Μείωση Ελληνόφωνων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή 2010

Ελληνική καταγωγή (γεννημένοι στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ από ‘Ελληνα γονέα ή ‘Ελληνες και τους δύο γονείς) δήλωσαν 1.390.000 κάτοικοι ΗΠΑ, αναλογικά ένας σε κάθε 220 κατοίκους (περίπου) .
Μόνο 325.747 είναι οι ομιλούντες ελληνικά στο σπίτι (”ελληνόφωνες”), δηλ. ποσοστό 23% .
Σε σύγκριση με την απογραφή 2000, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά (περίπου) 236.700.
Αύξηση (γενικού) πληθυσμού στον Νότο, αύξηση ελληνικής παρουσίας, επίσης στον Νότο (βασικά Φλόριδα). Μείωση στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα…

** Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό κατοίκων ελληνικής καταγωγής, δεν είχε δηλωθεί στην προηγούμενη απογραφή

σχετικά: 
«Αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα» νοιώθουν οι απόδημοι Έλληνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανου Ταμβάκη.
«Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνιατης λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του από την Αίγυπτο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης.
«Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης« καταλήγει ο του ΣΑΕ.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.