και ότι η χώρα βρίσκεται πια στο σωστό δρόμο. Αν μιλάμε για τον δρόμο προς την ολική καταστροφή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!Με πολύ λίγα και απλά λόγια, αυτή είναι η ουσία της κρίσης κυβερνητικού χρέους και της έτσι αποκαλούμενης επιχείρησης διάσωσης της χώρας

22 comments on “Mπήκαμε στην τελική ευθεία. Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε ήδη στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα

  1. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ KAI ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ! Δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και στεγαστικά δάνεια

    Δημοσιεύθηκε 9 Οκτωβρίου 2015

    ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ενώ 4 στους 10 ενοικιαστές υποστηρίζουν πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Marc που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo, όπου το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η αγορά ακινήτων είναι «παγωμένη» και η απαισιοδοξία των ειδικών του κλάδου για ανάκαμψη του Real Estate διάχυτη.

    Η αγορά ακινήτων «βουλιάζει» στην αβεβαιότητα, τα capital controls και τη «βόμβα» των κόκκινων δανείων, με τις ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς να είναι ελάχιστες, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επιλύονται θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, τα οποία αποτελούν «βαρίδι» που επηρεάζει και τις επενδύσεις. Μάλιστα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, υποθηκευμένα ακίνητα συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό real estate. Τόνισε δε ότι από αυτά, ακίνητα αξίας 33 δισ. έχουν υποθηκευτεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.

    http://www.triklopodia.gr/stasi-pliromon-apo-tous-polites-den-boroun-na-plirosoun-forous-ke-stegastika-dania/

    • 90 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα φτάσουν στα 95 δισ. ευρώ

      Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο φτάνουν σε οριακά επίπεδα πλέον
      4 Ιουλίου 2016,

      Στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους (από περίπου 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα), λόγω των βαρών που καλούνται να σηκώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι, προχωρούν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

      Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται

      Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων, καθώς αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, τη στιγμή που θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 – 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» την άνοιξη του 2017.

      Είναι, άλλωστε, αξιοσημείωτο ότι οι φορολογούμενοι -πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είδαν στους λογαριασμούς τους από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, αλλά και το «τσουνάμι» αυξήσεων που χτύπησε στις αρχές Ιουνίου την αγορά με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών- θα πρέπει από το τέλος Ιουλίου να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί και ταυτόχρονα να καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

      http://www.tribune.gr/economy/news/article/261803/ta-lixiprothesma-chrei-sto-dimosio-ftanoun-se-oriaka-epipeda-pleon.html

  2. Εσωτερική “στάση πληρωμών” από Δημόσιο προς ιδιώτες

    Τελευταία δημοσίευση: 12/05/2015 09:33

    Θηλιά στην πραγματική οικονομία αποτελεί η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πληρώνει κάθε μήνα τα απολύτως απαραίτητα και αυτά με εκτεταμένη χρήση από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.

    Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους αποτυπώνουν τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά με ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου. Δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες στα 3,7 δις. ευρώ στα τέλη Μαρτίου από 3,3 δις. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου και 3 δις. στις αρχές του χρόνου.

    http://www.enikos.gr/economy/316226,Eswterikh-stash-plhrwmwn-apo-Dhmosio-pros-idiwtes.html

  3. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η λεηλασία της Ελλάδας και η αδράνεια της δικαιοσύνης

    Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η λεηλασία της Ελλάδας και η αδράνεια της δικαιοσύνης

    και

    Η απάτη της παρουσίασης της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σαν κρίσης δημόσιου χρέους της Ελλάδ

    Η απάτη της παρουσίασης της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σαν κρίσης δημόσιου χρέους της Ελλάδα

  4. Η UBER πάει Βουλγαρία για κέντρο logistics, ο Μαρινόπουλος χάνει το ένα μαγαζί μετά από το άλλο και η Lukoil τα πουλάει όλα και φεύγει!

    Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016,

    Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

    Πέντε τα εναπομείναντα καταστήματα της Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία

    Με 5 καταστήματα Carrefour έμεινε η εταιρεία Μαρινόπουλος στη Βουλγαρία. Την εβδομάδα που μας πέρασε έκλεισε το κατάστημα της εταιρείας στο Bulgaria Mall της Σόφιας, ενώ βγαίνει προς πώληση και ο χώρος που είχε δεσμεύσει η εταιρεία στο υπό κατασκεύη Plaza West Mall.

    Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 21/6 έκλεισε το Carrefour στο Bulgaria Mall και στις βιτρίνες του αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες για το 1ο Super Market με αποκλειστικά βουλγαρικά προϊόντα. Το συγκεκριμένο κατάστημα Carrefour είχε ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2012 και στις καλές του εποχές είχε πάνω από 35.000 προϊόντα στα 4.300 τετραγωνικά του μέτρα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, τα ράφια του ήταν σχεδόν άδεια.

    Στο απόγειο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στη Βουλγαρία η Μαρινόπουλος είχε 21 καταστήματα.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Ο Νίκος Ζώης νέος εκτελεστικός διευθυντής της Ζυθοποιίας Ζagorka

    Με ανακοίνωσή της η ζυθοποιία Zagorka ανακοίνωσε ότι από τις 16 Ιουνίου ο Νίκος Ζώης ανέλαβε τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή στην εταιρεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας έχει εκτεταμένη εμπειρία στη δομή του ομίλου Heineken, ξεκίνησε να εργάζεται για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 1991, ενώ το 1999 εργάσθηκε στη Zagorka ως διευθυντής πωλήσεων και το 2010 από την ίδια θέση στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Αύξηση στη χρήση πιστωτικών καρτών από Βούλγαρους στο εξωτερικό τον Μάιο

    Αύξηση κατά 12% παρουσίασε ο τζίρος από τη χρήση πιστωτικών καρτών Visa από Βούλγαρους πολίτες τις εορταστικές μέρες του Μαΐου.

    Συγκεκριμένα και για τα διαστήματα 29/4 – 2/5 (Πάσχα), 6 – 8/5 (ημέρα του Αγίου Γεωργίου για τους Βούλγαρους) και 21 – 24/5 (γιορτή της βουλγαρικής γλώσσας) η κατανάλωση από Βούλγαρους στο εξωτερικό μέσω πιστωτικών καρτών visa έφτασε τα 18,4 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Visa Europe στη Βουλγαρία.

    Πρώτη χώρα σε χρήση κάρτας visa ήταν η Ιταλία, δεύτερη η Μ. Βρετανία, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ελλάδα με αύξηση 60%.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Μείωση 1,5% των βουλγαρικών εξαγωγών το 1ο τρίμηνο του 2016

    Μείωση 1,5% ή 85,1 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν οι βουλγαρικές εξαγωγές το 1ο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής κεντρικής τράπεζας.

    Σε απόλυτους αριθμούς, οι βουλγαρικές εξαγωγές το 1ο τρίμηνο του 2016 έπεσαν στα 5,416 δισ. ευρώ, από 5,501 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

    Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάσθηκε στο μέλι και τα προϊόντα μελιού, όπως και στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές.

    Πρώτη χώρα σε εξαγωγές της Βουλγαρίας είναι η Ρουμανία, ενώ προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 21 εκατομμύρια ευρώ.

    Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα με τις εξαγωγές μειώθηκαν και εισαγωγές και έπεσαν στα 5,875 δισ. ευρώ, από 6,300 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2015.

    Μεγαλύτερες μειώσεις υπήρξαν στις εισαγωγές από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ενώ αύξηση παρουσιάσθηκε στις εισαγωγές από την Ιταλία.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Μείωση 45% των ξένων επενδύσεων το 1ο τετράμηνο του 2016

    Μείωση 45% παρουσίασαν οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία το 1ο τετράμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

    Πιο συγκεκριμένα οι απευθείας ξένες επενδύσεις, από 788,2 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2015, έπεσαν στα 429,1 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2016.

    Αύξηση παρουσίασαν μόνο οι επενδύσεις σε ακίνητα και έφτασαν τα 165,6 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 46,1 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 1ο τετράμηνο του 2015.

    Πρώτοι σε επενδύσεις σε ακίνητα παραμένουν οι Ρώσοι, ενώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του 2016 τα περισσότερα χρήματα ήρθαν από την Ολλανδία.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Κέντρο logistics ετοιμάζει η Uber στη Βουλγαρία

    Με δήλωσή του στην εφημερίδα Darik ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Lukarski, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Uber ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο logistics στη Βουλγαρία μέσω του οποίου θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της υπηρεσίας Ταξί.

    Η εταιρεία, η οποία αναγκάσθηκε το 2014 από τη βουλγαρική επιτροπή ανταγωνισμού να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά στην επιτροπή επενδύσεων, ενώ θεωρεί ότι δεν παίρνει ρίσκο μιας και η Βουλγαρία έχει εξαιρετική φήμη στον τομέα του outsourcing.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Αποχωρεί η Lukoil από τη Βουλγαρία;

    Σκέψεις για αποχώρηση και από τη Βουλγαρία εκφράζει ο ρωσικός κολοσσός πετρελαιοειδών Lukoil, σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου του, Vagit Alekperov, σε ρωσικό περιοδικό.

    Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις σκέψεις που κάνει ο ενεργειακός γίγαντας να αποχωρήσει από τις επενδύσεις της στην Ευρώπη.

    «Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς και θέλουμε να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση και επεξεργασία κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Alekperov.

    Στην Ευρώπη η Lukoil έχει εταιρείες σε Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία, ενώ στη Βουλγαρία έχει το πετροχημικό εργοστάσιο στο Μπουργκάς και αλυσίδα 221 βενζινάδικων.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Διαμερίσματα σε φυλασσόμενα συγκροτήματα κατοικιών ψάχνουν όλο και περισσότερο κάτοικοι στη Σόφια

    Το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά διαμερίσματος σε κλειστά και φυλασσόμενα συγκροτήματα κατοικιών αναφέρει έκθεση της εταιρείας ακινήτων Re/Max Lux.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το ενδιαφέρον για την αγορά τέτοιου είδους ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 25% από την αρχή του 2016, με βάση έρευνα σε πάνω από 600 υποψήφιους αγοραστές.

    Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι σε ηλικία με καλά εισοδήματα που λόγω των χαμηλών επιτοκίων ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα τα χρήματα των καταθέσεών τους.

    Οι λόγοι που επιλέγουν διαμερίσματα σε κλειστά συγκροτήματα κατοικιών είναι η άνεση και η ηρεμία του φυλασσόμενου χώρου, η παρουσία πράσινου, οι μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών, ενώ σημαντικότατο ρόλο –σε ποσοστό πάνω από 88%– παίζει η ύπαρξη κλειστού πάρκινγκ.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Αύξηση στις τιμές των ενοικίων για γραφεία στη Σόφια

    Με 4% περίπου τον χρόνο αυξάνουν οι τιμές ενοικίασης των περιζήτητων γραφείων στη Σόφια και μπορούν να φτάσουν τα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό σε σημεία όπως κοντά σε κεντρικές λεωφόρους και στο κέντρο της πόλης.

