Έκπληξη, έκπληξη !!! Η Βουλή “των Ελλήνων” ψήφισε και αυτό το πολυνομοσχέδιο

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προχωρήσουμε τώρα στην ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου. Το πρωί στις 10, που ξεκινάει πάλι η συνεδρίαση, θα ομιλήσουν πρώτα οι εισηγητές και θα συνεχιστεί ο κατάλογος των ομιλητών, όπου έχει σταματήσει, με πρώτο ομιλητή τον κύριο Αλέξη Μητρόπουλο.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις». 

Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής; 

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΛΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία. 

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Κατά πλειοψηφία. 

ΑΣΗΜΙΝΑ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κατά πλειοψηφία. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση; 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 01.14΄ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: α) κοινοβουλευτικός έλεγχος, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη και β) νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

syne130716_1.doc

http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ :

Τίτλος
Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012,του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις
Τύπος
Σχέδιο νόμου
Υπουργείο
Οικονομικών
Επιτροπή
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας
Συζητήσεις και Ψήφιση
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας
17/07/2013
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν
δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν
ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις
              
Αιτιολογική Έκθεση & Λοιπές Συνοδευτικές Εκθέσεις
            
Ημ. Κατάθεσης
09/07/2013
Εισηγητές
Σχετικές Συνεδριάσεις Επιτροπής
Πρακτικό Έκθεση της Επιτροπής
.pdf
Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής
.pdf
Σχετικές Συνεδριάσεις Ολομέλειας
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Α’ ΣΙΖ’
Τροπολογίες
  • Αρ. Τροπολογίας: 643/140 12.7.2013
    Αρχείο: .pdf
    Υπουργείο: Οικονομικών
    Περιγραφή: Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Τυπογραφείου, σχετικά με τις ημερομηνίες έκδοσης των Φ.Ε.Κ.
  • Αρ. Τροπολογίας: 644/141 12.7.2013
    Αρχείο: .pdf
    Υπουργείο: Οικονομικών
    Περιγραφή: Ρυθμίσεις θεμάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ΝΙΜΤΣ, των στρατιωτικών φαρμακείων και του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού.
  • Αρ. Τροπολογίας: 645/142 12.7.2013
    Αρχείο: .pdf
    Υπουργείο: Οικονομικών
    Περιγραφή: Θέματα ΥΠουργείου Εθνικής Άμυνας
  • Αρ. Τροπολογίας: 646/143 12.7.2013
    Αρχείο: .pdf
    Υπουργείο: Οικονομικών
    Περιγραφή: Θέματα Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΦΩΤΟ ΤΟΥ Reuters: “ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ” ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ…

 

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ:

Το πολυνομοσχέδιο έγινε νόμος (4152/2013) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ A 107/2013 (δείτε όλα τα σχετικά) 

By justiceforgreece

4 comments on “Έκπληξη, έκπληξη !!! Η Βουλή “των Ελλήνων” ψήφισε και αυτό το πολυνομοσχέδιο

  1. Ο ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΙΠΕ

    ” ΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑΥΤΟ ΗΜΟΥΝ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΚΥΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ”

    Read more: http://tolimeri.blogspot.com/2013/07/blog-post_6873.html#ixzz2ZNTqiyug

    Απών κύριε ;;; Αυτή είναι η λύση σας ;;;

  2. “Καταργούν” πενθήμερο και οκτάωρο με πονηρή διάταξη της τελευταίας στιγμής – “Δεν αλλάζει τίποτα” λέει ο Βρούτσης

    Διαγράφεται η επεξήγηση «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως» από το άρθρο 103 για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.

    Να … καταργήσει την πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή, διαγράφεται από το άρθρο 103 (το οποίο αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού) η φράση που διευκρινίζει ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».

    Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί ένας εργοδότης να δίνει στον υπάλληλό του ή τον εργατοτεχνίτη τα 586 ευρώ το μήνα, αλλά να τον αναγκάζει να δουλεύει έξι ή ακόμα και εφτά ημέρες την εβδομάδα, ή να εργάζεται 10 και 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα. Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες!