    Αυτό αναφέρει έρευνα της εταιρείας συμβούλων Forton, η οποία συμπληρώνει ότι στα περίχωρα της Σόφιας οι τιμές κυμαίνονται στα 10 – 10,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η Σόφια εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός προορισμός για ενοικίαση γραφείων σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες πρώην ανατολικών χωρών, όχι μόνο λόγω των τιμών ενοικίασης, αλλά και λόγω της ποιότητας κατασκευής των χώρων, αλλά και γενικότερα μια εταιρεία θα βρει χαμηλούς φόρους, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά και μειωμένη γραφειοκρατία για την έναρξη επιχείρησης.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Ένας στους τρεις Βούλγαρους δεν θα πάει φέτος διακοπές

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και ανακοινώθηκε τώρα, το 44% των Βουλγάρων θα κάνει διακοπές στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, ενώ το 31% θα μείνει σπίτι του.

    Το ποσοστό των Βουλγάρων που θα χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους μέσω τραπεζικών καταθέσεων θα πέσει σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2015 και πιο συγκεκριμένα από 40% στο 23%.

    Το 14% σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις διακοπές του μέσω δανείου.

    Από την ίδια έρευνα φαίνεται ότι οι Βούλγαροι επίσης δανείζονται για επισκευές στο σπίτι σε ποσοστό 45%, για την υγεία 35% και για απρόβλεπτες δαπάνες 37%.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    Βούλγαροι μετανάστες θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη

    Όλο και περισσότεροι Βούλγαροι μετανάστες πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, το 80% των περιπτώσεων είναι άντρες ηλικίας 30 – 50 χρονών.

    Σε συγκεκριμένο παράδειγμα και σε ρεπορτάζ που έγινε τον Μάιο 15 χιλιόμετρα από την πόλη Φόντζια της Νότιας Ιταλίας καταγράφεται ότι εκεί δουλεύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού νόμιμα 4.500 Βούλγαροι. Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας και οι οποίοι ζουν σε καταλύματα από χαρτόνια και με μεροκάματα από 2 ευρώ την ώρα, δηλαδή 4 φορές μικρότερο από το νόμιμο.

    Οι συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι αυτοί είναι τραγικές. Πολλοί με κλάματα στα μάτια είπαν ότι για 3 – 4 χρόνια δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουν στην πατρίδα τους, ακόμη και αν υπήρχε θάνατος στην οικογένεια.

    Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία, παρόμοια περιστατικά υπάρχουν και αυξάνονται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Ισπανία, ενώ μόνο το 2015 αναφέρθησαν πάνω από 70 περιστατικά για Βούλγαρους πολίτες που εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στο εξωτερικό.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

    http://www.liberal.gr/arthro/61140/apopsi/arthra/i-UBER-paei-boulgaria-gia-kentro-logistics-o-marinopoulos-chanei-to-ena-magazi-meta-apo-to-allo-kai-i-Lukoil-ta-poulaei-ola-kai-feugei.html

  5. Σαμαράς: Υπόσχομαι ότι από το φθινόπωρο το κράτος θα σταματήσει να κλέβει μέσω ανείσπρακτου ΦΠΑ !

    ενδεικτικό απόσπασμα :

    “Αυτό που θέλω να σας πω ξεκάθαρα είναι ότι πιστεύουμε στην κατεύθυνση αυτή Όχι άλλους φόρους Όχι άλλες μειώσεις Όχι άλλες απολύσεις και σε αυτό είμαι ξεκάθαρος ότι είναι η δικιά μας η θέση η οποία θα είναι κοφτή θέση από εδώ και πέρα σε όλα τα ζητήματα Και νομίζω ότι οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι είναι όχι απλά μάταιο αλλά μπαίνει λιγάκι και στο αστείο Παράδειγμα: Να αυξάνεις τους φόρους και με το που τους αυξάνεις αντί το κράτος να έχει μεγαλύτερα έσοδα να έχει λιγότερα έσοδα Το είδαμε με το ΦΠΑ το είδαμε με κάθε φόρο που μπήκε Το κράτος αντί να κερδίσει έχασε Σαν άνθρωπος που πιστεύει ότι η αγορά και ο ιδιώτης μπορεί να δώσουν την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, να φύγουμε πια από αυτό το σπάταλο κράτος σας το λέω ότι το μόνο τρόπο είναι μέσω του ιδιωτικού τομέα Και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να έχει μια φορολογία που τον πνίγει. Ούτε μπορείς εσύ να ασφυκτιάς από φόρους όταν δίπλα η Βουλγαρία και η Τουρκία, σήμερα ήμουν με τον βούλγαρο τον πρωθυπουργό δίπλα μου, έχει φόρους το εν τέταρτο της Ελλάδας. Θα φύγουν οι επιχειρήσεις από εδώ πέρα και θα πάνε δίπλα. Και Το βλέπουμε να συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις.”

    Σαμαράς: Υπόσχομαι ότι από το φθινόπωρο το κράτος θα σταματήσει να κλέβει μέσω ανείσπρακτου ΦΠΑ !

  6. Εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εσχάτη προδοσία κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση από ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

    https://justiceforgreece.files.wordpress.com/2016/05/hliakopoulos-2014newsmall.jpg?w=400&h=299

    Εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εσχάτη προδοσία κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση από ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

    KAI

    ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ: Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΑΣ περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πως παίζεται το μνημονικό παιγνίδι και περιγραφεί τον πραγματικό στόχο των δανειστών
    Λαμία 29 Νοέμβρη 2014

    Φίλες και φίλοι,
    Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε και ζούμε άλλη μια πράξη του γνωστού και χιλιοπαιγμένου έργου της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Τρόικα.
    Ενός έργου που δυόμισι χρόνια τώρα, το χουμε δει τόσες φορές, που σχεδόν έχουμε μάθει απέξω και τους διαλόγους.
    Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.
    Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε.
    Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας.
    Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί.
    Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας.
    Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως ,όμως, βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα.
    Τέσσερα χρόνια τώρα κι εγώ δε θυμάμαι πόσες φορές τη σώσανε αυτή την έρμη τη χώρα.
    Από ότι φαίνεται το δίδυμο της συμφοράς, ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να ξαναθυσιαστούν και να ξανασώσουν τη χώρα.
    Με τον ίδιο πάντα δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο, αποδεχόμενοι κι άλλα σκληρά μέτρα, σε μια κοινωνία γονατισμένη, σε μια χώρα λεηλατημένη, σε έναν λαό εξευτελισμένο.

    Γιατί φίλες και φίλοι, αν ξεφύγουμε από την προπαγάνδα, από τους κακότεχνους θεατρινισμούς του Μαξίμου και των συνεργών του, η αλήθεια είναι μια.
    Και έγινε τις τελευταίες μέρες πάλι σαφής σε όλους:
    Η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε.
    Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς.
    Στόχος τους δεν είναι τα δανεικά.
    Στόχος τους είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο δημόσιος πλούτος.
    Ό,τι υπόσχεται εύκολο και μεγάλο κέρδος.
    Στόχος τους είναι το φτηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, η καταστροφή των μικρομεσαίων, η δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
    Στόχος τους είναι η ίδια η χώρα.
    Τη χώρα θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία χρέους, με διαλυμένη κοινωνία, διαλυμένες αντιστάσεις, διαλυμένη θέληση, διαλυμένες σχέσεις.
    Αυτή είναι η πικρή αλήθεια

    See more at: https://left.gr/news/al-tsipras-apo-ti-lamia-timies-adiavlites-kathares-ekloges-tora-fotografies#sthash.KDUwDEtN.dpuf

    • ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΡΟΙΔΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΦΑΝΑΤΙΚΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΗΛΗΘΙΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

  7. Κάποιος Τους Το Είχε Υποσχεθεί, Δια Νόμου Θα Σας Παίρνουν Τα Σπίτια. ΜΕΡΟΣ Α

    Jun 29, 2016 by ANTI300

    Δεν εξηγείται αλλιώς, διαφορετικά πώς γνώριζαν και μάλιστα προκαταβολικά, τουλάχιστον από το 2009 ότι με Νόμο η προστασία της πρώτης κατοικίας στην χώρα μας, όπως ίσχυε, χρόνια μετά με άλλο Νόμο, αυτό θα άλλαζε;
    Δηλαδή μπορούσαν να «μαντέψουν» ότι ο Νόμος στην Ελλάδα θα άλλαζε, μάλιστα πολλά χρόνια μετά την απόφαση τους -τουλάχιστον από το 2009- να ρισκάρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξαγοράζοντας επισφαλή Στεγαστικά Δάνεια των Ελλήνων από 4 Ελληνικές Τράπεζες; ΟΧΙ, Προφανώς είχαν λάβει υπόσχεση… τις διασφαλίσεις που εγγυόνταν τα σημερινά αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό ήταν από ένα άτομο… ή από μία άριστα συγκροτημένη και με διαρκή δράση ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ;
    Το σίγουρο είναι ότι, Το Σχέδιο υφαρπαγής του πλούτου των Ελλήνων δεν είναι μόνο από την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του «χαρούμενου» Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Οφσοράκια «ανεξάρτητο» eλληνα Πάνο Καμμένο.
    Τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες από ένα και μόνο έγγραφο αποδεικνύουν ότι το Σχέδιο για την εξόντωση των Ελλήνων ήταν καλομελετημένο από ξένα συμφέροντα που είχε τις ευλογίες των Ελλήνων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των τελευταίων απατεώνων του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ κλπ. άλλων ποντικών.

  8. https://twitter.com/justiceforgreec/status/748535232341606401

    Mε ένα κείμενό του πραγματικό «χειμαρρο» ο πρώην λογογράφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την περίοδο 2011-2012 και αρθρογράφος στο «Βήμα» Παύλος Παπαδόπουλος αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για την πορεία του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ξεκίνησε από μια ταράτσα στη Θράκη πριν από δέκα χρόνια έφτασε να σχεδιάζει τη μετάλλαξη του πολιτεύματος και τη μονιμοποίηση της Αριστεράς στην εξουσία».

    http://thecaller.gr/callers-choice/sokari-o-logografos-tou-tsipra-o-mikros-pou-theli-na-gini-autokratoras/

  9. Ta hedge funds αρπάζουν τζάμπα την Ελλάδα


    Κοράκια τρώνε 413.000 σπίτια-380.000 εταιρείες

    Κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – Στο μάτι των κερδοσκόπων η ακτοπλοΐα, τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα, τα νοσοκομεία – Οι δανειστές αφού καθάρισαν τους Ελληνες του ΤΧΣ καρατομούν και τους τραπεζίτες

    Με σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα κλιμακώνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των 16.473 κόκκινων δανείων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χάσει την κυριαρχία στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και όλα δείχνουν ότι φτάνει η ώρα να χάσει και τον έλεγχο στις επιχειρήσεις της. Οι σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ξαφνική εμπλοκή στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι δύο μόνον επεισόδια της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για να ελεγχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες από ξένους παράγοντες και κερδοσκοπικά funds.

    Η ύφεση που ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται έχοντας καταστρέψει το 25% της οικονομίας μας, εκτός από τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις υπόλοιπες επιπτώσεις δημιούργησε και 16.473 κόκκινα δάνεια μεγάλων εταιρειών, 71.000 μικρομεσαίων και 293.500 μικρών και ατομικών επιχειρήσεων. Ο πλούτος των Ελλήνων αφανίζεται και αυτή η ζημία μπορεί να μετρηθεί με τα 413.000 κόκκινα στεγαστικά και τα περί 1,9 εκατομμύρια κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.
    Ο απολογισμός της οικονομικής και κοινωνικής φρίκης είναι ο θησαυρός που μεθοδεύουν να εκμεταλλευτούν τα λεγόμενα ιδιωτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης, περισσότερο γνωστά σαν hedge funds ή «γύπες των αγορών».

    Ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι το μέσο για να εκμεταλλευτούν τις υπεραξίες που κρύβει ο κατεστραμμένος παραγωγικός ιστός. Και είναι εύκολο τεχνικά, καθώς με την απαξίωση τιμών και αξιών αρκούν π.χ. 200 εκατ. για να αποκτήσει ένα hedge fund το 15% της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση σε ένα ενεργητικό, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία αξίας 85 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη τράπεζα διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της το 35% των χρηματοδοτήσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις και το 40% των μικρομεσαίων. Και αν αυτό δεν είναι ικανοποιητικό πεδίο για τις επιχειρηματικές επιδιώξεις των hedge funds, ταυτόχρονα επηρεάζει και τα 320 δισ. του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αφού τα περισσότερα μεγάλα δάνεια είναι κοινοπρακτικά.
    Η παράδοση των τραπεζών στους ξένους οδηγεί σε αφελληνισμό των αποφάσεων. Η χώρα ουσιαστικά παραχωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ολα αυτά ακούγονται θεωρητικά, ωστόσο επηρεάζουν άμεσα τον απλό πολίτη και την οικονομία. Αυτές τις ημέρες παρακολουθούν όλοι τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο. Μετά από 100 χρόνια επιχειρηματικής δράσης, η βασική εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου κατέρρευσε.

    Μπορεί ο κόσμος να νομίζει ότι η προσπάθεια διάσωσης παίζεται στα δικαστήρια ή σε κλειστά επιχειρηματικά συμβούλια, ο πυρήνας, όμως, αυτής της προσπάθειας για να διασωθεί ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας στις λιανικές πωλήσεις είναι σε ένα τραπέζι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με τους εκπροσώπους των τραπεζών Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αναζητούν τη λύση για να σωθούν θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί ένα ντόμινο χρεοκοπιών στην αγορά. Μπορεί τελικά η προσπάθεια να μην τελεσφορήσει και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις να πάνε χαμένες, όμως τι ελπίδες θα είχε ο κ. Φλαμπουράρης ή ο αυριανός διάδοχός του στο ίδιο τραπέζι, αν απέναντί του έχει εκπροσώπους hedge funds;

    Το ίδιο έργο παίχτηκε και στην περίπτωση του Βερόπουλου. Οταν η ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ πιεζόταν, αρχικά συμφωνήθηκε με τις τράπεζες και δόθηκε στον Σκλαβενίτη η θυγατρική Χαλκιαδάκης στην Κρήτη ώστε να μειωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις. Οταν ο Βερόπουλος γονάτισε από τα προβλήματα, ο από μηχανής Θεός ήταν και πάλι οι τράπεζες, οι οποίες προώθησαν το deal της απορρόφησης από τη Μy Market της οικογένειας Παντελιάδη.
    Ο θησαυρός των κόκκινων δανείων δεν είναι ένας ανώνυμος σωρός από σκουπίδια. Επηρεάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλές γνωστές επιχειρήσεις, όπως τη Euromedica, τη ΜΕΒΓΑΛ, τη Shelman, τη Χαλυβουργική, τη Χαραγκιώνης, την εταιρεία Ι.Χ. Θεοχαράκης, τη Hotel Club Λουτράκι, τη ΒΙΚΗ, τα ξενοδοχεία «Καψής» στα Δωδεκάνησα και πολλές άλλες που έχουν κάνει συμφωνίες για τα δάνειά τους με τις τράπεζες και μπορούν να ανακάμψουν αν η οικονομία σταθεροποιηθεί. Συνολικά το 10% των κόκκινων επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων είναι από ξενοδοχειακές μονάδες.

    Οι αξίες που κρύβονται πίσω από τα κόκκινα δάνεια είναι εντυπωσιακές. Χαρακτηριστική περίπτωση, η ακτοπλοϊκή Hellenic SeaWays. Οι μετοχές της ήταν απαξιωμένες και τις αποτιμούσαν μόλις σε λίγες δεκάδες σεντ. Η άνοδος του τουρισμού και η πτώση του πετρελαίου αναζωογόνησαν τον κλάδο και το αφεντικό των Μινωικών Γραμμών, Εμανουέλε Γκριμάλντι, αποφάσισε να αποκτήσει τον έλεγχό της. Οι δημόσιες προσφορές των Μινωικών Γραμμών σήμερα είναι στα 4 ευρώ ανά μετοχή για μικρά πακέτα και κατόπιν συμφωνίας για τα μεγάλα. Το 40% της εταιρείας ελέγχεται από την Πειραιώς που μετοχοποίησε τα δάνειά της. Αν το πακέτο είχε πουληθεί, οι υπεραξίες που δημιουργήθηκαν σήμερα θα είχαν περάσει σε άλλα χέρια και οπωσδήποτε όχι στην τράπεζα, στην οποία, σημειωτέον, συμμετέχει και το ΤΧΣ με 27%.

    Τα hedge funds πουθενά στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο δεν μπορούν να ελέγχουν τράπεζα. Και αυτό λόγω του κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους. Ο στόχος τους είναι το απόλυτο κέρδος. Ο επενδυτής ουσιαστικά αγοράζει το μυαλό του διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να εντοπίσει ευκαιρίες και, αν δεν υπάρχουν, να τις δημιουργήσει. Υπάρχει μόνον ένα περιστατικό όπου το Lone Star (το οποίο διαχειρίζεται και hedge fund) αγόρασε μια τράπεζα στη Νότιο Κορέα. Οταν ήθελε να πουλήσει για να πάρει τα κέρδη του, ξέσπασε σοβαρή διαμάχη με την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα ειδικά μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση τα hedge funds έκαναν έντονη την παρουσία τους στα μετοχολόγια των τραπεζών. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, συμμετέχει στο Δ.Σ. το hedge fund του Τζον Πόλσον. Είναι οξύμωρο ΕΚΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες επιτρόπους στα Δ.Σ., ελεγκτικές εταιρείες, ξένους προέδρους επιτροπών, εξαντλητικές αναφορές για τα πάντα και την ίδια στιγμή να επιτρέπουν σε εκπροσώπους hedge funds να συμμετέχουν στα συμβούλια χωρίς κανέναν κανονιστικό έλεγχο.

    Η συμμετοχή εκπροσώπων επενδυτικών κεφαλαίων σε κεντρικά όργανα αποφάσεων στις τράπεζες σημαίνει ότι έχουν άμεση πληροφόρηση για τις εταιρικές εξελίξεις σε όλη τη χώρα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν ανοίγει μια κερκόπορτα για τη λεηλασία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και της επιχειρηματικότητας;

    Μέσα από την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα αλλάξει μορφή ή ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω από το ήμισυ της παραγωγικής δομής της χώρας, με κίνδυνο η διαδικασία αυτή να είναι υπό τον έλεγχο ξένων συμφερόντων, χωρίς ουδείς, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

    Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες καθώς είτε από άγνοια, είτε από πίεση αποδέχθηκαν συμφωνίες που επιτρέπουν τη βίαιη αναδιάταξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την εμπλοκή στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, που υποκινήθηκε από το hedge fund του Τζον Πόλσον με τη σφραγίδα του SSM, οι δανειστές προχωρούν και στο ξήλωμα των Ελλήνων από το ΤΧΣ που ελέγχει τις τράπεζες.
    Τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπόκεινται επίσης σε διαδικασία αξιολόγησης από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων (που ελέγχουν επίσης οι θεσμοί) και η οποία απέρριψε τα περισσότερα στελέχη της διοίκησης και της εκτελεστικής επιτροπής, παρότι αυτά είχαν διοριστεί μόλις πριν από έναν χρόνο και έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης με επιτυχία, όπως αναγνώρισαν άλλωστε πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Είναι προφανές ότι το σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών τέθηκε σε εφαρμογή και είναι ζήτημα χρόνου να επιβληθούν αλλαγές προσώπων και στις άλλες τράπεζες, εξέλιξη που η αγορά προεξοφλεί ότι θα συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Δίνουν στα hedge funds τα κλειδιά για τα «πυρηνικά»

    Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει καταλάβει τη σημασία του αφελληνισμού των τραπεζών. Εάν τα funds ελέγξουν τις τράπεζες, μπορούν να ελέγξουν και τις δανεισμένες εταιρείες.

    Συγκεκριμένα οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι:
    ■ Ο πλήρης έλεγχος της επιχειρηματικής πίστης, που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κοκκινίσουν και καλά δάνεια. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν εταιρείες που έχουν πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας επειδή είναι υγιείς. Αν δεν στηριχτούν με κεφάλαιο κίνησης τέτοιες επιχειρήσεις σε δύσκολες συγκυρίες, είναι θέμα χρόνου να γίνουν προβληματικές και η ελεγχόμενη τράπεζα να κάνει απαιτητό το δάνειο. Μάλιστα η ελεγχόμενη τράπεζα θα μπορεί να εγκρίνει και δάνεια σε επενδυτές επιλογής της για να αγοράσουν την «προβληματική» εταιρεία.
    ■ Η ανακατανομή των προβλέψεων μεταξύ κλάδων και εταιρειών.
    Ενα φιλικό fund που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα πακέτο δανείων, μπορεί να κάνει μια χαμηλή προσφορά στην τράπεζα. Ο όγκος των προβλέψεων κατανέμεται κατάλληλα ώστε η τράπεζα να φαίνεται ότι έχει σβήσει μεγάλο μέρος της ζημίας, οπότε το εξωφρενικά χαμηλό τίμημα του fund δείχνει εύλογο και αποδεκτό.
    ■ Ο έλεγχος διάθεσης προβληματικών δανείων. Η τράπεζα φτιάχνει σκόπιμα μεγάλα πακέτα προβληματικών δανείων προκειμένου να αποκλειστούν οι ανεπιθύμητοι και να κινητοποιηθούν οι «ομόσταυλοι» των ξένων φορέων που ελέγχουν τις τράπεζες.
    ■ Η επίδραση στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Στα κοινοπρακτικά δάνεια η ελεγχόμενη τράπεζα μπορεί με διάφορες αφορμές (trigger events) να κάνει απαιτητό ακόμη και το τμήμα του κοινοπρακτικού δανείου που της ανήκει, δημιουργώντας ανεπιθύμητες εξελίξεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

    Κυνηγώντας τις μπίζνες της απελπισίας

    Τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς επιδιώκει να αποκτήσει ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσα από το hedge fund John Paulson and Co διαθέτει σήμερα περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και φέρεται να εκφράζει και τα συμφέροντα άλλων ξένων funds, τα οποία αθροιστικά φτάνουν σε ποσοστό το 20%. Ο κ. Πόλσον είναι διεθνώς γνωστός για τις επενδυτικές του κινήσεις, με πιο διάσημο το σορτάρισμα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων την περίοδο της φούσκας το 2007, αλλά και την αγορά ελληνικών ομολόγων όταν αυτά βρίσκονταν στο ναδίρ τους, λίγο πριν ανακάμψουν οι τιμές τους το 2012. Η επιχειρηματική στόχευσή είναι καταφανώς προσανατολισμένη όχι στα μερίσματα μέσα από την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά στην αξιοποίηση των κόκκινων δανείων, αφού ειδικεύεται στην εκμετάλλευση πτωχευμένων εταιρειών.