    Συγκεκριμένα το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, ότι «έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».

    Κρίθηκε όμως σκόπιμο, στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, να διαγραφεί η «επεξήγηση» της πλήρους απασχόλησης, «ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».

    Δίνεται έτσι όμως εμμέσως και μια ευκαιρία στους εργοδότες να προωθήσουν την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, με βάση τον «αφηρημένο» όρο περί πλήρους απασχόλησης, αλλοιώνοντας έτσι προς το χειρότερο, συνολικά τις συνθήκες εργασίας στη χώρα.

    Ο υπουργός Εργασίας πάντως, κύριος Γιάννης Βρούτσης υποστήριζε πως δεν υπάρχει ανατροπή σε ό,τι ίσχυε επειδή ρητά αναφέρεται στη διάταξη ο όρος «πλήρης απασχόληση».

    Πηγή: newmoney.gr

    “Καταργούν” πενθήμερο και οκτάωρο με πονηρή διάταξη της τελευταίας στιγμής – “Δεν αλλάζει τίποτα” λέει ο Βρούτσης

  3. Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής -Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το πολυνομοσχέδιο

    Αντισυνταγματικές κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ενώ κάνει παρατηρήσεις σχεδόν σε όλα τα άρθρα του, και κυρίως αυτά που αφορούν τους Δήμους.

    Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

    -το άρθρο 76 για την συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «εγείρει προβληματισμό» αν κάμπτεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Οι παρεμβάσεις που γίνονται «δεν φαίνεται να συνάδουν πλήρως» προς τις εγγυήσεις του Συντάγματος, καθώς και προς την προστασία της οικονομικής αυτοτέλειά τους, τονίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

    -για το άρθρο 90 που αφορά την διαθεσιμότητα και την εφεδρεία έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που αναφέρουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και καμία ανώτερου ή ανώτατου δικαστηρίου.

    Για την παράγραφο 1 του άρθρου 90, που δίνει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον αρμόδιο Υπουργό τη δυνατότητα να καταργούν θέσεις ανά κατηγορία κλάδο ή ειδικότητα, το Επιστημονικό Συμβούλιο τονίζει ότι η εξουσιοδότηση πρέπει να είναι «ειδική και ορισμένη» και να περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων.

    «Η εξουσιοδότηση είναι αντισυνταγματική όταν κρίνεται γενική και αόριστη», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «δεν στοιχειοθετείται το ορισμένο των εξουσιοδοτήσεων» στους Υπουργούς.

    Την ίδια επισήμανση για αντισυνταγματικότητα κάνει και για την δυνατότητα στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αξιολογεί τους εργαζόμενους.

    Για την κατάργηση οργανικών θέσεων των ΟΤΑ με υπουργικές αποφάσεις, τονίζεται ότι κάμπτεται η διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

    -για το άρθρο 91 ότι με την κινητικότητα ενδεχομένως παύει ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός των μεταθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

    -για την παροχή ασυλίας στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (άρθρο 74) η Επιστημονική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι είναι «μαχητό» το τεκμήριο που εισάγει το νομοσχέδιο ότι οι αποφάσεις των μελών του ΤΧΣ είναι συμφέρουσες προς το δημόσιο και προτείνει να εισαχθούν αναλυτικά «κανόνες επιμελούς διαχείρισης».

    -στα άρθρα 16, 29, 40, 43 για τους συντελεστές επιβολής φόρου δεν περιλαμβάνεται αφορολόγητο κλιμάκιο. «Η κατάργηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης ενδεχομένως δεν είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης βάσει της φοροδοτικής ικανότητας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το κατώφλι κινδύνου φτώχειας είναι 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο. Επίσης για την χορήγηση του ΕΚΑΣ τα κριτήρια είναι 9.884,11 ευρώ ατομικό εισόδημα και 15.380,90 οικογενειακό.