    Το ίδιο το προφίλ της εταιρείας του παραπέμπει σε εταιρείες οι οποίες διεθνώς αποκαλούνται «κοράκια» (vulture funds), καθώς ειδικεύεται στις λεγόμενες distress business, που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «μπίζνες της απελπισίας ή της δυστυχίας», καθώς έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση ευκαιριών από πτωχεύσεις. Οπως αναφέρεται στο site της εταιρείας, «η Paulson & Cο ιδρύθηκε το 1994, είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων ειδικευόμενη σε στρατηγικές εκμετάλλευσης ευκαιριών (σ.σ.: το λεγόμενο αρμπιτράζ) από ειδικά γεγονότα, όπου περιλαμβάνεται αρμπιτράζ συγχωνεύσεων, αναδιοργανώσεις πτωχεύσεων και πιστώσεις «απελπισίας» (distress credit), δομημένες πιστώσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις, επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις και άλλες εταιρικές διαδικασίες».

    Με απλά λόγια το «αρμπιτράζ» σημαίνει ότι όταν υπάρχει π.χ. μια εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα, η αξία της είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αξίζει υπό κανονικές συνθήκες και εταιρείες όπως εκείνη του κ. Πόλσον εκμεταλλεύονται τη διαφορά, αγοράζοντας φθηνά για να πουλήσουν ακριβά. Σε άλλο σημείο της ταυτότητας της Paulson & Co αναφέρεται ότι η εταιρεία, εκτός από τα hedge funds «διαχειρίζεται μη εισηγμένες κεφαλαιουχικές εταιρείες (private equity funds) ακινήτων, οι οποίες εστιάζουν σε διάφορους τύπους ευκαιριών ακίνητης περιουσίας από πτώχευση».

    Με λίγα λόγια είναι σαφές από το προφίλ της εταιρείας ότι στόχος του κ. Πόλσον δεν είναι το μακροπρόθεσμο όφελος από την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας -όπως υποτίθεται ότι είναι το σχέδιο για την ελληνική οικονομία-, αλλά επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της διοίκησης για να βρεθεί σε θέση ισχύος και να επωφεληθεί το μέγιστο από τη διαδικασία των μαζικών πτωχεύσεων εταιρειών με κόκκινα δάνεια και από την εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
    Είναι σαφές ότι στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, καθοριστικό ρόλο για την τύχη των επιχειρήσεων θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να αξιολογήσουν τις προσφορές που θα έχουν από τα διάφορα hedge funds.

    Οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποια τιμή θα πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, εάν θα αναχρηματοδοτήσουν την εταιρεία ή όχι, εν ολίγοις θα κρίνουν ποιες εταιρείες θα διατηρηθούν στη ζωή, ποιες θα κλείσουν, ποιες θα πουληθούν σε κομμάτια, πόσοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν και εντέλει ποιοι θα κερδίσουν από αυτό.

    Είναι προφανές ότι εάν κάποιος έχει θέση και στις δύο μεριές της αγοράς, δηλαδή και από τη μεριά της εταιρείας που κάνει την προσφορά για να αγοράσει το δάνειο μιας επιχείρησης αλλά βρίσκεται ταυτόχρονα και από τη μεριά της τράπεζας που κρίνει την πρόταση, θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει ο κ. Πόλσον.

    Δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας και μέσα από αυτήν, πρόσβαση στον «κρυμμένο θησαυρό» των κόκκινων δανείων, τα οποία ουσιαστικά είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας για περιουσιακά στοιχεία αξίας περί των 85 δισ. ευρώ που ανήκουν στις δανειοδοτημένες επιχειρήσεις.

    Πώς γίνεται το ρεσάλτο στις τράπεζες

    Η κυβέρνηση μπορεί να ειπωθεί τουλάχιστον ότι πιάστηκε στον ύπνο, καθώς το ρεσάλτο στις ελληνικές τράπεζες γίνεται μέσα από ένα σύνθετο νομικό πλέγμα και διαδικασίες που ελέγχουν απολύτως οι δανειστές. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, είχε επιλεγεί μετά από διεθνή διαδικασία που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρεία και η οποία διήρκεσε έξι μήνες, ένα στέλεχος που δεν είχε καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και διαθέτει διεθνή εμπειρία, ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Μάλιστα προτάθηκε και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Ομως, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ο οποίος υπό την αιγίδα της ΕΚΤ εποπτεύει τη λειτουργία των 750 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών (μεταξύ των οποίων και οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες), ενώ είχε εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, εκ των υστέρων και συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., απέσυρε την έγκρισή του. Είναι προφανές ότι το «πραξικόπημα» υποκινήθηκε από την πλευρά της Paulson & Co που επιθυμεί να προωθήσει πρόσωπο της δικής της επιλογής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες προς τον SSM σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Standard Charter στο Ντουμπάι όπου εργαζόταν ο κ. Παπαδόπουλος. Οι καταγγελίες έγιναν για να μπλοκαριστεί η τοποθέτησή του, παρόλο που ο ίδιος μετατέθηκε στο Ντουμπάι περίπου έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της παραπάνω υπόθεσης.

    Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει σήμερα να χάνει τον έλεγχο του ΤΧΣ, παρόλο που πρόκειται για έναν ελληνικό δημόσιο φορέα ο οποίος διαχειρίζεται τα συμφέροντα του κράτους στις τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή προβάδισμα στις διοικήσεις των τραπεζών μεθοδεύεται να πάρουν ξένα στελέχη. Μέχρι πρότινος η πραγματικότητα αυτή δεν είχε γίνει αντιληπτή από το σύνολο της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο παρελθόν ορισμένα στελέχη είχαν καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα κατά των ελληνικών τραπεζών, με τις καταγγελίες περί διαπλοκής. Για τη διαπλοκή δανειστών και κερδοσκοπικών funds δεν είχαν ακούσει τίποτε.

    Η Ιταλίδα από την εκτ

    Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, καθώς διαφαίνεται ορατός ο κίνδυνος αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής επιχειρηματικής και παραγωγικής βάσης, κυβερνητικά στελέχη, έστω και αργά, διαπιστώνουν το πρόβλημα. Προ ολίγων ημερών μάλιστα διαπίστωσαν ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την αξιολόγηση είναι ασφυκτικό, κατ’ ουσία παράλογο και σαφώς εξευτελιστικό.

    Για παράδειγμα απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στη διεθνή τραπεζική αγορά, αλλά στην εμπειρία αυτή δεν περιλαμβάνεται η προϋπηρεσία σε άλλες θέσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως π.χ. σε επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικές κ.λπ. Ταυτόχρονα υπάρχει ο εξευτελιστικός όρος να μην έχουν καμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Η Γερμανία θα δεχόταν ποτέ στις τράπεζές της να τοποθετηθούν στελέχη που δεν έχουν σχέση με το γερμανικό τραπεζικό σύστημα; Με αυτό το δρακόντειο πλαίσιο κλείνει ο δρόμος σε στελέχη από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έλεγαν πηγές με γνώση του θέματος, ότι το τελευταίο διάστημα αναζητούν Ελληνες για την πλήρωση θέσεων και δεν μπορούν να βρουν πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Το παράλογο της υπόθεσης έγινε ευρύτερα αντιληπτό όταν απερρίφθη Ιταλίδα τραπεζικός η οποία είχε επιλεγεί για τοποθέτηση σε θέση στο Δ.Σ. ελληνικής τράπεζας, παρότι είχε δεκαετή εμπειρία σε υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το σκεπτικό ότι η ΕΚΤ δεν είναι τράπεζα κατά την έννοια των προδιαγραφών που έχουν τεθεί!

    Η υπόθεση μάλιστα έφτασε και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος γνώριζε προσωπικά το συγκεκριμένο στέλεχος και είχε μάλιστα πολύ θετική γνώμη για εκείνη, οπότε η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της αλλαγής των προδιαγραφών και των προϋποθέσεων προς το ελαστικότερο και… το λογικότερο. Παρόλο, όμως, που αρχικά υπήρξε θετική υποδοχή από ορισμένους κύκλους των δανειστών, τελικά απερρίφθησαν οι όποιες αλλαγές, με αποτέλεσμα το μπλόκο στα ελληνικά στελέχη να παραμένει.

    Ποια hedge funds μετέχουν στις ελληνικές τράπεζες

    Δεύτερη φύση αποτελούν τα hedge funds για τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση. Ποια, όμως, είναι τοποθετημένα αυτή την περίοδο στις ελληνικές τράπεζες: Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, λοιπόν, στην Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με 6,64% το fund John Paulson & Co του κ. Τζον Πόλσον. Στην ίδια τράπεζα πρόσφατα τοποθετήθηκε το Alden Group Capital με 6,64%, με διαχειριστή τον κ. Τζον Γουόλεν. To εν λόγω fund είναι φιλικό προς τις επιδιώξεις του κ. Πόλσον – η τοποθέτηση μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε υψηλή τιμή σε σύγκριση με σήμερα. Στην Alpha Bank, το fund του κ. Πόλσον συμμετέχει με ποσοστό 7,32%. Στην ίδια τράπεζα ποσοστό χαμηλότερο του 5% κατέχει το Baupost του κ. Σεθ Κλάρμαν (σημ.: το συγκεκριμένο fund έκανε την πρώτη αγορά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα εξαγοράζοντας τα δάνεια της Citigroup που αποχώρησε από τη χώρα).
    Στην Alpha Bank πρόσφατα έγινε επαφή και με δυο σημαντικά funds, τα Discovery Capital Management και D.Ε. Shaw. Αλλα funds συμμετέχουν με μικρότερα ποσοστά σε Εθνική και Eurobank.

    Αλέξανδρος Κασιμάτης

    http://www.protothema.gr/greece/article/592104/korakia-trone-413000-spitia-380000-etaireies/

  10. ΤΡΟΜΟΣ στην αγορά: Τα επόμενα “κανόνια” και οι απελπισμένοι εργαζόμενοι

    25 ΙΟΥΛ 2016

    Ποια είναι τα λουκέτα που φοβούνται στην αγορά

    Στα όρια της κατάρρευσης έχουν οδηγηθεί αρκετές μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις στη χώρα μας οι οποίες έχουν πέσει θύματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

    Η πραγματική διάσταση ωστόσο αυτής της δραματικής κατάστασης θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και κυρίως κατά το 2017, με βασικό στοιχείο την περαιτέρω συγκέντρωση κεφαλαίων και το «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς από «παίκτες» που πλέον έχουν εξαντληθεί στον μαραθώνιο της κρίσης.

    Κρίσιμος παράγοντες των εξελίξεων είναι οι τράπεζες οι οποίες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να βρεθούν λύσεις στα επιχειρηματικά αδιέξοδα και να αποφευχθεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων.

    Το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους είναι το αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου. Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται στις χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης, αλλά κυρίως στην αλυσίδα των πτωχεύσεων που μπορεί να προκαλέσει στους προμηθευτές της.

    Μαρινόπουλος

    Οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς τους Έλληνες προμηθευτές είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με οικονομική ιστοσελίδα, αρκετές από τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες που προμήθευαν τον Μαρινόπουλο δεν θα αντέξουν την απώλεια των χρημάτων τους και ο κίνδυνος αλυσιδωτών πτωχεύσεων είναι περισσότερο από ορατός. «Σοκ και δέος» προκαλεί και μόνο η πιθανότητα επανάληψης ενός «Alter» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Για όσους δε θυμούνται, η κατάρρευση του τηλεοπτικού σταθμού του Περιστερίου, προκάλεσε την πτώχευση διαφημιστικών εταιρειών. Υπάρχει κίνδυνος, όμως, τώρα η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος να πλήξει όχι μόνο εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

    MEGA

    Στις τράπεζες υπάρχει έντονος προβληματισμός και για τις εξελίξεις στο ΜEGA. Ο πιθανός αποκλεισμός του καναλιού από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σηματοδοτεί και το τέλος της λειτουργίας -μετά από 27 χρόνια- του καναλιού. Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του άλλοτε «μεγάλου καναλιού» και οι πιέσεις που θα προκαλέσει στην αγορά είναι άγνωστες.

    Μεγάλος πάροχος υγείας

    Ένας άλλος «πονοκέφαλος» των τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι ιδιωτικός πάροχος υγείας. Οι τράπεζες έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας και μεταξύ άλλων προτείνουν και μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης φτάνει τα 388 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 207 εκατ. Οι τραπεζίτες αναζητούν λύση για τη διάσωση της εταιρείας, η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς με εξαίρεση ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, η διάρθρωσή της βασίζεται σε πληθώρα θυγατρικών, όπου η εταιρία ελέγχει ένα ποσοστό, με το υπόλοιπο να είναι στον έλεγχο γιατρών, εταιρειών, ιδιωτών μετόχων κ.λπ. Η παραπάνω διάρθρωση ουσιαστικά δεν καθιστά δυνατή την πώληση της εταιρείας ή τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

    Εκδοτική επιχείρηση

    Τις τράπεζες απασχολεί σημαντικά και η περίπτωση μιας εκδοτικής επιχείρησης, η δανειακή έκθεση της οποίας προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα, μια τράπεζα φέρεται να έχει ήδη καταγγείλει τα δάνειά της, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    Εταιρεία υποδημάτων

    Ένας άλλος πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες προέρχεται από εταιρεία εμπορίας υποδημάτων, η οποία έχει δάνεια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, όμως, έχει συνθλιβεί από την κρίση και αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθούν ένα ακόμη λουκέτο και η συνεπακόλουθη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

    Εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων

    Σοβαρές ανησυχίες έχουν επίσης τραπεζικά στελέχη και για τις εξελίξεις στον κλάδο εμπορίας Ι.Χ. Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη έχει κυρίως εκτεταμένο δίκτυο και η δεύτερη αντιπροσωπίες. Δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις, καθώς η μεν πρώτη εξυπηρετεί τα δάνειά της αλλά πρέπει να βρεθεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, ενώ η δεύτερη έχει κόκκινα δάνεια και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις τράπεζες.

    Άλλο μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο κλάδο αντιμετωπίζεται με τη συγχώνευση της Π&Ρ Δάβαρης (Hyundai και Kia) με τον όμιλο Βασιλάκη, η οποία έχει δρομολογηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Κατά πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι το 70% της εταιρείας θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση, ενώ στην οικογένεια Δάβαρη θα παραμείνει ο έλεγχος του 30%. Οι υποχρεώσεις της Π&Ρ Δάβαρης είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

    http://taxalia.blogspot.gr/2016/07/blog-post_972.html

  11. Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα, το παιχνίδι έχει χαθεί.

    Δεν βγαίνουν οι αριθμοί

    Οφειλές
    -91 δις οφειλές ιδιωτών στο κράτος
    -15 δις οφειλές ιδιωτών και οργανισμών στα ασφαλιστικά ταμεία
    -6 δις οφειλές του κράτους σε ιδιώτες

    Έσοδα / Έξοδα / Χρέος
    -30 δις κατ έτος συντάξεις
    -15 δις κατ έτος μισθοί
    -44 δις έσοδα
    -330 δις χρέος

    Άνθρωποι
    -3.000.000 συνταξιούχοι
    -1,500.000 άνεργοι
    -1.000.000 ημιαπαχολούμενοι
    -2.900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κ εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
    -700.000 δημόσιοι υπάλληλοι

    Δημογραφικό
    -Οι γεννήσεις μειώνονται και πολλά νέα παιδιά μεταναστεύουν
    -Εισροές προσφύγων λαθρομεταναστών κυρίως μικρών ηλικιών και αυξημένες γεννήσεις

    Επίλογος
    44 δις έσοδα, 30 δις για συντάξεις κ 15 δις για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2015. Δηλαδή τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα που απαιτούνται για συντάξεις και μισθούς.

    2.900.000 εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να συντηρήσουν τους 1.000.000 εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους 1.500.000 ανέργους, τους 3.000.000 συνταξιούχους, τις ασφαλιστικές εισφορές όλων, τις συντάξεις όλων, τους μισθούς στο δημόσιο, τα εφάπαξ δικαστικών/στρατιωτικών/καθηγητών κλπ, τις κρατικές και δημοτικές εταιρείες, τις δαπάνες στην υγεία την παιδεία την άμυνα, την αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος των 330 δις.

    Στην άλλη μεριά του Αιγαίου στήνεται ένα νέο χαλιφάτο, πολλοί νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

    Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα, το παιχνίδι έχει χαθεί.

    Δρ. Φάνης Α. Τσαπικούνης

    http://ftsapi.blogspot.gr/2016/08/blog-post_24.html

  12. 09.08.2016
    Σκέψεις και κρίσεις επί της τριμηνιαίας έκθεσης (Απρίλιος-Ιούνιος 2016) του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ – ΔΕΛΙΒΑΝΗ

    απόσπασμα :

    Στην αρχή της κρίσης το χρέος αντιπροσώπευε περίπου 100% του τότε ΑΕΠ, και ήταν βιώσιμο. Σήμερα, και παρά το αποτυχημένο, επειδή ανεπίτρεπτα αργοπορημένο “κούρεμα”, το ποσοστό του χρέους έχει περίπου διπλασιαστεί, στο ΑΕΠ. Και συνεχίζει να σκαρφαλώνει ακάθεκτο έτσι που σε απόλυτους αριθμούς, από 324 δις ευρώ το 2014, θα φθάσει το 2016 στα 337,6 αντίστοιχα. Για την περίοδο 2007-2015 διαπιστώνεται δραματική και χωρίς προηγούμενο, για οικονομία σε ειρήνη, πτώση του κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά 27,6%, που αντιστοιχεί σε 70 δις ευρώ και σε απώλεια εισοδήματος, για κάθε Έλληνα πολίτη, ίση με 6.100 ευρώ το χρόνο. Το ελληνικό κατά κεφαλή ΑΕΠ αναλογούσε στο 84,4% του αντίστοιχου Μ.Ο. των κρατών-μελών της ΕΕ, και τώρα εκτιμάται μόνο στο 53,6%. 3.800.000 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η επίσημη ανεργία έφθασε στο 26%, ενώ η ανεπίσημη αγγίζει εφιαλτικά ύψη, αν ληφθεί υπόψη και η σημαντική υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης προς όφελος αβέβαιων και ανασφαλών μορφών της. Πριν από την έναρξη της κρίσης η ανεργία ήταν μόνο 7.8%, αλλά χάθηκε 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας από το 2008 ως το 2015. Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης έχει δραματικά συρρικνωθεί κατά περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε και οι φετινές γιορτές μπόρεσαν να την ανακάμψουν, αφού ο τζίρος έπεσε κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, και σε σύγκριση με την έναρξη της κρίσης κατά περίπου 50%. Εικόνα πανωλεθρίας εμφανίζει η επένδυση δημόσια και ιδιωτική, αφού οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από 57,2 δις ευρώ πριν από την κρίση, ελαχιστοποιήθηκαν στα 18,7 δις ευρώ. Μισθοί και συντάξεις έχουν καταποντιστεί, και η πτώση εντατικοποιείται. Και στο χώρο των επιχειρήσεων η τελευταία έκθεση της Price Water House Coopers (PwC) που αφορά σε 2.824 ελληνικές επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήγει στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι το 40%, περίπου, από αυτές είναι υπερδανεισμένες, χωρίς καμιά πιθανότητα επιβίωσης. 4 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό. Το 2015 καταγράφεται μείωση των αγοροπωλησιών ακινήτων, κατά 20%, και υπολείπονται κατά 10% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2007. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το 44% των Ελλήνων κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβο, ανασφάλεια, αγωνία, απογοήτευση, αγανάκτηση και θυμό. Οι Έλληνες εμφανίζονται να είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, αναφορικά με το μέλλον της, αφού 7 στους 10 πιστεύουν ότι βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση. Αλλά και η υγεία των Ελλήνων με χαμηλά εισοδήματα εμφανίζει τάση επιδείνωσης, αφού το 25% αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα και τη θεραπεία που έχει ανάγκη. 42% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Η πιο καταστρεπτική, γιατί γενικά μη αντιστρέψιμη εξέλιξη της κρίσης είναι, αναμφίβολα, η μαζική φυγή εγκεφάλων, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το κόστος αυτής της φυγής εκτιμάται στο αστρονομικό ποσό των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εξαγωγές, που για κάποιο διάστημα εμφανίζονταν αυξημένες, κυρίως λόγω της πτώσης της εσωτερικής κατανάλωσης, εμφανίζουν ήδη τον Απρίλιο του 2016 σημαντική πτώση. Και αυτό το κυριολεκτικό αίσχος, ο λεγόμενος “κόφτης” που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση, εντατικοποιεί τις καταστροφές. Παράλληλα, ξεπουλιέται αλύπητα ολόκληρη η Ελλάδα, και μάλιστα τομείς και ευαίσθητες κοινωνικές της υπηρεσίες, που είναι εθνικά ανεπίτρεπτο να περνούν σε ξένα χέρια. Η τελευταία παταγώδης διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης, εκτός της άτακτης υποχώρησης για το σύνολο των “κόκκινων γραμμών”, παραδίδει στα “κοράκια” περιουσίες αξίας 100 δισ. ευρώ, έναντι μιας δόσης……1 δις ευρώ.