    -στο άρθρο 7 για το φορολογητέο εισόδημα «ανακύπτει ζήτημα ως προς το εάν η εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση την φορολογική ικανότητα». Το φορολογικό σύστημα «άγει σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους αναλόγως της πηγής από την οποία προέρχονται».

    -στο άρθρο 4 για τις διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο στις offshore: «η γενικότητα και η ευρύτητα που είναι διατυπωμένα τα προτεινόμενα κριτήρια είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν ανασφάλεια δικαίου, ιδίως σε αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή διατηρούν επενδύσεις στην Ελλάδα». Το Επιστημονικό Συμβούλιο προτείνει στην κυβέρνηση «να περιλαμβάνει περισσότερο εξειδικευμένα και χρονικώς προσδιορισμένα κριτήρια».

    -στο άρθρο 5 για τους κανόνες πηγής, που προσδιορίζουν το αντικείμενο του φόρου ως προς τη χωρική του διάσταση, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τονίζει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται «αναλυτικά μεν, ενδεικτικά δε», όπως κάνει η αιτιολογική έκθεση, αλλά «συστηματικώς και ανά κατηγορίες εισοδήματος».

    -υπάρχει ασυμφωνία στα άρθρα 4 και 6, καθώς τα ίδια νομικά περιστατικά (δηλαδή η άσκηση διοίκησης της αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα) «άγουν σε διαφορετικές συνέπειες». Στο άρθρο 6 άγει σε μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα, ενώ στο άρθρο 4 στον χαρακτηρισμό της ως φορολογικού κατοίκου της Ελλάδας.

    Πηγή: naftemporiki.gr

  4. Η «μεταρρύθμιση» του αυτονόητου

    Γράφει ο Νώντας Παρασκευάς*

    O υπουργός Εργασίας εξαφάνισε από το πολυνομοσχέδιο διάταξη που προβλέπει ως πλήρη απασχόληση το 8ωρο, ως «νομικό πλεονασμό». Το θεωρεί εν ολίγοις αυτονόητο, αλλά αφαιρεί το αυτονόητο από το νόμο.

    Το μόνο αυτονόητο τα τρία τελευταία χρόνια είναι ότι όταν μιλούν για «μεταρρύθμιση» εννοούν πόσο θα περιορίσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Ο μόνιμος «εχθρός» αυτής της ανάπτυξης είναι ο μισθός και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Ο μόνιμος στόχος είναι η κατασκευή δουλοπάροικων ελκυστικών για τους «επενδυτές». Μια απλή ματιά σε οποιοδήποτε νομοθέτημα της τελευταίας τριετίας σε σχέση με τους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους μόνους που δεν θα πείσει είναι τους κλινικά ηλίθιους.

    Την ίδια ώρα που ζητούν απ” αυτόν τον άνθρωπο, που ζει στα όρια της εξαθλίωσης να πληρώσει και τη «σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Να διασφαλίσει, αυτός των 200 ή 300 ή 500 ευρώ, την «κεφαλαιακή επάρκεια» στα μαγαζιά κουστουμαρισμένων golden boys, που ξαναστήνουν τα μαγαζιά τους με τα λεφτά των άλλων.

    Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι έχουν επιλέξει εχθρό. Κι αυτός είναι ο μισθωτός, ο άνεργος, οι απλοί εργαζόμενοι. Ας συνεχίσουν έτσι. Όταν έχουν στριμώξει στο περιθώριο τα 3/4 της κοινωνίας της έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Όχι με δηλώσεις, αλλά με τις πράξεις τους. Το κρίμα στο λαιμό τους για ό, τι συμβεί, όταν αυτή η διάχυτη οργή που υπάρχει στην κοινωνία δε θα μαζεύεται ούτε με νομοσχέδια, ούτε με παπαγαλισμούς υπεράσπισης της Δημοκρατίας…

    * Ο Νώντας Παρασκευάς είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

    Read more: http://rizopoulospost.com/h-metarrythmish-tou-aftonohtou/#ixzz2ZbUZyM00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.