    Συνεχίζοντας με τα δραματικά ελληνικά δημοσιονομικά, η φοροκαταιγίδα, την οποίαν προκάλεσαν οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση, απέβλεπε στην ικανοποίηση των ολοένα πιο απάνθρωπων απαιτήσεων των δανειστών. Λησμόνησαν, ωστόσο, ότι σε περίοδο συνεχώς μειούμενων εισοδημάτων, η φορολογική αυτή φρενίτιδα είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε αποτελέσματα διαμετρικά αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, καθώς ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Ακολουθούν μερικά αποτελέσματα διαμετρικά αντίθετα των επιδιωκόμενων, που οφείλονται στην εφαρμογή αναποτελεσματικών και/ή απάνθρωπων μέτρων:
    – Την περίοδο 2010-15 επιβλήθηκαν 31 δις ευρώ φόροι, αλλά τα έσοδα υπολείπονται κατά 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με αυτά πριν από την έναρξη της κρίσης. Έτσι, ενώ το 2009 τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων ήταν 100,3 δις ευρώ, το 2014 δεν ήταν παρά μόνο 73 αντίστοιχα. Ως συνέπεια, εξάλλου, εννέα οδυνηρών φορολογικών παρεμβάσεων το 2014, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 0,08%! Και αναφορικά, με το σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας, αυτά ήταν το 2009 51.266 δις ευρώ και το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μόνο 43.162 αντίστοιχα.
    -Η εφορία παρακρατεί το 49% των μισθών, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι φόροι, που πληρώθηκαν το 2014 έφθασαν στο, όντως, αδιανόητο ποσοστό του 53,3% των εισοδημάτων των πολιτών, ενώ για το 2016 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο..
    -Aπό το 2009 διαπιστώνεται αύξηση της φοροδιαφυγής (παρότι η καταπολέμησή της εμφανίζεται ως πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος) με απώλεια 10 δισ. ευρώ.
    – Το κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Και ερωτάται, που ακριβώς, τοποθετείται η “επιτυχία” της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.
    -77 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια που οι δανειστές αδυνατούν ν ξεπληρώσουν.
    -Στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών οι εκροές των τραπεζών ανέρχονται σε 70 δισ. ευρώ.
    -Ο ιδιωτικός τομέας χρωστά 150 δισ. ευρώ στην εφορία, στα τελωνεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

    Αλλά, και για το ελληνικό οικονομικό μέλλον είναι καταθλιπτικά απαισιόδοξο με βάση τις προβλέψεις σοβαρών ερευνητικών οργανισμών και think tank.

    περισσότερα εδώ:
    http://marianegreponti-delivanis.blogspot.gr/2016/08/2016-09082016.html

  13. έρευνα της Marc: χιλιάδες νέα λουκέτα, μειώσεις μισθών, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ιδιωτικά χρέη δηλαδή, εκτινάχθηκαν στο 135% του ΑΕΠ

    ΔΕΘ: Όχι άλλο άρτο, μόνο σανό

    Του Άγη Βερούτη
    Η έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ για την ελληνική οικονομία προβλέπει χιλιάδες νέα λουκέτα, μειώσεις μισθών, ενώ οι απλήρωτοι φόροι, τα χρέη στα Ταμεία, τα “κόκκινα” δάνεια και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ, τα μη εξυπηρετούμενα ιδιωτικά χρέη δηλαδή, εκτινάχθηκαν στα 235 δισ. ευρώ!
    Αυτό είναι 135% του ΑΕΠ! Μεγαλύτερο από το χρέος που μας έβαλε σε μνημόνια.
    Το δημόσιο χρέος της εποχής ΓΑΠ έγινε ιδιωτικό χρέος της εποχής Τσίπρα.
    – 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους,
    – 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες,
    – 98,0% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση έως τον Δεκέμβριο.
    Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός πως 18.100 επιχειρήσεις -εκτιμάται από την ΓΣΕΒΕΕ- ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και σαν επακόλουθο θα χαθούν 38.000 θέσεις εργασίας.
    Σε ό,τι αφορά όμως στις υπαίτιες ενέργειες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, το κράτος έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών 45.000 επιχειρήσεων. Με μέσον όρο τους 2,5 με 3 εργαζόμενους ανά εταιρία, αργά ή γρήγορα, αυτές θα απολέσουν τη δυνατότητα λειτουργίας χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, εν μέσω capital controls, και έτσι θα προκληθεί απώλεια άλλων 135.000 θέσεων εργασίας.
    Το σκηνικό που στήνεται για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ζοφερό, με προβλεπόμενες απώλειες άνω των 170.000 θέσεων εργασίας ως την πρώτη εφαρμογή του κόφτη τον Απρίλιο του ‘17.
    Μικρή χτεσινή συγκομιδή των διεθνών ΜΜΕ:
    (α) Bloomberg: “Πανωλεθρία ο Τσίπρας για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.”
    (β) “Μόνο τα χρηματιστήρια στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα έχουν χειρότερες επιδόσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών”
    Χωρίς επενδύσεις, τα υπάρχοντα επιχειρηματικά πάγια αποσβένονται χωρίς να αντικαθίστανται. Απαξιώνονται, παρασύροντας μαζί τους και την απασχόληση. Χωρίς απασχόληση δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. Χωρίς φοροδοτική ικανότητα δεν εισπράττονται φόροι και τελικά δεν μπορεί να υπάρξει αναδιανομή που επαγγέλλονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όποιος λέει διαφορετικά δεν ξέρει πως λειτουργεί η οικονομία. Ή ξέρει και λέει ψέμματα.
    Γι’αυτό και τα μόνα δωράκια που μπορεί να τάξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αφορούν μόνον τα πρώτα €80 εκατομμύρια που ελπίζει να εισπράξει η κυβέρνηση από τον αντισυνταγματικό πλειστηριασμό των αδειών τηλεοπτικών καναλιών, πριν προλάβει τον ακυρώσει η ολομέλεια του ΣτΕ. Αυτά είναι λίγο λιγότερα από τις πληρωμές των ελληνικών συντάξεων για ΜΙΑ (1) ΗΜΕΡΑ!
    Αν τάξει ο πρωθυπουργός παραπάνω, τότε ξεκάθαρα επαναλαμβάνει το “σκίσιμο μνημονίων” του ‘14, το “παράλληλο πρόγραμμα” του ‘15.
    Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει “θεάματα” στους σανοφάγους τους, αφού πρώτα έφτιαξε μια φτηνή αρένα με γυψοπλάκ και κάμερες, και πέταξε μέσα τους υποψήφιους καναλάρχες, άπλυτους και άκαπνους για 3 ημέρες προκειμένου να φαγωθούν μεταξύ τους, εξευτελίζοντάς τους με διαδικασίες καζίνου.
    Πάντως για “άρτο” δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
    Ούτε καν για ποπκόρν.
    Μάλλον για σανό το βλέπω πάλι.
    Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos

    agissilaos@gmail.com

    http://www.capital.gr/story/3152670

  14. Τίτλοι τέλους

    24/09/2016 από Βασίλης Βιλιάρδος

    «Η ανεργία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό πριν από τα μέσα του αιώνα (2050), εάν δεν γίνουν νέες παρεμβάσεις. Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2% στη ζώνη του ευρώ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων – ενώ αυτό μπορεί να γίνει με την «αναμόρφωση» των σημερινών συντάξεων, καθώς επίσης με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές.

    Σε τελική ανάλυση, το ΔΝΤ διαπίστωσε πως η χώρα δεν έχει βιώσιμο χρέος ούτε πρωτογενή πλεονάσματα, δεν έχει βιώσιμο ασφαλιστικό, δεν έχει βιώσιμο κοινωνικό κράτος, δεν έχει βιώσιμο δημόσιο τομέα, δεν έχει βιώσιμο φορολογικό σύστημα, δεν έχει βιώσιμο πολιτικό σύστημα και δεν διαθέτει ούτε βιώσιμες τράπεζες«.

    .

    Άποψη
    Σύμφωνα με το παραπάνω πόρισμα του ΔΝΤ, η Ελλάδα τελείωσε, όπως έχει ήδη αναφέρει ο συνάδελφος (άρθρο) – αφού πρόκειται πλέον για μία αποτυχημένη, μη βιώσιμη χώρα, μοναδικό παράδειγμα στη σύγχρονη ιστορία της Δύσης. Υπενθυμίζουμε εδώ τα εξής:

    «O όρος «αποτυχημένο κράτος» (failed state) χαρακτηρίζει μία χώρα, η οποία δεν έχει επιτύχει σε ορισμένες ή σε όλες τις βασικές λειτουργίες της – έχοντας ενδεχομένως χάσει έμμεσα την εθνική της κυριαρχία. Μεταξύ άλλων, «αποτυχημένη» θεωρείται μία χώρα, η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της οποίας αδυνατεί να λάβει αποφάσεις, να παρέχει σωστές δημόσιες υπηρεσίες ή να συνεργάζεται με άλλα κράτη ισότιμα, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας (της Ε.Ε., της Ευρωζώνης κλπ.).

    Τυχόν αδυναμία της χώρας δε να επιβιώσει με δικά της μέσα, εξαρτώμενη από τρίτους, όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία ευρίσκεται στο «χρηματοδοτικό ορό» της Τρόικας, είναι ένα ακόμη βασικό στοιχείο ενός «αποτυχημένου κράτους». Τέλος, σύμφωνα με τη γερμανική βιβλιογραφία, «αποτυχημένο» θεωρείται ένα κράτος που δεν μπορεί να εκπληρώσει τρεις κεντρικές λειτουργίες για τους Πολίτες του: να τους παρέχει ασφάλεια, ευημερία και νομιμότητα, με την έννοια του ολοκληρωμένου Κράτους Δικαίου» (πηγή).

    Περαιτέρω το ΔΝΤ προτείνει μία σειρά μέτρων τα οποία, με εξαίρεση την ανάγκη διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους, μοιάζουν με ενέσεις μορφίνης σε έναν ετοιμοθάνατο ασθενή – αφού απλά διασφαλίζουν την επιβίωση της Ελλάδας σε μία κωματώδη κατάσταση για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όσο ακριβώς θα χρειαστεί για να λεηλατήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της οι δανειστές της.

    Εάν περιμένει δε κανείς ότι η χώρα θα σωθεί από μία επόμενη κυβέρνηση-υποχείριο, απλά και μόνο με την αλλαγή του «μίγματος πολιτικής», όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την επιβολή των μνημονίων, τότε απλά αυταπατάται – αφού φαίνεται πλέον ολοκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική για το μέλλον, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Το μόνο που θα συμβεί θα είναι η πλήρης απώλεια των περιουσιακών στοιχείων τόσο του κράτους, όσο και των Πολιτών του, τα οποία θα δημευθούν ουσιαστικά, αφού θα εξαγορασθούν σε εξευτελιστικές τιμές – ενώ, όταν ολοκληρωθεί η ληστεία, η Ελλάδα θα επανέλθει μεν σε πορεία ανάπτυξης, χωρίς όμως καμία ωφέλεια για τους «ιθαγενείς», οι οποίοι θα μετατραπούν σε σκλάβους χρέους των δανειστών τους στο διηνεκές.

    Θα «μεταλλαχτούν» δηλαδή σε εξαθλιωμένους, φθηνούς εργάτες μίας κατεχόμενης χώρας, η οποία θα ευημερεί μεν, αλλά όχι για τους ίδιους – με εξαιρέσεις φυσικά, ανάλογες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην εποχή της τουρκοκρατίας, όπου ορισμένοι κατάφερναν να επιβιώνουν, ακόμη και να πλουτίζουν, με διάφορα τεχνάσματα.

    Περαιτέρω, εάν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες συνεχίσουν να σιωπούν όπως τα πρόβατα πριν από τη σφαγή τους, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες όπως, για παράδειγμα, τη χειραγώγηση τους από τα ΜΜΕ, τότε θα είναι άξιοι της μοίρας τους – υπενθυμίζοντας ότι, κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει έναν αποφασισμένο λαό, αλλά όλοι μπορούν να ποδοπατήσουν έναν τρομοκρατημένο λαό (άρθρο).

    Ολοκληρώνοντας έχουμε την άποψη ότι, δεν ωφελούν πια καθόλου οι αναλύσεις, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση τις χώρας μας και τις μελλοντικές προοπτικές της – πως τα πολλά λόγια είναι πλέον περιττά, ενώ θα ήταν ανόητο να επαναλαμβάνεται κανείς, απλά και μόνο για να γράφει.

    http://www.analyst.gr/2016/09/24/titloi-telous/

  15. Πλησιάζει η τελευταία φάση της χρεοκοπίας…

    Του Κώστα Στούπα

    1)Όταν η χρεοκοπία ακουμπήσει τις καταθέσεις…

    Πριν από ένα χρόνο περίπου ο πρωθυπουργός ανέμενε πως μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου, θα ερχόταν και η ανάσταση της οικονομίας. Αυτό το έλεγε αρκετούς μήνες νωρίτερα είτε γιατί το πίστευε, είτε γιατί ήθελε να κάμψει τις πιθανές εσωκομματικές αντιρρήσεις στην ψήφιση της πρώτης αξιολόγησης από τη Βουλή…

    Η στήλη ήταν επιφυλακτική για την ανάκαμψη τόσο πριν την Ανάσταση του 2016 όσο και μετά.
    Στις 3 Μαρτίου του 2016 γράφαμε τα εξής: “Η εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας με την υπογραφή της συμφωνίας είναι λάθος καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το αρνητικό κλίμα που έχει εδραιώσει η παρουσία της κυβέρνησης της “παλαβής αριστεράς” σε όλες τις ενεργές δυνάμεις της οικονομίας, από τους καταθέτες, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι τους νέους που συνεχίζουν να αποχωρούν μαζικά από τη χώρα”. Βλέπε: Αλέξη, της Ανάστασης προηγείται η σταύρωση…
    Ένα χρόνο αργότερα ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του προβλέπουν ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας και άλλα ατεκμηρίωτα και ευτράπελα.

    Η στήλη είναι επιφυλακτική και τώρα για την ανάκαμψη. Επιπλέον αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμηση που είχε δώσει παλαιότερα περί της ασφάλειας των καταθέσεων.
    Κάθε μέρα που περνά η οικονομία βυθίζεται, κατά συνέπεια βουλιάζει και η χώρα. Η εισπρακτική επιτυχία των δημόσιων εσόδων, η μόνη που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση δεν αποτελεί τεκμήριο της εξόδου από την κρίση, αλλά στο βαθμό που δεν συνοδεύεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης απόδειξη της κατάρρευσης της ιδιωτικής οικονομίας.

    Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε αλλά η ανάσταση της οικονομίας δεν ήρθε στο πολυθρύλητο ραντεβού. Ένα χρόνο από την Ανάσταση του 2016 η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από αυτήν που βρισκόταν πέρυσι.

    Στην Ελλάδα όπως σ’ όλες τις υπανάπτυκτες οικονομίες ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το Α και το Ω της οικονομικής δραστηριότητας. Όταν οι τράπεζες πάνε καλά η οικονομία λειτουργεί. Όταν οι τράπεζες δεν πάνε καλά η οικονομία τελεί σε κατάσταση κατάρρευσης.

    Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν όχι μόνο δεν πάνε καλά αλλά κινούνται προς το σημείο μηδέν μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

    Οι καταθέσεις της χώρας τον Απρίλη του 2016 ήταν πάνω από 121 δισ. ευρώ, φέτος είναι κάτω από τα 120 δισ. ευρώ. Πέρυσι οι εκτιμήσεις συνέκλιναν πως το 2016 οι καταθέσεις θα αυξάνονταν κατά 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Η στήλη θεωρούσε την εκτίμηση υπεραισιόδοξη…
    Αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας αποκαλύφθηκαν από το sell off στις τραπεζικές μετοχές. Κάποιοι χρησιμοποίησαν την καλλιέργεια των αισιόδοξων σεναρίων σαν ευκαιρία απεγκλωβισμού από τις μετοχές των τραπεζών που αποτελούν και την “καρδιά” της εγχώριας οικονομίας.

    Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στις 400 μονάδες, τον Απρίλιο ήταν στις 880 και τον Ιούλιο λίγο πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση είχε φτάσει στις 1.200 μονάδες.

    Σήμερα ένα χρόνο αργότερα είναι στις 770 μονάδες, έχοντας πέσει και στις 570 μονάδες. Στα σημερινά επίπεδα τιμών οι τιμές των συστημικών τραπεζών υπολείπονται των τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

    Αν μετά την Ανάσταση του 2016 είχε ακολουθήσει η ανάσταση της οικονομίας ο τραπεζικός Δείκτης θα είχε σταματήσει για να πάρει ανάσα μόνο πάνω από τις 2.000 μονάδες.

    Αν φέτος με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης υπήρχε και η παραμικρή προσδοκία οικονομικής ανάκαμψης οι τραπεζικές μετοχές θα ήταν ήδη σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν το 2016.

    Ο Δείκτης των Τραπεζικών Μετοχών καταγράφει αντικειμενικότερα από το Γενικό Δείκτη την κατάσταση της οικονομίας καθώς ο δεύτερος περιλαμβάνει και μετοχές με πολυεθνική δραστηριότητα τα μεγέθη των οποίων- όπως κατά συνέπεια και οι αποτιμήσεις- δεν εξαρτώνται από την ελληνική οικονομία.

    Δυσοίωνες προβλέψεις…

    Στην αρχή αυτής της κρίσης το 2010 η στήλη είχε εκτιμήσει πως αυτοί που είχαν να φοβηθούν από τις εξελίξεις μετά τη χρεοκοπία ήταν οι μέτοχοι και όχι οι καταθέτες. Δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηρίξει και σήμερα το ίδιο…

    Ακόμη νωρίτερα, σε ανύποπτο χρόνο τον Δεκέμβρη του 2008 η στήλη περίμενε το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών που ακολούθησε το 2009 και ξεπέρασε το 250%. Επίσης το Δεκέμβριο του 2008 εκτιμούσε πώς αν όλα πάνε στραβά για τη χώρα το ράλι του 2009 θα αποδειχτεί ένα bear market rally. Ήτοι μια ανοδική αντίδραση στα πλαίσια μιας μακροχρόνιας καθοδικής τάσης…

    Δυστυχώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν ξεπέρασαν και το χειρότερο σενάριο. Η χώρα διανύει σχεδόν τον 10ο χρόνο ύφεσης, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, για δημοκρατική χώρα με ελεύθερη αγορά. Αυτό δεν είναι τυχαίο του γεγονότος πως η Ελλάδα έχει για κυβέρνηση μια ομάδα που το 2008 λογιζόταν σαν αριστερίστικο “γκρουπούσκουλο” ενώ το τρίτο κόμμα στην Βουλή έχει σαφείς ναζιστικές αναφορές…

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τα χειρότερα δεν μπορεί να είναι πίσω…

    2) Τι δείχνουν οι τραπεζικές μετοχές…

    α) Άρθρο 12 12 2008: Τραπεζικές μετοχές: Οι έσχατοι έσονται πρώτοι;

    Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών είναι πλέον συντριπτικές και το γεγονός της αρνητικής διαφοροποίησης από την υπόλοιπη αγορά είναι που τις καθιστά πλέον ελκυστικούς στόχους…

    …Πρόβλημα θα υπάρξει επίσης αν αποδειχτεί ότι μπαίνουμε σε μια πολύχρονη ύφεση με αρνητικό πληθωρισμό και επικών διαστάσεων αλλαγές. Αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι μόνο οι τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν…

    Ούτως ή άλλως, όμως, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υπερπωληθεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο και ως εκ τούτου στο επόμενο τρίμηνο βάζουν υποψηφιότητα να ηγηθούν αν μη τι άλλο, ενός εντυπωσιακού bear market rally…

    Όλο το άρθρο εδώ: Τραπεζικές μετοχές. Οι έσχατοι έσονται πρώτοι;

    β) Άρθρο 06 05 2010: Ασφαλείς οι καταθέσεις, ανασφαλείς οι μέτοχοι…

    …Η παρουσία του ταμείου εξασφαλίζει τους καταθέτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν εγγυάται πολλά πράγματα στους μετόχους, καθώς προβλέπει την μονομερή εκκίνηση της διαδικασίας μόλις, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, διαπιστώσει αδυναμία των ιδίων κεφαλαίων να καλύψουν τις πιθανές μαύρες τρύπες που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι αυξημένες επισφάλειες…

    Όλο το άρθρο εδώ: Ασφαλείς οι καταθέσεις, ανασφαλείς οι μέτοχοι…

    kostas.stoupas@capital.gr

    http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3206022/plisiazei-i-teleutaia-fasi-tis-xreokopias

  16. 21 Ιουν 2017, 08:11 | ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ Newsroom

    Σοκ από τη στάση πληρωμών

    http://ependisinews.gr/Media/Default/_Profiles/e48af1d6/ccb0b680/ofeile-xrima.jpg?v=636336295580846093

    Τα χρέη του κράτους εκτινάχθηκαν στα 3,907 δισ. ευρώ
    Στοιχείο πρώτο, τα χρέη του κράτους στο τέλος του 2016 ήταν 3,353 δισ. ευρώ και με τη συμπλήρωση του τετραμήνου είχαν εκτιναχθεί στα 3,907 δισ. ευρώ. Στοιχείο δεύτερο, οι πληρωμές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μόλις 243.800.000 ευρώ, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργήθηκαν και νέες οφειλές του Δημοσίου.

    Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι στον βωμό της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης – με τα αποτελέσματα που είδαμε- θυσιάστηκαν οι όποιες πιθανότητες να πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία.

    Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτυπώνεται σε όλους τους βασικούς δείκτες, με πρώτον και καλύτερο αυτόν του ΑΕΠ, που σημείωσε οριακή άνοδο στο πρώτο τρίμηνο και εκτιμάται, πλέον, ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 1%-1,5% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,7%.

    Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία και στο ασφαλιστικό σύστημα διογκώνονται σταθερά μήνα με τον μήνα, ενώ οι πληροφορίες από τις συστημικές τράπεζες αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του έτους παρατηρήθηκε αναστροφή της τάσης του 2016 και εκ νέου αύξηση των προβληματικών δανείων.

    Ανάλογα απογοητευτική είναι η εικόνα από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, καθώς παραμένουν σταθερά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Εδώ υπάρχει, μάλιστα, κι ένα λογιστικό τρικ. Η αποτύπωση των εκκρεμών επιστροφών αφορά μόνο στις αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί, αλλά στα συρτάρια των εφοριών λιμνάζουν χιλιάδες άλλες αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα περάσει στο σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των εκκρεμών επιστροφών αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ!

    Από την εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”

    http://ependisinews.gr/blog/oikonomia/sok-apo-ti-stasi-pliromon

  17. ΧΡΕΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΑ, ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΔΕΚΑ

    Η λερναία ύδρα που πγίνει την αγορά – Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ – Δεν φθάνει που το κράτος καθυστερεί να πληρώσει τα χρέη του, έχει βρει τον τρόπο να «κλέβει» και από τους τόκους

    Μαρία Βουργάνα | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |

    Σε λερναία ύδρα που πνίγει την αγορά έχουν εξελιχθεί τα κρατικά φέσια. Το Δημόσιο μπορεί να άνοιξε το πουγκί και να ξεκίνησε να επιστρέφει φόρους σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις και να πληρώνει προμηθευτές, αλλά ταυτόχρονα νέα, ακόμη μεγαλύτερα χρέη δημιουργούνται κάθε μήνα. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου φουσκώνουν και απειλούν την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου που εξελίσσεται σε θρίλερ.
    Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Από το τέλος Απριλίου, ημερομηνία που με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές η καθαρή αξία των ληξιπρόθεσμων έπρεπε να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης, τα χρέη αυξήθηκαν. Από 4,934 δισ. που είχαν περιοριστεί τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 6,026 δισ. ευρώ. Από αυτά, 3,9 δισ. ευρώ είναι οφειλές της γενικής κυβέρνησης και 2,114 δισ. ευρώ επιστροφές φόρων, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Ιούλιο.

    Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών
    Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Δημόσιο από τη στιγμή που δεν πληρώνει στην ώρα του, προμηθευτές, ενοίκια, παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιώτες και καθυστερεί τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους, δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τα χρέη αυτά έρχονται να υπερκαλύψουν τις όποιες πληρωμές κάνει το Δημόσιο σε ιδιώτες. Σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
    Τα φέσια των νοσοκομείων, των Ταμείων, των ΔΕΚΟ και οι φόροι που δεν επιστρέφονται πνίγουν την αγορά. Από τη μια το κράτος εμφανίζεται να απαιτεί από τους φορολογουμένους να είναι συνεπείς και να πληρώνουν τους φόρους στην ώρα τους, επιβάλλοντας μάλιστα σε όσους δεν το πράξουν πρόστιμο για κάθε μήνα καθυστέρησης και μπαράζ κατασχέσεων σε καταθέσεις, μισθούς, ενοίκια και άλλα εισοδήματα, και από την άλλη να διεκδικεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να μην είναι συνεπές και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του όποτε το βολεύει.
    Μάλιστα, δεν φθάνει που το κράτος καθυστερεί να πληρώσει τα χρέη του, αλλά έχει βρει τον τρόπο να «κλέβει» τις επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους. Προθεσμίες που έχουν τεθεί για την επιστροφή περνούν, αλλά οι φορολογούμενοι δεν εισπράττουν αυτά που δικαιούνται.

    Με βάση τη νομοθεσία, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει τους φόρους εντός 90 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει το διάστημα αυτό, θα πρέπει να επιστρέφει τα οφειλόμενα ποσά εντόκως. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται η παρανομία. Καμία επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο δεν έχει πάρει έντοκη επιστροφή φόρου, παρά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ ξεπερνά κατά πολύ τις 90 ημέρες, όπως επίσης και του φόρου εισοδήματος.

    Οι φορολογικές Αρχές «ξεχνούν» να υπολογίσουν τον τόκο όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν φόρους στους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, από τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά προβλέπεται, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, έντοκη καταβολή εφόσον ο φόρος επιστραφεί με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Μάλιστα, έντοκη περίοδος θεωρείται και το πρώτο τρίμηνο της καθυστέρησης και το ετήσιο επιτόκιο έχει οριστεί στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 5,75%.
    Οι καθυστερήσεις αυτές όμως οδηγούν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε αδιέξοδο, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Είναι παράλογο να απαιτείς την καταβολή του ΦΠΑ στην ώρα του και οι υπηρεσίες να κάνουν μήνες ή και χρόνο για να τον συμψηφίσουν ή να τον επιστρέψουν όταν υπάρχει διαφορά και χωρίς τόκο. Στερούν από τις επιχειρήσεις πολύτιμο κεφάλαιο, σε μια εποχή μάλιστα που η ρευστότητα είναι περιορισμένη και τα δάνεια πανάκριβα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Επιστροφές χωρίς έλεγχο
    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον περασμένο μήνα επέστρεψε σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έβαλε γκάζια στους εφόρους να τρέξουν όσο γρηγορότερα μπορούν τις επιστροφές φόρων στους δικαιούχους. Οι έφοροι ανέβασαν ταχύτητες και πέτυχαν τον στόχο τους. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους βοήθησε και η απόφαση της ΑΑΔΕ για επιστροφή φόρων έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι φορολογικά «καθαροί». Μόνο που πολλές επιστροφές δόθηκαν χωρίς έλεγχο. Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις είδαν να εισπράττουν φόρους που κανονικά δεν θα έπρεπε το Δημόσιο να τους είχε επιστρέψει γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις οι εφορίες θα προχωρήσουν τώρα σε έλεγχο των επιστροφών φόρων που έγιναν τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται ότι πολλοί θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα ποσά που εισέπραξαν.

    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5476028/plhrwnoyn-ena-ksefytrwnoyn-deka/

  18. Το μέλλον της Ελλάδας

    Μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει το μέλλον της χώρας μας, διαθέτοντας τα εξής πολύ ασφαλή κριτήρια:

    (α) Το δημόσιο χρέος της στο 180% του ΑΕΠ της, το οποίο είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, άρα αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια – ενώ διαφαίνεται η αύξηση του στα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να διενεργηθούν επενδύσεις εκ μέρους του κράτους – έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη με βάση την οικονομική εμπειρία δεκάδων χωρών, κυρίως της Μεγάλης Ύφεσης του 1930. Χωρίς ανάπτυξη βέβαια, δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση – πόσο μάλλον όταν επιβάλλονται παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και 2% σε μία χώρα εντελώς κατεστραμμένη.

    (β) Το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της (περί τα 230 δις € έναντι ΑΕΠ 175 δις €) – με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και αν υποθέσουμε πως θα είχαν χρήματα οι τράπεζες. Επομένως είναι αδύνατες οι εγχώριες επενδύσεις, ακόμη και αν το επέτρεπε η ζήτηση (κατανάλωση) – κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, όταν μειώνονται συνεχώς τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων, αφενός μεν λόγω της ονομαστικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αφετέρου λόγω των υπερβολικών φόρων που, μεταξύ άλλων, αυξάνουν τις τιμές.

    Είναι επίσης αδύνατες οι ξένες επενδύσεις αφού δεν υπάρχει ζήτηση – εκτός από αυτές με καθαρό κερδοσκοπικό χαρακτήρα (=εξαγορά δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικές τιμές). Εάν υπενθυμίσει κανείς εδώ τα τεράστια προβλήματα της ΔΕΗ, η οποία φαίνεται πως προετοιμάζεται για να δοθεί δώρο στους μελλοντικούς νέους ιδιοκτήτες της χώρας, με δανεισμό 6,8 δις € έναντι τζίρου της τάξης των 5 δις € και με κέρδη εξαμήνου μόλις 14,4 εκ. € (γράφημα, πηγή Στούπας – εάν αφαιρέσει κανείς τα κέρδη 198,6 εκ. € λόγω πώλησης της ΑΔΜΗΕ ή 172 εκ. € σε επίπεδο ομίλου θα καταλήξει σε ζημίες περί τα 160 εκ. €), καθώς επίσης με επισφάλειες που υπερβαίνουν τα 2 δις €, θα κατανοήσει τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγείται σκόπιμα η Ελλάδα – με την ανοχή των Πολιτών της, αφού η μη αντίδραση τους ερμηνεύεται ως σιωπηλή αποδοχή.

    (γ) Τον υπερχρεωμένο τραπεζικό της τομέα – ο οποίος ασφαλώς δεν μπορεί να στηρίξει δάνεια 240 δις € (εκ των οποίων κόκκινα τα 106 δις €), με καταθέσεις 120 δις €, καθώς επίσης με ουσιαστικά αρνητικά ίδια κεφάλαια.

    (δ) Το τρομακτικό ύψος της φορολογίας των επιχειρήσεων (άνω του 100%!), το οποίο καθιστά ασύμφορη κάθε είδους επένδυση – έστω εάν υπήρχε ζήτηση για να τη στηρίξει.

    (ε) Το διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο ευρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης – επί πλέον στο μη βιώσιμο δείκτη εξάρτησης.

    (στ) Τη μη πρόθεση ονομαστικής διαγραφής χρέους εκ μέρους της Γερμανίας, η οποία προωθεί την ίδρυση ενός γερμανικού ΔΝΤ (ESM) για να μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις – με πρώτο υποψήφιο πειραματόζωο την Ελλάδα.

    (ζ) Την υιοθέτηση μιας πτωχευτικής διαδικασίας για τα κράτη της Ευρωζώνης, την οποία προωθεί επίσης η Γερμανία – όπου η Ελλάδα θα έχει ξανά το ρόλο του πειραματόζωου. Εν προκειμένω όταν ένα κράτος χρεοκοπεί, όπως συμβαίνει ήδη με τη χώρα μας, θα τοποθετείται αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις ένας σύνδικος «πτώχευσης εν λειτουργία», στη θέση της κυβέρνησης – επίσημα αυτή τη φορά, ο οποίος θα (ξε)πουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία, για να αποπληρωθούν τα χρέη της, δίνοντας λογαριασμό μόνο στους δανειστές της.

    (η) Την έξοδο από το ευρώ, αφού κατά την πρωσική κυβέρνηση η χρεοκοπία δεν μπορεί να συμβεί εντός της Ευρωζώνης – έτσι ώστε η εσωτερική υποτίμηση, η οποία έχει φτάσει ήδη στα όρια της χωρίς να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, να συνεχιστεί με μία κανονική πληθωριστική υποτίμηση. Στα πλαίσια αυτά, τα πραγματικά εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων θα υποτιμηθούν έμμεσα ακόμη περισσότερο – οπότε οι ιθαγενείς θα βιώσουν τον εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ που φοβόντουσαν ανέκαθεν, σε μία πολύ χειρότερη μορφή του και χωρίς καμία μελλοντική προοπτική.

    Ολοκληρώνοντας, εκτός από τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα, υπάρχουν ασφαλώς πολλά άλλα – αν και είναι αρκετά για να «ζωγραφίσουν» το σκοτεινό μέλλον μας, λόγω του οποίου δεν θα μπορούσαμε να συμβουλεύσουμε κανέναν να μείνει στην Ελλάδα (άρθρο). Η μοναδική μας λοιπόν ελπίδα είναι

    (α) αφενός μεν η σωστή εκμετάλλευση της γεωπολιτικής μας θέσης λόγω των συγκυριών που υπάρχουν – σύγκρουση των Η.Π.Α. με την Τουρκία, ενεργειακή σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, συνειδητοποίηση εκ μέρους της υπερδύναμης των προθέσεων της Γερμανίας να δημιουργήσει ένα 4ο Ράιχ,

    (β) αφετέρου η «εξέγερση» των Πολιτών – έτσι ώστε να στηρίξουν τουλάχιστον τη διαπραγμάτευση μίας οποιασδήποτε κυβέρνησης, με στόχο την εύρεση μίας βιώσιμης λύσης.

    Εάν δεν συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «μαύρη τρύπα», όπως πολλές άλλες χώρες στο παρελθόν (Λιβύη, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κοκ.) – σε μία περιοχή δηλαδή που δεν θα υπάρχει ως κράτος στο χάρτη, αλλά θα έχει τη μορφή ενός πολυπολιτισμικού προτεκτοράτου πλημμυρισμένου από άλλες φυλές, με τους ιθαγενείς ως θλιβερή και εξαθλιωμένη μειονότητα. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, εύχομαι καλύτερα να μην επαληθευτώ ποτέ, αλλά οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά σαφείς για να τις αγνοήσει ή για να αδιαφορήσει κανείς όσο αισιόδοξα και αν σκέφτεται.

    http://www.analyst.gr/2017/10/15/to-mellon-tis-elladas/

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.